Времената, в които живеем, ни „заливат“ със стрес отвсякъде. Чувството на тревожност само по себе си не е чуждо на човека, а напротив – в умерени количества то е нормално, дори полезно. Всеки един от нас го е изпитвал поне веднъж в живота си, дали преди важно интервю, изпит или пък първа среща. 


Понякога обаче нещата могат да излязат извън контрол. Нерядко срещано е натрапчивото чувство на тревожност да управлява човека и неговите мисли, а не обратното. В такива случаи е необходимо да се обърне внимание на проблема, защото той далеч не е безобиден. 


Стресът може да отнеме изцяло радостта от ежедневието ни и да доведе до появата на други, по-сериозни здравословни проблеми. Можете ли да овладеете ситуацията и как - разказваме в следващите редове. 

Какво е тревожност - дефиниция, видове и степени

Тревожността представлява психическо състояние, което се характеризира с постоянно вътрешно напрежение, страх, притеснение и безпокойство


Това усещане може да бъде свързано както с реални заплахи за нас или наши близки, така и с имагинерни такива, които нашият ум ражда. Особено важно е да можем да правим разлика между истинското и въображаемото – когато усетим тревожност и страх, първо трябва да се запитаме дали страхът ни е обоснован, или не. Често в ежедневието нямаме много време за това, но ако искаме да се отървем от тягостното усещане поне за малко, е нужно да го направим.


Тревожността бива различни видове. Те се разграничават според симптомите, както и частите от живота, които засягат. 

  • Общата тревожност се разпознава лесно. При нея чувството на тревога е постоянно, появява се в най-обикновени ежедневни ситуации и създава усещане на паника, което води до други проблеми. Както става ясно, всичко това влияе на качеството ни на живот, както и на отношенията ни с околните. 
  • Друг вид тревожност е така познатото социално тревожно разстройство. При него страдащите се страхуват от това да попаднат в дадена социална ситуация, в която могат да бъдат осъдени, обидени или коментирани. Това, което ги притеснява, е липсата на начин да се измъкнат от случващото и да се скрият. Често срещано е хората от тази група да избягват излизания, като това ги лишава от личен живот и създаване на контакти и отношения с други хора. 
  • Паник атаките (паническо разстройство) са пристъпи на силен страх, които биват придружени от други физически симптоми на тревожност. По време на тях често се наблюдават учестен пулс, потене, задух, причерняване и треперене. Тези епизоди могат да бъдат както еднократни, така и многократни, а тяхната продължителност варира.

Без значение от вида тревожност, трябва да знаем, че всичките тези страхове са ирационални и са често неоснователни. По-често ни притеснява дадено събитие, което има вероятност да се случи, а не нещо, което реално се случва в момента. 


Нужно е и да правим разлика между степените на тревожност – тя може да бъде както лека, така и тежка. Хората, страдащи от лека степен на тревожно разстройство могат да изпитват неприятно усещане, което обаче не влияе особено на ежедневието им. 


В по-тежките случаи, симптомите на тревожността е възможно сериозно да попречат на човек да върши нормалните си ежедневни дейности. Това от своя страна отнема и радостите, които животът предлага.

Могат ли добавките да помогнат при тревожност

Добавките за лечение на стрес, депресия и тревожност стават все по-популярни, защото представляват натурална алтернатива за регулиране на работата на нервната система.


Макар че не са панацея при диагностицирани тревожни разстройства, правилните активни вещества могат да повлияят позитивно без да водят до нежелани странични ефекти или привикване


Кое е правилното за тревожност лечение, разбира се, зависи от вида и степента на тревожността. За много хора добавките имат добър ефект, но допълнителната работа с психолог остава задължителна част от дългосрочните усилия за подобряване качеството на живот. 


И все пак - как да изберат правилната добавка тези, които страдат от нервно напрежение? По-долу споделяме някои от витамините и минералите, които могат да се приемат с цел балансиране работата на нервната система.

Добавки, които могат да помогнат за преодоляване на тревожност

В следващите редове предстои да представим подробно добавките за лечение на тревожност, чието действие е изследвано, оценено и потвърдено във времето. 

Магнезий

НАО МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ ТАБЛ. 200 МГ Х 100 НАО МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ ТАБЛ. 200 МГ Х 100

Минералът магнезий е необходим на човешкото тяло не само при симптоми на тревожност, но и за редица други жизненоважни функции. Особено важна е ролята му за работата на нервната ни система – с негова помощ мускулите и нервите ни могат да отпочиват, като едновременно с това ги поддържа в добро състояние. 


