Знаете ли, че човешкото тяло е естествения хабитат на трилиони микроорганизми, които го обитават?

Общото им тегло варира между един и два килограма. Някои от тях са такива, без които нашият организъм не би могъл да функционира, докато други бактерии като Мораксела, за която ще ви разкажем днес, могат да бъдат опасни за здравето. 

Какво е Мораксела?

Мораксела (Moraxella) е вид бактерии, чието местообитание е човешкото тяло, най-често в носа и гърлото. Въпреки че по правило са част от нормалната микрофлора и не ни вредят, някои видове могат да причинят инфекции при специфични условия. 

Най-известният вид от този род е Moraxella catarrhalis, който може да доведе до заболявания като синузит и бронхит, инфекции на ухото и в редки случаи - пневмония.

Тази бактерия често участва в инфекции заедно с други микроби, което може да затрудни лечението.

Какво е Мораксела, какво причинява и как се лекуваКакво е Мораксела, какво причинява и как се лекува

Видове Мораксела бактерии

Родът Мораксела включва няколко вида бактерии, всяка от които има свои особености и може да причини различни заболявания.

Както вече споменахме, Moraxella catarrhalis е най-често срещаната бактерия и се намира в носа и гърлото на хората, дори когато те са здрави. Въпреки това, тя може да е причината за последващи респираторни заболявания, ако имунната система отслабне или ако човек вече е развил първите симптоми на настинка или грип.

Тази бактерия обаче не е единствения вид от тези микроорганизми, причиняващи болести. Moraxella lacunata е още една разновидност на рода, която предизвика инфекции на очите, например като конюнктивит (възпаление на очната лигавица) и кератит (възпаление на роговицата)

Друг често срещан виновник за кожните зарази е Moraxella osloensis, особено ако човек има наранена кожа или слаба имунна система.

Всяка бактерия от рода Мораксела може да е причина за инфектиране на организма в зависимост къде в тялото се е настанила и доколко имунната система може да я “обезвреди”. Именно затова поставянето на точна диагноза е от изключителна важност, за да се избере подходящо лечение.

Какви инфекции причинява Мораксела?

Мораксела катаралис е известна с това, че причинява различни респираторни инфекции, които могат да бъдат от леки до тежки. 

Най-често срещаните инфекции включват:

  • Синузит (възпаление на синусите);
  • Отит (инфекция на средното ухо);
  • Бронхит (възпаление на бронхите). 

В някои случаи бактерията може да причини и по-опасни състояния като пневмония, особено при възрастни с хронични белодробни заболявания като ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест).

В по-редки случаи микроорганизмът може да се разпространи в кръвта и да причини сериозна инфекция, наречена септицемия, която изисква незабавна медицинска помощ. 

Особеното за нейния вид е, че тя има способността да образува защитен слой около обвивката си, наречен биофилм, който затруднява лечението ѝ, тъй като я прави по-устойчива на лекарства. 

Какво е Мораксела, какво причинява и как се лекуваКакво е Мораксела, какво причинява и как се лекува

Симптоми на инфекции, причинени от Мораксела

Симптоматиката на инфекции, причинени от Мораксела, може да бъде различна в зависимост от това къде е инфекцията и колко тежка е тя. 

Признаци на инфекции на дихателните пътища, като синузит и бронхит, обикновено са:

  • Кашлица (суха или влажна);
  • Бронхит (възпаление на бронхите);
  • Затруднено дишане;
  • Болка в гърлото;
  • Усещане за запушен нос;
  • Треската;
  • Главоболие
  • Чувството на умора

Симптомите на тези инфекции, причинени от Moraxella catarrhalis, често приличат на симптомите на други бактериални инфекции на дихателната система, но могат да продължат по-дълго и да бъдат по-трудни за лечение.

В случай, че сред симптомите са тежка кашлица с храчки, висока температура, затруднено дишане и болка в гърдите, потърсете спешна медицинска помощ.

При инфекция на средното ухо (отит), която често се среща при децата, симптомите включват: 

  • Силна болка в ухото;
  • Загуба на слуха;
  • Раздразнителност и др.

Понякога е възможно да има и изтичане на гной от ухото. Тези симптоми могат да бъдат много болезнени и трябва бързо да се лекуват, за да се избегнат усложнения.

Ако Moraxella lacunata причини очна инфекция, симптомите могат да включват зачервяване на очите, сърбеж, изтичане на секрет и усещане, че има нещо в окото.

Диагностика на Мораксела инфекции

Както при всяко заболяване, медицинският преглед започва със снемане на анамнеза. В този етап е необходимо да предоставите информация като минали заболявания, текущи симптоми, фамилна история на заболявания и алергии. 

С оглед на естеството на бактериалните инфекции, лекарят следва да назначи лабораторни изследвания на проби за наличие на Мораксела, взети от местата, засегнати от инфекцията като носа, гърлото, ухото или очите.

В лабораторията бактерията получава условия, при които може да расте, за да бъде проучена по-добре. Това е и причината резултатите от тестването да бъдат налични едва след няколко дни. 

Ако инфекцията е по-тежка, лекарят може да назначи и кръвни тестове или образни изследвания като рентген или компютърна томография, за да провери дали инфекцията се е разпространила и има ли усложнения. Бързата и точна диагностика на инфекциите с Мораксела е много важна, за да бъде избрано правилното лечение и да бъдат предотвратени по-сериозни проблеми.

