Хранителни добавки с аминокиселини

Артикули 1-32 от 55

Страница
на страница
Настрой низходяща посока
 1. Now Foods НАО ГЛИЦИН КАПС. 1000МГ Х 100 NF0107
  рейтинг:
  100%
  40,00 лв.

Артикули 1-32 от 55

Страница
на страница
Настрой низходяща посока

Аминокиселините са от ключово значение за поддържането на добро физическо състояние на тялото и за емоционалния баланс. 

Тук ще разберете повече за това какво представляват те, какви видове биват, как се приемат и как действат на тялото, както и на кои марки, произвеждащи хранителни добавки с аминокиселини можете да се доверите.

Какво представляват аминокиселините?

Аминокиселините саградивни елементи на белтъчините в тялото и имат ключово значение за много от процесите в него. Всяка от тях съдържа амино група, карбоксилна група, въглероден и водороден атом. Тялото има нужда от заменими и незаменими аминокиселини.

Основните функции на аминокиселините са свързани с възстановяването на мускулните тъкани, растежа и развитието на мускулатурата и производство на хормони. Те са от значение за нормалното функциониране на имунната и нервната система.

Какви са видовете аминокиселини

Съществуват различни видове аминокиселини, разделени в две основни групи спрямо тяхното значение за тялото и начина, по който организма си ги набавя. Двата вида аминокиселини биват заменими и незаменими. 

Заменимите са единадесет на брой и се произвеждат от тялото. Незаменимите, също познати като есенцални аминокиселини, са девет на брой и не се произвеждат от тялото. Те се набавят чрез приема на храни, съдържащи белтъчини, или чрез хранителни добавки. 

Ето кои са осемте незаменими аминокиселини:

 • Лизин - Лизинът е незаменима аминокиселина, която е необходима за производството на енергия и карнитин. Той усвоява калция и спомага за производството на хормона на растежа, с което допринася за растежа на костите. Можете да намерите хранителни добавки, които имат в състава си лизин и аминокиселини с разклонена верига (ВСАА). 
 • Метионин - Есенциалната аминокиселина метионин съдържа сяра и спомага за производството на протеини и на заменимата аминокиселина цистеин. Той възстановява тъканите на черния дроб и бъбреците и допринася за освобождаването на токсините от тялото. Метионинът дава начало на процеса по образуване на антиоксиданта глутатион, който се произвежда в черния дроб, и помага за усвояването на мазнините.
 • Фенилаланин - Фенилаланинът е есенциална аминокиселина, която подсилва производството на допамин и норадреналин, които служат като медиатори на нервната система, и спомагат за подобряване на паметта и повишаване на общия тонус на организма. Аминокиселината помага за производството на тирозин, която е неесенциална такава. 
 • Треонин - Треонинът подпомага освобождаването на токсини от тялото и помага за преработването на мазнините в черния дроб. Той има основна роля в произвеждането на телесни тъкани и е основен елемент на зъбния емайл, както и на колагена. Аминокиселината има значение за храносмилането и поддържането на имунитета, поддържайки чревната лигавица.
 • Триптофан - Триптофанът допринася за създаването на невротрансмитери и се използва в образуването на серотонин, който регулира апетита и настроението. Незаменимата аминокиселина се използва за създаването на хормона мелатонин, който има значение за съня. Той е важен за стимулиране на растежа и затова се използва от организма при бебетата. 
 • Левцин - Левцинът е първата аминокиселина от трите с разклонена верига (ВСАА). Тази група аминокиселини спомага за поддържане и възстановяване на мускулна маса при физическо натоварване. Левцинът има основно значение за тези процеси, както и за тези, свързани с клетъчния растеж и синтеза на мускулни протеини.
 • Валин - Валинът е втората аминокиселина от ВСАА групата, която отговаря за повишаване на енергията и предпазване на мускулната тъкан от разпадане, в случай на липса на енергия и загуба на мускулна маса. Също така валинът има ключово значение за поддържането на имунната система. 
 • Изолевцин - Подобно на левцин и валин изолевцинът предпазва мускулите от разграждане и подпомага за натрупването на мускулната маса. Той подсилва процеса на преработка на кръвната захар в енергия. Не на последно място аминокиселината подкрепя имунната система.

Можете да приемате различни видове аминокиселини и да ги съчетавате. В онлайн каталога на Аптеки Нове Фарм ще намерите хранителни добавки, съдържащи тези аминокиселини. Можете да разберете повече за продуктите от тяхното описание.

Как се приемат добавките с аминокиселини и как действат на тялото?

Незаменимите аминокиселини се набавят основно чрез храната и хранителни добавки. Продукти, съдържащи белтъчини, като месо, риба, яйца и извара са добри източници на незаменими аминокиселини. 

Съществуват добавки стечни аминокиселини и аминокиселини на прах

Аминокиселините, които помагат за поддържане и регенериране на мускулната маса, се усвояват най-ефективно от организма при прием половин час преди и след тренировка. За активно спортуващите се препоръчва да приемат хранителни продукти, богати на аминокиселини, както и аминокиселинни комплекси. 

