Ако ви се е случвало след продължително говорене, викане или по време на настинка гласът ви да си вземе отпуск и да не го чуете с дни, то най-вероятно вече сте се срещали със състоянието ларингит

Макар и не толкова сериозно, то може значително да наруши ежедневните ви дейности, особено ако работата ви е свързана с говорене.

Какви видове ларингит съществуват и как да се отървете лесно от болестта, разказват нашите фармацевти. 

Какво е ларингит?

За да отговорим най-добре на въпроса какво е ларингит, нека първо разгледаме как се получава звукът, който приемаме за глас. 

Когато говорим, въздухът преминава през гласните струни, които се намират в ларинкса (гласовата кутия) и те започват да вибрират, създавайки звуците, които чуваме като глас. 

Когато гласните струни са здрави, те могат да вибрират свободно, но когато са възпалени, вибрациите се затрудняват и затова гласът ни става дрезгав или изчезва напълно. Това състояние на възпаление или подуване на горните дихателни пътища наричаме ларингит.

Какво е ларингит: симптоми, рискове и лечениеКакво е ларингит: симптоми, рискове и лечение

Ларингитът най-често се появява, когато сме настинали или болни от грип, тъй като тези вируси могат да предизвикат възпаление на гласните струни. Той може да се появи и вследствие на прекомерното напрежение на гласа при викане, пеене на високи тонове или дори говорене твърде много, които уморяват и дразнят гласните струни.

Възстановяването включва почивка, прием на повече течности и избягване на напрягане на гласните връзки. 

Видове ларингит

Ларингитът може да бъде разделен на два основни вида: остър и хроничен

Остър ларингит

Острият ларингит се появява внезапно и обикновено е резултат от вирусна инфекция, каквито са настинката и грипа. В някои случаи той може да се получи и при прекомерно напрежение на гласа, например ако сме крещели на спортен мач или концерт, пели сме силно или сме говорили дълго време без почивка. 

Симптомите на острия ларингит, като дрезгав глас, болка в гърлото и суха кашлица, обикновено изчезват за няколко дни или до две седмици.

Какво е ларингит: симптоми, рискове и лечениеКакво е ларингит: симптоми, рискове и лечение

Хроничен ларингит

От друга страна, хроничният ларингит е състояние, което продължава повече от три седмици и изисква повече внимание. Той често се появява при хора, които редовно са изложени на дразнители като цигарен дим, прах, химикали или алкохол. 

Този вид ларингит е по-често срещан при хора, които използват гласа си ежедневно в професиите си, като учители, певци или актьори. 

Важно е хроничният ларингит да се лекува правилно, защото той може да доведе до по-сериозни проблеми. Основни промени в начина на живот като спиране на пушенето, избягване на дразнители и редовни почивки на гласа, са ключови за подобряването на това състояние.

Симптоми на ларингит

Най-очевидният симптом на ларингит е дрезгавостта на гласа, която може да варира от лека промяна в тона до пълна загуба на глас. Това може да направи говоренето трудно или дори невъзможно. 

Заболяването се характеризира с усещане на болка или дразнене в гърлото, както и оток на ларинкса, което прави преглъщането неприятно. Някои хора съобщават също за усещане на чуждо тяло, подобно на “буца” в гърлото, което допринася допълнително за дискомфорта.

Сухата кашлица също е често срещан симптом, като тя може да бъде доста дразнеща, особено през нощта. 

В някои случаи, особено ако ларингитът е свързан с вирусна инфекция, е възможно да са налични и други симптоми, като леко повишена температура, главоболие или обща отпадналост

За да бъдат облекчени тези симптоми се препоръчва овлажняване на гърлото и въздуха в помещението, в което се намира болният. Избягването на говорене, включително шепнене, също е важно, защото това дава на гласните струни необходимата почивка, за да се възстановят напълно и да се върнем към нормалното си звучене.

