Фолиева киселина: ползи и препоръчителен прием
Фолиевата киселина (витамин В9) е водоразтворим витамин от група В, който играе важна роля в много жизнени процеси в организма. Тя участва активно в синтеза на ДНК и РНК, което е от съществено значение за растежа и развитието на клетките, както и за образуването на еритроцити.
Заедно с витамин В12, фолиевата киселина подпомага транспорта на кислород до всяка точка в тялото.
Фолиевата киселина подпомага метаболизма на аминокиселините и поддържа здравето на нервната система. Тя подобрява паметта при възрастни хора и намалява риска от сърдечни заболявания.
По време на бременност и кърмене е необходим допълнителен прием на фолиева киселина за нормалното развитие на плода и формирането на плацентата. Недостигът на фолиева киселина може да доведе до вродени дефекти на невралната тръба и сериозни увреждания на гръбначния и главния мозък на плода.
В тази статия ще ви разкажем за всички ползи за фолиевата киселина, както и ще разгледаме препоръките за прием и начините за набавянето ѝ в организма.
Какво е фолиева киселина и защо е важна
Фолиевата киселина е синтетичен витамин, използван в хранителни добавки и за обогатяване на някои храни. Тя е изкуствената форма на фолата — естествениявитамин В9, който се набавя с храната. В организма фолиевата киселина се преобразува във фолат, подпомагайки различни жизнени процеси.
Фолат и фолиева киселина са различни понятия, които представляват форма на витамин В9.
Фолат има в много растителни и животински храни, като спанак, броколи, авокадо, зеле, бобови култури, цитрусови плодове, яйца, месо, говежди черен дроб.
Храни като зърнени закуски, крекери, печива, хляб и други са обогатени с фолиева киселина.
Приемът на фолиева киселина е от съществено значение за правилното развитие на плода и за превенция срещу вродени увреждания. Затова прием на фолиева киселина е необходим още преди зачеването, както и по време на бременността.
Всъщност приемането на фолиева киселина е важно за всички хора, като за целта е необходимо да се доставя с храна или да се приемат хранителни добавки.
Ползите от фолиевата киселина
Фолиевата киселина, известна като синтетична форма на витамин B9 или фолат, може да се използва за подобряване на здравето. Какви са конкретните ползи - обобщаваме в следващите редове.
Фолиевата киселина допринася за нормалното протичане на бременността
Фолиевата киселина е изключително важна при бременност, но е от голямо значение и преди зачеването.
Ето защо:
- Проучвания показват, че фолиевата киселина способства по-лесното зачеване при проблеми с фертилитета.
- Фолиевата киселина е от жизнено значение за правилното развитие на невралната тръба. Благодарение на нея се оформят гръбначния стълб и мозъкът на ембриона.
- Фолиевата киселина участва в изграждането на плацентата. Чрез нея постъпват всички хранителни вещества, необходими за развитието на плода.
В обобщение, фолиевата киселина е от значение за нормалното протичане на бременността и допринася за здравето на бебето. Прадо това тя е неизменна част от почти всички хранителни добавки за бременни жени.
Допринася за здравето на сърдечно-съдовата система
Фолиевата киселина регулира нивата на хомоцистеин в кръвта и така предпазва от сърдечно-съдови проблеми. Хомоцистеинът е аминокиселина, която в по-високи нива може да увреди кръвоносните съдове и да повиши риска от атеросклероза, инфаркт и инсулт.
Фолиевата киселина също помага за регулирането на кръвното налягане, като по този начин играе роля в превенцията на хипертония и свързаните с нея усложнения. Подпомагайки здравето на сърдечно-съдовата система, фолиевата киселина благоприятства нормалното кръвообращение и намалява риска от инсулт.
Допринася за здравето на мозъка
Ниските нива на фолиева киселина биха могли да повишават риска от увреждане на мозъчна функция, като влошаване на паметта, когнитивни нарушения и деменция.
Нормалното количество фолиева киселина може да бъде фактор за превенция от болести като Алцхаймер, депресия и други психични заболявания.
В помощ при диабет
Фолиевата киселина помага за регулиранена кръвната захар и инсулиновата резистентност при диабетици. По този начин тя ограничава усложненията за организма, породени от болестта диабет.
Някои лекарства за диабет понижават количеството фолиева киселина в организма, затова възниква необходимостта от допълнителен прием.
Помага при заболявания на бъбреците
Високите нива на хомоцистеин могат да са причина за проблеми с бъбреците. Голям процент от пациенти, страдащи от хронично бъбречно заболяване, имат високи нива на хомоцистеин в кръвта.
