Цинкът е минерал, изключително важен за протичане на всички процеси в човешкото тяло. Той е в състава на всички клетки и участва в над 300 ензима. Най-голямо количество цинк има в мускулите и костите ни, но той се съдържа още в червените и бели кръвни телца, бъбреци, черен дроб, ретината, простатата, семенната течност и кожата. 

Минералът цинк има огромен брой ползи за човешкото тяло. Той благоприятства работата на имунната система, участва активно в метаболизма на въглехидратите и протеините, има противовъзпалително и антиоксидантно действие, регенерира кожата, бори се със стареенето, заздравява рани, важен е за репродуктивното здраве, за развитието и растежа при децата. 

Недостигът на цинк се среща по-често при децата и възрастните хора. Този дефицит се изразява в забавен растеж при децата, трудно зарастване на рани и спад в имунитета.

Човешкото тяло не може да произвежда цинк, затова е необходимо той да се набавя с храна или хранителни добавки с цинк.

12 ползи от приема на цинк12 ползи от приема на цинк

Какво представлява цинкът и какви са неговите функции

Цинкът е микроелемент - вторият най-разпространен минерал в тялото ни. Той е жизненоважен за всички процеси в човешкия организъм. Както вече казахме, ползите от цинка за нашия организъм са многобройни.

Тук ще разгледаме няколко жизненоважни и ключови функции на цинка:

  • Цинкът участва активно в метаболизма на въглехидрати, мазнини, протеини: Ролята му е за използване на глюкозата и продукцията на инсулин, а това подпомага регулирането на кръвната захар.
  • Забавя стареенето и регенерира клетките: Цинкът има силно противовъзпалително действие, благодарение на което заздравява рани, изгаряния и повърхностни наранявания. Цинкът участва в синтеза на колаген, а това допринася за регенерация на кожата и забавяне процесите на стареене.

  • Участва в синтеза на ДНК: Тази функция е от голяма важност за нормалното развитие на още нероденото бебе, а също и в първите години на неговия живот. 
  • Поддържа репродуктивното здраве: Минералът цинк повишава нивото на тестостерон, увеличава подвижността, броя на сперматозоидите - при мъжете. При жените - участва в синтеза на хормоните: естроген и прогестерон, поддържа и регулира техните нива за добро женско здраве.

Цинкът играе важна роля в почти всички процеси в човешкото тяло. Участва в над 300 ензимни системи, и ако има недостиг на цинк, то тези системи няма да работят правилно и организмът ще се разболее. 

Ползи от цинка за тялото

В следващите редове ще обобщим най-важните ползи от цинка за тялото и здравето. 

Цинкът повишава имунната система

Цинкът има огромно значение за правилното функциониране на имунната система. Приемът на цинк значително намалява риска от някои заболявания. 

Действието на цинка е в подпомагане на белите кръвни клетки, които унищожават вирусите и бактериите, попаднали в човешкото тяло. Той подпомага и имунните клетки да усвоят непознатите клетки. 

Приемът на цинк ни предпазва от респираторни заболявания като настинки, грип и кашлица.

Цинкът подпомага дейността на мозъка

Цинкът е необходим и за правилното функциониране на мозъка. Голяма част от него се намира в мозъка, в хипокампуса. Дефицитът на цинк може да наруши мозъчната функция, да влияе върху състояния като депресия и лоша памет. 

Приемът на минерала може да подобри настроението, да повиши качеството на съня, да подобри паметта и концентрацията ни. 

Цинкът се грижи за здравето на кожата, косата и ноктите

Цинкът притежава силно противовъзпалително и антиоксидантно действие. Благодарение на тези си свойства, той заздравява кожата и предпазва клетките от оксидативен стрес. Минералът допринася за възстановяване и образуване на нови клетки, пренася витамин А от черния дроб до епидермиса като му осигурява хидратация.

Приемът на минерала цинк спомага да се възстанови растежа на косата, способства образуването на колаген и кератин и поддържа здравето на костите.

Цинкът повишава жизнената енергия

Приемът на цинк има значение и за тонуса ни. 

Той намалява чувството на умора, повишава енергията и влияе положително върху жизнеността в ежедневието.

Цинкът се грижи за зрението

Цинкът се съдържа в ретината в немалко количество. Една от причините за загуба на зрение при макулната дегенерация е именно липсата на цинк. 

Именно затова цинкът е често срещан елемент в хранителните добавки, използвани за забавяне развитието на макулната дегенерация. 

