На всеки от нас понякога му се случва да не успява да види добре съвсем близки неща. Зрението ни сякаш се замъглява, размазва или се оказва, че трябва да присвием очи, за да разчетем нещо, което е на една ръка разстояние от нас. 

Факт е, обаче, че замъглено зрение може да е симптом на редица здравословни проблеми. В редовете по-долу ще научите кога имате повод за притеснение, както и какви са най-често срещаните здравословни причинители на замъглението в зрението.

Преумора или здравословен проблем – кога замъгленото зрение трябва да ни притеснява

За да можем да отговорим на този въпрос, нека първо се запознаем сустройството на окото.

Окото е сложен орган, който се състои от няколко специфични области, отговарящи за възприемането на светлинната информация:

  • Главната изпълваща очната кухина част е очна ябълка, която има топчеста форма. 
  • Отвън очната ябълка е обвита от прозрачна роговица
  • Зад роговицата се разполага ирисът – който всички така добре познаваме, тъй като той е цветната част от окото. 
  • В центъра на ириса е зеницата, която може да се разширява и стеснява, което обуславя пропускането на повече или по-малко светлина. 
  • Основното пречупване на светлината и съсредоточаването ѝ в смислена картина се извършва от лещата

Именно лещата на окото се замъглява при катаракта и отново в нея, обичайно, лежат рефракционните грешки. 

Съществуват случаи, при които замъгленото зрение може да признак на спешно състояние, изискващо незабавна лекарска помощ.

Когато то е придружено със силна болка, може да се касае за отлепяне на ретината. Друг случай, в който е нужно веднага да потърсите помощ, е когато замъгляването се случи внезапно и е придружено с частична парализа на лицето или крайниците. Това са симптоми на инсулт и навременната реакция може да е животоспасяваща.

Повишеното вътреочно налягане, нелекувано навреме, наречено още глаукома, е друга причина за замъглено зрение, като липсата на своевременна лекарска намеса може да доведе до пълна слепота.

Важно е също в случай, че установите някаква зависимост между състоянието на замъглено виждане и приемът на определени лекарства, да потърсите незабавно лекарска помощ. Приемът на някои медикаменти могат сериозно да увреди зрението и е нужно да се консултирате с лекар, който да намери подходяща алтернатива.

17 възможни причини за замъглено зрение 17 възможни причини за замъглено зрение

Причини за замъглено зрение

Причините за замъглено зрение може да са многобройни. Както вече споменахме, някои състояния изискват незабавна лекарска намеса, други - единствено почивка. Как да различите спешните случаи от безобидните състояния - ще разберете в следващите редове: 

Умора на очите

Една от най-честите причини за замъглено зрение е умората, която настъпва в очите при продължително взиране в екраните на дигитални устройства. Това е особено валидно когато устройствата са в голяма близост до очите, което ги кара да се фокусират на близко разстояние. 

Умората често се съпътства със сухота в очите и може да се съчетае и с усещане за дразнене, което е един от симптомите именно от сухотата.

Рефракционни грешки

Рефракционни грешки или неправилно пречупване на светлината, падаща към очите ни, са едни от най-честите причини за проблеми със зрението. Това може да е късогледство – когато не виждате надалеч – или далекогледство – когато не виждате наблизо. 

Трети вариант, който понякога се съчетава с късогледство или далекогледство, е астигматизмът. При това състояние светлината се пречупва по различен начин във всяко от очите ни, поради което умът ни не може да си състави ясна картина за света около нас. 

Рефракционните грешки често се съчетават с напрежение в очите, тъй като е нужно повече усилие, за да се нагодим към затрудненото виждане.

Мигрена

Мигрената е неврологично състояние, което се характеризира с пристъпи на главоболие, светлочувствителност и проблеми със зрението. Обикновено пристъпите се характеризират с т.нар. „аура,“ при която главните усещания се свързват със зрението. 

По време на мигренозен пристъп може да страдате от болки в очите, замъглено зрение, дразнене на очите от светлината и др. Макар и рядко, мигрената може също да се прояви с по-леко усещане за болка и по-силно изразени очни симптоми. 

17 възможни причини за замъглено зрение 17 възможни причини за замъглено зрение

Клъстерно главоболие

Причина за замъглено зрение може да е и клъстерното главоболие. То е много подобно на мигрената по това, че се характеризира с пристъпи на интензивно главоболие

Различава се с това, че е съсредоточено от едната страна на главата и може да обхваща само областта около едното око. Може да се характеризира и само с болка в очите, съчетана с проблеми в зрението, включително появата на замъгляване.

