Настъпването на първите хладни дни често е съпроводено и с първите случаи на настинка и грип сред малки и големи. Зачервено гърло, хрема и кашлица са сред основните симптоми, с които се сблъскваме. 

Какво обаче отличава грипа от обикновената настинка, има ли разлика в лечението и как да се предпазим от тях, ще научите в следващите редове. 

Какво е грип?

Грипът е остро респираторно заболяване, което засяга дихателната система, включително носа, гърлото и белите дробове. To e причинено от вируси от семейството на Ортомиксовируси (семейство РНК вируси) и се характеризира с това, че е силно заразен. 

Обикновено се разпространява чрез въздушни капчици, които се отделят, когато заразен човек кашля, киха или говори. Предава се също и чрез контакт със замърсени повърхности, като този факт напомня за важността на редовното миене на ръцете и поддържането на добра хигиена.

Бактерии при грип под лупа Бактерии при грип под лупа

Симптомите на грипа често включват висока температура, мускулни болки, умора, главоболие, суха кашлица и други, за които ще споменем по-надолу в статията. При някои хора, особено при деца, могат да се появят и стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и диария. 

Липсата на адекватно лечение може да доведе до усложнения като пневмония, бронхити синузит, особено при възрастни хора, малки деца и лица с отслабена имунна система

Видове грипни вируси

Грипните вируси се разделят на три основни типа - A, B и C. Всеки от тях влияе върху организма по различен начин.

Ето и характеристиките на всеки от трите типа вируси:

  • Грип тип A: вирусите от тип A са най-разпространени и могат да заразяват както хора, така и животни като птици и свине. Те са отговорни за най-сериозните епидемии и пандемии в световен мащаб, тъй като имат способността да мутират бързо и да създават нови щамове. Вирусите от тип A имат подтипове в зависимост от два протеина на повърхността на вируса: хемаглутинин (H) и невраминидаза (N). Пример за такъв подтип е H1N1, причинил Испанския грип през 1918 година, както и епидемията от свински грип през 2009 година. 
  • Грип тип B: вирусите от тип B заразяватсамо хора и обикновено предизвикват сезонни огнища на грип. Те не се разпространяват толкова лесно като вирусите от тип A и не водят до пандемии, но все пак могат да причинят сериозни заболявания, особено сред рисковите групи. Вирусите тип B са по-стабилни генетично в сравнение с тип A, което означава, че мутациите са по-редки и са по-лесно предвидими.
  • Грип тип C: този тип грипен вирус е по-рядко срещан и обикновено причинява по-леки симптоми в сравнение с тип A и B. Грип тип C не води до значителни епидемии и често се бърка с настинка поради своите по-слаби симптоми.

Освен трите основни типа, съществуват и други по-редки вируси, които обаче рядко засягат хората. Пример за такъв е инфлуенца тип D, който е открит сравнително скоро (през 2011 година) и засяга предимно добитък, а потенциалното му въздействие върху човека все още се изследва. 

Момиче с настинка и хремаМомиче с настинка и хрема

Симптоми на грипа

Признаците на грипа често започват внезапно - в рамките на 1 до 4 дни след заразяването и не могат да останат незабелязани. 

Въпреки голямото си разнообразие, най-често симптомите представляват:

  • Висока температура: често надвишаваща 38 градуса.
  • Болки в мускулите и ставите: които може да карат човек да усеща слабост и изтощеност. 
  • Главоболие: обикновено силно и непрекъснато, често придружено от чувство на натиск зад зоната на очите.
  • Суха, дразнеща кашлица: която може да бъде болезнена. В някои случаи може да доведе до вторични инфекции като бронхит.
  • Болки в гърлото: които често са придружени от сухота и раздразнение, което прави преглъщането болезнено.
  • Общо чувство на умора, слабост и липса на енергия: които могат да продължат дори няколко седмици след преминаването на основните симптоми.
  • Гадене и повръщане: които са по-често срещани при децата и могат да доведат до обезводняване.