Възможно е чувството на тревожност да се проявява при ниски нива на магнезий в тялото ни, така че, ако имате съмнения, че не ви достига въпросният минерал, се тествайте. Той е една от първите препоръчани добавки при повечето форми на тревожност, така че му обърнете особено внимание.

Витамин D

СОЛГАР ВИТАМИН Д3 ДЪВЧ. ТАБЛ. 1000IU/25МКГ Х 100 СОЛГАР ВИТАМИН Д3 ДЪВЧ. ТАБЛ. 1000IU/25МКГ Х 100

Кое ли е най-доброто за тревожност лечение? Слънцето, разбира се! Сигурни сме, че поне веднъж са ви съветвали да излезете на въздух, за да съберете малко слънчеви лъчи. Това подобрява настроението и успокоява нервната система. 


Ако имате липса на витамин Д, то непременно си го набавете. Той е важен за редица биологични процеси в тялото, а ниските му нива водят именно до тревожност, а дори и депресия. 


Витамин D играе важна роля в регулирането на хормоните, които влияят не само на психическото ни състояние, но и на здравето като цяло. 

Витамин B6

МАГНЕ Б6 ТАБЛ. Х 60 МАГНЕ Б6 ТАБЛ. Х 60

Витаминът В6 е от особено значение за овладяване на тревожните разстройства. Липсата му може да доведе до дисбаланс в хормоните, което, разбира се, се отразява и на психическото ни здраве. 


За да избегнете появата на тревожност и депресия, следете нивата си на този витамин. Ако се съмнявате, че количеството му в тялото ви е недостатъчно, можете да направите изследване за дефицит. 


Важно е да отбележим, че витамин B6 допълва способността на магнезия да облекчава възпалителните процеси в тялото, и затова те често се срещат в комбинация.

Омега 3 мастни киселини

HIGHER NATURE ОМЕГА 3 РИБЕНО МАСЛО 1000МГ КАПС. X 90 HIGHER NATURE ОМЕГА 3 РИБЕНО МАСЛО 1000МГ КАПС. X 90

Вероятно немалко от вас са наясно, че Омега мастните киселини се намират основно в по-мазните риби. Освен в тях, с Омега 3 можете да добиете и чрез приема на ленено семе, орехи, чиа и др.


Всичко това е форма на лечение, което обаче е натурално. С помощта на мастните киселини вие си гарантирате здрава нервна система, както и добра мозъчна дейност.


Макар и често да не достатъчна за лечение на постоянна тревожност, правилната диета ще ви даде отлична основа и ще подсили резултатите от усилията ви.

 

Пасифлора

НОВАНАЙТ ТАБЛ Х 16 НОВАНАЙТ ТАБЛ Х 16

Пасифлората е особено популярна със своите свойства да успокоява нервните състояния. Всъщност тя се използва от стотици години насам именно с тази цел. 


Много често можете да я откриете и в съдържанието на различни хапчета за тревожност и стрес на билкова основа. Тя има и добро действие при проблеми със съня, което е от значение не само за психиката ни, но и за здравето ни като цяло. 


Това, с което е известна пасифлората, е възможността ѝ да действа върху някои от рецепторите на мозъка, свързани с емоционалните състояния и настроението.

Валериана

Валериана е сред най-известните растения, които помагат при повишени нива на стрес и генерализираното тревожно разстройство. То се използва от векове насам, като доказано успокоява ума и намалява тревожното усещане. 


На какво се дължи това обаче? Валериана действа директно върху нервната система и я успокоява бързо и сигурно. Ако страдате от постоянно усещане за тревога, то валериана е добър начин да се справите с него.

ГАБА

NF ГАБА КАПС. 100МГ Х 90 NF ГАБА КАПС. 100МГ Х 90

ГАБА, или гама-аминомаслена киселина, е основен инхибиторен невротрансмитер в нервната ни система. Това със сигурност звучи сложно на повечето от вас, но сега ще го обясним опростено. ГАБА успява да намали активността на нервните клетки, което от своя страна помага на тялото ни да се освободи от стреса и напрежението. 


Ако нивата ви на ГАБА са ниски, то това е сериозна предпоставка за повишени нива на стрес и тревожност. Всеки страдащ от генерализирано тревожно разстройство е наясно колко труден може да бъде всеки един ден и колко неудовлетворително е, когато не можеш да се насладиш на хубавите неща.


За да овладеете състоянието, можете да приемате гама-аминомаслена киселина както самостоятелно, така и в различни формули с допълващи съставки. Най-често те включват витамин B6, мелатонин и L-теанин.

Ашваганда

СОЛГАР АШВАГАНДА КАПС Х 60 СОЛГАР АШВАГАНДА КАПС Х 60

Ашвагандата също е сред популярните билки, които се борят срещу стреса и неговите въздействия върху организма. Тя има силно изразени адаптогенни свойства, регулира нивата на кортизол в тялото и подсилва действието на ГАБА киселината, описана в редовете по-горе.


