Болката и дискомфортът в гърлото са едни от основните оплаквания, които водят пациентите до близката аптека или личния лекар. Причините за това състояние може да са най-различни, включващи вируси, алергии или пренатоварване на гласа, но в не малко случаи, се касае и за бактериална инфекция.

Бактериите по правило обитават човешкото тяло, включително гърлото, но не всички причиняват инфекции, изискващи лечение.

Видове бактерии в гърлото и как се лекуватВидове бактерии в гърлото и как се лекуват

Природата ни е дарила с така наречените лимфоидни тъкани, част от които се намират в сливиците. Тези тъкани играят ролята на “сензори”, улавящи вредни патогени. Когато обаче имунната система не успява да пребори бактериите, те инфектират гърлото и се появяват първите симптоми на бактериална инфекция.

В тази статия ще разкажем кои са най-често срещаните патогени в гърлото и какви са начините за лечение. 

Често срещани видове бактерии в гърлото

В гърлото се срещат няколко основни вида бактерии, а прекомерното им размножаване води до инфектиране.

Основните симптоми на инфекция включват болка в гърлото, затруднено преглъщане, и висока температура, а в някои случаи може да се появят и подути лимфни възли в областта на шията.

Най-често срещаните патогени в гърлото са: 

  • Стрептококите: известни с това, че предизвикват стрептококов фарингит, по-известен като "ангина". 
  • Стафилококите: живеят върху кожата и в носа, но също могат да доведат до гърлени инфекции.
  • Хемофилус инфлуенце: бактерия, която може да причини инфекции не само на гърлото, но и на дихателните пътища, особено при деца. 

Нека разгледаме всяка от тях поотделно, както и някои други, които са често срещани виновници за възпалено гърло. 

Стрептококи

Стрептококите са група бактерии, които могат да причинят различни инфекции. 

Най-разпространения вид са стрептококи от група А (известни също като Streptococcus pyogenes), които причиняват стрептококов фарингит или както споменахме по-рано - познатата ни ангина, както и скарлатина

Тази бактерия се предава лесно от човек на човек по въздушно-капков път - при кашляне, кихане или дори говорене. Това включва също споделянето на храна, ползването на едни и същи прибори за хранене или пиене. 

Първите симптоми след заразяване са:

  • Силна болка в гърлото;
  • Затруднено преглъщане;
  • Висока температура;
  • Появата на червени петна в устната кухина.

Стрептококовата инфекция се лекува лесно с антибиотици, които убиват бактериите и помагат на организма да се възстанови бързо. Липсата на лечение обаче може да доведе до усложнения като ревматична треска, често засягаща и сърцето. 

Стафилококи

Стафилококите са друг вид бактерии, които могат да са причина не само за инфекции в гърлото, но и в други части на тялото.

Видове бактерии в гърлото и как се лекуватВидове бактерии в гърлото и как се лекуват

Тези бактерии често живеят на кожата и в носа без да причиняват никакви проблеми, но при определени условия водят до инфекции. Стафилококите в гърлото, могат да предизвикат възпаление и болка, особено при хора със слаб имунитет

Симптомите на стафилококова инфекция включват:

  • Зачервяване на гърлото;
  • Болка при преглъщане и дразнене;
  • Появата на гнойни налепи по сливиците. 

При лечението на тези инфекции обикновено се включват антибиотици, като се спазват точно предписанията на лекаря, за да се избегне резистентност на бактериите.

Хемофилус инфлуенце

Хемофилус инфлуенце е бактерия, която изисква по-особено внимание, заради потенциалните опасности за здравето, които носи. Освен в гърлото, може да причини инфекции и в дихателната система. Тя е особено опасна за малки децаи хора с отслабена имунна система, тъй като в по-сериозни случаи може да доведе до развитие на заболявания като синузит, бронхит или пневмония. 

Когато инфекцията засегне гърлото, човек може да усети болка, кашлица и затруднено дишане. Симптомите включват не само болка в гърлото, но и треска и общо неразположение. При липса на добро лечение инфекцията може да се разпространи и да причини менингит, което състояние понякога е животозастрашаващо. 

Лечението обикновено включва антибиотици, а при малки деца често се прилага и ваксинация за предотвратяване на сериозни инфекции, причинени от хемофилус инфлуенце.

Мораксела катаралис

Moraxella catarrhalis е бактерия, за която вече сме ви разказвали, че често води до респираторни инфекции, като синузит и бронхит. В някои случаи обаче може да причини и инфекции на гърлото. 

Тази бактерия е по-често срещана при деца, но също толкова податливи на инфекция са и възрастните, чийто имунитет е слаб. Симптомите включват болка в гърлото, кашлица и затруднено дишане. 

Добрата новина е, че инфекциите от Мораксела обикновено не са толкова сериозни и не изискват винаги лечение с антибиотик, но при по-сериозни случаи и усложнения, включването му в лечението е задължително. 

Пневмококи

Streptococcus pneumoniae, известен още като пневмокок, е бактерия, която може да причини сериозни инфекции на горните дихателни пътища, включително и в гърлото. 

Пневмококите са известни с това, че причиняват пневмония, синузит и отит, но също така могат да доведат до възпаление на гърлото. Тези бактерии са особено опасни за малки деца и възрастни хора, които са по-уязвими на инфекции. 

Лечението на пневмококовите инфекции често включва антибиотици, които са насочени към убиване на бактериите и предотвратяване на усложнения.