Стрес, депресия или тревожност

Психологичните проблеми, които обуславят огромна част от разстройствата в съвременния свят, могат също така да предизвикат проблеми със зрението. 

Причините за замъглено зрение от стрес, депресия или тревожност в този случай са на психологична основа, обусловени от психическо претоварване. 

Бременност

Бременността е време на интензивен физиологичен стрес върху всички системи в тялото. Често това може да се изрази в разнообразни симптоми от страна на целия организъм. 

Обичайно сме свикнали да я асоциираме със сутрешното гадене, умората, честите позиви за уриниране и отоците по глезените и стъпалата. 

Понякога обаче бременността може да бъде причина за замъглено зрение. Тогава е необходима консултация със специалист по очни заболявания, тъй като някои от тях изискват специален подход при проследяването на бременността и при самото раждане. 

Проблеми с кръвното налягане

И по-ниско кръвно налягане (хипотония), и по-високо кръвно налягане (хипертония) може да причини промени в зрението. 

При хипотония може да забележите стесняване на зрителното поле, усещане за затъмнение на периферно зрение или плаващи точки в зрителното си поле, както и замъгляване на зрението. 

При хипертония са възможни същите симптоми, като те често биват придружавани от пулсиращо и пристягащо главоболие, което пациентите понякога описват като „обхващане на главата в обръч“. 

Неврит

Неврит означава възпаление на нерв. В случая със замъгленото зрение това е възпаление на зрителния нерв, който отговаря за пренасянето на сигналите от ретината към главния мозък, където те се обработват. 

Обикновено неврити на зрителния нерв са обусловени от токсични въздействия, включително от някои медикаменти. Симптомите включват размазано зрение, включително и само с едното око, както и проблясъци в периферното зрение или дори загуба на такова в по-тежките случаи.

17 възможни причини за замъглено зрение 17 възможни причини за замъглено зрение

Глаукома

Глаукомата е състояние, при което има повишено вътреочно налягане. Това постепенно води до промени в зрението, включително замъгляване, като в крайна сметка може да доведе до слепота. 

Това състояние се диагностицира от офталмолог и се лекува най-добре в очна клиника,където се проследява на определени периоди. Лечението се коригира така, че да не се допусне прогресия до сериозни степени на заболяването.

Патология на ретината

Различни болестни състояния могат да засегнат ретината. Това обикновено са травми или генетично обусловени заболявания. Обикновено се характеризират с различни по степен и вид промени в зрението. 

В зависимост от това какъв е проблемът, може да има замъглено зрение с едното око или дори загуба на зрение в цялото око, в една част от него или да бъдат засегнати и двете очи. Понякога при патология на ретината може да се наблюдава и двойно виждане на предмети и обекти. 

Конюнктивит

Конюнктивитът – или възпалението на конюнктивата – се характеризира със сухота в очите и образуване на секрети. Тези секрети често изсъхват, стават лепкави и клепачите се отварят по-трудно. Освен това се наблюдават зачервяване на конюнктивата, потенциално усещане за бодежи или дори болка. 

При конюнктивит може и да се появи замъглено зрение и сълзене на очите. Обикновено възпалението може да е бактериално или алергично, като е често срещано да засегне и двете очи. 

Катаракта

Обикновено катарактата е болест на по-напредналата възраст, но в генетично обусловени или провокирани от токсини ситуации може да се прояви и в по-ранна възраст. 

В повечето случаи настъпва постепенно замъгляване на зрението на едното око (по-рядко – и на двете). Народно познатото му име перде на окото съвсем точно описва замъгляването на зрението, което настъпва при образуване на катаракта.

Очна инфекция

Всяка една част от тялото ни е уязвима на определени видове микроорганизми – бактерии, вируси, гъбички и т.н. Особено ако замъгленото зрение се съчетава със скорошна травма на очите или с инфекция в близост до очите (включително по клепачите), замъгленото зрение може да е признак на инфекция. 

Тя обикновено се съчетава с повишена температура локално (на мястото на възпаление) или повишена температура на цялото тяло. Освен това може да се наблюдават симптоми на оток и зачервяване на засегнатото око.

