Спуснат на слънчев лъч, витамин Д се явява пазител на здравето на костите, сърдечно-съдовата система, менталното здраве и на много други системи в тялото. 

Интересен факт е, че този витамин е един от малкото, които тялото ни успява да създаде самостоятелно, когато е изложено на слънчева светлина. Магията се случва, когато ултравиолетовото B (UVB) лъчение от слънцето превръща холестеролното производно в кожата във витамин D.

Липса на витамин Д: симптоми и необходими мерки Липса на витамин Д: симптоми и необходими мерки

Витамин D има две форми на съществуване под съединението, наречено витамин D2 и витамин D3.

Когато не под формата на хранителна добавка, витамин D2 се получава предимно от растителни източници. Той често се среща в някои видове гъби, както и в обогатено растително мляко и зърнени храни. 

Когато консумирате витамин D2, тялото ви трябва да го преобразува в активната форма на витамин D (калцитриол) в черния дроб и бъбреците. Този процес на преобразуване не е толкова ефективен, колкото при витамин D3.

Витамин D3 е форма на витамин D, която се произвежда в кожата при излагане на UVB слънчева светлина. Той се открива и в животински източници като мазна риба (напр. сьомга, скумрия), яйчни жълтъци и масло от черен дроб на треска. 

Именно витамин D3 е и най-често използваната и препоръчвана форма за хранителни добавки с витамин D

Добавките с витамин D2 са по-рядко срещани, но се използват в определени медицински ситуации. Въпреки това, те може да не са толкова ефективни като витамин D3 за повишаване на кръвните нива на витамин D.

Липса на витамин Д: симптоми и необходими мерки Липса на витамин Д: симптоми и необходими мерки

Ролята на витамин Д в тялото

Човешкото тяло разполага с цяла армия за сканиране на количеството витамин Д в организма. Всъщност рецепторите се намират в почти всяка клетка и тъкан в тялото, което показва неговите широкообхватни ефекти върху здравето и благосъстоянието. 

Ролята му е регулаторна в много физиологични процеси в организма, като това му поведение го оприличава повече на хормон, отколкото на витамин. 

Ключовите ползи на витамин D за организма са: 

  • Костно здраве: Витамин D е от решаващо значение за усвояването на калций в червата. Достатъчните нива на витамин D са необходими за поддържане на здрави зъби и кости и помагат за предотвратяване на състояния като остеопороза, болки в костите и рахит.
  • Подсилване на имунната система: Витамин D играе роля във функционирането на имунната система и помага на тялото да се защитава срещу инфекции и болести. Приемът на витамин Д с превантивна цел може да се счете за вид имуностимулация. Поради тази причина често се среща в комбинация с витамин С и цинк.
  • Настроение и психично здраве: Има доказателства, че витамин D може да има положително въздействие върху настроението и психичното здраве. Смята се, че намалява риска от депресия и играе роля в предотвратяването на сезонно афективно разстройство.
  • Сърдечно-съдово здраве: Проучвания показват, че достатъчното количество витамин D е свързано с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, включително високо кръвно налягане. Той помага за подобряване на функцията на кръвоносните съдове и намаляване на възпалението.
  • Подпомагане на лечението на автоимунни заболявания: Витамин D може да помогне за справянето с автоимунни заболявания като множествена склероза и ревматоиден артрит чрез модулиране на имунния отговор и намаляване на възпалението.
  • Контрол на диабета: Витамин D играе роля в регулирането на инсулина и нивата на кръвната захар, като приемът му се отразява изключително благотворно на хора с диабет тип 2.
  • Контрол на теглото: Някои проучвания доказват, че ниските нива на витамин D могат да бъдат свързани със затлъстяването. Той играе важна роля в метаболизма, като при ниски нива на витамин Д се наблюдава забавяне в обмяната на веществата в организма.
  • Мускулна функция: Витамин D е от съществено значение за правилната мускулна функция и може да помогне за намаляване на риска от мускулна слабост при възрастни хора.
  • Фертилитет: Витаминът може да е от съществено значение както за мъжката, така и за женската плодовитост. Доказано е, че балансът на нивата на витамин D играят важна роля за поддържане на репродуктивното здраве.
  • Бременност и развитие на детето: По време на бременност витамин D е от решаващо значение за развитието на костите на бебето и цялостното здраве. Той може също така да намали риска от усложнения като прееклампсия.
Липса на витамин Д: симптоми и необходими мерки Липса на витамин Д: симптоми и необходими мерки

18 симптома на дефицит на витамин Д

Освен слънцето като източник съществуват и храни, богати на витамин Д. Много малко естествени храни обаче съдържат необходимите за задоволяване на потребностите на човешкото тяло количества витамин D. 

