Човешкото тяло се нуждае от витамини, за да бъде здраво и жизнено. Един от най-важните витамини е В12 (кобаламин). Той е водоразтворим и не се синтезира в организма, което означава, че трябва да се приема чрез храната.

Витамин В12 участва в редица жизненоважни процеси в тялото, затова е важно да се набавя редовно. Понякога обаче, дори при добър хранителен режим, количеството на този витамин може да бъде недостатъчно или организмът да не успява да го усвои. 

Това често се дължи на здравословни проблеми, поради които се налага прием на хранителни добавки, за да се избегне дефицит.

Тази статия разглежда причините за дефицит на витамин В12, симптомите и начините за справяне с този проблем.

Какво е витамин Б12: основни функции в организма

Витамин В12 есред най-важните витамини за нашето здраве и благополучие. 

Ето и какво прави той в тялото:

  • Участва в производството на червени кръвни клетки, които транспортират кислород и подпомагат усвояването на желязо.
  • Поддържа здравето на нервната система.
  • Подобрява мозъчните функции, като памет и концентрация, и подпомага производството на серотонин, който влияе положително на настроението.
  • Участва в синтеза на ДНК и подпомага метаболизма, като превръща храната в енергия.
  • Поддържа сърдечно-съдовата система и намалява риска от остеопороза, повишавайки костната плътност.
  • Свързан е с процеса на епигенеза, който влияе върху формирането на органите на зародиша по време на бременност.

Последните научни изследвания показват нови роли на витамин B12, които надхвърлят неговите добре известни ползи. Проучване от 2023 г. разкрива, че B12 играе ключова роля и в клетъчното препрограмиране и регенерация на тъканите

Според изследването, B12 е от съществено значение за възстановяването на тъканите, особено при заболявания като улцерозен колит и други възпалителни състояния. Добавките с витамин B12 могат да ускорят процесите на оздравяване и да предоставят нови възможности в областта на регенеративната медицина.

Причини за дефицит на витамин Б12

Причините за дефицит на витамин В12 могат да бъдат различни. Най-често те са свързани с хранителния режим, но е възможно да бъдат породени и от здравословни проблеми, трудно усвояване или напредване на възрастта.

Ето и кои са най-често срещаните сред тях:

  • Непълноценният хранителен режим често води до дефицит на витамин B12. Липсата на храни като месо, риба и животински продукти затруднява поддържането на оптимални нива на витамина.
  • По-възрастните хора са по-склонни към дефицит на B12, защото с напредване на възрастта стомахът произвежда по-малко солна киселина, необходима за усвояването на витамина.
  • Приемът на определени медикаменти, особено от синтетичен тип, може да потиска усвояването на кобаламин, което също води до дефицит.
  • Здравословни състояния като гастрит, автоимунни заболявания, болестта на Крон, глутенова непоносимост и злоупотребата с алкохол допринасят за недостига на витамин B12.
  • Стомашно-чревни проблеми, включително операции в тази област, могат да възпрепятстват усвояването на витамина.

При дефицит може да се наблюдава и връзка с генетични фактори. Полиморфизмите на гена MTHFR, особено C677T, могат да увеличат риска от B12 дефицит. Това е свързано със затруднена обработка на метилкобаламин - активната форма на витамина.

Рискови групи за дефицит на витамин В12

Хората, които са склонни към дефицит на витамин B12, принадлежат към няколко основни рискови групи. Те са свързани предимно с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт поради факта, че тези заболявания водят до намалена абсорбция на кобаламин.

Ако страдате от някое от следните състояния, сте в рискова група за дефицит на витамин В12:

  • Цьолиакия (глутенова непоносимост): Пациентите не могат да усвояват правилно глутен, което уврежда лигавицата на тънките черва и затруднява абсорбцията на витамин В12. Лечението включва безглутенова диета и добавки с витамин В12 по преценка на лекаря.
  • Гастрит: Възпалението на стомашната лигавица намалява производството на солна киселина, което води до непълно усвояване на витамин В12.
  • Възпалителни заболявания на червата и бактериални инфекции: Тези състояния нарушават функциите на стомашната лигавица и затрудняват абсорбцията на витамин В12.
  • Язва на стомаха: Увреждане на стомашна лигавица при язви затруднява производството на вътрешен фактор, необходим за усвояването на В12. Хроничните язви могат да доведат до сериозен дефицит.
  • Болест на Крон: Хроничното възпаление и язвите в червата затрудняват абсорбцията на витамин В12. В тежки случаи се налага добавъчен прием или инжекции с витамин В12, особено при пациенти с хирургично отстранени участъци от червата.
  • Вегани, вегетарианци и хора без животински продукти в диетата: Те са изложени на висок риск от дефицит на витамин В12, тъй като този витамин се намира основно в животинските продукти. Препоръчва се консултация с лекар за включване на обогатени с В12 храни или прием на добавки.
  • Пациенти след стомашни операции за отслабване: Тези операции могат да намалят способността на организма да абсорбира витамин В12, поради което е необходима внимателна проследяване и прием на добавки при нужда.
  • Хора, приемащи лекарства за понижаване на стомашната киселинност: Приемът на лекарства като Н2 блокери, метформин и други, може да причини намалена абсорбция на витамин В12.
  • Автоимунни заболявания: Заболявания като Хашимото, HIV, болестта на Грейвс и Адисон увеличават риска от дефицит на витамин В12.
  • Възрастни хора: С възрастта абсорбцията на витамин В12 намалява, което води до дефицит. Приемът на лекарства за хронични заболявания също може да влоши усвояването на витамина.

Склонни към дефицит на кобаламин са и хора, които злоупотребяват с алкохол и спиртни напитки. Причината е, че алкохолът нарушава функциите на храносмилателната система и по този начин влияе негативно върху процесите и органите на тялото.

Симптоми на дефицит на витамин Б12

Недостигът на витамин В12 засяга множество органи в човешкото тяло, като най-уязвими са нервната система и мозъкът. Основните симптоми на дефицита включват различни признаци, които не бива да се пренебрегват. Ако забележите някой от тях, незабавно се консултирайте с лекар.

По-долу ще разгледаме по-подробно основните симптоми на недостиг на витамин В12.

Анемия

Анемията е един от основните признаци на дефицит на витамин В12. При нея броят на здравите червени кръвни клетки намалява, което води до недостатъчно снабдяване на тъканите и органите с кислород. 

Това състояние пречи на нормалните физиологични процеси и може да доведе до симптоми като:

  • Замаяност: Често се дължи на пониженото количество кислород в мозъка.
  • Умора: Липсата на кислород прави мускулите и органите по-малко ефективни.
  • Слабост: Тялото не може да получи необходимата енергия за нормална активност.
  • Намалена памет и концентрация: Нервната система страда от недостиг на кислород и нарушен синтез на миелин, което затруднява когнитивните функции.

Ранното диагностициране на анемията, свързана с недостиг на витамин В12, е важно за предотвратяване на по-сериозни усложнения, като трайни увреждания на нервната система. Консултация с лекар и кръвен тест могат да потвърдят диагнозата и да определят подходящото лечение.

Бледа или пожълтяла кожа

Бледата или пожълтяла кожа е често срещан симптом при дефицит на витамин В12. Това състояние се дължи на намаления брой здрави червени кръвни клетки, които играят ключова роля в преноса на кислород в тялото. 

При недостиг на В12, костният мозък произвежда по-малко червени кръвни клетки, които често са и неправилно оформени, водещо до тяхното разрушаване в черния дроб. Този процес освобождава билирубин - пигмент, който може да предизвика пожълтяване на кожата и очите, състояние познато като жълтеница.

Ето как дефицитът на витамин В12 влияе на кожата:

  • Бледа кожа: Липсата на достатъчно здрави червени кръвни клетки намалява румения тен и придава на кожата блед вид.
  • Пожълтяла кожа (жълтеница): Натрупването на билирубин, в резултат на разпада на анормални червени кръвни клетки, придава жълтеникав оттенък на кожата и бялото на очите.

Продължителният недостиг на витамин В12 може да доведе до трайни увреждания, затова е важно да се търси медицинска помощ при поява на тези симптоми.

Неврологични нарушения

Продължителният дефицит на витамин В12 може да предизвика сериозни проблеми с нервната система. Причината е, че този витамин играе важна роля в производството на миелин – веществото, което изолира и защитава нервните влакна. 