Цинкът се бори с акнето 

Цинкът, със своето антибактериално и противовъзпалително действие, се бори с акнето като намалява възпалението и забавя растежа на бактериите и регулира производството на себум

Минералът участва активно и в хормоналния метаболизъм. Хората страдащи от акне са предимно младежи и при тях нивата на цинк са по-ниски. Затова приемът на цинк може да подобри състоянието.

Цинкът влияе на диабета

Цинкът има способността да нормализира хормоните в организма, като в това число влиза и хормонът инсулин. Той е изключително важен за регулиране на кръвната захар.

Ако количеството на цинк в организма не е достатъчно, то инсулинът няма да може да изпълни функциите си правилно. 

Цинкът предпазва от рак

Цинкът има антиоксидантно действие, бори се със свободните радикали и по този начин ни предпазва от увреждане на ДНК и здравите клетки.

Проучване от 2010 година показва, че цинкът е обещаващ агент в диетичната химиопрофилактика на рака. 

Цинкът предпазва черния дроб

Намалявайки инфекциите, цинкът се грижи за здравето на черния дроб

Той помага за детоксикацията му, както и за правилното усвояване на хранителни вещества.

Цинкът в помощ на храносмилателната система

Цинкът е изключително полезен за храносмилането и метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини

Дефицитът на цинк може да доведе до храносмилателни разстройства, инфекции и язви.

Цинкът в помощ на сърцето

Цинкът въздейства на добрата работа на сърдечно-съдовата система. 

Той регулира високото кръвно налягане, намалява холестерола и предпазва кръвоносните съдове от образуването на плаки.

Цинкът балансира хормоните

Цинкът има огромна полза за плодовитостта и хормоналното здраве

Той играе огромна роля за подобряване на репродуктивното здраве както при мъжете, така и при жените. 

Как да си набавим цинк чрез храната

Цинкът е основно хранително вещество, което нашите тела не могат да произвеждат сами и да го съхраняват. Поради това трябва постоянно внасяне в организма ни на този минерал чрез храна или хранителни добавки. 

Препоръчителният дневен прием на цинк за възрастни е 8 мг за мъже и 11 мг за жените.

Тялото ни поддържа около 2-3 грама цинк, поради което е необходимо да се приема ежедневно от него, тъй като дефицитът му ще се отрази негативно на целия ни организъм. Липсата на цинк довежда до отслабване на имунитета, депресия, косопад, забавяне на растежа, трудно зарастване на рани, загуба на апетит, отслабване на зрението, паметта и концентрацията, понижено либидо, проблеми с кожата и отпадналост.

От недостиг на цинк страдат много хора по целият свят. Според проучвания на Световната здравна организация, една трета от населението на земята е с риск от ниски нива на минерала. Факторите за този проблем са непълноценното хранене и невъзможността на организма да усвои количеството цинк, поемано с храната. 

Необходимото количество цинк може да се набави чрез разнообразна и балансирана храна, която съдържавитамини и минерали, фибри и други полезни съставки. 

Цинк се съдържа в много храни, най-богатите от които ще изброим в следващите редове:

  • Стриди: В този морски деликатес се съдържат два пъти повече количество цинк от препоръчителната дневна доза. Това е храната с най-голямо количество от него, като също съдържа и витамин В12 за нервната система и метаболизма.
  • Морски дарове: Това са храни също много богати на цинк, изключително полезни за хора със сърдечно-съдови проблеми.
  • Месо: Месото е чудесен източник на минерала цинк.
  • Бобови растения: Съдържат значителни количества цинк, фибри и протеини. Подходящи за всички, които са изключили месото от менюто си.
  • Ядки и семена: Те са отличен източник на цинк.
  • Пълнозърнести храни: Внасят в организма фибри, витамини, минерали, и са изключително полезни за здравето.
  • Яйца: Източник не само на цинк, но и на голямо количество протеини, полезни мазнини, селен и витамини В.
  • Черен шоколад: Той е по-полезен при по-голямо съдържание на какао в него. Все пак е наложително да се внимава с консумацията, защото съдържа захар и калории.
  • Млечни продукти: Източник на цинк, но и голямо количество калций, необходим за здрави кости. 
  • Тофу: Чудесен заместител на сиренето, източник на цинк и калций.
  • Кафяв ориз: Със съдържание на цинк и манган, кафявият ориз регулира нивата на кръвната захар.

