Витамините и минералите са необходими за здравословното функциониране на човешкия организъм. Децата се нуждаят не по-малко от тези хранителни вещества, за да им помогнат да растат, да изградят добро зрение, да образуват кости, мускули и други тъкани, както и да помогнат в борбата с инфекциите. 

Когато детското меню не успява да покрие нуждите на подрастващия организъм, на помощ идват мултивитамините

Какво представляват детските витамини и какви видове биват? 

Мултивитамините за деца са хранителни добавки, които съчетават в себе си комбинацията от витамини, минерали, а понякога и екстракти от билки в един продукт. 

Съставът им често включва най-важните витамини и минерали за детското развитие

Витамин D

Витамин D е важен за здравето на костите и цялостния растеж на малчуганите, защото помага на тялото да абсорбира калций. Децата могат да получат витамин D от излагане на слънчева светлина и обогатени храни като обогатено мляко и обогатени зърнени храни.

Когато обаче през есента и зимата времето под слънчевите лъчи не стига, педиатри препоръчват суплементация с витамин D, за да се набави достатъчно количество в организма. 

Желязо 

Желязото е от съществено значение за червените кръвни клетки и предотвратяване на анемия. Той е отговорен за свързването на кислорода в белите дробове с всички тъкани и органи в тялото. 

Без достатъчно желязо тялото не може да произвежда достатъчно здрави червени кръвни клетки, което води до анемия. Анемията може да доведе до умора, слабост и намалено доставяне на кислород до тъканите.

Освен това желязото подпомага когнитивното развитие, паметта и концентрацията и играе роля в реакцията на детската имунна система към инфекции. 

Активен участник е и в синтеза на ДНК - генетичния материал в клетките - тъй като е необходим за клетъчния растеж, репликация и възстановяване на тъкани и органи в тялото. 

Калций 

Калцият е жизнено важен минерал за поддържането на здрави кости и зъби. Той е често препоръчван за най-малките, чиято костна структура се развива активно в първите години от живота им. 

Освен тази добре позната роля, калцият участва и в няколко други важни функции, като например мускулната, осъществявайки мускулната контракция и релаксация. 

Важен е още за съсирването на кръвта и нервната система, като помага за осъществяването на комуникацията между нервните клетки, регулирането на кръвното налягане, секрецията на хормони, включително инсулин и други. 

Витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин, който е изключително важен за развитието и поддържането на добро зрение както при децата, така и при възрастните. От особено значение е и за имунната система. 

Той помага за поддържане целостта на лигавиците на дихателните, стомашно-чревните и пикочните пътища, действайки като бариера за патогени и инфекции.

Познат е и като като участник в клетъчния растеж и диференциация, като отговаря за развитието на различни тъкани и органи в тялото. 

Витамин С

Витамин С е добре известен с ролята си на имуностимулант. Той помага за стимулиране на производството и функционирането на белите кръвни клетки, които са от съществено значение за борбата с инфекциите. 

Достатъчният прием на витамин С помага за намаляване на тежестта и продължителността на настинките, често срещани при двегодишните, чиято имунна система все още е в етап на изграждане. Витамин С е и мощен антиоксидант, като свойствата му съдействат за намаляването на риска от хронични заболявания.

Кои са най добрите комбинирани витамини за малки деца на 2 години? 

Когато стане въпрос за мултивитамини за деца, първото, което педиатрите съобразяват, е възрастта на детето. За двегодишните има богато разнообразие от марки и състав, от които да изберете най-подходящата хранителна добавка за вашето дете. 

В редовете по-долу ще откриете нашите предложения, изготвени с внимание от опитни фармацевти.

МУЛТИ ШОКО БИМБИ ШОКОЛАДОВИ БЛОКЧЕТА Х 20 (Naturpharma)

Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки

Един от най-популярните и любими сред малките потребители, Мулти Шоко Бимби шоколадови блокчета предизвиква радост във всяко дете, заради познатия си шоколадов вкус

Освен изключителни апетитни, шоколадовите блокчета са и богат източник на следните вещества:

  • Два милиарда пробиотични бактерии;
  • Калций
  • Витамин С
  • Витамин А
  • Витамини от групата В;
  • Витамин Е. 

В състава му има още желязо, пантотенова киселина, фолиева киселина, йод и витамин D. Всички тези съставки го правят чудесен избор за мултивитамини за деца, навършили две години. 

САМБУКУС СИРОП ЗА ДЕЦА С ЕХИНАЦЕЯ (Nature’s way)

Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки

Едва ли има по-добра комбинация билкови екстракти в подкрепа на детската имунна система от черен бъз, ехинацея и прополис. Всички те са събрани във вкусния сироп Самбукус на марката Nature’s way

Ето и какви са свойствата на основните съставки на сиропа:

  • Черният бъз е известен с благоприятното си въздействие върху имунната система и дихателните пътища. 
  • Ехинацеята често се използва като естествено средство за укрепване на имунната система и помага за намаляване на продължителността на обикновената настинка и други респираторни инфекции. 
  • Прополисът има силни антимикробни свойства, което го прави полезен за борба с различни видове инфекции.

Приемът на билкови сиропи и добавки следва да се консултира с педиатъра на детето ви, ако то има специфични алергии или хранителни непоносимости. 

МАРСИАНЦИ ПРОИМУН ЩИТ СИРОП 150МЛ

Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки

Марсианци ПРОимун щит е вкусен сироп, изключително подходящ за подкрепа на детската имунна система на деца над 1 година. Формулата му е обогатена с черен бъз, витамин С, шипка и бета глюкани, което го нарежда сред първите и най-предпочитани естествени детски имуностимуланти.