Макар да има необичаен и често възприеман за неприятен вкус, ашвагандата може да се приема на таблетки, които минимизират това усещане. Тя се използва както за контрол на нервното напрежение в ежедневието, така и при леки фази на депресия и тревожност.

L-теанин

Вероятно не сте чували за L-теанина, а ако сте, може би не сте обърнали внимание какво точно представлява той. L-теанинът всъщност е аминокиселина, която можете да откриете в зеления чай. 


С негова помощ успешно ще намалите нивата си на тревожност, както и ще стимулирате производството на серотонин и допамин - хормоните на щастието.

Витамин В12

Нерядко в последно време се споменава витаминът В12, който отговаря за редица процеси в нашия организъм. Ниските му нива, от своя страна могат да доведат до раздразнителност, умора, а дори и депресия. 


Ако смятате, че имате недостиг на този витамин, или пък вече сте се тествали и знаете, че това е така, то тогава е време да потърсите правилната добавка. Такива се предлагат под формата на таблетки, спрей, капки и комбинирани мултивитамини.


Витамин B12 се предлага също и в различни концентрации, като за да изберете правилната е необходимо да се консултирате с лекар или фармацевт. 

Фолиева киселина

NF МЕТАФОЛАТ + Б12 КАПС. X 60 NF МЕТАФОЛАТ + Б12 КАПС. X 60

Фолиевата киселина, още позната като витамин В9, също има огромно значение за здравето на нервната ни система.Тя е от съществено значение за производството на серотонин в организма. Както вече споменахме, той има влияние върху настроението и регулирането на тревожността. 


Недостигът на този витамин в тялото може да доведе дори до депресия, затова не го пренебрегвайте. 

Значението на персонализирания подход в подбора на добавки

Всяко състояние както и всеки човек имат нужда от нещо различно и реагират различно на дадени добавки. Ефектът никога не може да бъде гарантиран, но и няма как да бъдете сигурни дали нещо е подходящо за вас, ако не го опитате. 


Едно е сигурно – всичко, което споменахме досега, може единствено да ви бъде от полза и няма с какво да ви навреди, стига да се приема правилно. Споменатите по-горе витамини са натурални лекарства за тревожност без рецепта и без привикване. Все пак, преди да направите какъвто и да било избор, ви съветваме да се консултирате с вашия лекар. 


Макар и безобидни, хранителните добавки следва да се съобразят с придружаващите заболявания, приемът на допълнителни лекарствени продукти и доказаните хранителни непоносимости на пациента. Самоназначаването на лекарства и добавки не се препоръчва, особено ако вече приемате други лекарства.

Когато добавките не са достатъчни - подходи в професионалното лечение на тревожни състояния

Да, добавките, за които говорихме, могат да бъдат полезни за вас и за справянето ви с тревожността. Има случаи обаче, в които тревожното разстройство е диагноза и предполага нужда от по-сериозна намеса. 


Видовете тревожни разстройства са много – съществуват обсесивно-компулсивно разстройство, посттравматично стресово разстройство, хипохондрия (страх от разболяване) както и редица други, за преодоляването на които хранителните добавки не са достатъчни


Ако смятате, че вашият случай е такъв, ви съветваме да се обърнете към психолог. Той би могъл да открие корена на проблема и да ви помогне да го решите заедно. Тревожността и депресията са състояния, които са далеч по-сложни, отколкото си мислим. Не пренебрегвайте нито един симптом и не очаквайте всичко това да премине от самосебе си, а действайте проактивно, за да можете да се радвате на живота по най-пълноценния начин.

Често задавани въпроси

  • Какви са разликите между физическите и психическите симптоми на тревожност?

    Към физическите симптоми спадат главоболието, стягането и тежестта в гърдите, треперенето и учестеното или затруднено дишане. Към психическите спадат затрудненията в концентрацията, нервността, неприятните мисли и т.н.
  • Какво още можем да направим, за да облекчим тревожността, освен да приемаме хранителни добавки?

    Има и други начини за да се справим с тревожността, които са напълно безвредни и естествени, като правенето на физически упражнения например. Също важно е да обръщаме внимание на храненето си и да спим достатъчно. Ако имате няколко свободни минути през деня, е препоръчително да практикувате и медитация.
  • Как да разберем от какви хранителни добавки имаме нужда?

    Ако често чувствате тревожност и стрес, е препоръчително да проверите нивата на витамини, минерали и хормони. Консултирайте се с медицинско лице, за да сте сигурни, че наистина имате нужда от това, което приемате, и че го правите правилно.