Рискови фактори за ларингит

Различни обстоятелства и навици могат значително да повишат риска от ларингит. Един от най-големите рискови фактори е пушенето

Цигареният дим дразни гласните струни и ги прави по-уязвими към възпаление. При пушачите този дразнещ ефект е постоянен, което може да доведе до хроничен ларингит. Това включва и пасивното пушене (вдишването на цигарен дим от околните), което също е в състояние да причини проблеми с гърлото и гласните струни.

Какво е ларингит: симптоми, рискове и лечениеКакво е ларингит: симптоми, рискове и лечение

Прекомерното напрежение на гласа също е често срещан рисков фактор. Ако често говорим, крещим или пеем силно за дълги периоди от време, гласните струни се натоварват и също могат да се възпалят. Това се наблюдава при хора, които използват гласа си професионално.

Наред с постоянното напрежение на гласните струни и тютюнопушенето, работата или животът в среди, където има много прах, химикали или сух въздух също се явява дразнител. 

Хората с алергии или киселинен рефлукс също са по-податливи на ларингит, защото техните гласни струни са по-често изложени на дразнители или киселини, които ги увреждат. Всички те могат да доведат до развитие на хронично възпаление на гласните струни.

Как се диагностицира ларингит?

Диагностицирането на ларингит обикновено е лесна задача. Оплакванията като дрезгав глас, загуба на гласа или болки в гърлото са първите индикации, за които лекарят ще попита. 

Прегледът на гърлото със специално огледало или ларингоскоп ще даде пълна яснота за това дали се касае за ларингит или друго заболяване. 

Самият преглед е безболезнен, а в случай, че лекарят подозира други проблеми, може да се направят допълнителни изследвания като кръвни тестове или рентген

Консултацията с лекар е важна за получаването на правилната диагноза и лечение.

Лечение на ларингит

Лечението на ларингит се прилага в зависимост от това дали е остър или хроничен, както и от причината за възпалението. 

Острият ларингит, който обикновено се дължи на вирусна инфекция, изисква най-вече достатъчно почивка на гласа, плюс добра хидратация както на гърлото, така и на обитаемите помещения. Заедно с това се препоръчва и смученето на бонбони или таблетки за гърло, спрейове за успокояване на лигавицата на ларинкса или сиропи, които да подпомогнат възстановяването. 

Ако ларингитът е причинен от бактериална инфекция, което е по-рядко срещано, лекарят може да предпише и антибиотици. Това ще помогне за справяне с бактериите и ще ускори възстановяването. 

При хроничен ларингит, който трае значително по-дълго време, трябва да обърнем внимание на навиците си. Най-често хроничният ларингит е резултат от дразнители като цигарен дим или алкохол, затова е важно да ограничим или спрем практикуването на тези навици.

За хроничната форма на това заболяване също е важно да не напрягаме гласа си прекомерно. 

Домашни средства за облекчаване на ларингит

Има много начини да облекчим симптомите на ларингит у дома. От чай с мед и инхалации до отвари и гаргари. 

Ето няколко рецепти за домашно облекчаване на дихателните пътища при ларингит: 

  • Чай с мед: За приготвянето му е най-добре да използвате сухи билки, които можете да намерите в аптеката. Използвайте 1 чаена лъжичка сухи билки, като залеете с 300 мл вряла вода. Оставете сместа да престои 30 минути, прецедете и пийте на малки глътки, като добавите малко настърган корен от джинджифил.

  • Инхалации: За инхалации могат да се използват тинктури от билки като лайка, мента, мащерка или градински чай, както и етерични масла от евкалипт, мента и маточина.

  • Гаргара: Гаргарата с разтвор от сол е друг ефективен метод за възстановяване на гласа. За да приготвите разтвора, разтворете 1 чаена лъжичка морска или готварска сол в 250 мл топла, преварена вода. Може да се използват и отвари от лечебни растения.
  • Смес с мед и коняк: бърз и ефективен домашен лек е и сместа от коняк, мед и яйчен жълтък. Смесете 40 мл коняк с 1 супена лъжица мед и 1 жълтък. Приемайте по 1 чаена лъжичка от тази смес три пъти на ден, 10 минути преди хранене.

