Един от най-честите проблеми, с които родителите се срещат при отглеждане на децата, е честото боледуване

От първите дни в яслата чак до края на юношеството детският организъм се сблъсква с различни инфекции, които понякога се оказват истинско изпитание за неукрепналата им имунна система. 

Кога обаче боледуването е твърде често, на какво се дължи и колко важна е ролята на имунната система, разказват в следващите редове фармацевтите на аптеки Нове Фарм. 

Какво се определя като често боледуване при деца?

Честото боледуване при децата обикновено се определя, когато детето се разболява повече от 6 пъти за една година

Боледуването най-често се изразява като вирусни инфекции, настинки, грип или други заболявания, които засягат горните и долни дихателни пътища.

Често боледуване при деца: причини и решенияЧесто боледуване при деца: причини и решения

Важно е да се знае, че е нормално малките деца да боледуват често. Това е част от процеса, в който тялото им се учи да се защитава срещу различни микроби. 

Въпреки това, ако детето се разболява много често или всяка инфекция продължава по-дълго от обичайното, твърде вероятно е това да е знак за по-слаб имунитет или друг здравословен проблем. Такива например могат да бъдат алергия или имунен дефицит. 

В този случай е добре да се посети лекар, за да се провери общото здраве на детето и ако е необходимо, да се назначи подходящо лечение или подкрепа за имунната система.

Общи симптоми при често боледуващи деца

Макар че почти всяка респираторна инфекция стартира със заветния течащ нос, налице могат да бъдат и други симптоми, които да дават ясна индикация, че организмът е инфектиран. 

Ето кои са общите симптоми при често боледуващо дете: 

  • Кашлица: по-често в началото се наблюдава суха кашлица, която с времето се овлажнява, но са възможни и двата варианта в зависимост от вида на инфекцията.
  • Повишена температура: при вирусните инфекции тя често не надвишава 38 градуса, докато при бактериалните достига по-високи нива.
  • Болка в гърлото: възпаленото гърло е често срещано, особено при вирусни инфекции.
  • Обща отпадналост: децата, които боледуват могат да бъдат изморени и да нямат енергия по време на болестта.
  • Запушен или течащ нос: това е обичаен симптом при респираторни инфекции.
  • Намален апетит: при инфекциите апетитът на детето често намалява.
  • Болки в мускулите и ставите: често придружават треската и вирусните инфекции.

Не е необходимо всички симптоми да бъдат налице, но за съжаление често единият симптом води до друг и възпрепятстват нормалното протичане на ежедневието на детето. 

Причини за често боледуване при деца

Причините за честото боледуване при децата могат да бъдат различни. Основната е, че имунната система на детето все още не е напълно развита. Тялото им тепърва се учи как да се защитава от вируси и бактерии, затова те се разболяват по-често в сравнение с възрастните.

Друга причина е, че децата прекарват много време заедно в детските градини и училищата, където лесно обмяната на вируси и бактерии е значително по-интензивна, заради затворените пространства. Когато едно дете е болно, инфекцията бързо може да се разпространи и към другите. 

Недостатъчно добрата хигиена като например миене на ръцете, също е основен фактор за разпространението на инфекции.

Често боледуване при деца: причини и решенияЧесто боледуване при деца: причини и решения

Хроничните заболявания и алергиите са с не по-малко значение що се отнася до честите детски заболявания. Децата с такива здравословни състояния са в пъти по-уязвими и съответно се случва да боледуват по-често.

Не на последно място са и сезонните промени, като още първите по-хладни есенни дни могат да направят вирусите по-активни и така се увеличава рискът от заразяване.

Диагностика на често боледуване при деца

Диагностицирането при децата най-често започва с консултация с педиатър. По време на прегледа лекарят събира информация за честотата и продължителността на заболяванията, както и за симптомите, които детето проявява. 

Важно е да се установи дали честотата на заболяванията е обичайна за възрастта или показват проблеми с имунната система.

В случай, че бъде установена необичайно честа заболеваемост, педиатърът може да назначи различни изследвания, за да провери общото здравословно състояние на детето. Това включва кръвни тестове, за да се измери броят на белите кръвни клетки, които са отговорни за борбата с инфекциите. Понякога се назначават и специализирани тестове за алергии или за наличие на хронични заболявания, които може да влияят на имунитета.

При необходимост, лекарят може да изпрати детето при специалист, като имунолог например, за по-детайлно изследване на имунната система.

Ролята на имунната система в често боледуване

Имунната система играе ключова роля в защитата на организма от болести. Тя е като "армия" от клетки и органи, които работят заедно, за да откриват и унищожават вируси, бактерии и други патогени. 

При децата имунната система все още не е напълно развита, което ги прави по-уязвими към инфекции.

Често боледуване при деца: причини и решенияЧесто боледуване при деца: причини и решения

Когато имунната система е слаба, тя не може ефективно да се справя с вируси и бактерии и децата започват да боледуват по-често. Фактори като лошо хранене, недостатъчен сън или стрес могат да отслабят имунитета. Някои хронични заболявания или генетични нарушения могат също да доведат до проблеми с имунната система.