Симптоми на бактериални инфекции в гърлото

Както вече прочетохте, симптомите, причинени от бактериални инфекции са еднотипни и включват силни болки и подуване на гърлото, които затрудняват преглъщането, а понякога и появата на бели или жълти налепи по сливиците. 

Обикновено те се появяват бързо - в рамките на няколко часа и могат да доведат до сериозен дискомфорт, възпрепятстващ нормалният ритъм на живот. 

Освен локалните възпаления, симптоми на бактериална инфекция са и високата температура, главоболието, общото чувство на слабост и понякога увеличени лимфни възли в областта на шията и на врата. Ако тези симптоми не се лекуват навреме, инфекцията може да се разпространи и да доведе до сериозни усложнения.

Диагностика на бактериални инфекции в гърлото

Диагностицирането на бактериални инфекции в гърлото обикновено започва с преглед от лекар, който оценява симптомите и назначава изследване на гърлен секрет.

Видове бактерии в гърлото и как се лекуватВидове бактерии в гърлото и как се лекуват

Тази манипулация, макар и не особено приятна, е безболезнена, като с памучен тампон се взема проба лигавицата на гърлото. Тези тестове са много ефективни, защото показват дали инфекцията е бактериална или вирусна, което е важно за правилния избор на лечение. Ако тестовете покажат, че инфекцията е бактериална, лекарят може да предпише антибиотик, който ще помогне на тялото ви да се справи с болестта.

Лечение на бактериални инфекции в гърлото

По правило бактериалните инфекции се лекуват с антибиотици, с изключение на значително по-леките случаи, когато е възможно тялото да се възстанови без тях.

Антибиотиците успешно се справят с това да убият бактерията, която е причинила инфекция, но изборът на подходящ антибиотичен медикамент е определящ за ефективността му. Именно затова този вид лекарства се предписват единствено от лекаря, запознат със състоянието на своя пациент.

В допълнение на антибиотиците, често се предписват и лекарства за облекчаване на болката и понижаване на температурата. Тези лекарства са достъпни в аптеката и без рецепта. 

Антибиотични терапии

Антибиотичните терапии са основният метод, който се използва за лечение на бактериални инфекции в гърлото. Тяхната задача е да убият бактериите или да спрат растежа им, което позволява на тялото да се възстанови. 

Най-често използваните антибиотици за инфекции в гърлото са пеницилин, амоксицилин и азитромицин. Лекарят може да определи кой антибиотик е най-подходящ за вас в зависимост от вида на бактериите и индивидуалната поносимост. 

Много е важно антибиотиците да се приемат точно както са предписани, дори ако симптомите изчезнат по-рано, за да се предотврати развитието на резистентни бактерии и повторното им заразяване. 

Не забравяйте, че антибиотиците убиват не само вредните патогени, но и полезните бактерии, от които организма се нуждае. Именно затова като допълнение се приемат пробиотици

Домашни средства

Въпреки че вероятно ще се сдобиете с дълга рецепта от лекаря, не забравяйте, че домашните методи за облекчаване на симптомите и подпомагане на лечението също благоприятстват бързото възстановяване. 

Гаргара с притоплена солена вода, например, може да намали болката и възпалението в гърлото, а топлите течности като чай с мед и лимон може да успокоят гърлото и да намалят кашлицата. 

Видове бактерии в гърлото и как се лекуватВидове бактерии в гърлото и как се лекуват

Редовното овлажняване на въздуха също може да помогне, като поддържа влажността лигавицата на носа и гърлото и прави тази среда неблагоприятна за бактериите. Не на последно място, почивката и добрата хидратация са основните фактори при всяко лечение, помагащи на организма да се бори ефективно с инфекцията. 

Съвети за превенция

Най-доброто лечение на всяка болест остава превенцията. При бактериалните инфекции това неизменно включва поддържане на добра хигиена и укрепване на имунната система през цялата година. 

За да се радвате на добро здраве и през зимните месеци, най-добрите мерки, които можете да предприемете, са: 

  • Редовно миене на ръцете;
  • Избягване на контакт с хора, които са болни;
  • Здравословно хранене;
  • Редовна физическа активност;
  • Достатъчен сън. 

Ако усетите първите симптоми на болест, е важно да вземете мерки навреме и да потърсите лекарска помощ, за да предотвратите усложнения и по-бързо да се възстановите.

Често задавани въпроси

  • Може ли бактериална инфекция на гърлото да се лекува без антибиотик?

    В някои по-леки случаи, когато се касае за възрастен, няма ясно изразени симптоми и е налична силна имунна система, антибиотичното лечение може да бъде избегнато. Това обаче следва да бъде установено от лекар, който е запознат с историята на заболяванията на своя пациент и е направил обстоен преглед. При хора със слаб имунитет и хронични заболявания или малки деца, антибиотичното лечение е наложително с цел да се избегнат усложнения.
  • Мога ли да прекратя антибиотичното си лечение, ако се чувствам добре?

    Не, защото това носи потенциален риск бактериите да станат резистентни към медикамента и състоянието ви да се влоши. Нормално е да се почувствате по-добре около третия ден на лечението, но това не значи, че бактериалната инфекция е напълно отминала.
  • Какво трябва да направя, ако мисля, че имам бактериална инфекция в гърлото?

    Първото, което е необходимо, е да се свържете с вашия лекар, който да оцени симптомите и да назначи изследване на гърлен секрет. Той ще помогне да се установи наличието на бактерия, както и да се идентифицира произхода й. След това ще бъде назначено подходящо лечение, съобразено със състоянието ви.