В тялото на всеки човек съществуват множество аминокиселини. Ако трябва да ги дефинираме, те са строителни блокове на протеините, които произвеждаме или се намират в храната, която ядем. 

Аминокиселините са отговорни за множество функции в тялото, като изграждане на мускули, подпомагане на имунната система и производството на хормони и ензими. 

Една неесенциална аминокиселина се отличава с по-особена, но изключително важна функция - да помага на мозъка ни да се успокои, когато сме притеснени или развълнувани. Това е ГАБА аминокиселина (гама-аминомаслена киселина). 

В настоящата статия ще разгледаме по-обстойно какви роли изпълнява в тялото и как да си я набавим. 

Какво представлява ГАБА аминокиселината

ГАБА аминокиселина не участва директно в изграждането на протеини, но има изключително важна роля в нервната система като основен инхибиращ невротрансмитер. 

Тя помага за поддържането на баланса между нервната възбуда и спокойствието в мозъка. 

Тази аминокиселина се намира предимно в централната нервна система, където действа като невротрансмитер. Това означава, че тя се произвежда в нервните клетки и помага на тези клетки да комуникират помежду си посредством химични сигнали. 

ГАБА аминокиселина се синтезира в мозъка от глутамат, който е друг много важен невротрансмитер, чрез ензима глутамат декарбоксилаза.

На опростен език казано, когато сме тревожни или силно развълнувани и активността на мозъка ни в ускорена, ГАБА аминокиселината действа като ключ, който активира специални вратички на нервните клетки, наречени ГАБА рецептори. Те на свой ред карат мозъка да изпрати сигнали на цялото тяло, които да го накарат да се почувства релаксирано и спокойно.

Какво е ГАБА аминокиселина и каква е ролята ѝ в организма?Какво е ГАБА аминокиселина и каква е ролята ѝ в организма?

Роля на ГАБА в човешкия организъм

Освен като естествено успокоително, GABA има още няколко основни функции в човешкото тяло:

  • Регулира нервната възбуда: Като инхибиращ невротрансмитер, ГАБА помага за намаляване на вероятността нервните клетки да изпращат сигнали за възбуда. Това помага на мозъка да се успокои и предотвратява прекомерната нервна активност.

  • Поддържа баланс в нервната система: ГАБА аминокиселина действа като внася баланс на стимулиращите ефекти на други невротрансмитери като глутамат. Този баланс е важен за здравословното функциониране на централната нервна система и може да предотврати състояния като тревожност, стрес и свързани с тях разстройства.

  • Подобрява съня: ГАБА аминокиселина помага за улесняване на заспиването и подобрява качеството на съня, като увеличава продължителността на дълбокия сън. Това е особено важно за възстановяването на тялото и ума.

  • Намалява стреса и тревожността: Благодарение на своята способност да инхибира прекомерната нервна активност, ГАБА помага за намаляване на чувствата на тревожност и стрес, като така допринася за по-спокойно емоционално състояние.

  • Действа върху мускулния тонус: ГАБА съдейства и за регулирането на мускулния тонус, което е важно за двигателните функции и координацията.

Въпреки, че ГАБА хранителна добавка се използва основно за подобряване качеството на съня, намаляване на стреса и подпомагане производството на растежен хормон, тя има доказани ползи и за помощ при регулиране на мазнините и мускулната маса

Комбинацията от мелатонин и ГАБА добавка може да бъде особено ефикасна за подобряване на качеството на съня. Причината е, че мелатонинът регулира циклите на съня, а ГАБА помага за намаляване на нервната активност и помага за по-спокоен сън.

Какво е ГАБА аминокиселина и каква е ролята ѝ в организма?Какво е ГАБА аминокиселина и каква е ролята ѝ в организма?

Как се набавя ГАБА и кога има нужда от допълнителен прием

Въпреки че тялото обикновено произвежда достатъчно ГАБА, има обстоятелства, при които може да се наложи допълнителен прием. 

Ето как се набавя ГАБА:

  • Естествено производство в тялото: Най-големият източник на аминокиселината е самото тяло, което я произвежда, използвайки друг невротрансмитер - глутамат. Процесът се ускорява от ензима глутамат декарбоксилаза с участието на витамин B6.
  • Чрез храната: Въпреки че ГАБА не се абсорбира много ефективно в човешкия мозък през кръвно-мозъчната бариера, когато се приема директно от храна, някои храни могат да подпомогнат синтеза на ГАБА в организма. Храни като ферментирали продукти (кефир, йогурт, кимчи), както и зелени чайове (които съдържат L-теанин), могат да стимулират производството на ГАБА.
  • Хранителни добавки: ГАБА се предлага също като хранителна добавка, която може да се приема орално. Добавките с ГАБА помагат за увеличаване на спокойствието, подобряване на съня и намаляване на стреса.