Приемът на фолиева киселина намалява нивото му и съдейства за облекчаване на бъбречните заболявания и същевременно намалява риска от сърдечни заболявания.
Помага за облекчаване на симптомите при менопауза
През менопаузата в женското тяло настъпват значителни и необратими промени. Загубата на хормона естроген често води до раздразнителност, нервност и, в много случаи, до депресия.
Затова е добре да се приема фолиева киселина през този етап, за облекчаване на симптомите на менопауза.
Намалява симптомите на депресия
Фолиевата киселина играе важна роля в синтеза на серотонин и допамин – невротрансмитери, свързани с настроението и емоционалната стабилност.
Ето защо, приемът на фолиева киселина при пациенти, страдащи от депресия, които са на лечение с антидепресанти, би могъл да намали симптоматиката.
Намалява страничните действия на някои лекарства
При лечение на ревматоиден и хроничен артрит или псориазис с метотрексат, се предписва и прием на фолиева киселина. Метотрексатът намалява нивата на фолиева киселина в организма, което може да доведе до странични ефекти като умора, гадене и анемия.
Приемът на фолат или фолиева киселина помага за облекчаване на тези нежелани реакции и подпомага организма по време на продължителна терапия с метотрексат.
Способства производството на червени кръвни клетки
Фолиевата киселина е необходима за производството на еритроцити, които пренасят кислород до всички клетки, тъкани и органи в тялото, осигурявайки им енергия и оптимално функциониране.
Недостигът на фолиева киселина може да доведе до анемия, която се проявява със симптоми като умора, слабост, задух и бледа кожа.
При по-тежък дефицит анемията може да засегне сърдечно-съдовата и нервната система, което подчертава значението на достатъчния прием на фолиева киселина за общото здраве.
Подпомага доброто храносмилане
Фолиевата киселина подпомага доброто храносмилане, като участва в синтеза на ДНК и РНК и играе важна роля в клетъчното делене и развитие. Тя допринася за регенерацията на клетките в стомашно-чревния тракт, което е от съществено значение за поддържане на здрава чревна лигавица.
Здравата лигавица улеснява усвояването на хранителни вещества и предпазва от възпалителни процеси, като това е начин да се поддържа нормалната функция на храносмилателната система.
Колко фолиева киселина ни е необходима дневно
Препоръчителната дневна доза за деца варира в зависимост от възрастта:
- Новородени до 6-месечна възраст - 65 mcg на ден.
- Деца от 7-12 месеца - 80 mcg на ден.
- Деца от 1-3 години - 150 mcg на ден.
- Деца от 4-8 години - 200 mcg на ден.
- Деца от 9-13 години - 300 mcg на ден.
Разбира се, за определяне точната доза на прием за деца трябва да се консултирате с педиатър.
За жени, които искат да забременеят и за бременни, препоръчителната доза фолиева киселина е между 400 mcg и 800 mcg на ден.
За жени, които кърмят, препоръчителната доза е 500 mcg на ден.
При възрастни над 18 години препоръчителната доза е 400 mcg на ден.
Важно е преди приема на фолиева киселина да се консултирате с лекар, който предвид здравословното ви състояние и нужди, ще назначи точния прием на фолиева киселина.
Дефицит на фолиева киселина: симптоми и рискове
Основните симптоми на недостиг на фолиева киселина са следните:
- Лесна уморяемост;
- Липса на апетит;
- Силно главоболие;
- Изтръпване на крайниците;
- Когнитивни нарушения;
- Зачервен език;
- Запек или диария;
- Кървящи венци;
- Загуба на памет;
- Бледа кожа.
Потенциалните рискове на дефицит на фолиева киселина могат да доведат до различни сериозни заболявания, сред които:
- Мегалобластна анемия - при това заболяване червените кръвни клетки са с по-голям размер, вследствие неправилен синтез на ДНК и не могат да изпълняват предназначението си, а именно да пренасят кислорода в организма. Основна причина за болестта е липсата на В12 и фолиева киселина.
- Стомашно-чревни проблеми - при тези пациенти тънките черва не могат да усвоят изцяло хранителните вещества и това води до повишен риск от дефицит на витамин В9.
- Спина бифида - заболяване на кърмачето изразено в повреда на невралната тръба, причинен от дефицит на фолиева киселина по време на бременността на майката.
- Деменция и болест на Алцхаймер - сериозни заболявания, породени от липса на фолиева киселина, при които се увреждат мозъчните функции.