При използване на добавки с аминокиселини не се препоръчва приема им по време на хранене, когато организмът не може да ги усвои толкова бързо и ефективно. 

Приемът на добавки с високо съдържание на свободни аминокиселини има по-голям ефект от приема на протеинови концентрати поради начинът, по който се усвояват от организма. Свободните аминокиселини се поемат от организма под формата на белтъчини, които се разграждат в храносмилателния тракт на съединения, съдържащи две или три аминокиселини. Когато попаднат в тънкото черво, тези съединения се разграждат до свободни аминокиселини, които попадат в кръвния поток. 

Хранителните добавки, съдържащи аминокиселини, се усвояват по-бързо от организма, тъй като попадат директно в кръвта без да има нужда от храносмилане. Приемът на аминокиселини под формата на хранителна добавка позволява на клетките на мускулите да започнат размножаване и растеж значително по-бързо.

Обикновено приемът на белтъчини е около един-два грама на килограм телесно тегло. Не е препоръчително да се взима количество белтъчини, равняващо се на повече от два грама на килограм телесно тегло. 

Приемът на аминокиселини се получава естествено при прием на храна. Хора, които спортуват активно и не водят застоял начин на живот, имат нужда от по-голям прием на аминокиселини чрез хранителни добавки, като 1-2 грама на ден е достатъчно.

Аминокиселините не са заместител на калории и е важно техният прием да е съчетан с достатъчно хранителни вещества. В противен случай тялото ще изгори аминокиселините при производството на енергия, вместо да ги използва за строеж на мускули и невронни връзки. 

Марките, на които можете да се доверите

Изборът на хранителни добавки е може би почти толкова важен, колкото избора на хранителните ни продукти. С хранителните добавки си набавяме вещества, които са необходими на тялото и затова е важно да сме сигурни в качеството на продуктите. 

Имайки предвид, че половината аминокиселини си набавяме или с храната или с хранителни добавки, тази задача става още по-важна и смислена за нашето здраве и благосъстояние.

Ето няколко производители, на които може да се спрете, при избора на добавки с аминокиселини:

 • Now Foods: Водеща марка в индустрията за натурални продукти, която предлага широка гама от хранителни добавки като есенциални и неесенциални аминокиселини. 
 • Swanson: Американска компания, която произвежда висококачествени хранителни добавки на достъпни цени от 1969 година. Продуктите на Swanson са сертифицирани от трети лица като Good Manufacturing Practices (GMP), Natural Products Association (NPA) и NSF International. Компанията използва органични съставки от сертифицирани доставчици и поддържа строг производствен процес, който да подсигури качеството и безопасността на продуктите.
 • Webber Naturals: Компания, която е посветена на това да разработва витамини и хранителни добавки, като поставя здравето на хората и планетата на първо място. Нейните продукти са с натурален произход и безкомпромисно качество. Компанията отглежда най-чистите билки и растения, от които се получават най-богатите суровини.
 • Solgar: Бранд с разнообразие от хранителни добавки, които са се наложили на пазара през последните 75 години. Компанията постоянно води проучвания в сферата на храненето и здравето, и разработва нови продукти с естествени съставки с ясен произход. Малките производствени партиди позволяват контрол върху всеки аспект от процеса. Компанията държи на прозрачност на набирането на суровини и производството си.

Можете да намерите хранителни добавки с аминокиселини на тези марки и още други в нашия уебсайт и онлайн магазин. Нашите консултанти ще се погрижат да разберете от кои добавки имате нужда, за да направите най-добрия избор за вашето здраве.

Защо да изберете хранителни добавки с аминокиселини от онлайн аптека Нове Фарм?

Онлайн аптека Нове Фарм предлага разнообразие от качествени хранителни добавки, съдържащи аминокиселини, на достъпни цени. 

В аптеките можете да намерите богат асортимент от марки, произвеждащи аминокиселини за жени, за активно спортуващи, както и за хора, които се стремят към по-добра цялостна грижа за тялото си и здравословен начин на живот.

Често задавани въпроси

 • За кого е подходящ приема на добавки, съдържащи аминокиселини?

  Приемът на хранителни добавки, съдържащи аминокиселини, е подходящ за всички хора, особено тези, които спортуват активно, и имат нужда от допълнителен източник на аминокиселини. При недостиг на аминокиселини в организма приемът на добавки е от полза за натрупване на мускулна маса, подсилване на имунната система, и укрепване на нервната система.
 • Какви видове хранителни добавки с аминокиселини се предлагат в аптеки Нове Фарм?

  В каталога на онлайн аптеката ще намерите добавки, съдържащи полузаменими и незаменими аминокиселини за отслабване, за натрупване на мускулна маса, за подсилване на нервната и имунната система. Можете да изберете между аминокиселини на прах, течни аминокиселини, както и такива под формата на капсули.
 • Кои са основните видове аминокиселини и за какво служат?

  Съществуват два основни вида аминокиселини. Първият вид аминокиселини се наричат заменими или неесенциални и се произвеждат от тялото. Вторият вид са незаменимите или есенциалните аминокиселини, които се намират в хранителни продукти, съдържащи белтъчини, като месо, риба, яйца и млечни продукти - те могат да са както животински, така и растителни.