Витамин В17, познат още като амигдалин, е естествено съединение, изолирано от ядките на горчивите бадеми, през 1830 г. от френски химици. По-късно в Русия се използва за лечение на ракови болести, а употребата му в САЩ започва едва през 20-те години на миналия век. 

През 1920 г., Д-рЕрнст Кребс започва да прилага амигдалин в лечението на рак. Неговото дело продължава синът му, който получава синтетична разновидност на амигдалин и я нарича лаетрил

Проучвания показват, че витаминВ17 може да подпомогне терапията на някои видове рак, като се включва в протокол с витамини, ензими и диета. 

Какво е амигдалин и каква е ролята му в тялото

Витамин В17 е изграден от две захарни молекули - цианид и бензалдехид

Амигдалин е вещество, което се съдържа в най-голямо количество в горчивите бадеми, костилки на череши и сливи. Различни проучвания сочат, че противораковото действие на В17, извлечен от кайсиеви ядки, е значително в сравнение с други източници на витамина. 

Много от източните народи, като например северозападна Индия, свързват доброто си здраве и дълъг живот с консумирането на кайсиеви ядки. Населението на Древен Египет също ги е използвало за лечение на различни болести.

Витамин В17 подсилва и укрепва имунната система. Той има антиоксидантни свойства, които са от особена важност за спомагане на доброто здраве на организма.

За какво помага витамин Б17 и как да си го набавимЗа какво помага витамин Б17 и как да си го набавим

Ролята на амигдалин в борбата с рака

Установено е, че при рак в тялото, амигдалин се разпада до три съединения – циановодород, бензалдехид и глюкоза

Циановодородът е съединение, което пречи на раковите клетки да използват кислород и предизвиква тяхната апоптоза (програмирана клетъчна смърт). Важно е да се има предвид, че циановодородът (HCN) и бензалдехидът са токсични

Мненията на учените относно това дали амигдалинът унищожава раковите клетки без да засяга здравите се различават. Дискусията на специалистите продължава поради факта, че витамин Б17 в контакт с раковите клетки отделя цианид, който унищожава раковите клетки. 

Цианидът същевременно може да увреди и здравите клетки, което е причина за съмнения относно безопасността на амигдалина. Но въпросът дали цианидът няма да попречи за безопасността на здравите клетки все още не е доказан.

За това как амигдалин се бори с рака има няколко предполагаеми хипотези:

  • Според две от тях, раковите клетки са богат източник на ензими, които преобразуват амигдалин в цианид, който предизвиква клетъчна смърт.
  • Третата е, че ракът се причинява от дефицит на витамин В17.
  • Четвъртата хипотеза е, че под действието на циановодород, до който се преобразува амигдалин в организма, раковите клетки се „вкиселяват“ и умират.

Важно е да имате предвид, че няма убедителни научни доказателства, че амигдалин (или лаетрил) е ефективен срещу рака. Някои изследвания показват, че той освобождава цианид, който може да бъде токсичен и опасен за човешкото тяло. 

Много научни организации, включително Американската ракова асоциация, отхвърлят употребата му за лечение на рак поради липсата на доказана ефикасност и потенциалната му токсичност.

Въпреки противоречията е доказано, че амигдалинът има редица ползи за здравето. 

За какво помага витамин Б17 и как да си го набавимЗа какво помага витамин Б17 и как да си го набавим

За какво помага витамин В17

В17 е силен антиоксидант, който подпомага детоксикацията на организма. Амигдалинът също така подобрява метаболитните процеси и забавя стареенето.

Витаминът се използва и при облекчаване на различни болки като артрит, поради своите болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства. 

За какво още помага амигдалинът, ще разкажем в следващите редове: 

  • Активност при някои видове рак: Според изследвания на амигдалин в тялото е установено, че витамина се привлича от раковите клетки и ги унищожава, без да нарушава здравите клетки. Учени смятат, че амигдалинът действа като превенция срещу рак и забавя развитието му, както и появата на метастази.
  • Имуномодулиращо действие: Смята се, че витамин В17 допринася за укрепване на имунната система, като увеличава производството на бели кръвни клетки, които помагат организма да се възстанови при различни заболявания.

  • Аналгетично действие: Амигдалин е в помощ при артритни болки, при заболяването ендометриоза и други, тъй като има болкоуспокояващо действие и силен противовъзпалителен ефект.
  • Регулиране на кръвното налягане: Витамин В17 стимулира образуването на веществото тиоцианат, който може да повлияе на кръвното налягане и да го намали. Все още обаче не е известно дали ефектът е продължителен или има временно действие.

