В огромното царство на човешкия организъм малко области са привлекли толкова внимание, колкото чревната микробиота. Тази сложна екосистема от микроорганизми се намира в дебелото черво и оказва огромно влияние върху човешкото здраве. 

Пръв до това заключение стига Хипократ още преди хиляди години, когато казва, че всеки здравословен проблем започва от червата. Като основен компонент на хранителната система, те се явяват граница между това, което влиза в организма и това, което остава навън.

В редовете по-долу разказваме защо здравето на червата е от първостепенна важност, както и как можете да го подобрите с помощта на правилните пробиотични добавки

Защо здравето на червата е толкова важно?

Съвременни проучвания доказват взаимовръзката между състоянието на чревния микробиом (генетичният материал на микроорганизмите в микробиотата) и почти всеки здравословен проблем. 

Зависимостта между психичното състояние на човека и чревното здраве например може да се обясни с така наречените липополизахариди, които са токсини и се произвеждат от чревните бактерии. Когато чревната лигавица е пропусклива (т.нар. пропускливи черва), тези токсини могат свободно да преминат в кръвта, причинявайки възпаление. Високите нива на липополизахариди и възпалението се свързват с понижаване на имунната защита, както и със заболявания като шизофрения, депресия и деменция.

Връзката между депресията, често наричана „болестта на 21-ви век“ и червната микрофлора също е доказана. Мозъкът и червата са свързани посредством химикали, наречени невротрансмитери. Всеобщо схващане е, че серотонинът, като такъв невротрансмитер, се произвежда в мозъка. Истината обаче е, че едва 5 процента от него се произвежда в главния мозък, а останалите 95 процента – в червата.

Друг регулатор на емоционалното и психическото ни състояние, който също се произвежда в червата, е гама аминомаслената киселина (GABA). Този невротрансмитер контролира чувството на тревожност и страх. Така депресията съвсем обяснимо може да се каже, че е състояние, зависещо до голяма степен от добрата чревна микрофлора.

Доказано е, че определени пробиотични микроорганизми влияят положително на мозъчната функция. За пръв път през 2013 година навлиза понятието психобиотик, което обобщава тези пробиотични щамове. Така например бактериите Enterococcus и Streptococcus повлияват благоприятно производството на серотонин. Bifidobacterium и Lactobacillus пък се грижат за достатъчното количество гама аминомаслената киселина (GABA).

Важно е да се спомене, че „комуникацията“  между мозъка и червата е двупосочна. Така, както чревното здраве влияе на мозъчните функции, по същия начин стресът и психическото напрежение оказват влияние на състоянието на стомашно-чревния тракт. Най-често нарушеното  състояние се свързва със Синдром на раздразненото черво.

Приблизително 70 процента от имунната система на човека също се намира в тънките и дебелите черва. Това е и причината чревната микрофлора и състоянието ѝ да са основен фактор за автоимунните заболявания. Все по-често се прави и връзка между хроничното възпаление на чревната лигавица и стареенето.

Асоциациите между човешкия микробиом и заболяванията включват също кожни проблеми, проблеми с щитовидната жлеза, храносмилателни нарушения като симптоми на раздразненото дебело черво, гастрит, колит, язва. Прави се връзка също с проблеми с репродуктивната система.

Човешкото здраве зависи почти изцяло от състоянието на храносмилателната система. Остава въпросът: Как да се погрижим за него?

Кой е най-добрият пробиотик за дебелото черво? Кой е най-добрият пробиотик за дебелото черво?

Какво представляват пробиотиците и как намират приложение в човешкия организъм?

Пробиотиците са живи микроорганизми, бактерии или гъбички, които имат положителен ефект върху здравето на организма. Наречени са още “добри” бактерии, тъй като спомагат за  поддържането на баланса на микробната популация в стомашно-чревния тракт и храносмилателната система. 

Тези микроорганизми предотвратяват разпространението на вредни патогени в тялото. Могат да се намерят в киселото мляко, кефира и ферментиралите зеленчуци.