Проучвания сочат също, че биосинтезът на витамин Д в кожата се различава в зависимост от много фактори. Така например производството на витамин Д зависи от времето на деня, географската ширина на местоположението, тонуса на кожата и количеството на откритата кожа. Това означава, че хората в различни региони или с различни типове кожа може да се нуждаят от повече или по-малко слънчева светлина, за да произведат достатъчно витамин D.

Въпреки многобройните си ползи и привидно лесното производство в човешкото тяло, запасите от витамин Д бързо се изчерпват след последните слънчеви лъчи преди да настъпи зимата. 

Симптомите на липса на витамин Д този дефицит включват: 

  1. Болки в ставите и костите: Както вече споменахме, витамин D играе важна роля в усвояването на калций и има съществено значение за поддържането на здрави кости. Недостигът може да доведе до болки в костите.
  2. Проблеми със зъбите: Съвсем логично, зъбите също страдат от този факт, тъй като калцият е основният изграждащ елемент, отговорен за здравината на зъбите.
  3. Мускулни болки: Мускулите се свиват, когато калциевите йони се свързват със специални протеини, наречени тропонин и тропомиозин в мускулните клетки. Това свързване позволява на миозина и мускулните протеини да си взаимодействат, което води до мускулна контракция. Витамин D индиректно подпомага този процес, като улеснява усвояването и използването на калций. Дефицит на витамин D води до слаби и зле функциониращи мускули.
  4. Мускулна слабост: Резултатът от ниската абсорбция на калций може да се прояви като мускулна слабост, което затруднява изпълнението на ежедневните задачи и води до общо чувство на умора.
  5. Замаяност: Адекватната мускулна функция, която зависи от наличието на витамин D и калций, е от решаващо значение за баланса и координацията. Слабите мускули могат да доведат до нарушен баланс и да увеличат риска от падания.
  6. Фрактури: Тежък дефицит на витамин Д може да доведе до чупливи кости и повишен риск от фрактури, особено при възрастните хора.
  7. Умора: Хората с липса на витамин D често съобщават, че се чувстват уморени дори след период на почивка. Причината тук отново е недобре усвоения калций, за който отговаря витамин Д.
  8. Депресия: Някои проучвания предполагат връзка между ниските нива на витамин D и повишения риск от депресия. Сезонното афективно разстройство (SAD), което се свързва с липсата на слънчева светлина през зимните месеци, също може да бъде резултат от дефицит на витамин D.
  9. Гадене и повръщане: Витамин D е от съществено значение за поддържането на здрави черва и може да повлияе на оста черва-мозък. Дисбалансът в чревната микробиота и стомашно-чревното здраве може да допринесе за гадене, повръщане и проблеми с перисталтиката.
  10. Загуба на коса: Има някои доказателства, които предполагат, че загубата на коса може да бъде свързана с дефицит на витамин D. Така суплементацията се оказва ефективно решение за лечение на косопад без съпътстващи причини.
  11. Трудно зарастване на рани: Витамин D участва в способността на тялото да възстановява и регенерира тъканите. Недостигът може да забави заздравяването на рани.
  12. Отслабена имунна система и чести инфекции: Отслабената имунна система е друга потенциална последица от дефицита на витамин D, което може да доведе до по-висока чувствителност към инфекции и заболявания.
  13. Костни деформации: В тежки случаи, особено при деца, дефицитът на витамин D може да доведе до костни деформации като рахит.
  14. Хронични здравословни състояния: Някои изследвания показват, че ниските нива на витамин D могат да бъдат свързани с по-висок риск от хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак. Необходими са обаче повече изследвания, за да се установят тези връзки.
  15. Възпаление на организма: Витамин D има противовъзпалителни свойства. Той може да потисне производството на провъзпалителни молекули в тялото, като цитокини, и да насърчи производството на противовъзпалителни молекули. Това може да помогне за смекчаване на хронично възпаление.
  16. Намален апетит: Витамин D играе роля в енергийния метаболизъм и дефицитът може да доведе до умора и общо чувство на слабост. Умората и слабостта могат да намалят мотивацията за хранене, което потенциално води до намален апетит.
  17. Промени в теглото: Както вече споменахме, витамин Д участва активно в процеса на метаболизма. Ниските му, недостатъчни нива в човешкия организъм водят до забавен метаболизъм, което води до повишаване на теглото като краен резултат.
  18. Неспокоен сън: Производството на витамин D в кожата помага за регулиране на естествения цикъл на сън. Липсата на излагане на естествена светлина, съответно и ниските нива на витамин Д може да повлияе на този цикъл, което потенциално води до нарушения на съня.

Ако забележите един или повече от тези симптоми, трябва да се обърнете към вашия лекуващ лекар и да изследвате нивата както на витамин Д, така и на всички важни витамини и минерали в тялото. 