При невъзможност да се набявят препоръчителните дневни количества цинк като част от диетата е важно той да се набавя с подходящите хранителни добавки.

Кога се налага приемът на хранителна добавка

В случай, че не успяваме да набавим необходимото количество цинк с храната, прибягваме до употреба на хранителни добавки с цинк.

От проблемът дефицит на цинк страдат най-вече следните групи хора:

  • Вегани и вегетарианци - цинкът от растителни храни се усвоява по-трудно.
  • Хора, страдащи от хронични и придружаващи заболявания - при тях е необходима консултация със специалист-лекар, тъй като са в риск от дефицит на цинк, поради заболяванията.
  • Бременни и кърмачки - голяма част от количеството цинк от майката преминава в бебето, необходим за неговия растеж и развитие.
  • Хора, преминали на нискокалорична диета - те често ограничават приема на цинк, поради факта, че изключват доста храни от менюто си.
  • Хора, които злоупотребяват с алкохол - алкохолът е причина за неусвояването на цинка от организма и преминаването му в бъбреците.

Всичко това се явява основателна причина за прием на цинк чрез хранителни добавки, които ще помогнат на тялото да функционира правилно.

12 ползи от приема на цинк12 ползи от приема на цинк

Видове добавки с цинк и как да изберете

При изборът на една или друга хранителна добавка с цинк е необходимо да имаме предвид формата на минерала цинк, с която той участва в добавката, в зависимост от нейното усвояване в организма.

А ето и кои са формите на цинка:

  • Хелат - (свързан като цинков бисглицинат) това е форма на цинка, която се абсорбира най-добре.
  • Пиколинат - силно усвоима форма на цинка. 
  • Глюконат - цинк глюконат се среща в комбинирани хранителни добавки, които подпомагат имунната система, повишават жизнените сили.
  • Цитрат - цинк цитрат се среща в комбинирани хранителни добавки, предназначени за повишаване на имунитета и с антиоксидантно действие.
  • Оротат - добре усвоима форма.
  • Сулфат и оксид - това са форми на цинка, които се абсорбират по- трудно в организма.

При налични придружаващи заболявания за избора на една или друга хранителна добавка с цинк е необходимо да се консултирате с лекар и да с

следвате стриктно неговите предписания. 

Изборът на подходяща форма на цинк зависи от вашите нужди и здравословно състояние.

Ето и няколко подходящи хранителни добавки при различни нужди:

  • За комплексно положително действие върху организма: Цинк хелат е отличен избор, който спомага за активността на вродения и придобит имунитет, регулира метаболизма, подпомага защитните сили в борбата срещу вируси, ускорява оздравяването при настъпила инфекция, има положително действие върху репродуктивните способности.
  • За нормална функция на имунната система и нормалната когнитивна функция: Цинк Пиколинат е подходящ при нужда от подпомагане на метаболизма, допринася за когнитивната функция, плодовитостта и репродукцията.
  • За коса, кожа и нокти: За подобряване здравето на кожата, косата и ноктите Цинк Глюконат е добър избор. Въздейства и на имунитета, повишава енергията.
  • За имунитет и здрава кожа: Цинк цитрат е подходящата добавка, подпомага защитните сили на организма, метаболизма на въглехидрати, мазнини, протеини, повишава жизнения тонус.
  • За защитни сили: За стимулиране защитните сили на организма, намаляване риска от вирусни инфекции, подходящата хранителна добавка е Цинк оротат. Тази форма на цинка гарантира доброто усвояване в организма и по-високата му концентрация в кръвта.

Има различни форми на цинк, при избора на хранителна добавка е необходимо да се вземе предвид индивидуалното здравно състояние.

Консултацията с лекар ще ви насочи да изберете най-подходящата за вас хранителна добавка според нуждите ви.

Често задавани въпроси

  • Какви са вредите за организма при прием на цинк?

    За вреди при прием на цинк говорим, когато не е спазена препоръчителната дневна доза. Предозирането се изразява в гадене, повръщане, диария, а също може да доведе и до дефицит на мед.
  • По кое време се пие цинк?

    Най-добре е цинк да се приема между храненията, сутрин един час преди закуска или два часа след пиене на кафе, поради факта, че кафето пречи на цинка да се усвои напълно.
  • Какво представлява Цинкорот?

    Цинкорот е лекарствен продукт без лекарско предписание, който съдържа висока доза цинк.