Себорейният дерматит може да бъде много упорито състояние, което изисква дълготрайно лечение. Трябва да се подготвите с постоянство и търпение, преди да забележите положителен ефект и успокояване на неприятните симптоми като лющене на кожата и сърбеж.


Въпреки това, преди да прибегнете към крайни решения като лазерно лечение например, препоръчваме да изпробвате комбинация от целенасочени терапии и нежна грижа за кожата под формата на специализирани шампоани

Как да се справите с упорит себореен дерматит на скалпа? Как да се справите с упорит себореен дерматит на скалпа?

Източник на изображението: Unsplash.com

Какво е себореен дерматит и кои части на тялото засяга?

Себорейният дерматит е често срещано кожно заболяване, което засяга главно скалпа, но може да се появи и на други части на тялото с висока концентрация на мастни (секретиращи себум) жлези. Такива части са например лицето (по веждите, около носа и ушите), гърдите, гърбът и сгъвки на тялото.


Този вид дерматит представлява хронично и възпалително състояние, което се характеризира със зачервена, сърбяща и лющеща се кожа. Точната причина за появата му не е напълно изяснена, но се смята, че се дължи на взаимодействие между нормалната микроскопична кожна флора (и по-конкретно вид гъбички, наречен Malassezia), състава на липидната преграда и други индивидуални фактори.


Най-често срещаните фактори за възникването на това състояние са:

  • Генетика - смята се, че себорейният дерматит е генетично заболяване, което означава, че се предава от родители на деца. Ако имате история на себорея в семейството, е по-вероятно да я развиете и вие.
  • Имунна система - хората с отслабена имунна система, като тези с ХИВ/СПИН или ракови заболявания, могат да се определят като по-склонни да развият себореен дерматит по главата и тялото.
  • Хормонални промени - промени по време на пубертета, бременността и менопаузата също могат да предизвикат симптоми като лющене на скалпа, сърбеж по главата и усещане за парене по кожата.
  • Стрес - стресът допринася за отслабването на имунната система и затруднява борбата с дрождите Malassezia.
  • Климатични фактори - студено, сухо време или горещо, влажно време, също могат да предизвикат себореен дерматит.

Себореята може да засегне хора от всякаква възраст и пол. Въпреки това, някои са по-податливи на развитие на състоянието, отколкото други.


Има тенденция да се среща често при кърмачета - състояние, известно като млечни корички или млечни крусти. Освен това се наблюдава и при възрастни жени и мъже между 40 и 60 години, като генерално е по-често срещано или по-изявено при мъжете.

Как да различите пърхот от себореен дерматит на скалпа?

Разграничаването между пърхот и себореен дерматит е предизвикателство поради приликите в техните симптоми. Например, и двете състояния могат да предизвикат лющене и сърбеж. Въпреки това, всяко от състоянията има отличителни знаци, които помагат за диагностицирането му.

Локализация

Пърхотът обикновено се ограничава до скалпа и не се разпространява отвъд линията на косата. Това е по-различно при себореята, която може да се наблюдава и по други части на тялото, като веждите, клепачите, носа, ушите и гърдите.

Симптоми

Пърхотът е част от невъзпалителен процес, чиито симптоми се изразяват в сух скалп, образуващ светли на цвят бели или жълти люспи и предизвикващ лек сърбеж. 


Себорейният дерматит се отличава с по-сериозни и тежки симптоми:

  • Люспи по главата;
  • Лезии;
  • Зачервяване на кожата;
  • Значително възпаление;
  • Дразнене и дискомфорт;
  • Усещане за парене;
  • Корички;
  • Розови плаки;
  • Силен сърбеж;
  • Косопад и др.

При по-тежките случаи, себорейният дерматит води до потенциално развитие на себорейна кератоза.

 

Засегнато население

СД се отличава с пик в три възрастови периода - през първите три месеца след раждане, през годините на пубертета и в зряла възраст (40-60 г.), като мъжете са по-често засегнати. Забелязана е и връзка със състояния, засягащи имунната и нервната система, като например болест на Паркинсон и парализа. Не се наблюдава разлика в етническите групи.


Пърхотът, от друга страна, е много по-често срещано състояние (близо 50% от хората по света). Обикновено започва в пубертета и продължава до 20 г. възраст, като се среща по-рядко при хора над 50 г. Забелязва се и разлика в честотата при различните етнически групи.

Има ли лечение за себореен дерматит?

Ефективното лечение на себореен дерматит често може да изисква комбинация от методи. Индивидуалната реакция на лечението може да варира според човекът и факторите, влияещи на състоянието, като във всички случаи търпението и придържането към рутинна грижа са ключови за успеха.


