Monthly Archives: October 2025
-
Categories: Оториноларингология31 Октомври 2025
Задната хрема е често срещано състояние, което предизвиква неприятно усещане за дразнене в гърлото. То може да се появи вследствие на настинки, алергии или други дихателни проблеми и често нарушава комфорта в ежедневието.
Какво представлява задната хрема и кои са основните причини за нейната поява? Кои практични методи могат да помогнат за облекчаване и лечение на състоянието? На тези и още много въпроси по темата отговарят фармацевтите на Нове в следващите редове.


Какво представлява задната хрема?
Задната хрема, наричана още постназална секреция, е състояние, при което носните секрети се стичат по задната част на гърлото. Това води до дразнене през нощта, кашлица и усещане за дискомфорт в гърлото поради прекомерно количество слуз.
В зависимост от причината за нейната поява, задната хрема често е симптом на други заболявания като настинка, алергии или възпаление на синусите и синузит.
Какви са причините за задна хрема?
Това състояние възниква в резултат на редица фактори - от инфекции
-
Categories: Активни съставки27 Октомври 2025
Козметичните продукти, съдържащи пептиди, стават все популярни и това не е изненада. Те са изключително ефективни съставки против стареене с многостранни ефекти и потенциалът им е наистина голям.
Козметичните лаборатории непрекъснато провеждат изследвания за най-ефективното използване на пептидите в естетичната медицина и антистареещите препарати. Тяхното действие се основава на стимулиране на синтеза на колаген и еластин - вещества, които се срещат естествено в кожата и са отговорни за младежкия ѝ вид.


Какво представляват пептидите?
Пептидите са органични химични съединения, които са съставени от аминокиселини, свързани помежду си чрез пептидни връзки.
По какво обаче те се различават от другите протеини? Пептидите са вериги от аминокиселини, не по-дълги от 100 молекули, което им позволява лесно да проникват по-дълбоко в кожата и по-ефективно да повлияят на процесите, протичащи в нея.
Като биоактивни молекули, пептидите са естествен градивен елемент на нашата кожа, който:
- Участва
-
Categories: Хранене24 Октомври 2025
Знаете ли, че природата има свои собствени имунни „пазители“, които ефективно подкрепят тялото ни в борбата с болестите? Бета глюканите са едни от тези мощни съединения.
В тази статия ще разгледаме тяхната същност, как храните, които ги съдържат, са полезни за здравето и как трябва да ги приемаме, за да имаме силна имунна система.
Какво представляват бета глюканите и защо са важни за здравето?
Какво е бета глюкан? Бета глюканите са гликозни полимери, свързани чрез бета-гликозидни връзки. Те се различават по молекулно тегло, плътност и триизмерна структура и се определят като разтворими фибри.
Биологичната активност на глюканите е многовекторна и зависи от фактори като:
- Вида и конфигурацията на връзките между съставните захарни остатъци;
- Степента на разклоняване на страничните вериги на биополимерите;
- Молекулното тегло на полизахаридите;
- Разтворимостта им във вода.
Колкото по-висока е тяхната степен на сложност, толкова по-добри са техните свойства.
Бета глюканите стимулират имунитета на
-
Categories: Оториноларингология22 Октомври 2025
Големите струпвания от лимфоидни клетки, разположени в лигавицата на орофаринкса и оформени бадемовидно, се наричат сливици. Те са важна защита срещу инфекции.
Сливиците са бариера и инициират имунен отговор, който осигурява локална защита и влияе върху цялостната устойчивост на организма. Човек има две сливици, които са симетрично разположени в началото на гърлото, езикова сливица в задната част на езика и трета сливица (фарингеална).


Какво представлява третата сливица?
Третата сливица е разположена между носа и фаринкса. Тя е лимфоидно образование, изградено от лимфна тъкан.
Третата сливица е мястото, на което завършват вътрешните слухови канали, свързани със средното ухо. Заедно с другите сливици тя образува така наречения фарингеален пръстен на Валдайер - защитна бариера за дихателната система.
Третата сливица не може да се види с просто око, но е важна част от имунната система и помага за защитата на тялото от инфекции в ранното детство.
Каква е функцията на третата сливица?
-
Categories: Патогени21 Октомври 2025
Носът е орган, който адаптира вдишвания въздух към бронхите и белите дробове, като го нагрява, овлажнява и пречиства от прахови частици и инфекциозни агенти. Благодарение на координираната работа на защитните механизми, бактериите се неутрализират и евакуират от носната кухина заедно със слузта.
В някои случаи обаче се развива бактериална инфекция в областта на носа. От какво може да бъде причинена тя и какви са методите за лечение ще научите от днешния материал.


Често срещани видове бактерии в носа
Инфекциите в носа и синусите се причиняват както от вируси, така и от бактерии, като бактериалните инфекции могат да се превърнат в усложнение след вирусно заболяване.
Най-често срещаните бактерии в носа и техните особености ви представяме в таблицата по-долу:
Бактерия
Характеристики
Staphylococcus aureus
Грам-положителна сферична бактерия, наричана още “златен” стафилокок. Някои щамове са патогенни.
Staphylococcus epidermidis
Грам-положителна бактерия, част от нормалната кожна и назална флора.
-
Categories: Имунна система17 Октомври 2025
С настъпването на студените месеци зачестяват настинките, вирусните инфекции и грипът. В този период е особено важно да се погрижим за имунната си система, която е естествената ни защита срещу болестотворни микроорганизми.
Добрата новина е, че има лесни и ефективни начини за подсилване на имунната система - чрез правилно хранене, движение, качествен сън и някои полезни навици в ежедневието.


