Знаете ли, че ако никога не сте били заразени с вируса на варицела, то вашият риск от развитие на херпес зостер клони към нула? Това е така, защото самостоятелно вирусът не може да бъде предаден от един на друг човек.

И двете заболявания - херпес зостер и варицела се причиняват от един вирус. Когато преболедувате варицела зостер вируса, той остава неактивен в нервната система и може да се активира години по-късно под формата на херпес зостер.


Какво обаче точно представлява това заболяване и има ли сходни симптоми на варицела - на тези и други въпроси относно заболяването херпес зостер, отговарят днес фармацевтите на аптеки Нове. 

Какво представлява херпес зостер?

Херпес зостер, наречен още "херпесна шарка" или "шарка на възрастните", е вирусна инфекция, породена от повторно активиране на Варицела-Зостер вирус (VZV) - вирусът, от който се причинява и варицела (лещенка). 

Тази инфекция се проявява като болезнен обрив, обикновено в една специфична област на тялото, която следва нервните пътища. Херпес зостер най-често засяга възрастните хора и хора с нисък имунитет, но може да се развие при всеки, който е прекарал варицела.

Какво е херпес зостер: симптоми, рискове и съветиКакво е херпес зостер: симптоми, рискове и съвети

Какви са причините за херпес зостер?

Състоянието херпес зостер се развива, когато вирусът, който предизвиква варицела отново се активира в тялото. 

Това става след като човек вече е прекарал варицела, защото вирусът не изчезва напълно, а "заспива" в нервните клетки с потенциала да се "събуди" много години по-късно, когато имунната система на човек отслабне

Повторното активиране на вируса да се случи с възрастта, както и при продължителен стрес. Хората, които имат хронични заболявания, както и тези, приемащи лекарства за потискане на имунитета, например за предотвратяване на отхвърляне на трансплантирани органи, са също изложени на този риск. 

Макар учените все още да не разбират напълно защо вирусът се реактивира, се знае, че херпес зостер най-често засяга по-възрастните хораили тези с нисък имунитет.

Как се развива инфекцията от херпес зостер?

След като вирусът варицела-зостер се реактивира, той се движи по нервните пътища към кожата, където предизвиква възпаление и обрив. Инфекцията обикновено започва с усещане за парене или болка в засегнатата област, последвано от появата на червени петна и мехури. 

Обривът обикновено се развива в една специфична зона, като гръдния кош или лицето и най-често засяга само едната страна на тялото. В продължение на няколко седмици мехурите се пълнят с течност, спукват се и образуват корички преди да заздравеят.

Процесът на развитие на инфекцията може да бъде изразен със силна болка, която понякога продължава дълго след изчезването на обрива.

Основни симптоми на херпес зостер

Първите признаци често включват болка, парене или сърбеж в една определена част на тялото, най-често на торса или лицето. 

Това предшества обрива, който след няколко дни се появява под формата на червени петна, които по-късно се преобразуват в малки мехури, запълнени с течност. Обикновено тези мехури се локализират по хода на нервите и затова обривът обхваща едната страна на тялото, често като лента от мехури. 

Един от най-неприятните симптоми е болката, която може да бъде много силна. В някои случаи тя се проявява дълго след боледуването, оформяйки ново състояние - постхерпетична невралгия, чиито симптоми накратко са: 

  • Болка, парене или сърбеж: това са първите симптоми, които често се усещат преди появата на обрива.
  • Червени петна и мехури: мехурчетата се пълнят с течност и се появяват само в една част на тялото, където следват нервните пътища.
  • Треска и умора: при някои хора могат да са налице треска, общо неразположение и главоболие.
  • Силна болка: болката може да продължи дори след като мехурчетата са заздравели, като в някои случаи тя остава дълготрайна.

Важно е да споменем, че херпес зостер не е заразен по същия начин, както е варицелата. 

Въпреки това човек, който не е преболедувал варицела или не е ваксиниран срещу нея, може да бъде заразен с вируса херпес зостер. Това обаче няма да доведе до боледуване от херпес зостер, а от варицела.

Какво е херпес зостер: симптоми, рискове и съветиКакво е херпес зостер: симптоми, рискове и съвети

Как изглежда обривът от вируса на херпес зостер?

Както вече споменахме, червените петна, които се появяват, бързо се превръщат в малки мехури. Тези мехури се появяват в специфична зона на тялото и следват нервните пътища. 

В следващия етап мехурите да се пукат и на тяхно място се появяват корички, които след време падат и кожата се възстановява. Обривът може да бъде много болезнен и придружен от усещане за парене и сърбеж.

Разлика между херпес зостер и херпес симплекс

Въпреки че са вируси, възникващи от херпес, херпес зостер и херпес симплекс са две различни вирусни инфекции

Херпес зостер се поражда от вируса Варицела-Зостер и се проявява като болезнен обрив по тялото или лицето

Херпес симплекс, от друга страна, се причинява от херпес симплекс вирусите тип 1 и тип 2 (HSV-1 и HSV-2). Най-често видимата симптоматика е появата на рани около устата или развитие на генитален херпес

Въпреки че симптомите на двете инфекции могат да си приличат, двете инфекции са различни по отношение на причинителя, местоположението на обрива и начина на предаване.

Какво е херпес зостер: симптоми, рискове и съветиКакво е херпес зостер: симптоми, рискове и съвети

Как се поставя диагнозата на херпес зостер?

Първата стъпка при диагностицирането на херпес зостер е посещение при лекаря за клиничен преглед, при който се вземат в предвид характерните симптоми. 