През последните години множество изследвания показват, че има забележителна връзка между чревната микробиота и ролята на пробиотиците за поддържане на доброто им равновесие. Дебелото черво е като микробно убежище, в което намират дом бактерии, вируси, гъбички и други микроскопични организми. Както вече споменахме, те играят важна роля за усвояването на хранителни вещества, имунната система и цялостното здраве.

Какви проблеми разрешават пробиотиците и как?

Ползите от приема на пробиотици са многобройни и колкото повече се открива зависимост между здравето на гастроинтестиналния тракт и цялостното здравословно състояние, толкова повече ползите от полезните бактерии растат. 

Доказаните благоприятни въздействия на пробиотиците за човешкия организъм са:

  1. Подобряване на функцията на храносмилателната система: Пробиотиците могат да помогнат за поддържането на баланса на бактериите в червата, което може да подобри храносмилането и абсорбцията на хранителни вещества.
  2. Подобряване на имунната система: Добрите бактерии в червата могат да подпомогнат нормалното функциониране на имунната система и да я направят по-ефективна в борбата с инфекции.
  3. Поддържане на здравословното равновесие на бактериите: Консумацията на пробиотици може да помогне при балансирането на бактериите в червата след антибиотичен курс или други фактори, които могат да нарушат този баланс.
  4. Облекчаване на храносмилателните проблеми: Пробиотиците се използват като допълнителна терапия при различни храносмилателни заболявания, като диария, запек, подуване на корема или за успокояване на раздразнено дебело черво.

Пробиотиците имат имат ценна роля и за намаляване на симптомите при Синдром на пропускливите  черва. Доказано е, че пробиотиците подобряват състоянието на лигавицата, укрепвайки защитните сили на чревната стена. Целостта на чревната стена е от първостепенно значение за предотвратяване навлизането на вредни вещества в кръвния поток. Нарушението й е в основата много заболявания включително автоимунни такива.

Не на последно място, пробиотиците спомагат за разграждането сложните въглехидрати и усвояването на хранителните вещества, като с това благоприятстват метаболитния процес.

Антибиотиците са медикаменти, използвани за борба с бактериални инфекции. Въпреки че те могат да бъдат изключително полезни при лечението, те могат също така да имат някои нежелани ефекти върху микробната популация в червата, като могат да предизвикат и дискомфорт в корема.

Този нежелан ефект се дължи на това, че антибиотиците не правят разлика между "добрите" и "лошите" бактерии. Те унищожават широк спектър от микроорганизми, намиращи се в червата, включително и тези, които са полезни за храносмилателния процес и поддържането на баланса в червата. 

Този дисбаланс в микробиома може да доведе до проблеми като:

  1. Диспепсия (разстройство на храносмилателния процес) и диария: Унищожаването на полезните бактерии може да наруши нормалната храносмилателна дейност и да доведе до диспепсия, диария, болки в дебелото черво и Синдром на раздразненото дебело черво.
  2. Суперинфекции: Когато антибиотиците унищожават широк спектър от бактерии, това може да доведе до растеж на патогенни (вредни) бактерии, които преди са били в малки количества. Този процес, наречен суперинфекция, може да доведе проблеми със здравето.
  3. Имунна реакция: Дисбалансът в микробната популация влияе на имунната система, като я прави увеличава риска от развитието на инфекции.
  4. Влияние върху общото здравословно състояние: Много изследвания са доказали връзка между дисбаланса в микробната популация и различни здравословни състояния като запек, алергии, диабет и психични заболявания.

За да се предотврати или намали нежеланият ефект върху червата, се препоръчва приемането на пробиотици по време и след прием на антибиотици. Пробиотиците могат да помогнат за възстановяването на нормалния баланс на бактериите в дебелите и в тънките черва и често се използват като лекарства за раздразнено дебело черво.