Ако подозирате, че имате СД или страдате от постоянни и повтарящи се кожни проблеми, е най-добре да се консултирате с дерматолог за правилна диагноза и изготвяне на подходящ план за лечение.

Как да се справите с упорит себореен дерматит на скалпа? Как да се справите с упорит себореен дерматит на скалпа?

Източник на изображението: Unsplash.com

Кои са различните методи за борба със себореен дерматит?

Себорейният дерматит не е състояние, което някога изчезва напълно. Въпреки това е възможно да държите симптомите под контрол и да сведете периодите на обостряне до минимум, като следвате съветите, описани по-долу.

Специализирани шампоани без рецепта

В специализираните аптеки ще намерите различни видове шампоан против пърхот и себореен дерматит, които можете да закупите и без рецепта. Те съдържат активни съставки, предназначени да се справят с основните причини за появата на симптоми.


Ето и няколко примера за такива съставки:

  • Кетоконазол - противогъбично средство, което цели да се справи с дрождите Malassezia.
  • Цинков пиритион - помага за контрол на растежа на дрождите и намаляване на възпалението.
  • Селениев сулфид - ефективен срещу гъбички и неприятното лющене и сърбеж.
  • Въглищен катран - подпомага заздравяването кожните клетки и намалява възпалението.

Локални кортикостероиди

При по-тежки или упорити случаи дерматологът може да предпише локални кортикостероиди. Тези противовъзпалителни кремове или мехлеми помагат за намаляване на зачервяването, сърбежа и възпалението. Препоръчва се обаче дългосрочна употреба да се избягва поради потенциални странични ефекти.

Хидратация на скалпа с натурални масла

Друг популярен метод е употребата на етерични масла при себореен дерматит, който се оказва ефективен при борбата с хроничното състояние.

Някои масла са по-ефективни от други:

  • Арганово масло и зехтин - ефективни овлажнители, богати на мастни киселини и антиоксиданти
  • Масло от чаено дърво - противовъзпалителни и антибактериални свойства
  • Кокосово масло - успокоява възпалението и сърбежа, като се бори с гъбичките Malassezia.

Внимание върху качеството на използваната козметика

Изключително важно е да обърнете специално внимание на висококачествената козметика за коса, която използвате за косата и нанасяте върху скалпа си. Избягвайте всякаква грижа за косата, която съдържа силни химикали или познати дразнители за кожата. 


Най-сигурният избор, който може да направите, е закупуването на дермокозметични продукти, предназначени за чувствителна кожа и обозначени като “хипоалергенни”.

Прием на подходящи хранителни добавки

Хранителните добавки са лесно достъпни и много полезни, особено в случаи, когато приемът на необходимите за тялото ви вещества зависи от строга хранителна диета, непоносимост или други изисквания и ограничения. Често съставките имат противовъзпалително действие и стимулират имунната система.


Следните добавки могат да помогнат в случая на себореен дерматит или себорейна кератоза:

  • Витамин А;
  • Витамин В;
  • Витамин С;
  • Витамин Е;
  • Омега-3 мастни киселини;
  • Пробиотични добавки и др.

Специално внимание към диетата и начина на живот

Проведените до момента научни изследвания все още не могат категорично да заявят, че диетата и начинът на живот влияят пряко върху развитието и влошаването на себорейния дерматит. 


Въпреки това са налични доказателства, че положителна промяна в тези два фактора благоприятства състоянието и облекчава неприятните симптоми. Както и при много други болести и синдроми, балансираната диета и активното, здравословно ежедневие носят множество ползи и се препоръчват като част от цялостното лечение.

Детоксикация и контрол върху теглото

Детоксикацията на организма може да помогне не само на цялостното ви състояние, но също и на симптомите на себореен дерматит. Добри практики са преустановяване приема на алкохол и други вредни субстанции, добра хидратация и намаляване на стресовите фактори. Посещенията на сауни и парни бани също могат да бъдат от полза за секретирането от мастните жлези.


Фактори като наднормено тегло и затлъстяване могат да допринесат за хронично възпаление в тялото и да повлияят нивата на хормоните, което от своя страна обостря кожните заболявания. Затова се препоръчва да се обърне внимание на здравословната диета, редовните упражнения и цялостния контрол на теглото.

Консултация с дерматолог

Консултацията с дерматолог винаги е задължителна, тъй като предлага по-персонализирани възможности за лечение. При нея се вземат предвид различните типове кожа, съпровождащи заболявания, история на пациента, както появата и развитието на конкретните симптоми.


Така, освен прилагане на домашни лекове и следването на добри практики, ще разполагате и с лечебен план, изготвен лично за вас и вашите нужди. Той може да включва прием на лекарства или нанасяне на специализиран шампоан и дерматологичен крем за себореен дерматит по преценка на здравното лице.