Неврологичните нарушения при дефицит на В12 могат да включват следните симптоми:

  • Изтръпване и болка в крайниците: Често усещане за иглички, парене или болка в ръцете и краката, свързано с увреждане на периферните нерви.
  • Скованост и схващания: Мускулите стават по-твърди, а движенията – ограничени.
  • Мускулни крампи и слабост: Намалената нервна функция засяга координацията и контрола над мускулите.
  • Намалена чувствителност: Чувствителността към допир, температура и болка намалява поради увредени нерви.
  • Повишена телесна температура: В редки случаи, дефицитът на В12 може да причини необяснима висока температура.
  • Треперене и парализа: Тежките случаи на дефицит могат да доведат до неконтролирани тремори или дори парализа.
  • Инконтиненция: Загубата на контрол над пикочния мехур или червата може да бъде резултат от увредени нервни пътища.
  • Отслабване на зрението: Увреждането на зрителния нерв може да причини замъглено виждане или загуба на зрение.
  • Микроинсулт или инсулт: Нервните увреждания и нарушения в кръвоснабдяването могат да повишат риска от мозъчни инциденти.

Вашият лекар може да назначи кръвни изследвания и да предложи подходящо лечение, за да се предотвратят усложнения като горните.

Деменция и депресия

Недостигът на витамин В12 често е свързан с психични разстройства като деменция и депресия. Причината е, че ниските му нива водят до повишени нива на хомоцистеин – аминокиселина, която при високи концентрации може да увреди мозъчната тъкан и да наруши предаването на нервните сигнали.

Липсата на витамина и и причина за нарушено производство на невротрансмитери като серотонин и допамин, които регулират настроението. Резултатът е повишена раздразнителност, безпокойство, усещане за безнадеждност и понижено самочувствие.

Симптомите на деменция включват загуба на памет, когнитивни нарушения и нетипично поведение. Дефицитът на В12 също води до депресия, с прояви като депресивни епизоди, апатия и емоционална нестабилност.

Възпаление на езика

Има данни от проучвания, че един от ранните признаци на дефицит на витамина е възпаление и подуване на езика, известно като глосит

При него езикът може да изглежда изгладен, с дълги прави лезии. Често се появяват и язви в устата, парене или сърбеж, което затруднява говоренето и храненето. 

Ако забележите някой от тези симптоми, препоръчително е да се консултирате с лекар, за да се установи причината и да се приложи подходящо лечение.

Диагностика на дефицита

За установяване на дефицит на витамин В12 се извършват лабораторни кръвни изследвания, назначени от лекар. Това е най-точният метод за диагностика. Изследванията се провеждат сутрин, на гладно, чрез вземане на венозна кръв от медицински лаборант.

Диагностичните тестове включват:

  • Пълна кръвна картина (ПКК): Оценява общото състояние на кръвните клетки.
  • Кръвен тест за серумни нива на витамин В12: Измерва концентрацията на В12 в кръвта.

За недостиг на В12 се счита стойност под 145.4 pmol/l.

изследвания при дефицит на витамин Б12 симптоми изследвания при дефицит на витамин Б12 симптоми

Как да си набавите липсващите количества от витамина

При установен дефицит на витамин В12 е важно да се предприемат адекватни мерки. Лекарят ще назначи подходящо лечение, съобразено с вашето здравословно състояние и индивидуални нужди. 

Обикновено то включва прием на хранителни добавки и промяна в диетата с добавяне на храни, богати на В12, като месо, риба и млечни продукти. В някои случаи може да се наложи и корекция в начина на живот, за да се подобри усвояването на витамина.

Хранителни източници на витамин Б12

Основните източници на витамин Б12 са храни от животински произход и продукти, обогатени с този витамин.

 Ето основните от тях:

  • Месни продукти;
  • Органни меса като черен дроб и бъбреци;
  • Риби като сардина, риба тон, сьомга и пъстърва;
  • Миди;
  • Яйца и най-вече яйчния жълтък;
  • Млечни продукти като прясно мляко, кисело мляко и сирене;
  • Обогатени храни като мюсли, зърнени продукти, хранителни дрожди, ядкови млека и др.

Приемът на витамина под формата на синтетична добавка във храните е изключително подходящ за вегани и вегетарианци, които не консумират животински продукти.

хранене при недостиг и липса на б12 в организмахранене при недостиг и липса на б12 в организма

Добавки и лечение на дефицит на витамин Б12

Когато храната, която консумирате, не е достатъчна, допълнителният прием на витамин В12 става наложителен. Той предотвратява сериозни здравословни усложнения. 

Добавката може да е под формата на хранителни добавки или инжекции, назначени от лекар, в зависимост от индивидуалния случай.