Правилото, което е добре да се спазва при съвместен прием на антибиотик и пробиотик гласи, че между приемът на едното и другото е добре да има времеви диапазон от минимум 3 часа. 

Кой е най-добрият пробиотик за дебелото черво? Кой е най-добрият пробиотик за дебелото черво?

Пробиотиците се предлагат в голямо разнообразие от щамове, всеки със своите уникални характеристики и потенциални ползи за здравето. Тези щамове принадлежат към различни видове и родове пробиотични бактерии и могат да имат различни ефекти върху чревната флора и цялостното здраве. 

Ето някои често срещани видове пробиотици за здравето на дебелото черво:

  • Lactobacillus acidophilus: Това е един от най-известните и широко изследвани пробиотични щамове. Често се среща в киселото мляко и ферментиралите млечни продукти и се смята, че насърчава здравето на червата, поддържа имунната система и един от най-добрите пробиотици при раздразнено дебело черво.
  • Bifidobacterium: Бифидобактериите са преобладаващи в дебелото черво и често се свързват с поддържането на здравето на храносмилането. Различни видове от рода Bifidobacterium предлагат различни потенциални ползи.
  • Lactobacillus rhamnosus: Този щам е известен с потенциала си да поддържа стомашно-чревното здраве, да подпомага храносмилането и да стимулира имунната система. Изследван е ефектът му върху състояния като диария и синдром на раздразнените черва.
  • Lactobacillus casei: Намира се в млечни продукти и добавки. Lactobacillus casei се свързва с поддържането на балансирана чревна микробиота и поддържането на имунната функция.
  • Lactobacillus plantarum: Този универсален щам е изследван за потенциала му да намалява възпалението, да подпомага храносмилането и да поддържа цялостното здраве на червата.
  • Streptococcus thermophilus: Често използван при производството на кисело мляко, този щам може да допринесе за храносмилането на лактозата и да поддържа храносмилателния комфорт.
  • Saccharomyces boulardii: За разлика от повечето пробиотици, Saccharomyces boulardii е дрожди. Известен е с потенциала си да помага за справяне с диарията, особено свързана с антибиотици и инфекции.
  • Bacillus coagulans: Смята се, че този спорообразуващ пробиотик оцелява при тежки стомашни условия по-добре от някои други щамове. Доказан е потенциала му да поддържа здравето на храносмилането и имунната функция.
  • Enterococcus faecium: Този щам помага за балансиране на чревната микробиота и допринася за цялостното здраве на червата.

Важно е да се отбележи, че ефектите на специфични пробиотични щамове могат да варират в зависимост от индивидуалните фактори. Това могат да бъдат съществуващата чревна микробиота на човека, в комбинация с неговото здравословно състояние и цялостен начин на живот. 

Когато обмисляте пробиотични добавки, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, за да определите най-подходящите щамове и продукти за вашите индивидуални нужди и цели.

Марки и продукти, между които можете да избирате

На пазара има много марки и продукти с пробиотици. 

Някои от известните и препоръчани марки са:

  • Omni-Biotic: Продуктите им са производство на водеща професионална пробиотична марка в Европа, а от 2019 година и в САЩ.  След клинични проучвания и тестове марката разработва пробиотици за стрес, имунитет, детоксикация на черния дроб, възстановяване на червата и други, съобразени със специфичните нужди на потребителите.
  • Linex: Продукт на фирмата Sandoz – компания, доказала се през годините на световно ниво, базирана в Швейцария. Linex е един от най-успешно продаващи се пробиотици в България.
  • Nobel Pharma (Bio Balance): Nobel Pharma e е компания, предлагаща продукти от най-високо качество в над 20 страни по света.
  • Now Foods: Американска фирма, известна по света с качествените си хранителни добавки.
  • Webber Naturals: Като компания, притежавана и управлявана от Канада от 1948 г., Webber Naturals произвеждат естествени витамини, минерали, пробиотици и други добавки в Британска Колумбия, Канада. Всички продукти, предлагани от фирмата са тествани, с което доказват ефективността и качеството си.