  • Антиоксидантно действие:Амигдалин, благодарение на антиоксидантните си свойства, се бори срещу свободните радикали и предпазва от болести.

  • Антиастматичен ефект:Витаминът спомаха за облекчаване симптомите при заболявания като бронхит, астма, емфизем и проявяваантиастматичен и антитусивен ефект.

Не на последно място, витамин В17 притежава свойството да премахва токсините ипомага за пречистване на организма.

Как да си набавим витамин Б17

Човешкото тяло не може да произвежда витамин В17. Затова той може да се внася в организма под формата на консумация от хранителни източници или като прием на хранителна добавка. 

Витамин В17 се среща естествено в много растителни храни - приблизително в около 1200 продукта, които ние можем да използваме. Най-високо съдържание на амигдалин има, разбира се, в кайсиевите ядки.

Според д-р Кребс, за да се гарантира живот без онкологични заболявания, на тялото е необходим приемът на минимум 100 мг от витамин В17 на ден. Това са около 7 кайсиеви ядки на ден, като количеството им е разпределено за деня. Те не бива да се изяждат наведнъж. 

Неговата идея е, че тези минимални стойности могат да се набавят по два начина:

  1. Всеки ден се изяжда по един плод, който съдържа В17, по възможност със семките. Така се доставя необходимата дневна доза витамин.
  2. Ако се консумира по една ядка от кайсия или праскова на всеки 5 килограма тегло, това също се смята за превенция от рак. Точното количество не може да се изчисли поради индивидуалността на всеки човек. 

Важно е да се внимава с консумирането на тези ядки, тъй като в големи количества могат да причинят опасности и отравяне на организма.

За какво помага витамин Б17 и как да си го набавимЗа какво помага витамин Б17 и как да си го набавим

Естествени източници на витамин B17

Храни, богати на витамин В17 са: 

  • Ядки от кайсии, праскови, сливи, нектарини, вишни и череши;
  • Семената наплодове като ябълки и круши;
  • Ядки като кашу, горчиви бадеми и макадамия;
  • Бобови растения като леблебия, леща, боб и бакла;
  • Семена като чия, ленено и сусамово семе;
  • Горски плодове като малини, къпини, ягоди, арония и червени боровинки;
  • Зърнени култури като ечемик, просо, кафяв ориз, елда и ръж;
  • Кълнове от пшеница и от люцерна;
  • Зеленчуци като зеле и спанак. 

При невъзможност да се консумират храни, богати на В17, се използват хранителни добавки, като за техния прием е изключително важно да се консултирате със специалист.

За какво помага витамин Б17 и как да си го набавимЗа какво помага витамин Б17 и как да си го набавим

Хранителни добавки

Хранителните добавки с витамин В17 са под формата на капсули или таблетки и се приемат перорално, а така също и под формата на ампули за интравенозно приложение назначени от лекар.

Препоръчителната дневна доза на прием е строго индивидуална и зависи от здравословното състояние на пациента, придружаващи заболявания и прием на други лекарства.

От особена важност е при прием на хранителна добавка с амигдалин да се ограничи консумацията на храни, които го съдържат, с цел да се избегне риск от предозиране. 

Необходимо е за прием на добавка с Витамин В17 да се проведе консултация с лекар. 

Съвет на фармацевта:

1.Не си предписвайте сами прием на Витамин B17 независимо от това, че е регистриран като хранителна добавка, а не като лекарство. Това, че е хранителна добавка не го прави безопасен във всички случаи! Винаги се консултирайте с лекуващия си лекар.

2.Положителното действие на Витамин B17 по отношение на раковите заболявания не е научно доказано и се базира на различни хипотези, затова не трябва да замествате или сами да допълвате лекарствената си терапия с добавки, съдържащи B17

3.Съвет от практиката и разбиване на мит - поглъщането на костилки под каквато и да е форма не се смята за безопасно от специалистите гастроентеролози и би могло да причини повече вреди отколкото ползи. Затова независимо от това дали определени ядки съдържат витамини, съветваме да не гълтате костилките цели! Това може сериозно да застраши Вашето здраве!

Често задавани въпроси

  • Кои са противопоказанията за приема на В17?

    Витамин B17 не трябва да се приема от деца, бременни, майки кърмачки и пациенти с индивидуална непоносимост.
  • Може ли амигдалинът да взаимодейства с други лекарства?

    Амигдалинът може да взаимодейства с някои лекарства, като тези, които се метаболизират в черния дроб и бъбреците и така се увеличава риска от токсичност. Освен това засилва ефекта на лекарства, които се приемат за понижаване на кръвното налягане.
  • При термична обработка на храните, губи ли се В17?

    Изследвания доказват, че част от витамин В17 се губи при термична обработка.