- Сърдечно-съдови нарушения - при липса на фолиева киселина, количеството кислород, пренасяно до белите дробове и сърцето е затруднено и недостатъчно, което води до задух.
При потвърден дефицит на фолиева киселина е необходимо да се проведе консултация с лекар, който да назначи съответен прием и лечение, в зависимост от здравословното ви състояние и индивидуални нужди.
Естествени източници на фолиева киселина
Има голямо разнообразие на храни, също плодове и зеленчуци, богати на фолиева киселина.
В следващите редове ще изброим някои основни храни, богати на фолиева киселина и какви са ползите от приема им:
- Бирена мая: Установено е, че тя е с най-високо съдържание на фолиева киселина. 40 грама от нея са достатъчни за покриване на дневното препоръчително количество фолиева киселина. Бирената мая е полезна и богата на много витамини и минерали.
- Житни култури: Сварените житни култури са отлични източници на
фолиева киселина, освен това съдържат и много фибри, витамини, минерали и полезни мазнини.
- Черен дроб: Пилешките дробчета са най-богати на фолиева киселина - почти 147% от дневната препоръчителна доза, след него е телешки черен дроб. Черният дроб съдържа много витамини от група В, желязо, калий, магнезий, фосфор.
- Бобови растения: Нахут, боб, леща, грах са богати на фолиева киселина, а също и на белтъчини. Те са полезни храни и подходящи за вегани и вегетарианци.
- Семена и ядки: Семената и ядките са богати на фолиева киселина, омега мастни киселини, също витамини, минерали и антиоксиданти.
- Листни зеленчуци: Към тях спадат зелени растения, като спанак, лапад, коприва, кейл, зеле, листа от цвекло и др. Те са богати на фолиева киселина, отличен източник на желязо, фосфор, фибри, витамин А и витамин С.
- Броколи: Броколите са с богато съдържание на фолиева киселина и витамини от група В, съдържат много фибри и антиоксиданти. Не случайно броколите са от съществено значение за здравословния начин на живот - укрепват костите и ставите, увеличават имунитета, намаляват риска от рак.
- Карфиол: Фолиева киселина се съдържа в карфиола, който помага при проблеми с храносмилателната система. Източник е на фибри, витамин С и много полезни вещества.
- Цитрусови плодове: Плодове като портокали, лимони, папая, грейпфрут са отлични източници на фолиева киселина и витамин С.
Понякога приемът на фолиева киселина от храната се оказва недостатъчен, в този случай е хубаво да изберете хранителна добавка с фолиева киселина.
Кога са необходими добавки с фолиева киселина и как да изберете
Прием на добавки с фолиева киселина е необходим при недостатъчен прием с храна и при установен дефицит на фолиева киселина. Прием на фолиева киселина под формата на хранителни добавки е задължителен по време на бременност и кърмене.
Изборът на добавка с фолиева киселина не винаги е лесен, поради голямото разнообразие на предлаганите продукти на пазара. При избора е важно да се спрете на качествен продукт на популярна и утвърдена марка и известен производител.
Преди да решите да приемате хранителна добавка, е важно да се консултирате с лекар. Той ще назначи подходящата за вас терапия.
Винаги може да разчитате и на компетентното мнение и препоръка на фармацевтите на Нове Фарм относно избора на хранителна добавка с фолиева киселина.
Често задавани въпроси
Кое се усвоява по-добре - фолат или фолиева киселина?
Храните съдържат естествената форма на фолиевата киселина, наречена фолат, който се усвоява по-бавно от организма. Фолиевата киселина е синтетична форма на витамина и се абсорбира по-ефективно. Според проучвания, усвояването на фолата от храните е приблизително 50%, докато фолиевата киселина, приемана като добавка, се усвоява до около 85%. Това прави добавките с фолиева киселина по-подходящи за бързо повишаване на нивата на витамина в организма.При проблем с мъжкия фертилитет, може ли да се пие фолиева киселина?
Да, фолиевата киселина може да се приема при проблеми с мъжкия фертилитет. Установено е, че тя може да има положителен ефект върху подвижността и качеството на сперматозоидите, което е важно за успешното оплождане. Също така, комбинацията на фолиева киселина с цинк е свързана с подобряване на броя на сперматозоидите, което допълнително подпомага мъжката репродуктивна функция.Кога се пие фолиева киселина - сутрин или вечер?
Няма значение по кое време на деня се приема фолиева киселина.
Validate your login
Вход
Create New Account