Нервната система е изключително сложна и извънредно важна система за човешкия организъм. Тя регулира и координира всички функции в тялото. 

Нервната система има рецептори, които приемат дразненията от средата - външна и вътрешна, и ги предават по нервни влакна в централната нервна система. От нея се отправят импулси към всички органи, мускули, жлези и др. 

Нервната система се разделя функционално на соматична ивегетативна нервна система. Соматичната нервна система осигурява двигателните и сетивни функции, а вегетативната регулира обмяната на веществата, функцията на жлезите, сърдечно-съдовата система и вътрешните органи.

Анатомично нервната система се дели на централна и периферна нервна система.Частите на централната нервна система са гръбначен и главен мозък. Периферната нервна система е образувана от нерви и нервни възли и осъществява проводната функция на нервната система.

Тези две системи работят заедно. Нервната система се грижи всичко в тялото да функционира в хармония и правилно.

Забързаното и напрегнато ежедневие, претоварването в работата, социалните и семейни задължения, водят до стрес, който натоварва нервната система и може да доведе до сериозни заболявания. Ето затова поддържането и грижата за нервната система е ключово за нашето здраве. 

Устройство и функция на периферната нервна система

Периферната нервна система осигурява проводната функция на нервната система. Тя обхваща всички нерви, които се разклоняват от мозъка и гръбначния стълб по цялото тяло.

Основна градивна частица на нервната система е нервната тъкан, която е образувана от нервни клетки - неврони. Невроните приемат, трансформират, пазят и предават импулси към всички органи. 

Невронът е изграден от тяло и израстъци. Единият от тях е по-дълъг и се казва аксон. Той е покрит с така наречената миелинова обвивка. Тя е като изолация при предаване на импулса към другите клетки. Когато миелиновата обвивка се наруши, невронът не може да работи правилно и възниква симптоматика.

Най-честите симптоми в тези случаи включват болка, безчувственост, изтръпване, мравучкане и други.

Устройство и функция на периферната нервна системаУстройство и функция на периферната нервна система

Причини за увреждане на периферната нервна система 

Периферната нервна система се дели на два типа - соматична и вегетативна. Соматичната е свързана с физическата активност чрез скелетните мускули. Вегетативната нервна система е свързана с всички мускулни органи в тялото ни. 

При нарушение структурата на нерва и миелиновата обвивка на неврона се стига до много неврологични заболявания на периферната нервна система. 

Някои от тях са:

  • Радикулит: Увреждане коренчетата на нерва, непосредствено след излизането им от гръбначния мозък;
  • Плексит: Възпаление на периферните нерви в шийно-раменния или поясно-кръстния сплит;
  • Неврити: Увреждане на периферните нерви;
  • Полиневрити: Засегнати множество нерви, обикновено в едни и същи разположени симетрично части от тялото. Най-честото заболяване е диабетна полиневропатия.

Уврежданията най-общо се казват невропатии и могат да се породят от възпаления на периферната нервна система, метаболитни заболявания, травми, инфекции, токсини.

структура на невронитеструктура на невроните

Симптоми на увреждане на периферните нерви

В следващите редове ще изброим няколко по-често срещани неразположения:

  • При увреждане на нервите свързани с движенията може да се изпита слабост или парализа в мускулите.
  • Загуба на чувствителност, болки при изтръпване на крака и ръце се наблюдават при увреждане на сетивните нерви, които са свързани с предаването на информация като болка, температура и вибрации.
  • Болки, които започват отстрани на прешлените и достигат до гръдния кош, шията, ръцете или краката.
  • Болки, които започват от кръста надолу към седалището и слабост към краката. Тези болки са свързани с дискови хернии.

При възникване на някакви неразположения и болка е необходима своевременна консултация и преглед при специалист, за да се вземат мерки навреме и да се назначи лечение. 

Възможно ли е възстановяването на периферната нервна система 

За да се възстанови периферната нервна система на организма са необходими някои определени хранителни вещества, внесени в тялото, които са ключови за изпълнението на функциите на периферните нерви. 

Научно е установено, че при периферни невропатии нуждата на тялото от някои вещества е завишена, докато други оказват спомагателно лечение при облекчаване на състояния, свързани с болка, изтръпване, загуба на сетивност и други. 

В следващите редове ще разгледаме най-популярните подходи за възстановяване на периферната нервна система от традиционната и алтернативната медицина.

Традиционна медицина

Лекарствата и лечение на периферната нервна система при установено неврологично заболяване са насочени в три направления: 

  • Лекува се причината, ако е възможно: При известна причина за заболяването и ако тя е лечима, лечението е в посока към лекуване на причината.
  • Облекчават се симптомите: Когато причината зазаболяванетое неизвестна, но има симптоми се прилагат лекарства за лечение на симптомите свързани с физическия дискомфорт. Тези лекарства могат да бъдат обезболяващи, аналгетици и други, в зависимост от степента на заболяването и по преценка на лекуващия лекар.
  • Провеждане на различни видове терапии в зависимост от случая: физиотерапия, говорна или трудова терапия. По време на тях екип от специалисти се грижи за по-бързото възстановяване на пациента.

Лечението с медикаменти и терапии се назначава от медицинско лице и се състои от персонализирана комбинация от подходи спрямо случая. 

Алтернативна медицина

Алтернативната медицина включва терапии, които се използват вместо традиционните медицински методи на лечение. 

