Замърсеният въздух, тютюнопушенето и честите вирусни инфекции са само част от предпоставките, водещи до състоянието бронхит. Статистики сочат, че 10 от всеки 100 българи у нас страдат от хроничен бронхит, като това отразява единствено диагностицираните случаи. 

Какво представлява бронхитът, как се лекува, какви са видовете и какво го отличава от обикновената кашлица, ще разкажат в следващите редове нашите фармацевти. 

Какво представлява бронхитът?

Бронхитът е болестно състояние на дихателната система, което се характеризира с възпалени бронхи. Бронхите представляват тръбичките, които пренасят въздуха в белите дробове. Когато се възпалят, те отделят слуз, която затруднява дишането. 

Основните симптоми на бронхита са кашлица (понякога с храчки), хрипове и затруднено дишане. Ако не се лекува, хроничният бронхит може да доведе до по-сериозни заболявания на белите дробове като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

 За да се избегне влошаването на състоянието, е важно да се вземат мерки навреме и да се консултира лекар при появата на симптоми.

Видове бронхит

Бронхитът може да бъде разделен на два основни вида: остър и хроничен

Острият бронхит е краткотраен и често се появява след настинка или грип. Причинява се най-често от вируси и продължава от няколко дни до няколко седмици. Симптомите включват кашлица, която може да бъде суха или с отделяне на слуз, болки в гърлото, хрипове и понякога температура. С подходящо лечение, острият бронхит обикновено преминава сам.

От друга страна, хроничният бронхит е много по-сериозен и дълготраен. Той се причинява от продължително излагане на дразнители като цигарен дим, замърсен въздух или химически вещества. Заболяването засяга предимно пушачи и хора, които често дишат замърсен въздух. 

При хроничен бронхит кашлицата не изчезва, тя е постоянна и често придружена с отделяне на много слуз. Това състояние може да продължи месеци, а понякога дори няколко последователни години. 

Хроничният бронхит е част от група заболявания, наречени Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), които сериозно затрудняват дишането.

Справянето с хроничния бронхит изисква не само медикаментозно лечение и редовно наблюдение от лекар, но и да се ограничат максимално пушенето и замърсеният въздух. 

Бронхит: видове, симптоми и лечениеБронхит: видове, симптоми и лечение

Основни симптоми на бронхит

Основният симптом на бронхита е кашлицата, но острата и хроничната форма, колкото и сходни да са, имат няколко ключови разлики, свързани с изразяването на симптоматиката.

Симптомите на остър бронхит са:

  • Кратка продължителност: Той продължава от няколко дни до три седмици.
  • Кашлица: Започва сухо, но по-късно става влажна с отделяне на слуз.
  • Слуз: Секретът може да бъде жълт или зелен, особено при бактериална инфекция.
  • Лека температура: Може да се появи повишена температура, придружена от отпадналост и умора.
  • Болки в гърлото и в гърдите: Често следствие от продължителната кашлица.
  • Свистене при дишане: Понякога има свистящ звук при вдишване или издишване (хрипове).
  • Острият бронхит обикновено преминава бързо с подходящо лечение. Това е временно състояние, което рядко води до дългосрочни проблеми. При хроничната форма обаче нещата не стоят съвсем така. 

Симптомите на хроничен бронхит, от друга страна, са следните:

  • Дълга продължителност: Симптомите са постоянни и продължават повече от три месеца, в някои случаи и години.
  • Постоянна кашлица: Кашлицата е постоянна и по-обострена сутрин с обилно отделяне на храчки.
  • Затруднено дишане: Дишането е трудно и често се съпровожда с хрипове.
  • Умора: Постоянната кашлица и затрудненото дишане водят до усещане за изтощение и намалена физическа активност.
  • Повтарящи се инфекции: При хроничен бронхит има по-висок риск от чести белодробни инфекции.

Хроничният бронхит не е безобидно състояние и за лечението му е нужна по-продължителна медицинска грижа и избягване на факторите, които го обострят. 

Рискови фактори за бронхит

Факторите, които причиняват бронхита се делят на два вида - екзогенни, причинени от външната среда и ендогенни, които са най-вече придобити състояния като други заболявания и алергии. 

Сред най-изтъкнатите фактори от външната среда са тютюнопушенето, замърсеният въздух, влагата, токсичните вещества, изгорелите газове и др. 

Честите вирусни инфекции, като настинки и грип, също увеличават вероятността от остър бронхит, особено ако имунната система е отслабена. 

Най-застрашени от бронхит са възрастните хора, малките деца и хората с астма или алергии, тъй като техните дихателни пътища са по-уязвими към дразнители. 

Бронхит: видове, симптоми и лечениеБронхит: видове, симптоми и лечение

Диагностика на бронхит

Както всяко едно заболяване, диагностицирането на бронхита започва от лекарския кабинет. С помощта на стетоскоп лекарят може да установи наличие на хрипове или други аномалии в дишането. 

Допълнително следва да бъде назначена рентгенова снимка на гръдния кош, за да не се допуска объркване с наличието на пневмония. 

В някои случаи се извършват и тестове на функцията на белите дробове, за да се определи колко добре работят те и дали има затруднение в дишането. 