Липса на витамин Д: симптоми и необходими мерки Липса на витамин Д: симптоми и необходими мерки

Как се диагностицира дефицит на витамин Д

Недостиг на витамин Д обикновено се диагностицира чрез кръвни тестове. Те измерват нивото на 25-хидроксивитамин D (25(OH)D), който е основната циркулираща форма на витамин D в кръвта. 

Този тест обикновено се нарича тест за 25-хидроксивитамин D или просто кръвен тест за витамин D

Често тези тестове се назначават от лекар след преглед и снемане на анамнеза, но ако подозирате недостиг на витамин Д във вашия организъм, можете и сами да инициирате такъв тип диагностика. Този тест обикновено се извършва в лабораторни условия и се състои във вземане на кръв. Тестът не изисква специална подготовка. 

Референтният диапазон за достатъчни нива на витамин D може да варира според лабораторията, но като цяло нивата се делят в три възможности. Те са описани в таблицата по-долу. 

Достатъчно

Ниво от 30 ng/mL (нанограма на милилитър) или повече често се счита за достатъчно за повечето хора.

Недостатъчно

Ниво между 20-29 ng/mL се счита за недостатъчно и може да се препоръча добавяне, за да се достигнат оптималните нива.

Дефицит

Ниво под 20 ng/mL обикновено се счита за дефицит и лекарите често препоръчват добавяне на витамин D под формата на хранителна добавка за коригиране на дефицита.

Как да коригирате липсата на витамин Д в тялото

Коригирането на дефицит на витамин D обикновено включва увеличаване на приема на витамин D чрез различни средства.

Най-естественият начин да си набавите витамин Д е прекарването на повече време на открито на пряка слънчева светлина. Слънцето е естествен източник на витамин D и кожата има свойството да го произвежда, когато е изложена на UVB радиация. Нужното време варира между10 и 30 минути. Необходимото количество излагане на слънце варира в зависимост от фактори като тона на кожата, местоположението и сезона.

Хранителният режим също е от значение. Приемът на храни, които са естествени източници на витамин D3, като мазна риба (сьомга, скумрия, риба тон), яйчни жълтъци, гъби, мляко и портокалов сок е отличен източник на витамин Д. 

Липса на витамин Д: симптоми и необходими мерки Липса на витамин Д: симптоми и необходими мерки

Промяната в начина на живот също би повлияла положително, ако включва ограничено излагане на слънце. Повече часове на открита през светлата част от деня би се отразила и на нивата витамин Д в организма. 

В някои редки случаи от помощ могат да бъдат и UV лампи, проектирани специално да произвеждат UVB радиация. Те също биха били от полза при липса на витамин D.

Ако увеличаването на излагането на слънце и коригирането на диетата не са достатъчни, се препоръчва приемът на добавки с витамин D. При по-сериозни дефицити дозата може да бъде коригирана от лекар. 

Когато избирате хранителни добавки с витамин Д, е добре те да бъдат съобразени с възрастта и индивидуалните нужди и предпочитания. Изключително е важно да бъдат от доказани производители и с добро качество. 

В онлайн аптека Нове Фарм можете да направите своя избор на добавка с витамин Д под формата на таблетки, дъвчащи дражета, капсули, спрейове, капки, разтворими таблетки и др.

Важно е да знаете, че коригирането на дефицит на витамин D може да отнеме време. Всеки организъм се адаптира индивидуално и за да се усети ефектът от нормалните нива на витамин Д, както и за да изчезнат симптомите, ако съществуват такива, е необходимо известно натрупване на витамина в организма

Често задавани въпроси

  • Нужно ли е да имам изброените симптоми, за да имам недостиг на витамин D?

    Някои от симптомите при липсата на витамин D могат да останат дълго време незабелязани. Затова дефицитът е добре да се измери в лабораторни условия чрез тест.
  • Каква доза витамин Д трябва да приемам?

    Дозата зависи от концентрацията на витамин Д в хранителната добавка, възрастта и индивидуалните нужди на организма. Най-добре е да се следват указанията от производителя на съответния продукт.
  • Нужен ли е превантивен прием на витамин Д през зимните месеци?

    Когато в хранителния режим наличието на витамин Д е оскъдно, а излагането на слънце е ограничено, най-добрият начин да си набавите витамин Д е под формата на хранителни добавки. По този начин нивата на този витамин в организма ще бъдат поддържани така, че да няма дефицит.
  • Коя добавка с витамин Д да избера?

    Изборът на хранителна добавка с витамин Д зависи най-вече от личните предпочитания за прием и възрастта. В онлайн аптека Нове Фарм ще намерите хранителни добавки под формата на таблетки, капсули, желирани таблетки, капки, спрей и др. Доверете избора си на утвърдени марки, за да си гарантирате качество и безопасност.