17 възможни причини за замъглено зрение 17 възможни причини за замъглено зрение

Макулна дегенерация

Макулната дегенерация представлява увреждане на зрителния център на окото (това е така наречената макула). Това обикновено се свързва с по-зряла възраст. Пушенето, захарния диабет и женския пол са рискови фактори. 

Обикновено макулната дегенерация се съчетава не само със замъгляване на зрението, но и с изкривяване на образите, тъмно петно в центъра на зрителното поле и засегната в различна степен острота на зрението.

Диабет

Захарният диабет е една от най-честите причини, които могат да доведат до влошаване на зрението. Това важи с особена сила тогава, когато диабетът и нивата на кръвната захар не се контролират правилно. 

Той води до увреждане на съдовете, които захранват ретината, като следствие от което тя не успява да получи нужните кислород и хранителни вещества, които да я поддържат здрава. 

Това увреждане на ретината може да доведе дори до загуба на зрение в крайните си форми. Затова при диабетици е необходим щателен контрол на нивото на кръвна захар.

Инсулт

Инсултът се характеризира с парализа на едната страна (по-рядко и на двете) на лицето, с едностранна загуба на сила в крайниците, със силно главоболие, със заваляне на речта и понякога с внезапни падания. 

Всяко замъгляване на зрението или загуба на зрение, настъпили внезапно, придружавани от който и да е от описаните симптоми, изискват спешна реакция и намеса на лекарска помощ.

Шипове на врата

Комбинацията между шипове на врата и замъглено зрение не е от най-често срещаните причини, но винаги трябва да се има предвид, ако страдате и от други симптоми в областта на главата

Това е особено валидно, ако имате замъглено зрение и световъртеж, главоболие, болка във врата или скованост на врата

17 възможни причини за замъглено зрение 17 възможни причини за замъглено зрение

Как могат да се разрешат проблема със замъгленото зрение?

За да отговорим на въпроса как да поправим замъгленото зрение преди всичко трябва да се запознаем с причината за това състояние.

В случай, че замъгленото зрение е свързано с преумора на очите или изсъхване на ретината, първото, което е нужно, е да осигурите на очите си почивка, за да могат да се възстановят. Прилагане накапки за очи при замъглено зрение, представляващи изкуствени сълзи, също повлиява сухотата и подобрява сетивността на очите. 

Особено подобрение се наблюдава и при хора, правещи упражнения за очи.

В някои случаи могат да бъдат избрани и витамини за очи, които са със специфично подбрани съставки така, че да въздействат оптимално върху здравословното състояние на очите ви. 

При проблеми със зрението, свързани с рефракционни грешки, е необходима корекция на зрението посредством очила. Всички останали състояния изискват да се консултирате със специалист, който да назначи правилното лечение в съответствие с причината.

17 възможни причини за замъглено зрение 17 възможни причини за замъглено зрение

Кога трябва да потърсите мнение от специалист?

Всяка промяна в зрението, свързана с неврологична симптоматика, като парализа на части от лицето, увисване на устния ъгъл, невъзможност за затваряне на клепача, силно главоболие и завалена реч изискват спешна медицинска помощ. Това е важно, за да се изключи инсулт или при наличието му той да се лекува своевременно.

Всяка рязка загуба на зрение, остра травма в областта на окото или промяна в зрението, свързана с повишена температура, оток, болка, чувство за дразнене и чувство за чуждо тяло в окото също изискват консултация със специалист.

Промени в зрението, които се характеризират и с промени в кръвното налягане или се съпътстват от главоболие, особено със силен, интензивен характер, също изискват консултация с офталмолог и други специалисти.

Често задавани въпроси

  • Възможно ли е лекарства да причинят замъглено зрение?

    Някои лекарства, като антихистамини, антидепресанти и антипсихотични лекарства, могат да причинят замъглено зрение като страничен ефект.
  • Може ли напрежението на очите да причини замъглено виждане?

    Да, продължителната работа на компютър, четенето при лошо осветление или прекарването на твърде много време пред екраните може да натовари очните мускули и да ви причини временно замъглено зрение.
  • Умората и липсата на сън влияят ли на зрението?

    Умората и лишаването от сън могат да доведат до напрежение в очите и временно замъглено зрение. За добро зрение е нужно след период на натоварване или при повишени нива на стрес да бъде отделено време за почивка.