Какво прави организма по-уязвим към вируси през студените дни?
През студените месеци организмът става по-уязвим към вируси поради комбинацията от различни фактори - както физиологични, така и поведенчески.
Главен сред тях е ефектът на студения въздух върху дихателните пътища. Той свива кръвоносните съдове в носа и намалява притока на бели кръвни клетки и антитела в лигавицата. Слизестата мембрана изсъхва по-лесно в студено и сухо време, което затруднява естествената бариера срещу вируси.
Друг фактор е недостигът на витамин D. Някои проучвания показват, че при по-ниска температура активността на
-
Categories: Хранене13 Октомври 2025
Пчелният прашец е известен от древни времена на хората с ценните си хранителни и лечебни свойства. В наши дни те се потвърждават от редица научни изследвания, които доказват неговото благотворно влияние върху здравето и енергията.
Как действа този природен дар, как може да се приема и за какво е най-полезен разказват нашите фармацевти в следващите редове.


Какво е пчелен прашец?
Пчелният прашец е висококачествен, натурален и биологично активен продукт от растителен произход.
По време на цъфтеж пчелите събират прашец от различни видове растения. Те го обработват със специален нектар и слюнка и благодарение на кошничките на своите крайни задни крака, той се натрупва и пренася в кошерите. В обобщение - пчелният прашец е природна смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелен секрет.
За да се получи 1 чаена лъжичка прашец, пчелата трябва да работи цял месец по 8 часа на ден.
Активни съставки в пчелния прашец
Пчелният прашец съдържа над 250 биологично активни вещества.
Полезните
-
Categories: Хранене06 Октомври 2025
Чесънът е продукт с удивителен състав, съдържащ протеини, въглехидрати и повече от 400 биологично активни елемента, включително витамини, минерали и органични киселини. Те подкрепят пълноценното и координирано функциониране на човешкия организъм.
Чесънът е познат още от жителите на древна Индия, които го използват както заради неговите лечебни свойства, така и заради стимулиращия му ефект върху либидото.
Какви ползи за здравето носи той и как да го приемате разказват нашите фармацевти.


Какво съдържа чесънът: основни биоактивни съединения
Чесънът е многогодишно растение от семейство Лукови. Той е селектиран и намира широко приложение както в кулинарията, така и като суперхрана за здраве.
Зеленчукът може да се яде суров, да се пече, пържи и се добавя като подправка. Калорийното му съдържание е 149 калории на 100 грама продукт.
100 гр суров чесън съдържа още:
- 6,62 гр протеин;
- 0,38 гр мазнини;
- 28,2 гр въглехидрати;
- 2,7 гр фибри.
Чесънът отдавна има славата на здравословен продукт, заради
-
Categories: Игри06 Октомври 2025
Печеливши!
000070904
000071376
000070316
Честито! Наш колега ще се свърже с печелившите за уточняване на доставката на подаръжите!
Купи онлайн продукти Кодали в периода 01.10-31.10.2025г и участвай в томбола за 3 комплекта Caudalie Vinopure Комплект за мазна кожа!
ОРГАНИЗАТОР НА ТОМБОЛАТА
Организатор на Томболата е МЕДЕЯ 2222 ЕООД, гр. Свищов 5250, ул. Димитър Шишманов № 4, регистрирано в Търговския регистър към Агенция по вписванията с ЕИК BG203105528. Решението на МЕДЕЯ 2222 ЕООД за провеждане на Томболата съгласно настоящите правила е окончателно и задължително за Дружеството и неговите представители.
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ТОМБОЛАТА
Томболата ще се проведе с всички поръчки онлайн на продукти с марка Кодали , направени през сайта на Аптеки Нове https://aptekanove.bg/ за периода 01.10-31.10.2025г
ПРАВО НА УЧАСТИЕ В ТОМБОЛАТА
Право на участие в Томболата има всяко пълнолетно дееспособно физическо лице, направило поръчка през сайта на Аптеки Нове https://aptekanove.bg/ на продукти
-
Categories: Инфектология03 Октомври 2025
Вирусните заболявания остават една от основните заплахи за човешкото здраве. Въпреки това навременната диагноза, правилното лечение и превантивните мерки значително намаляват риска от усложнения и допринасят за по-бързото възстановяване.
При еволюция на вирусите се стига до мутация, която се съхранява в генома им. Пример за това в наши дни е вирусът на Ковид-19, който непрекъснато се трансформира.
Какво представляват вирусите, как се диагностицират вирусните инфекции и какви са начините за предпазване от заразяване споделят нашите фармацевти в днешния материал.


Какво представляват вирусите и как заразяват организма?
Вирусът е субмикроскопична частица, която разпространява инфекция вътре в клетките на живите организми - животни, растения, хора, гъбички и дори бактерии.
Вирусите често се бъркат с бактериите. Общото между тях е, че са патогени, които причиняват различни заболявания. За разлика от бактериите обаче, вирусите са неклетъчен агент и са около 100 пъти по-малки по размер (20-400