Редуциране на често боледуване при деца

Честото боледуване при децата може да бъде редуцирано, ако се спазват няколко основни стъпки. 

  • На първо място е добрата хигиена, което включва редовното миене на ръцете със сапун – особено след игра, преди хранене и след използване на тоалетната. 
  • Добра защита е и избягването на контакти с болни хора и места, където се събират много хора.
  • Здравословното хранене също заема роля в превенцията на заболяванията при децата, тъй като по-голям процент от имунитета се намира в храносмилателния тракт. 
  • Храната на детето трябва да включва повечеплодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, които осигуряват на тялото нужните витамини и минерали, за да може организма да се справя по-добре с болестите.

Не на последно място по значение е редовният и пълноценен сън. През нощта тялото се възстановява и зарежда с енергия, което помага на имунните клетки да реагират навреме при среща с патогени. 

Диета и хранителни добавки за укрепване на имунната система

Както вече споменахме, редовното консумиране на разнообразни и здравословни храни е най-добрият начин да се осигурят необходимите вещества за силна имунна система.

Витамин С например, съдържащ се в цитрусите, кивито, ягодите, магданоза и други храни, е с огромно значение що се касае до здравата имунна система. 

Рибата, яйцата и слънчевата светлина пък са отличен източник на Витамин D, който също е важен за детския имунитет. 

Не по-малко съществени са и микроелементи като цинк, витамини от група B и други. 

Често боледуване при деца: причини и решенияЧесто боледуване при деца: причини и решения

Когато в менюто не присъстват достатъчно богати на витамини и минерали храни, е препоръчително те да бъдат набавени от хранителни добавки

В аптеки Нове ще намерите изобилие от витамини, минерали и пробиотици под формата на лесни и приятни за приемане от децата сиропи, бонбони и сашета, с които вашето дете ще получи необходимите за организма си вещества.

Значение на физическата активност и хигиената

В основата на здравата имунна система задължително стои и редовната физическата активност. Редовните упражнения спомагат за добро кръвообращение, с което се гарантира, че до всеки детски орган достига достатъчно кислород, хранителни вещества, хормони, ензими и най-важното - имунни клетки. 

Така спортът, игрите на открито и други физически дейности засилват имунната система. Децата, които се движат повече, обикновено боледуват по-рядко и се възстановяват по-бързо от инфекции.

Що се отнася до хигиената, наред с редовното миене на ръцете, е добре децата да са придобили и навика да покриват устата и носа си при кашляне или кихане, както и да не докосват лицето си с мръсни ръце.

Комбинацията от физическа активност и добра хигиена е основата за поддържане на здравословен начин на живот не само при децата, но и при възрастните. 

Домашни и натурални средства за укрепване на здравето

България е страна, където домашните и натурални средства за укрепване на здравето са част от културата. 

Съществуват множество рецепти за сиропи, които могат да бъдат чудесен имуностимулатор както за деца, така и за възрастни. Такива например са сиропът от черен бъз, борови иглички, джинджифил и други, чиито рецепти с охота се споделят в интернет пространството. 

Друг мощен имуностимулатор, който е едновременно незаменимо полезен и невероятно вкусен за децата, е медът. Наречен още “натурален антибиотик”, той има силни антиоксидантни и противомикробни свойства, които успешно се борят с вирусите.

Имайте в предвид обаче, че освен имуностимулатор, той може да бъде и алерген, особено за най-малките, затова употребата му не се препоръчва за деца под 3-годишна възраст

Често при настинки се препоръчва пиенето на чай от билки, като лайка, мащерка и други, които имат противовъзпалителни и успокояващи свойства.

Кога да се потърси медицинска помощ

Въпреки че често боледуването при децата е нормално, има случаи, в които трябва да се потърси медицинска помощ. Ако детето боледува повече от шест пъти годишно или всяко заболяване продължава дълго и симптомите не се подобряват, е добре да се консултирате с лекар.

Други предупредителни признаци са висока температура, която не спада повече от три дни, силна кашлица, затруднено дишане или поява на обрив. Ако детето изглежда изтощено и не може да се възстанови между боледуванията, това също може да бъде сигнал за имунен дефицит.

Навременната медицинска консултация ще помогне за правилното диагностициране и лечение, което ще предотврати по-сериозни усложнения и ще гарантира по-бързо възстановяване на детето.

Често задавани въпроси

  • Как да подпомогна имунитета на детето?

    Тъй като имунната система се съдържа предимно в червата, приемането на достатъчно полезни хранителни вещества е на първо място за защита от инфекции. Здравословното хранене или приемът на комбинирани добавки и мултивитамини може значително да подобри имунитета на деца, които боледуват често.
  • Какво да направя, ако детето боледува повече от шест пъти годишно?

    Заведете детето на лекар, който по своя преценка може да назначи изследвания, с които да изключи като потенциална причина за хронични заболявания или алергии. Възможно е също да предложи допълнителен прием на хранителни добавки, с които да се укрепи имунитета на детето.
  • Колко често е нормално да боледува детето?

    В периода на посещаване на детска градина е нормално детето да боледува често. Ако обаче в рамките на година детето боледува по-често от един път на два месеца, следва да се обърне по-специално внимание на устойчивостта на неговия имунитет.