  • Отвара от трици: сложете 200 грама трици в 1 литър вряща вода. След като заври, отстранете от котлона и оставете да престои 20 минути. Прецедете и пийте отварата топла като чай.

  • Отвара от анасон: отварата от семена на анасон има силно противовъзпалително действие. Добавете 70 грама семена към 300 мл вряща вода и варете на слаб огън за 10 минути. Прецедете отварата, добавете 1 супена лъжица мед и пийте по ¼ чаша 4 пъти на ден.

Не забравяйте също да пиете достатъчно вода, както и да овлажните въздуха в стаята, в която се намирате, за да поддържате гърлото хидратирано.

Какво е ларингит: симптоми, рискове и лечениеКакво е ларингит: симптоми, рискове и лечение

Профилактика на ларингит

Превенцията на ларингита е комплексна. На първо място е важно да се грижим за гласа си. Това включва въздържание от викане и силно говорене особено когато сте настинали, както и приема на повече вода, за да запазите хидратацията на гърлото. 

И за двата вида ларингит - остър и хроничен - важи необходимостта от отказ от вредни за гласните струни навици, като пушене и пиене на алкохол.

А ако работите в среда със силно прахово замърсяване или наличие на химикали, задължително слагайте маска, която да предпази гърлото ви от навлизане на потенциални дразнители. 

Не на последно място - поддържайте въздуха в стаята влажен, особено през зимата, когато отоплението допълнително го изсушава. 

Кога и с какъв лекар да се консултирате

Ако симптомите на ларингит не се подобряват след 2 седмици или ако имате силна болка, висока температура или затруднено дишане, трябва да се консултирате с лекар. 

Най-подходящият специалист е отоларингологът (УНГ) – лекар, който се занимава с уши, нос и гърло. Той ще ви прегледа и ще определи дали имате нужда от лечение. 

Ако ларингитът е свързан с други проблеми, като алергии или киселинен рефлукс, може да се наложи да се консултирате и с други специалисти, за да получите най-доброто лечение.

Често задавани въпроси

  • Каква роля играе храненето при възстановяване от ларингит?

    Храненето играе важна роля в процеса на възстановяване от ларингит. Топлите и меки храни като супи, пюрета и овесена каша са предпочитани, тъй като не дразнят гърлото. Избягвайте силно пикантни или кисели храни, които могат да влошат възпалението.
  • Какви са рисковете от шепнене при ларингит?

    Шептенето, въпреки че изглежда като добър начин да говорим, когато сме с ларингит, всъщност може да влоши състоянието. То напряга гласните струни повече, отколкото тихото говорене. Затова лекарите препоръчват да се избягва шепот и вместо това да се говори с мек, тих глас или да се опитаме да не говорим изобщо, докато гласните струни се възстановят.
  • Възможно ли е ларингитът да бъде свързан с други заболявания?

    Да, в някои случаи ларингитът може да бъде симптом на други заболявания. Такива могат да бъдат като гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ), който причинява връщане на стомашни киселини в гърлото или алергии, които дразнят ларинкса.
  • Може ли ларингитът да засегне децата?

    Да, ларингитът се среща и при деца, като причините за него обикновено са същите, като при възрастните – вирусни инфекции, напрежение на гласа или дразнители като прах и дим. Симптомите на остър ларингит при децата са подобни – дрезгав глас, кашлица и трудност при преглъщане. За лечение на ларингит при деца също са нужни почивка на гласа, пиене на течности и противовъзпалителни и билкови лекарства. Ако ларингитът при детето е придружен от затруднено дишане или висока температура, е важно да се потърси лекарска помощ.