Симптомите на грип могат да продължат от няколко дни до две седмици. При ненавременно или липсващо лечение са възможни усложнения като пневмония, синузит или обостряне на хронични заболявания. Именно това прави грипът състояние, което изисква медицинска намеса. 

Разлика между грип и настинка

Въпреки че двете респираторни заболявания често се бъркат заради сходните си симптоми, грипът и настинката са две различни състояния, всяко характеризиращо се индивидуално по тежест, причинители и начин на протичане.

Ето основните показатели, по които да разберете дали имате грип или настинка: 

  • Причинители: грипът се причинява от грипните вируси тип A, B и C, докато настинката може да бъде породена от различни вируси, като най-често виновник е риновирусът.
  • Симптоми: грипът започва внезапно, докато настинката обикновено има по-постепенно начало с основни симптоми като хрема, запушен нос, кихане и леко възпалено гърло. Главоболието и мускулните болки са по-редки при настинка, а високата температура е необичайна.
  • Тежест: грипът като заболяване е по-тежко от настинката и може да доведе до сериозни усложнения, особено при хора с хронични заболявания. Настинката рядко води до сериозни здравословни проблеми и обикновено отшумява в рамките на няколко дни.
  • Продължителност: симптомите на настинка обикновено продължават по-кратко (около 3-7 дни), докато грипът може да се задържи за 1-2 седмици или повече, ако се появят усложнения.

Разликата между двете заболявания е важна, тъй като грипът изисква по-сериозно внимание и може да наложи специфично лечение, за да се избегнат усложнения.

Методи за диагностициране на грип

Както вече споменахме, симптоматиката на грипа е ясно изразена и рядко е подвеждаща.

Въпреки това потвърждаването на диагнозата е възможна чрез:

  • Консултация с лекар: лекарите лесно могат да диагностицират грипа въз основа на характерните симптоми като висока температура, кашлица, болка в мускулите и умора, особено по време на грипния сезон, тъй като наблюденията им върху разпространението на различните вируси са по-мащабни и в реално време. 
  • Тестове за грип: съществуват тестове за грип, които могат да се проведат в домашни условия. Често се осъществяват посредством назален тампон и специален разтвор, който реагира при наличие на грип със специално оцветяване. На опаковката на всеки такъв тест има точно упътване за правилно приложение.
  • Комбинирани тестове: тези тестове също се използват като точни методи за диагностициране. Единствената разлика от гореспоменатите е, че отчитат както инфлуенца, така и вируси извън споменатата група (коронавирус например).
  • Лабораторен тест: лабораторните тестове все още се считат за най-точни при установяване на грипоподобни заболявания, вирусни и бактериални инфекции. 

Правилното диагностициране на грип е важно, тъй като спрямо резултата може да се назначи и най-подходящото лечение. То от своя страна е важно за намаляване на риска от усложнения.

Не забравяйте, че ако сте диагностицирани с грип, сте силно заразни за околните. 

Лекарства и термометър за мерене на температура при грип Лекарства и термометър за мерене на температура при грип

Лечение на грип: лекарства и терапии

Лечението на грипа обикновено се състои в облекчаване на симптомите и повишаване на защитните сили на имунната система да се справи с вируса.

Основните методи на лечение включват: 

  • Облекчаващи симптомите лекарства: в това число влизат всички медикаменти под общото название нестероидни противовъзпалителни (ибупрофен, парацетамол и други), които облекчават високата температура и болката. Напомняме, че приемът на аспирин при деца следва да се избягва, за да се предотврати развитието на синдрома на Рей, което е рядко, но сериозно усложнение.
  • Антивирусни лекарства: този тип лекарства се купуват само с рецепта и са особено препоръчителни за хора в рискови групи, като възрастни, бременни жени и хора с хронични заболявания. Тези медикаменти могат да намалят продължителността и тежестта на симптомите, както и да предотвратят усложнения, ако се приемат в рамките на първите 48 часа от началото на заболяването.
  • Поддържаща терапия: включва почивка, както и прием на много течности, билки и витамини, които да подпомогнат работата на имунната система.
  • Хоспитализация: В тежки случаи на грип, особено при усложнения като пневмония например, може да се наложи хоспитализация за интравенозно лечение и наблюдение.