Кой е най-добрият шампоан за себореен дерматит?

Най-добрият шампоан за себореен дерматит варира от човек до човек, тъй като индивидуалните фактори и реакции се различават при всекиго. Затова е важно и да посетите дерматолог, който да ви даде специализирани насоки.


Въпреки това има някои марки и видове шампоани, които често се оказват по-ефективни от други. Част от тях се използват при наличие на косопад при себореен дерматит, а други в успокояването на различни симптоми на заболяването, като нетърпим сърбеж и поява на рани по главата.

Seboradin - Oily Hair Shampoo

Шампоанът Oily Hair от Себорадин е специализиран за борба с неприятните симптоми и дискомфорта, породени от състояния като себореен дерматит, псориазис и пърхот. Той съдържа екстракти от различни билки и вещества, за които е доказано, че имат положителен ефект. Такива са например черната ряпа, розмарин, лимонова трева и други.


Шампоанът на Seboradin помага при следните симптоми:

  • Косопад;
  • Раздразнение;
  • Сърбеж;
  • Лющене;
  • Омазняване и др.

Препоръчва се да се използва за поне 6 седмици, за да започне да се наблюдава успеха и ефективността му. Подходящ е и за ежедневна употреба.

Как да се справите с упорит себореен дерматит на скалпа? Как да се справите с упорит себореен дерматит на скалпа?

Benemedo - Mediket Ictafoam

Медикет Иктафоам е специализиран продукт на Бенемедо, който представлява висококачествена почистваща пяна за себореен дерматит по лицето, тялото и скалпа. Подходяща е за употреба и нанасяне по различни зони на тялото, в корените на косата и по кожата на лицето.


Пяната има следните благоприятни свойства:

  • Антимикробни;
  • Противогъбични;
  • Антибактериални;
  • Противовъзпалителни;
  • Противосърбежни;
  • Антисеборейни и др.

Препоръчва се да се използва за минимум 4-6 седмици, за да започне да се наблюдава ефект. Нанася се при почистване 2-3 пъти седмично.

Как да се справите с упорит себореен дерматит на скалпа? Как да се справите с упорит себореен дерматит на скалпа?

Eucerin - Dermo Capilliare

Dermo Capilliare на Юсерин е гел-шампоан, специално разработен против мазен пърхот, себореен дерматит и себорейна екзема. Продуктът е подложен на различни клинични и дерматологични проучвания, които доказват неговата ефективност при съответните състояния.


С него може да се насладите на следните ефекти:

  • Нежно почистване на скалпа и косата;
  • Контрол на пърхота;
  • Намален сърбеж;
  • По-бляскава, мека и плътна коса.

За дълготрайни резултати се препоръчва редовна употреба на продукта. Може да се нанася на ежедневна основа.

Как да се справите с упорит себореен дерматит на скалпа? Как да се справите с упорит себореен дерматит на скалпа?

Ducray - Kelual DS

Антирецидивният третиращ шампоан Kelual DS от Дюкре също е доказано ефективен при състояния на тежък пърхот и себореен дерматит. Неговите почистващи и допълващи се съставки са специално подбрани за дълготрайната елиминация на пърхота и бързото успокоение на раздразнения скалп.


С него може да се насладите на следните положителни резултати:

  • Намален пърхот;
  • Намалено производство на себум;
  • Успокоение на зачервяванията;
  • Успокоение на сърбежа.

За максимални резултати се препоръчва приложението да бъде разделено на две фази - фаза на интензивна грижа и поддържаща фаза


В първата фаза шампоанът се нанася 3 пъти в седмицата в продължение на 2 седмици, а през втората фаза - веднъж седмично за продължителен период от време.

Как да се справите с упорит себореен дерматит на скалпа? Как да се справите с упорит себореен дерматит на скалпа?

Често задавани въпроси

  • Какви са основните причини за появата на себореен дерматит?

    Въпреки че основната причина не е ясна, се предполага, че става въпрос за комбинация от наличието на вид гъбички, наречени Malassezia, липидната преграда и индивидуални фактори като генетика и имунна система.
  • Как да се отърва от себореен дерматит?

    В повечето случаи е необходимо да се приложи комбинация от различни лечения, включително ползването на специализирани шампоани, прием на хранителни добавки и витамини за себореен дерматит и промяна в начина на живот. Препоръчваме винаги да се консултирате с дерматолог за персонализирани насоки в зависимост от случая.
  • Има ли универсален шампоан за себореен дерматит?

    Универсален шампоан за борба със себореен дерматит не съществува, но марки като Seboradin, Benemedo, Eucerin и Ducray предлагат специализирани решения, които са дерматологично тествани и доказано ефективни при подобряване на симптомите.