Случаите, в които тялото има нужда от допълнителен прием на ГАБА аминокиселина се разпознават по следните симптоми: 

  • Проблеми със съня: Хора, които страдат от безсъние или прекъсване на съня, може да имат нужда от допълнителен прием на ГАБА. Тъй като ГАБА помага за регулирането на съня, добавките могат да допринесат за по-дълбок и постоянен сън.

  • Повишена тревожност и стрес: При хора, изпитващи високи нива на тревожност или стрес, увеличаването на нивата на ГАБА може да помогне за успокояване на нервната система и облекчаване на симптомите.

  • Неврологични заболявания: Изследвания показват, че някои неврологични разстройства, като например епилепсия и някои форми на когнитивно увреждане, са свързани с ниски нива на ГАБА. В такива случаи, лечението може да изисква увеличаване на аминокиселината в тялото.

  • Подкрепа за здравето на мозъка: Дори при здрави хора поддържането на оптимални нива на ГАБА допринася за дългосрочното здраве на мозъка и нервната система.

Въпреки че ГАБА обикновено се понася добре, някои хора може да изпитат странични ефекти, като сънливост или умора. За да минимизирате риска, започнете с ниска доза и постепенно я увеличавайте, като не подценявате консултацията със специалист.

Какво е ГАБА аминокиселина и каква е ролята ѝ в организма?Какво е ГАБА аминокиселина и каква е ролята ѝ в организма?

Как се приема ГАБА аминокиселина?

ГАБА аминокиселина е популярно решение сред тези, които търсят естествени успокоителни добавки за управление на стреса, тревожността и проблемите със съня. 

Аминокиселината се предлага в няколко форми, включително ГАБА таблетки, капсули и прах. Изборът на форма зависи от личните предпочитания. 

Таблетките и капсулите са удобни за точно дозиране и са лесни за приемане. Прахът, от своя страна, е по-подходящ за тези, които искат да регулират дозата си по-точно или да смесват добавката с течности.

Приеманата ГАБА дозировка може да варира в зависимост от нуждите на индивида и препоръките на производителя. 

Стандартните дози се движат между 250 мг и 1000 мг на ден, като често се препоръчва начална доза от около 250 мг три пъти дневно. 

Важно е да следвате инструкциите на опаковката или да се консултирате със медицински специалист преди началото на приема.

В зависимост от целта на приема, ГАБА аминокиселината може да пие по различен начин:

  • За сън: Приема на продукта трябва да е около 30 минути преди лягане за подобряване на качеството на съня.

  • ГАБА при депресии: Продуктът може да се приема през деня с храната или между храненията, за да помогне за регулиране на нервната система и намаляване на чувството на тревожност.

Както всяка добавка, и ГАБА може да има взаимодействия с други лекарства или странични ефекти. Въпреки че е сравнително безопасна, някои хора могат да изпитат странични ефекти като главоболие, умора или стомашен дискомфорт. Винаги е добра идея да се съветвате с лекар преди да започнете нова добавка, особено ако приемате други лекарства или имате хронични здравословни състояния.

Въпреки че краткосрочният прием на ГАБА обикновено е считан за безопасен, дългосрочните ефекти все още не са напълно проучени. Редовното проследяване на реакциите на тялото и консултациите със здравен специалист са препоръчителни при дългосрочен прием на тази аминокиселина. 

Винаги е важно да подходите информирано и отговорно при избора и приема на всички хранителни добавки.

Какво е ГАБА аминокиселина и каква е ролята ѝ в организма?Какво е ГАБА аминокиселина и каква е ролята ѝ в организма?

Често задавани въпроси

  • Може ли ГАБА да подобри качеството на съня?

    Да, ГАБА под формата на добавка често се използва за подобряване на съня, тъй като помага на мозъка да премине в по-спокойно състояние, което е благоприятно за заспиване. Потребителите наблюдават подобрение в продължителността и дълбочината на съня.
  • Има ли странични ефекти от приема на GABA?

    GABA е сравнително безопасна, но както всяка добавка, може да има потенциални странични ефекти, особено при високи дози. Някои от тях включват умора, главоболие и стомашен дискомфорт. При наличие на странични ефекти е препоръчително да намалите дозата или да преустановите употребата.
  • Може ли ГАБА да се комбинира с други добавки или лекарства?

    ГАБА може да взаимодейства с определени лекарства, особено с тези, които също влияят на нервната система, като например антидепресанти и сънотворни. Винаги се консултирайте с лекар преди да започнете да приемате ГАБА, ако вече приемате  други медикаменти.