Лекарят лесно може да разпознае херпес зостер по типичния обрив, който следва нервните пътища. В някои случаи може да се направят лабораторни изследвания за потвърждаване на наличието на вируса варицела-зостер. 

Ранната диагностика на заболяването е важна за започване на подходящо лечение и за намаляването на риска от развитие на усложнения.

Лечение на херпес зостер

Лечението на херпес зостер включва използването на антивирусни лекарства, които помагат да се ограничи разпространението на вируса и да се намали продължителността на симптомите. 

Допълнително може да бъдат предписани болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства за облекчаване на болката, а за сърбежа - успокояващи кремове и хладни компреси.

Домашни средства за облекчаване на симптомите на херпес зостер

На първо място е важно мястото на обрива да се поддържа чисто. Наред с хладните компреси, които облекчават сърбежа и дискомфорта, къпането с хладка вода и добавянето на овесено брашно или сода бикарбонат също може да успокои кожата. 

По време на лечението е препоръчително носенето на свободни и меки дрехи, които помагат да се избегне дразнене на обрива. 

Медикаменти и антивирусни лекарства при херпес зостер

Антивирусните медикаменти са основното лечение за заболяването. Ацикловир и заместителите му (валацикловир и фамцикловир) се използват за намаляване на разпространението на вируса, облекчаване на симптомите и предотвратяване на усложнението постхерпетична невралгия. 

Антивирусните лекарства дават най-сигурен и добър ефект, когато се приемат в рамките на първите 72 часа след появата на обрива. Наред с тях, както вече споменахме, се предписват и болкоуспокояващи, противовъзпалителни и понякога кортикостероиди, за да се облекчи болката и възпалението, свързани с инфекцията.

Как да се справите с болката и дискомфорта при херпес зостер?

Болката при херпес зостер може да бъде интензивна и продължителна. Във връзка с нея лекарят може да предпише лекарства за справяне с болката, каквито са ибупрофен и парацетамол, а в някои случаи и по-силни медикаменти. Съществуват кремове, съдържащи лидокаин, които могат да облекчат локално болката. 

Нанасянето на хладни компреси върху обрива и в близост до него също може да намали дискомфорта. Почивката и намаляването на стреса са важни за подпомагане на възстановяването и за намаляване на болката.

Какво е херпес зостер: симптоми, рискове и съветиКакво е херпес зостер: симптоми, рискове и съвети

Превенция и ваксинация срещу херпес зостер

Превенцията на херпес зостер включва ваксинация, която е особено препоръчителна за хора над 50-годишна възраст. Ваксинацията намалява риска от развитие на инфекцията, както и продължителността и степента на симптомите. 

Поддържането на силна имунна система чрез здравословен начин на живот, редовна физическа активност и намаляване на стреса също оказват положителен ефект за намаляване на риска от реактивация на вируса. 

Влияние на херпес зостер върху имунната система и общото здраве

Херпес зостер може да има немалко въздействие върху имунната система и общото здраве, особено при хора с отслабена имунна систтема. Инфекцията може да доведе до повишен стрес върху организма и да затрудни възстановяването, особено при по-възрастни хора или такива с хронични заболявания. 

В повечето случай, когато не се лекува, херпес зостер може да причини вторични бактериални инфекции, които допълнително усложняват лечението. 

Болката и дискомфортът, свързани с инфекцията, допълнително могат да повлияят на качеството на живота и психичното здраве на пациента, водейки до тревожност.

Какви са възможните усложнения на херпес зостер?

Най-често срещаното усложнение след заразяване с херпес зостер е постхерпетичната невралгия. Тя се проявява с продължителна болка в засегнатата област, дори след изчезване на обрива. Тази болка може да продължи месеци и да бъде значително тежка.

Други усложнения включват бактериални инфекции по кожата, загуба на зрение (ако обривът засяга очите) и неврологични проблеми като възпаление на мозъка (енцефалит) или парализа на лицевите нерви. Ранното лечение на инфекцията и правилното диагностициране помагат да се предотвратят на тези усложнения.

Кога е необходимо да се консултирате с лекар?

Ако забележите първите признаци на херпес зостер, като болка, парене или обрив, е важно да се консултирате с лекар възможно най-скоро. Ранната диагностика и лечение с антивирусни лекарства могат да намалят продължителността и тежестта на симптомите и да предотвратят усложнения. 

Необходимо е също да потърсите медицинска помощ, ако обривът засяга лицето или очите, ако имате силна болка, която не се облекчава с обичайните болкоуспокояващи или ако имате отслабена имунна система.

Често задавани въпроси

  • С какво мога да се заразя, ако имам контакт с болен от херпес зостер?

    Херпес зостер не може да се предаде самостоятелно от човек на човек. Възможно е да се развиете варицела, ако не сте я прекарали до момента. Инфекцията херпес зостер се причинява единствено като вторично активиране на вируса на варицела зостер.
  • Какво да направя, ако имам контакт с болен от херпес зостер инфекция и не съм боледувал от варицела?

    Задължително на първо място се консултирайте с лекар, който да направи оценка на настоящото ви състояние и да го проследи в следващите дни и седмици. Подпомагането на имунната система ще се отрази благоприятно, ако развиете варицела вирус.
  • Мога ли да се лекувам сам, ако имам херпес зостер?

    Усложненията от херпес зостер не са безобидни и могат трайно да увредят качеството ви на живот. Задължително се консултирайте с лекар, който да назначи подходящо лечение и допълнителни изследвания, ако това е необходимо.