Ако се чувствате като на маратон по кашляне, а между отделните пристъпи на кашлица едва успявате да си поемете въздух и всичко това изглежда така, сякаш няма край, то по всяка вероятност страдате от така наречената магарешка кашлица

По различна ли е тя от всяка друга кашлица, заразна ли е и как се лекува, четете по-надолу в статията. 

Какво е коклюш (магарешка кашлица)?

Коклюшът, известен също като магарешка кашлица, е заболяване, което засяга дихателните пътища и причинява особено силна кашлица. Тя може да продължи седмици и да доведе до трудности с дишането. 

Името "магарешка кашлица" идва от звука, който кашлицата може да предизвика. Дишането между отделните изкашляния наподобяват магарешки рев и с това печели и названието си.

Причината за този вид кашлица е бактерия, наречена Bordetella pertussis. Тя засяга не само възрастни, но и деца, като е по-опасна е за най-малките и бебетата. Именно затова е от особено значение заболяването да се проследява от лекар и още при първите симптоми да се потърси медицинска помощ. 

Коклюшът е силно заразен, затова още в първите месеци на бебето се поставя ваксина, която да предпази бебето от потенциални усложнения в случай на зараза. 

Как се разпространява коклюшът?

Коклюшът е лесно разпространим от един човек на друг, особено ако те са в близък контакт. 

Заболяването се предава по въздушно-капков път - чрез малки капчици, които се отделят във въздуха, когато заразен човек кашля, киха или говори. Най-силно заразно е през първите две седмици на заболяването, когато симптомите са най-силни. 

В по-голямата част от случаите хората се заразяват в претъпкани места, като училища, детски градини или обществени места. Децата, които не са ваксинирани, са най-уязвими, но и възрастни, които не са получили своята редовна ваксинация, също могат да се заразят. 

Коклюш (магарешка кашлица): симптоми, диагностика и лечениеКоклюш (магарешка кашлица): симптоми, диагностика и лечение

За да се предотврати разпространението на коклюш, е важно хората с това заболяване да останат вкъщи и да не посещават обществени места, докато не се излекуват. Ваксинацията е най-добрият начин да се предпазим от заразяване с коклюш и да предотвратим разпространяване на болестта.

Основни симптоми на коклюш

Магарешката кашлица започва със симптомите на обикновена настинка, но с напредването на дните се наблюдава усилване и зачестяване на кашлицата

Спазмите, които причинява, са и най-отличителният ѝ симптом. 

При децата често след кашляне се чува свистящ звук при вдишване. Това е характерен признак на заболяването. 

Други симптоми включват хрема, леко повишена температура и кихане

Често кашлицата може да е толкова силна, че да предизвика повръщане или усещане за задушаване вследствие на нарушеното снабдяване с кислород. В някои случаи дишането става затруднено и се изисква спешна помощ. 

Коклюшът може да продължи седмици, а понякога и месеци, затова е важно да се диагностицира и лекува своевременно. 

Ранни признаци и стадии на коклюш

Първите симптоми на коклюш обикновено се появяват между 7 и 10 дни след заразяването, но в някои случаи инкубационният период може да бъде и по-дълъг - от 5 до 21 дни. 

В началото на заболяването симптомите приличат на тези на настинка – възпалено гърло, кашлица, хрема и лека температура.

Това е и първият от трите стадия на заболяването, наречен катарален стадий. Симптомите продължават около седмица и в този период болестта е най-заразна. 

Коклюш (магарешка кашлица): симптоми, диагностика и лечениеКоклюш (магарешка кашлица): симптоми, диагностика и лечение

Вторият стадий е пароксизмалният, който се характеризира със силна, спастична кашлица. В този етап на развитието на заболяването кашлицата става значително тежка, като пристъпите са няколко пъти дневно. След кашляне често се чува "магарешкият" звук при вдишване, особено при децата. Този стадий може да продължи между 1 и 6 седмици. 

Третият стадий е стадият на възстановяване, когато кашлицата започва да намалява, но все пак може да продължи няколко седмици и дори месеци, докато напълно отшуми.

Колкото по-рано се открие коклюшът, толкова по-лесно е да се овладее с подходящо лечение.

Диагностика на коклюш

Диагностицирането на коклюш започва с медицински преглед, по време на който се установяват продължителността и характера на симптомите. 

Лекарят може да заподозре коклюш, ако кашлицата продължава повече от обикновено, наличен е характерния за заболяването свистящ звук и ако пациентът има история на контакт с някой, който е болен от коклюш. 

За да се потвърди диагнозата, обикновено се правят лабораторни тестове. Един от тестовете включва вземане на назофарингеален секрет, който се изпраща за изследване, за да се установи наличието на бактерията, причиняваща коклюш. 

В някои случаи може да се наложи и кръвен тест за окончателното установяване на причинителя на заболяването. Важно е коклюшът да се диагностицира навреме, за да може да се приложи правилното лечение и да се предотврати разпространението му сред други хора.

