Омега 9, Омега 6 и Омега 3 мастни киселини

Артикули 1-32 от 78

Страница
на страница
Настрой низходяща посока
 1. NF ТРОЙНА КОНЦЕНТАЦИЯ ОМЕГА-3 900МГ КАПС. Х 150
  • Безплатна доставка
 2. WN ОМЕГА-3 КАПС. 900МГ Х 80
  • Безплатна доставка
  Webber naturals WN ОМЕГА-3 КАПС. 900МГ Х 80
  83,19 лв.
 3. НАО ОМЕГА 3 1000МГ КАПС. X 500
  • Безплатна доставка

Артикули 1-32 от 78

Страница
на страница
Настрой низходяща посока

Приемът на разнообразна храна осигурява на организма нужните хранителни вещества, а сред тях и необходимите за добро здраве ненаситени и наситени мастни киселини. Те са отговорни за редица процеси и осигуряват правилна сърдечна и мозъчна функция. 

 

Но достатъчна ли е балансираната диета, за да си набавим омега мастни киселини в необходимото количество? Защо, кога и как суплементацията може да бъде от полза ще разкажем в редовете по-долу.

Какво представляват мастните киселини?

Мастните киселини представляват карбоксилни киселини със специфична структура, които са от огромно значение за правилната функция и здравето на тялото. Приемът им се осъществява чрез консумация на храна и можем да ги открием в растителни и животински източници.

 

За есенциални мастни киселини се считат следните типове:

 • Омега 3
 • Омега 6
 • Омега 9

 

Всеки тип киселини могат да се открият в различен по вид източник (храна) и носят специфични ползи за здравето, но основната им функция се свежда до успешно съхранение на енергия. Освен това те изолират и защитават органите и в структурното формиране на клетките.

Защо балансът на мастни киселини е важен за здравето?

Всички незаменими мастни киселини носят многобройни ползи за здравето.

 

Такива ползи са например:

 • Мозъчни и когнитивни функции - поддържат структурата и функцията на мозъчните клетки.
 • Сърдечно здраве - намаляват нивата на холестерол, понижават кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания.

 • Противовъзпалителни свойства - намаляват възпаленията при хронични заболявания.
 • Контрол на теглото - регулират апетита, подобряват инсулиновата чувствителност и метаболизма.

 

Функцията и ефектът от прием на омега 3, 6, 9 мастни киселини варира според конкретния тип. 

 

Например, приемът на омега 3 мастните киселини като алфа-линоленова киселина, EPA и DHA влияе положително върху сърдечно-съдовата система, мозъчните функции и хроничното възпаление в организма. Храни, богати на омега 3 са например мазни риби, ленено семе, орехи, семена от чиа и др.

 

От друга страна, омега 6 мастни киселини вземат по-голямо участие в съхранението на енергиен ресурс, но също облекчават симптоми при хронични заболявания. Въпреки че подсилват имунната система, приеманото количество трябва да се ограничи в препоръчителните граници. Могат да бъдат открити в изобилие в различни растителни масла като соево и слънчогледово масло.

 

Омега 9 мастните киселини не се считат за “есенциални”, тъй като тялото може да ги произвежда само, но все пак имат своите предимства. Предполага се, че имат противовъзпалителни свойства и могат да подобрят инсулиновата чувствителност. Могат да бъдат открити в макадемията, лешници, авокадо и др.

Кога е необходим прием на мастни киселини?

Включването на разнообразни храни към хранителния режим обикновено е достатъчно, за да се постигне адекватен прием на омега мастни киселини. Въпреки това, понякога се налага допълнителна консумация под формата на хранителна добавка.

 

Това обикновено се случва при хора с ограничен достъп до хранителни източници на омега 3 и 6 мастни киселини (като риба, ядки, семена и други подобни). Възможно е да се наложи и при наличие на специфични  диетични нужди или здравословни проблеми.

 

В такива ситуации е препоръчително да се консултирате със здравен специалист, който да ви даде нужните препоръки и насоки. След като сте адаптирали диетата си и сте готови да направите своя избор на висококачествени добавки, е необходимо да проучите кои са доверените производители и брандове.

На кои марки може да се доверите?

Изборът на добавки с високо качество до голяма степен зависи от марката производител. Хубаво е да се вземат предвид различни фактори, включително тестване от независими трети страни, произход на съставките и отзиви от други хора. 

 

Ето и кои са марките, които препоръчваме:

 • Now Foods - марка, известна със своята ангажираност към високото качество и строг контрол в производствените процеси. Подлагат продуктите на обстойни тестове за наличие на опасни вещества и гарантират максимално чисти добавки с омега мастни киселини.

 • Natural Factors - надеждна марка, която набляга на устойчивостта и чистотата в своите хранителни добавки. Извличат съставките от органични, натурални източници и са отговорни към опазването на околната среда.

 • Solgar - утвърдена марка с дълга история на производство на висококачествени добавки. Техните продукти с омега киселини са изработени с помощта на модерна технология и преминават през редица процеси за контрол на качеството.

 • Webber Naturals - посветени на производството на висококачествени добавки с омега мастни киселини. Съчетават последни научни изследвания и опита си в индустрията за високоефективни и надеждни продукти.

 • Abopharma - реномирана марка, известна със своите предложения и продукти, които се ползват от мнозина заради доказаните им ползи за сърдечно-съдовата система, мозъчната функция и цялостното здраве.

Защо да поръчате от Аптека Нове?

Онлайн каталогът на Aptekanove.bg ви предлага голямо разнообразие от висококачествени продукти на достъпни цени. Предлагаме Омега 9, Омега 6 и Омега 3 мастни киселини от световно признати марки, гарантиращи качество и ефикасност по време на прием.

 

Ако имате въпроси относно добавките с витамини, нашите фармацевти с удоволствие ще ви предоставят подробна информация


Също така, ако желаете съвет относно допълнителния прием на минерали, нашите специалисти са на разположение, за да ви помогнат да изберете най-добрата хранителна добавка за вас.

В онлайн аптека Нове Фарм можете лесно да направите своята поръчка и да получите необходимите хранителни добавки, витамини и минерали, доставени в удобно за вас време.

Често задавани въпроси

 • Кои храни съдържат омега 3 мастни киселини?

  Най-добрите храни за прием на омега 3 мастни киселини включват риба (напр. филе от сьомга), ядки, растителни масла и др. Приемът на омега 3 рибено масло е също популярна алтернатива като част от естествената суплементация.
 • Полезни ли са добавките с омега мастните киселини?

  Омега мастните киселини са жизненоважни за клетките и функциите на тялото, както и за цялостното здраве. Добавки като рибено масло и омега комплекси могат значително да подпомогнат функциите на мозъка, сърцето и други органи.
 • След колко време от началото на приема могат да се наблюдават ползите?

  Въпреки че нивата на омега 3 в тялото се повишават сравнително бързо след приема на хранителна добавка, положителните ефекти от приема на омега при препоръчителната дневна доза може да отнеме от 6 седмици до 6 месеца.