Ето и по-популярните от тях:

  • Акупунктура: Представлява китайска медицина, която използва игли, с помощта на които се стимулират определени точки по тялото. Тънки стерилни игли се набождат в кожата, като целта е да се подпомогне естествения оздравителен процес. Този вид метод е ефективен при болки във врата и гърба, депресия, тревожност, безсъние и други.
  • Хиропрактика: Тя се фокусира главно върху гръбначния стълб чрез използване на мануална техника. Този метод се прилага при болки в кръста, при главоболие, при проблеми със ставите, болки във врата и шията и други. Мануалната техника облекчава болката и подпомага естественото подобрение на тялото. 
  • Енергийни терапии: Този вид терапии са различни видове и включват магнитно или електрическо поле, като въздействат върху скелетно-мускулни нарушения. Те могат да включват магнитни терапии, рейки и лечебно докосване, при което терапевтът използва своята собствена лечебна енергия и я пренася по тялото на пациента.
  • Билколечение: Познати са два вида билки за периферна нервна система - за успокоение и за укрепване. Билките за успокоение като като маточина, байкалски шлемник, валериана и върбинка облекчават нервното напрежение. Билките за укрепване на периферната нервна система помагат за предпазване от негативните страни на стреса и връща баланса в тялото. Това са билките ашваганда, рейши, глог, гинко билоба и други. 

Алтернативната медицина може да бъде отлично допълнение към традиционното лечение и не трябва да го изключва, особено при по-сериозни и напреднали увреждания на нервните влакна.

Нутриционистика и прием на добавки

При наличие на болестно състояние, правилното хранене може да помогне за подсилване на защитните сили на организма, както и за неговото по-бързо възстановяване. 

Разбира се, препоръките на професионалният нутриционист се свеждат не само до хранителен режим, а и до промени в начина на живот, нуждата от прием на хранителни добавки за периферна нервна система, движение и определена физическа активност, грижа за тялото като труд и почивка. 

Тези съвети и напътствия са с цел изграждане на полезни навици, които да послужат за превенция на здравето.

Начин на живот

Да се промени начинът на живот е от съществено значение за по-бързото възстановяване на нервната система. Необходими са е по-голяма физическа активност, движение, определени упражнения, йога и фитнес

Всичко това ще помогне цялостното естествено оздравяване и укрепване на организма, преодоляване на стреса и напрежението, тревожността и други фактори, които влияят отрицателно на вашето здраве.

Най-важните витамини и минерали за здрава периферна нервна система

За предпазване и възстановяване на периферната нервна система е най-важно да се вземат мерки навреме. 

Необходими са определени хранителни вещества ивитамини за периферната нервна система като най-важни са витамините от групата В - витамин В1 и витамин В12. Те не само ускоряват възстановяването на периферните нерви, но и облекчават симптоми като изтръпване, мравучкане и бодежи. ‘

Витамини за оросяване на крайницитеса комбинация от Гинко билоба и витамини, които подпомагат оросяването на мозъка и крайниците, паметта и концентрацията.

Лекарства без рецепта за периферна нервна система

Популярно лекарство без лекарско предписание е Милгамма, което съдържа две активни съставки - витамин В1 и витамин В12. Милгамма се използва за комплексно лечение при заболяване, увреждане или възпаление на нерви, пареза на лицевите нерви и мускулни болки. 

Продуктът помага също така при силен стрес и процес на възстановяване, при ревматични заболявания и херпес зостер.

милгамма за възстановяване на периферна нервна системамилгамма за възстановяване на периферна нервна система

Nevraxil е хранителна добавка за периферната нервна система, която съдържа съставки, които атакуват болката, помагат за изграждане на миелиновата обвивка наново и регенерират увредените неврони. 

Тази добавка съдържа следните активни съставки: 

  • Уридин монофосфат: стимулира изграждането на миелиновата обвивка, подпомага растежа на невроните.
  • Фолиева киселина: подпомага синтеза на ДНК и РНК, участва в синтеза на важни аминокиселини, спомага за регенерацията на аксони и възстановява след травми.
  • Магнезий: регулира нервно-мускулната проводимост, помага за нормалната дейност на мускулите, синтеза на белтъчини, съдейства за здравето и възстановяването на периферната нервна система.
  • Витамин В1: важен витамин за поддържането на миелиновата обвивка.
  • Витамин В3: участва в метаболизма на мазнини, протеини, въглехидрати.
  • Витамин В6: участва в метаболизма на мазнини, глюкоза и аминокиселини;
  • Витамин В12: подпомага структурата на периферната нервна система;
  • Женшен: има силно изразен антиоксидантен ефект, грижи се за жизнеността на невроните, за техния растеж.
невраксил за възстановяване на периферната нервна системаневраксил за възстановяване на периферната нервна система

Приемът на витамини и минерали с цел възстановяването на периферната нервна система е необходимо да става под лекарски контрол и лекуващият специалист може да прецени продължителността на лечението.

Често задавани въпроси

  • Каква е ролята на диетолога при заболяване на периферната нервна система?

    Ролята на диетолога е изготвяне на специален режим на хранене, съобразен изцяло със състоянието на пациента.
  • Каква е профилактиката при неврит и невралгия?

    За профилактика на неврит и невралгия се набляга на пълноценно хранене и недопускане на дисбаланс на витамини и минерали в организма.
  • Кои са причините за заболявания като невралгия и неврит?

    Едни от най-често срещаите причини за невралгия и неврит е дефицит на витамини от група В, както и напрегнато ежедневие, повишен стрес и изтощение на организма.