Лечение на инфекции, причинени от Мораксела

По правило лечението на всички бактериални инфекции се случва чрез антибиотици, които унищожават бактериите с цел предотвратяване на усложнения. Изборът за това какъв антибиотик да бъде предписан се взима въз основа на лабораторните тестове, които показват кои медикаменти действат най-добре срещу бактерията.

Важно е пациентите да взимат предписаните им антибиотици точно както е указано. Правилният им прием подпомага пълното излекуване на инфекцията и предотвратява появата на устойчиви на лекарства щамове на бактерията. 

Това на практика означава, че дори да се почувствате значително по-добре на втория или третия ден от лечението, приемът не трябва да се прекратява до достигане на пълния курс, който е предписан. Неизлекуваните бактериални инфекции създават предпоставка за допълнителни усложнения в последствие. 

Какво е Мораксела, какво причинява и как се лекуваКакво е Мораксела, какво причинява и как се лекува

Освен антибиотици и задължително съпътстващите ги пробиотици, в лечението присъстват и противовъзпалителни лекарства или болкоуспокояващи, които облекчават симптомите. При по-тежки случаи, особено когато има риск от усложнения като пневмония, пациентът може да се наложи да бъде приет в болница за по-интензивно лечение.

Антибиотични терапии

Както вече споменахме, антибиотиците са основният инструмент за лечение на инфекции, причинени от Мораксела и други видове бактерии. 

Тъй като Moraxella catarrhalis често е устойчива на пеницилини поради производството на специален ензим (бета-лактамаза), обикновено се използват по-силни антибиотици. Те включват в състава си както пеницилин, така и допълнително вещество, което помага да се преодолее устойчивостта на бактерията. 

Пример за такъв е амоксицилинът. Цефалоспорините също се използват често, защото са ефективни срещу бактерии като Мораксела.

Какво е Мораксела, какво причинява и как се лекуваКакво е Мораксела, какво причинява и как се лекува

Други антибиотици като азитромицин и кларитромицин са ефективни срещу Мораксела и са подходящи за хора, които са алергични към пеницилин. 

Важно е да подчертаем, че антибиотичното лечение се назначава винаги от лекар, който може да съобрази състоянието, медикамента и най-вече дозировката и честотата на прием. 

Домашни средства и превенция

Въпреки, че антибиотиците се заемат с най-тежката задача от лечението, домашните средства са онези, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите. В това число влизат топли напитки, домашни капки за нос, сиропи и други, с които да се подпомогне хидратацията. 

Особено полезни в случай на всички разновидности на респираторните заболявания остават солената вода, билките, медът и плодовете, богати на витамини. Използването на овлажнители на въздуха също помагат за намаляване на сухотата в носа и гърлото, особено през зимата, когато въздухът е по-сух.

Освен облекчаването на симптомите, е много важно да се предотврати и разпространението на бактериалната инфекция. Това прави поддържането на добра лична хигиена ключово за намаляване на риска от епидемии. 

Редовното миене на ръцете с топла вода и сапун, особено след контакт с болни хора, може да помогне за спиране на разпространението на инфекциите. Избягването на близък контакт с хора, които са болни, също е важно, особено по време на периоди, когато много хора боледуват от респираторни инфекции.

Разлика между Мораксела и други бактериални инфекции

Moraxella catarrhalis е само една от множеството бактерии, причиняващи респираторни инфекции. Именно затова преди да бъде потвърдена от лабораторен тест, тя често може да бъде объркана с други бактерии, като Streptococcus pneumoniae и Haemophilus influenzae

Въпреки че тези микроорганизми могат да причинят подобни симптоми, като кашлица, треска и затруднено дишане, има няколко основни разлики между тях:

  • Moraxella catarrhalis: обикновено предизвиква по-леки инфекции, които засягат горните дихателни пътища, като синузит и отит. По-тежките симптоми обикновено се дължат на липсата на здрав имунитет.
  • Streptococcus pneumoniae: бактерия, която причинява по-тежки инфекции, като пневмония (възпаление на белите дробове) и менингит (възпаление на обвивките на мозъка и гръбначния мозък). Тази бактерия може да причини сериозни заболявания дори при здрави хора.
  • Haemophilus influenzae: също значим патоген, който може да предизвика инфекции на дихателните пътища, както и менингит, особено при малки деца.

В сравнение с последните две бактерии, Мораксела е по-малко агресивна, но все пак може да бъде опасна за определени хора. Точната диагноза е много важна, за да се избере правилното лечение, защото различните бактерии реагират различно на антибиотиците. 

Често задавани въпроси

  • Може ли Мораксела да се лекува без антибиотик?

    По правило бактериалните инфекции изискват лечение с антибиотик. Въпреки това, в някои случаи, когато инфекцията е лека и няма риск от усложнения, имунната система на организма може да се справи сама с инфекцията без нуждата от антибиотици. Това обаче може да бъде установено единствено от лекар.
  • Какво да направя, ако имам съмнения, че имам Мораксела?

    Първото, което е необходимо да направите, е да се консултирате с лекар. Също така, избягвайте близък контакт с други хора.
  • Опасна ли е Мораксела за малки деца, новородени и кърмачета?

    Да, инфекцията, причинена от Мораксела може да бъде опасна най-вече за новородени и деца в кърмаческа възраст, заради недоразвития им напълно имунитет. При първи симптоми на инфекция, се свържете с лекуващия педиатър на детето, за да назначи адекватно лечение.