За да си помогнете при избора на най-добрия пробиотик за дебелото черво, съобразен с вашите нужди,  посъветвайте се с лекар или фармацевт.

Кой е най-добрият пробиотик за дебелото черво? Кой е най-добрият пробиотик за дебелото черво?

Колко време и как се приемат пробиотици за дебелото черво?

Времетраенето за приема на пробиотици може да се различава в зависимост от вида на продукта и инструкциите на производителя. От значение е и състоянието на организма, като минималният период на прием, за да бъде осезаем ефектът, е между две седмици и два месеца. 

Общовалидни са и следните насоки:

  1. Спазвайте инструкциите: Винаги следвайте препоръките и инструкциите на етикета на продукта. Дозата и начина на приемане могат да се различават в зависимост от марката и вида на пробиотика.
  2. Приемайте с храна: Пробиотиците се обикновено приемат по време на хранене, за да им се предостави среда, в която да оцелеят и да се развиват. Храната може да помогне също така да се намали рискът от евентуални стомашни раздразнения.
  3. Избягвайте горещи напитки: Не приемайте пробиотици с твърде горещи напитки, тъй като високите температури могат да унищожат живите бактерии.
  4. Съхранявайте правилно: Прочетете инструкциите за съхранение на продукта и ги спазвайте. Много пробиотици трябва да се съхраняват в хладилник, за да се запази животът на микроорганизмите.
  5. Съчетание с антибиотици: Ако приемате антибиотици, е нужно да приемате пробиотика си на няколко часа разстояние (най-малко 3 часа) от взимането на антибиотика.
  6. Консултирайте се с лекар: Ако имате някакви здравословни проблеми, бременна сте, кърмите или приемате други лекарства, е важно да се консултирате с лекар, преди да започнете да приемате каквито и да било добавки.
  7. Изберете подходящ продукт: Има много различни видове пробиотици, включително капсули, таблетки, сашета и др. Избора на продукт можете да обсъдите с лекар или фармацевт.

Какви резултати можете да очаквате?

Резултатите от приема на пробиотици могат да бъдат различни в зависимост от много фактори, включително вида на пробиотика, индивидуалната реакция на организма, здравословното състояние и целите.

Възможните резултати са:

  1. Подобрение на храносмилателната функция;
  2. Подпомагане на имунната система;
  3. Намаляване на диспепсията и диарията;
  4. Облекчаване на болката в червата;
  5. Подобряване на здравето на кожата;
  6. Облекчение при Синдром на раздразненото дебело черво;
  7. Подобрение на психичното здраве и др.

Имайте предвид, че правилният щам или комбинация от тях, заедно с препоръчаният прием са ключови за здравата чревна флора. Препоръките могат да варират при хора с различни придружаващи заболявания, затова винаги консултирайте суплементацията с пробиотици и пребиотици с лекар. 

Често задавани въпроси

  • Каква е разликата между пробиотик и пребиотик?

    Пробиотиците са живи микроорганизми, живеещи в чревната микрофлора. Пребиотиците са неживи хранителни съставки, с които пробиотиците се хранят и по този начин подпомагат тяхното размножаване и функциониране. Комбинираното приемане на пробиотици и пребиотици благоприятства здравето на стомаха и червата.
  • Има ли разлика между пробиотик, който е специално разработен като придружаващ антибиотична терапия и другите пробиотици?

    Всеки пробиотичен щам въздейства на чревната микрофлора по специфичен начин. Формулите, създадени за прием при антибиотично лечение ще бъдат по-ефективни при справянето с неблагоприятните въздействия на антибиотика върху чревната флора от другите пробиотици. 

  • Може ли да се приема пробиотик като лекарство за раздразнени черва?

    Симптомите на Синдрома на раздразненото дебело черво се повлияват позитивно при прием на пробиотици. Все пак, при остро възпалено дебело черво е задължително да се посъветвате с вашия лекар, за да изберете най-подходящия продукт.