Препоръчва се както превантивното приемане по време на грипните сезони, така и като допълнителна подкрепа при вирусни и инфекциозни заболявания.

ВИТАМИН Д3 ЗА ДЕЦА ТЕЧЕН 400IU Х 15МЛ (Natural Factors)

Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки

“Слънчевият” витамин е не само препоръчителен, а задължителен за всички възрасти по време на сезоните, през които слънцето е оскъдно. 


При малките деца, витамин D той съдейства за изграждането на здрави зъби и кости, както и за усвояването на калций и фосфор, като подпомага и естествения растеж на децата. 

Витамин D3 за деца от Natural Factors е подходящ както за деца над две години, така и за бебета.

ЕДЛИКУИД ФОР КИДС (ADMedicine)

Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки
https://aptekanove.bg/edlikuid-for-kids.html

ЕдЛикуид сироп е една от най-ефективните формули мултивитамини за деца на пазара. Съставът му е изключително богат и включва билки, някои от които котешки нокът, саменто, ехинацея, пчелно Млечице, гинко-билоба и др. 

Формулата му включва още цинк, селен, витамини С и Е и силимарин, който често е недооценен. Свойството му да пречиства и подпомага работата на черния дроб е от изключителна важност, тъй като повечето лекарства значително натоварват този орган.

БЕТЪР Ю МУЛТИ ВИТ ДЖУНИЪР 1+ ШОКОЛАД СПРЕЙ

Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки

Мултивитамини Better You Kids са детска хранителна добавка под формата на спрей. Това я прави по-лесно усвоима, а вкусът ѝ на шоколад и маршмелоу я нарежда сред любимите на децата. 

Съставът на витамините за деца под формата на спрей включва 13 основни хранителни вещества, сред които:

  • Витамини от групата В;
  • Витамин А;
  • Витамин D3, 
  • Фолиева киселина;
  • Селен; 
  • Витамин С и др.

Добавката е подходяща за употреба от деца на възраст над 1 година.

АЛАЙВ ПРЕМИУМ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА ЖЕЛИРАНИ (Nature’s way)

Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки

Детските витамини Алайв са с една от най-богатите формули в широката гама продукти от мултивитамини за деца. Предлагат се в под формата на желирани бонбони и са подходящи за деца на две години, които са усъвършенствали дъвкателните си рефлекси. 

В състава им е включен пълният комплекс на витамините от група В в комбинация с витамин С, витамин А, D, Е, йод, цинк и др. 

Бонбоните са с два вкуса - боровинка и портокал - а овкусяването им е от изцяло органични съставки, така че да бъдат усвоени от организма изцяло.

БИОЗИН КИДС СИРОП С КОЛАСТРА (BioShield)

Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки

Коластрата е възможно най-богатата на полезни вещества храна. Тя представлява течност, която се произвежда от бозайници, включително хора, през първите няколко дни след раждането. Когато този период мине, най-добрата ѝ алтернатива остават хранителните добавки.

Биозин Кидс сироп съчетава незаменимото въздействие на коластрата с витамин D3, цинк и Инозитол. Съчетани в един продукт, те повишават защитните сили на детския организъм и са превантивна мярка срещу вирусни заболявания. 

Сиропът е също предпочитан от деца, заради приятния си плодов вкус.

ФЕРОКОД ЗА ДЕЦА КАПКИ (Bionat)

Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки

Както вече споменахме, желязото е необходим елемент за здравословния детски растеж и пренасянето на кислорода от белите дробове към органите и тъканите на тялото. 

Освен тези добре познати свойства, желязото има огромна роля и в правилното развитие и функциониране на мозъка и когнитивните умения. Децата с дефицит на желязо могат да покажат затруднения при усвояването и запаметяването на нова информация

Именно в помощ и подкрепа на детското здраве и развитие, Ферокод капки са създадени по метода на микронизиране и микрокапсулиране. Това съдейства за максималното усвояване, като така необходимата доза желязо на ден е лесна и приятна за приемане от децата. 

ГРОУИНГ БОНС АНД МЪСЪЛС ЖЕЛИРАНИ ТАБЛ. (Nature’s way)

Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки Подходящи витамини за деца на 2 години - видове и марки

Kids Growing Bones & Muscles са детски витамини под формата на вкусни желирани бонбони, съдействащи за нормалното развитие на костната и мускулната система. 

Приемът им допринася за усвояването на калция, важен за костите и зъбите, натрупването на костна маса и развитието на опорно-двигателните система. Тази подкрепа е изключително важна, тъй като натрупването на костна маса играе огромна роля в в здравето на скелета през целия живот

Kids Growing Bones & Muscles е продукт на марката Nature’s way, отличени с високото си качество. 

Заключение

В основата на устойчивото детско здраве, разбира се, стои качествената храна, богата на живи витамини от плодове и зеленчуци, ненаситени мастни киселини и протеини. 

Когато обаче по различни причини диетата на вашето дете не достатъчна да покрие нуждите му от хранителни вещества, в аптека Нове Фарм ще намерите качествени детски витамини на добра цена.

Често задавани въпроси

  • Нужно ли е да давам на детето си мултивитамини?

    Мултивитамините могат да бъдат от огромна полза, ако в диетата на детето липсват основни хранителни вещества и при често боледуване.
  • Безопасни ли са детските хранителни добавки?

    Като цяло добавките за деца са не само безопасни, но и от изключителна важност за детското развитие, когато се използват според указанията, в подходящи дози и са продукт на реномирани марки.
  • Могат ли децата да предозират с хранителни добавки?

    Възможно е предозиране с витамини и минерали, така че е важно да се следват препоръчителните дози, описани на опаковката на продукта.