Ако има съмнение за бактериална инфекция, това може да се провери с изследване на секрет чрез лабораторно изследване, за да се определи дали е необходимо антибиотично лечение и какво да бъде. 

Важно е при продължителна кашлица, особено ако е придружена с хрипове или затруднено дишане, да се потърси медицинска помощ, за да се постави точна диагноза и да се предпише подходящо лечение.

Бронхит: видове, симптоми и лечениеБронхит: видове, симптоми и лечение

Лечение на остър бронхит

Острият бронхит, причинен от вирусна инфекция обикновено не изисква специално лечение и в повечето случаи симптомите отминават сами в рамките на няколко седмици. Основно се предписват сиропи за кашлица или противокашлични лекарства, които помагат за намаляване на кашлицата и улесняват изчистването на слузта от бронхите. 

В случай, че бъде установена бактериална инфекция обаче, наред с медикаментите за облекчаване на симптомите, вероятно в лечението ще бъде добавен и антибиотик

Лекарите също препоръчват достатъчно почивка и пиене на много течности, за да се подпомогне възстановяването. Ако кашлицата или другите симптоми продължават по-дълго от очакваното или се влошават, е добре да се назначи повторна консултация.

Лечение на хроничен бронхит

Хроничният бронхит, за разлика от острия, изисква по-продължително и комплексно лечение. 

Най-важното е да се спре пушенето, ако пациентът е пушач, тъй като тютюневият дим влошава състоянието на белите дробове. 

Лекарите често предписват инхалатори, които помагат за отваряне на дихателните пътища и улесняват дишането. Бронходилататорите са едни от най-често използваните медикаменти за облекчаване на дишането. 

В някои случаи може да се предпишат и стероидни лекарства, които намаляват възпалението в бронхите. Ако се появи бактериална инфекция, се прилагат антибиотици

Рехабилитацията на белите дробове също може да бъде част от лечението – това са упражнения и специални техники за дишане, които помагат на пациентите да дишат по-добре и да контролират симптомите. Важно е хроничният бронхит да се лекува навреме, за да се предотврати усложняване на състоянието.

Роля на медикаментите и терапията при бронхит

Медикаментите играят важна роля при лечението на бронхит, особено при хроничната му форма. 

Инхалаторите са най-често използвани за облекчаване на дишането, като помагат за разширяване на стеснените бронхи и улесняване на притока на въздух. 

Бронходилататорите (лекарства, които отпускат и разширяват мускулите около бронхите) и стероидните инхалатори са основни медикаменти, които се предписват за контролиране на симптомите и намаляване на възпалението. 

В случай на бактериална инфекция, както вече споменахме, са нужни антибиотици, които да помогнат в борбата с бактериите. 

Терапията на белите дробове, като дихателни упражнения и рехабилитация, също са от значение, за да могат хората с това състояние да се справят по-добре със симптомите на бронхит и да подобрят качеството си на живот. 

Бронхит: видове, симптоми и лечениеБронхит: видове, симптоми и лечение

Домашни средства и съвети за облекчаване на симптомите

Едно от най-важните предписания, с които лекарят ще ви изпрати вкъщи е приемът на достатъчно количество вода. Хидратацията е от особена важност за изчистването на бронхите от храчките. 

Към към домашните средства за лечение на бронхит се причисляват и домашния сироп от борови връхчета, чаят от джинджифил и мед, както и домашните компреси с картофи и спирт или лук. Рецепти за всички тях можете да намерите в свободното интернет пространство. 

От полза могат да бъдат и парни инхалации с етерични масла като евкалипт или мента, които да облекчат кашлицата. От основно значение е помещението, в което болният се намира, да е с достатъчно влажно, както и да се избягва излагането на дим, прах и други замърсители, които могат да влошат състоянието. 

Превенция на бронхит и съвети за здравето на белите дробове

За да се предотврати бронхитът, е важно да се избягват рисковите фактори, най-вече пушенето и излагането на замърсен въздух. Спирането на цигарите е една от най-добрите стъпки за поддържане на здрави бели дробове. 

За да се предотвратят вирусни инфекции, които могат да доведат до бронхит, е важно редовното миене на ръцете и избягването на контакт с болни хора, както и носенето на защитни средства в случай, че работите в среда, в която сте изложени на вредни химикали и прах. 

Съществуват и ваксинациите срещу грип и пневмококи, за които също се смята, че намаляват риска от бронхит. 

Често задавани въпроси

  • Какви са симптомите на хроничен бронхит?

    Хроничният бронхит обикновено се изразява като продължителна кашлица, най-силно обострена сутрин. За разлика от острата форма на заболяването, симптомите продължават повече от три седмици.
  • От бактерии ли се получава острия бронхит?

    Острият бронхит може да се получи в резултат не само на бактерии, но и на вируси или обикновена настинка. Важно е да бъде установена причината за поява на остър бронхит, за да се назначи и най-подходящото лечение.
  • Мога ли да се лекувам от хроничен бронхит само с домашни средства?

    Състоянието хроничен бронхит е сериозно и при него трябва да се планират лекарска намеса и лечение с медикаменти. Домашното лечение може да облекчи симптомите и да помогне на лечението, но при неспазване на лекарските указания състоянието може да се влоши.