Съществуват различни видове хранителни добавки с витамин В12, в зависимост от формата на витамина:

  • Метилкобаламин: Това е естествена, активна форма на В12. Тя помага за производството на червени кръвни клетки и е важна за енергията, ДНК, нервните клетки, паметта и здравето на мозъка. В комбинация с фолиева киселина и В6, метилкобаламин помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, като понижава хомоцистеина.
  • Цианокобаламин: Това е синтетична форма на В12, която се преобразува в организма в активните форми метилкобаламин и аденозилкобаламин. Тя е евтина и широко разпространена в добавките. Подкрепя нормалното функциониране на нервната система, енергийния метаболизъм и сърдечната функция.
  • Хидроксикобаламин: Това е естествена форма, която се намира в някои храни и микроорганизми. Тя се абсорбира лесно и се използва основно в инжекционни разтвори. Назначава се при детоксикация на организма и проблеми с усвояването на витамин В12.
  • Аденозилкобаламин: Това е естествена форма, най-често срещаната в храната и тялото. Тя участва активно в метаболизма на важни аминокиселини и производството на енергия. При симптоми като хронична умора, изтощение и мускулна слабост, приемът на тази форма на витамин В12 е особено полезен.

Витамин В12 играе огромна роля за поддържане на кардинални функции в организма ни. Затова е важно да следите за евентуални симптоми на недостиг на витамина и да вземете необходимите и своевременни мерки за тяхното преодоляване.

Съвет на фармацевта

При нас фармацевтите често възникват въпроси и несигурност по отношение на B12, въпреки че пациентите ни са добре запознати с неговата важна роля и рисковете, които крие дефицитът му. 

За да избегнете здравословни нарушения, предизвикани от дефицит на B12, е важно да предприемете следното:

  • Редовно проверявайте нивата на витамин B12, особено ако сте в рискова група. Рисковите групи включват възрастни хора, вегетарианци и пациенти с гастроинтестинални проблеми. В лабораториите можете да направите тест за дефицит на B12 или Vitamin B12 deficiency test.
  • Следете за ранни симптоми на дефицит на витамин B12. Симптоми като изтръпване в крайниците, намалена памет, бледа кожа и хронична умора могат да бъдат първи признаци на недостиг.
  • Споделете с вашия лекар или фармацевт информация за лекарствата, които приемате. Лекарства като омепразол, H2-блокери (за намаляване на стомашната секреция) и метформин (за лечение на диабет тип 2) могат да повлияят на усвояването на витамина и да доведат до дефицит.
  • Важно е да изследвате и нивата на фолиева киселина (витамин B9), ако имате установен дефицит на B12. Витамин B12 е необходим за преобразуването на неактивната форма на фолиевата киселина в активна. Недостигът на B12 може да доведе до вторичен дефицит на активна фолиева киселина, дори ако нивата на самата фолиева киселина изглеждат нормални.

Липсата на витамин B12 може да може да доведе до анемия, неврологични проблеми и умора, затова е важно да се открива навреме чрез диагностика и да се коригира с хранителни добавки или промяна в диетата.

Често задавани въпроси

  • Кога е препоръчително да отида на лекар?

    Препоръчително е да отидете на лекар, ако забележите симптоми на дефицит на витамин B12, като изтръпване в крайниците, намалена памет или хронична умора. Също така, ако приемате лекарства, които могат да повлияят на усвояването на витамина, или ако сте в рискова група (възрастни хора, вегетарианци, пациенти с гастроинтестинални проблеми). Консултация е нужна и при наличие на симптоми на анемия или проблеми с усвояването на хранителни вещества.
  • Имам проблеми със съня, възможно ли е да се дължи на недостиг на В12?

    Проблемът със съня често е свързан с недостиг на мелатонин, който регулира съня и будността. Витамин B12 играе важна роля в производството на мелатонин, тъй като участва в метаболитните процеси, които подпомагат неговата синтеза. Недостатъчните нива на витамин B12 могат да доведат до намалено производство на мелатонин и, следователно, до проблеми със съня.
  • До какво може да доведе дефицитът на В12 и В9?

    Дефицитът им може да доведе до нарушаване синтеза на ДНК, както и до нарушение дейността на нервната система и някои органи. При наличието на дефицит на B12, може да настъпи вторичен недостиг на активна форма на B9, дори ако нивата на фолиева киселина изглеждат нормални.