Лечение на магарешка кашлица

Лечението на магарешката кашлица обикновено се случва с антибиотици, които помагат за борба с бактерията, причиняваща заболяването. 

Антибиотиците помагат да се съкрати продължителността на заболяването и предотвратяват разпространението му на други хора. Важно е лечението да започне възможно най-скоро, след като коклюшът бъде диагностициран. 

Коклюш (магарешка кашлица): симптоми, диагностика и лечениеКоклюш (магарешка кашлица): симптоми, диагностика и лечение

Освен антибиотици, лекарите често предписват и поддържащи лекарства и сиропи за кашлица, които да облекчат симптомите

При по-тежки случаи, особено при малки деца, може да се наложи болнично лечение, където екип от медицински лица следят за правилното дишане и предоставят допълнителни грижи. 

Лечението може да отнеме няколко седмици, а кашлицата може да продължи дълго време, дори след като сте се отървали от бактерията.

Домашни грижи и облекчаване на симптомите

Домашните грижи са основополагащи за лечението на всяко заболяване. Освен осигуряването на достатъчно почивка в чиста и спокойна среда на болния, за възстановяването му може да бъде изключително полезно да се прилагат и някои натурални средства.

Най-популярните сред тях са:

  • Сок от лук с мед: Сокът се получава, като се изцежда сокът на една глава ситно нарязан лук и се смеси 1:1 с мед. След няколко часов престой може да се консумира за облекчаване на кашлицата.
  • Гроздов сок и мед: Една чаша прясно изцеден гроздов сок с чаена лъжичка мед е смес, която облекчава благополучно болките в гърлото и кашлицата. Приема се веднъж на ден.
  • Сок от моркови с мед: Рецептата отново е в съотношение 1:1. Това е отличен начин за справяне със симптомите на коклюш. Морковът може да замените и с ряпа, която също е е много ефективна при респираторни заболявания. Приемат се на около 8 часа или два пъти на ден. 
  • Бадемова паста: Тя се прави, като няколко бадема се накисват във вода за една нощ, след което се обелват и смесват с 20 грама масло и още толкова захар. Сместа е достатъчна за един ден, като се разделя на два приема - сутрин и вечер. 

Натуралните средства са лесни за приготвяне и могат да доведат до значително облекчение на симптомите на коклюш. 

Заобикалящата среда е не по-малко важна от подходящото лечение. Важно е въздухът в стаята, където се намира болният, да бъде влажен, затова използването на овлажнител може да помогне за намаляване на дразненето в дихателните пътища. 

Препоръчва се още приемът на топли течности като чай с мед, бульони и други. Важно е да споменем, че медът не се препоръчва за най-малките, тъй като е възможно да бъде алерген за деца под две години. 

Състоянието може да се влоши, ако болния се намира в среда с дим, пушек или прах. В случай, че кашлицата е много силна и води до затруднено дишане или нарушено снабдяване с кислород, е редно незабавно да потърсите медицинска помощ.

Коклюш (магарешка кашлица): симптоми, диагностика и лечениеКоклюш (магарешка кашлица): симптоми, диагностика и лечение

Превенция и ваксинация срещу коклюш

Най-добрата форма на предпазване от коклюш е ваксинацията

Ваксините срещу коклюш са много ефективни и обикновено се дават на деца като част от комбинация от ваксини, които предпазват и от други заболявания. Децата получават няколко дози от ваксината в ранна възраст, за да бъдат напълно защитени. 

Възрастните, особено тези, които са около бебета и малки деца, също трябва да е добре да направят своята реваксинация, за да поддържат имунитета си силен срещу заболяването. Ваксинацията не само предпазва ваксинирания човек, но също така помага да се предотврати разпространението на коклюш в обществото. 

Превенцията срещу коклюш включва също спазването на добра хигиена, като редовно миене на ръце и избягване на контакт с хора, които са болни. Ако някой в семейството ви се разболее от коклюш, трябва да се изолира от другите, за да не заразява и да потърси медицинска помощ.

Често задавани въпроси

  • Може ли ваксиниран човек да се разболее от коклюш?

    Въпреки че ваксинацията е много ефективна, имунитетът може да отслабне с времето, затова е възможно ваксинирани хора да се разболеят, но обикновено боледуват по-леко.
  • Какви са възможните усложнения на коклюша?

    Усложненията могат да включват пневмония, дехидратация, спиране на дишането, гърчове и в редки случаи – мозъчни кръвоизливи.
  • Каква е разликата между обикновена кашлица и коклюш?

    Обикновената кашлица може да бъде лека и без други тежки симптоми, докато при коклюша пристъпите на кашлица са дълги и неконтролируеми, често със свистящо вдишване и повръщане. При коклюш в продължение на седмици кашлицата не намалява и се влошава, особено през нощта. 
  • Може ли коклюшът да причини хронични проблеми?

    Възможно е в много редки случаи, особено при бебета или хора с отслабена имунна система, коклюшът да причини дългосрочни проблеми като хронична кашлица или белодробни увреждания.