Важно е да споменем, че антибиотиците не са ефективни при лечението на грип. Те могат да бъдат предписани само, ако има установена вторична бактериална инфекция.

Домашни средства за облекчаване на симптомите на грип

Въпреки че нямат лечебен характер, домашните лекове могат значително да подобрят състоянието на организма и да допринесат за бързото възстановяване от грипа. 

Най-добър ефект имат следните домашни средства: 

  • Топли течности: приемът на топли течности като чай, супи и бульони може да успокои болките в гърлото, да подпомогне хидратацията и да помогне за облекчаване на запушения нос.
  • Мед и лимон: смес от мед и лимон може да облекчи кашлицата и болките в гърлото. Медът има антимикробни свойства, а лимонът е богат на витамин C, който подкрепя имунната система.
  • Почивка: тя е ключова за възстановяване, тъй като позволява на тялото да насочи енергията си към борбата с инфекцията. Прекалената активност може да удължи времето за възстановяване.
  • Вдишване на пара: вдишването на пара или използването на овлажнители на въздуха може да помогне за облекчаване на запушения нос и сухата кашлица. Това може да бъде особено полезно преди лягане.
  • Солени гаргари: гаргарите със солен разтвор могат да помогнат за облекчаване на възпалено гърло и намаляване на възпалението.
  • Домашни капки за нос: Ако имате запушен нос, нарежете лук и чесън и ги залейте с гореща вода. Оставете сместа да престои през нощта, а на сутринта я прецедете и разредете с равни количества растително масло. Добавете прясно изцеден сок от алое към получената течност, и ще имате най-ефективните капки за нос, които бързо ще ви облекчат хремата.

В интернет можете да намерите още много рецепти за домашни лекове срещу хрема, запушен нос, висока температура и други болестни признаци. Въпреки че домашните средства могат да облекчат симптомите, те не заместват медицинското лечение, особено при по-тежки случаи на грип. 

Мед, чай и лимон като домашни средства за грипМед, чай и лимон като домашни средства за грип

Превенция на грипа: ваксини и хигиена

Грипът е заразно заболяване. Затова е важно да се защитим и да укрепим организма си. 

През студените месеци вирусите са най-активни. Точно затова превенцията през този период е от изключителна важност за доброто здравословно състояние. 

Ваксинацията против грип е най-ефективният начин за предпазване от заболяването. Всяка година съставът на ваксината се актуализира, за да включва щамовете на вируса, които се очаква да бъдат най-разпространени през предстоящия сезон. 

Добрата хигиена играе важна роля в превенцията на грип. Това включва редовно миене на ръцете с топла вода и сапун, покриване на устата и носа при кашляне или кихане и избягване на близък контакт с болни хора

Използването на дезинфекционни средства на база алкохол е също добър хигиенен навик. Дезинфекцирането на често докосвани повърхности като дръжки на врати, мобилни телефони и клавиатури е ключово за намаляване на риска от заразяване.

Превенцията на грипа е съществена не само за индивидуалното здраве, но и за общественото здраве, тъй като намалява разпространението на вируса, а оттам и натоварването на здравната система.

Как да се предпазим от грип по време на епидемии

Както всички знаем, епидемиите се разпространяват светкавично бързо и няма съществуваща гаранция, че ние и близките няма да бъдем засегнати от потенциални здравословни проблеми. 

По време на грипни епидемии е важно да се вземат допълнителни защитни мерки за минимизиране на риска от заразяване и разпространение.

Ето няколко основни начина, по които да се предпазим от грип: 

  • Ваксинация: най-добрата защита срещу грип по време на епидемия е навременната ваксинация. Ваксинирането преди началото на сезона на грипа позволява на организма да изгради необходимия имунитет.
  • Избягване на рискови ситуации: препоръчително е да се избягват места с много хора като търговски центрове, обществени транспортни средства и други подобни, където рискът от заразяване е по-голям.
  • Носене на маска: носенето на маска на обществени места, особено ако има контакт с болни хора, може да намали риска от разпространение на вируса.
  • Укрепване на имунната система: поддържането на здравословен начин на живот, приемът на витамини, особено витамин C и витамин D, както и на имуностимулатори, може да подпомогне имунната система в борбата с вирусите.
  • Избягване на тълпи: в периоди на грипни епидемии е препоръчително да се избягват големи събирания на хора и обществени места, където рискът от заразяване е по-голям.
  • Здравословен начин на живот: поддържането на здравословен начин на живот, включващ балансирано хранене, редовна физическа активност и достатъчно сън също допринася за здравето на имунната система.

Не забравяйте, че освен за себе си носите отговорност и за другите около вас. Ако развиете симптоми на грип, е важно да останете вкъщи, за да не разпространявате вируса. 

Рискови фактори и усложнения при грип

Въпреки че като правило грипът не е животозастрашаващ, той може да бъде особено опасен за определени групи хора, които са изложени на по-висок риск от сериозни усложнения.

В това число влизат възрастните хора над 65 години, малките деца под 5 години, бременните жениихората с хронични заболявания като диабет, астма, сърдечно-съдови заболявания, хронични белодробни заболявания. Хора с отслабена имунна система, както и тези, които приемат имуносупресивни лекарства или имат заболявания като HIV, също са в рисковата група.

Усложненията, до които грипът може да доведе са пневмония, бронхит, синузит и инфекции на ухото. При хора с хронични заболявания усложненията може да доведат до обостряне на състоянието, например до влошаване на сърдечната недостатъчност или астмата. 

В редки случаи грипът може да е причината за възпаление на мозъка (енцефалит) или сърдечния мускул (миокардит), което може да бъде животозастрашаващо.

Кога да потърсите медицинска помощ при грип?

Както при всяко заболяване, достигането на определен етап в хода на болестта може да бъде отправна точка за необратими последици. 

Ако забележите признаци на вторична бактериална инфекция като тежка кашлица, болка в синусите и висока температура, която не спада, или гнойни секрети от носа, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ. Тези симптоми могат да бъдат вследствие на развитие на бронхит, синузит или пневмония.

Навременната медицинска помощ може да бъде дори животоспасяваща за хора в рисковата група, ако симптомите на грипа се влошат или продължават повече от седмица. Именно затова е добре те да се обърнат към лекар още в началото на симптомите

Особено внимание трябва да се обърне на състояния като затруднено дишане, болка или стягане в гърдите, внезапно замайване или объркване. Възможно е тези индикации да са признаци на сериозни усложнения, като пневмония, дехидратация или други заболявания. 

Често задавани въпроси

  • Какво да правим, ако сме в контакт с болен от грип?

    Ако сте били в контакт с болен от грип, е важно да следите за симптоми и да се опитате да избягвате контакт с други хора, за да не разпространявате вируса. Може да се консултирате с лекар за възможността за профилактично приложение на антивирусни лекарства.
  • Може ли грипът да причини хронични проблеми?

    В някои случаи грипът може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми, като обостряне на хронични заболявания или развитие на нови такива, като астма или хроничен бронхит, особено ако не се лекува навреме.
  • Коронавирусът грип ли е?

    Не, коронавирусът не е грип. Коронавирусът и грипът са различни вируси, които причиняват респираторни заболявания, но имат различни характеристики и причинители. Това на практика означава, че ваксината за Ковид и грип не са взаимозаменяеми.