Знаете ли, че между 15 и 30% от от случаите на възпалено гърло се оказват гнойна ангина? 

Повечето възпаления се причиняват от вируси, но бактериалната инфекция, причинена от Streptococcus pyogenes (група А), е основният бактериален причинител в тези случаи. 

Тази статистика е отразена в редица медицински източници и във връзка с нея в настоящата статия ще ви запознаем с това какво представлява гнойната ангина, как се разпознават симптомите на гнойна ангина и кое е подходящото лечение за нея.

Какво е гнойна ангина?

Гнойната ангина, наречена още остър тонзилит, е инфекция на гърлото, по-конкретно сливиците, които се намират в задната част на гърлото и имат важна роля за защита на организма от инфекции. 

Въпреки, че може да бъде причинена от множество видове микроорганизми, включително гъбички, за основен причинител на това заболяване се считат стрептококовите бактерии

Гнойната ангина се разпознава лесно, тъй като основните й белези са подути сливици, покрити с гной – бяла или жълта течност, която се образува, когато организмът се бори с инфекцията.

Гнойна ангина: видове, симптоми, лечениеГнойна ангина: видове, симптоми, лечение

Това заболяване е силно заразно и може лесно да се предаде от един човек на друг по въздушно-капков път или чрез ползване на общи предмети. Най-често се среща през зимата и пролетта, когато имунната система е отслабена.

Гнойната ангина обикновено причинява болка в гърлото, затруднено преглъщане и висока температура. За да бъде лекувана ефективно, е важно да се потърси медицинска помощ, защото инфекцията може да доведе до усложнения, ако не се лекува правилно.

Видове гнойна ангина

Гнойната ангина има няколко основни вида, в зависимост от причинителя и начина, по който се проявява:

  • Един от най-често срещаните видове е стрептококовата ангина, причинена от бактерии, наречени стрептококи. Този вид се нуждае от лечение с антибиотици, защото бактериите могат да предизвикат усложнения, ако не бъдат лекувани навреме.

  • Друг вид е вирусната ангина, която, както подсказва името, е причинена от вируси. При нея обикновено не се използват антибиотици, защото те не действат при вирусни инфекции и освен това съществува потенциал дори да влошат състоянието, тъй като подтискат имунната система. Лечението при този вид ангина е насочено към облекчаване на симптомите, като болката в гърлото и високата температура.

  • Фоликуларната ангина е друг вид, при който по сливиците се образуват малки гнойни точки/мехурчета. Тези мехурчета изглеждат като малки бели или жълтеникави петна и са резултат от възпалителен процес, причинен от бактериална инфекция. Най-честият причинител на фоликуларната ангина са стрептококите, но други бактерии също могат да я предизвикат. Фоликуларната ангина се лекува с антибиотици, тъй като тя също е бактериална инфекция, а за облекчаване на симптомите могат да се използват болкоуспокояващи лекарства.

Всеки вид ангина има своите особености и изисква различен подход за лечение, затова е важно да се консултирате с лекар, за да разберете какъв е вашият вид ангина и как трябва да бъде лекувана.

Гнойна ангина: видове, симптоми, лечениеГнойна ангина: видове, симптоми, лечение

Причини за гнойна ангина

Гнойната ангина най-често се причинява от бактерии, като най-често срещаната е бактерията Streptococcus pyogenes – стрептококи от група А. Тази бактерия е силно заразна и се предава лесно чрез капчици във въздуха при кашляне, кихане или чрез директен контакт със заразени повърхности и предмети, докосвани от болен човек. 

Инфекцията може да се разпространи в затворени пространства, като училища и офиси, където контактът между хората е значително по-близък.

Освен Streptococcus pyogenes съществуват и други видове бактерии, като Streptococcus pneumoniae и Haemophilus influenzae, които също могат да бъдат причинители на гнойната ангина, макар че това е по-рядко срещано. 

Вирусните инфекции също могат да доведат до възпаление на сливиците и гърлото. Най-често срещаните виновници са аденовируси, риновируси и други респираторни такива, които предизвикват по-леки симптоми.

Няколко фактора могат да увеличат риска от заразяване с гнойна ангина, като:

  • Отслабена имунна система: Когато имунната система е компрометирана поради стрес, хронични заболявания или недостиг на витамини, тялото става по-уязвимо към инфекциите.

  • Физически стрес и умора: Липсата на сън, натовареното ежедневие и емоционалният стрес могат да отслабят защитните механизми на организма.

  • Нездравословно хранене: Недостигът на важни хранителни вещества, като витамин C и цинк, които подпомагат имунната система, може да увеличи предразположеността към инфекции.

  • Студено време: Зимните месеци и ранната пролет се характеризират с по-чести случаи на гнойна ангина поради факта, че хората прекарват повече време на закрито, където инфекциите се разпространяват по-лесно.

Честото миене на ръцете, избягването на споделянето на лични вещи и редовното проветряване на затворени помещения могат значително да намалят риска от инфекция. Важно е също така хората с активна инфекция да избягват близък контакт с другите, за да се ограничи разпространението на бактериите.

Гнойна ангина: видове, симптоми, лечениеГнойна ангина: видове, симптоми, лечение

Симптоми на гнойна ангина

Гнойната ангина се характеризира с редица неприятни симптоми, които могат да засегнат гърлото и общото състояние на организма. Един от най-честите симптоми е силни болки в гърлото, която може да засегне преглъщането, правейки го значително по-трудно.

Гнойната ангина се проявява с редица симптоми, които могат да засегнат както гърлото, така и общото състояние на организма. 

Ето какви са симптомите: 

  • Силна болка в гърлото – Болката често е интензивна и затруднява преглъщането, особено на твърди храни.

  • Висока температура – Температурата може да се покачи над 38°C и е придружена от втрисане и усещане за студ.

  • Подути и зачервени сливици – Сливиците се увеличават, зачервяват и често се покриват с гнойни налепи.

  • Гнойни точки (фоликули) – На сливиците се появяват малки бели или жълтеникави петна, които са гнойни мехурчета.

  • Подути лимфни възли на шията – Лимфните възли могат да бъдат подути и болезнени при допир.

  • Затруднено и болезнено преглъщане – Поради възпалението и подуването на сливиците, преглъщането може да стане болезнено.

  • Главоболие – Често придружава високата температура и общото чувство на неразположение.

  • Отпадналост и умора – Инфекцията може да доведе до усещане за изтощение и липса на енергия.

  • Лош дъх – Поради натрупването на бактерии и гной в гърлото може да се появи неприятен дъх.

  • Загуба на апетит – Заради болката и общото неразположение, често се наблюдава и липса на апетит.

За да се определи дали симптомите са свързани с гнойна ангина, е важно да се консултирате с лекар, който да постави точна диагноза и да назначи подходящо лечение.

Диагностика на гнойна ангина

Диагностицирането на гнойната ангина обикновено започва с преглед при лекар, който оценява симптомите и състоянието на гърлото и сливиците. По време на прегледа лекарят установява дали има зачервяване, подуване и наличие на гной по сливиците. Чрез палпация (лек натиск) на лимфните възли в областта на шията се установява дали те са подути и болезнени.

За по-точна диагноза се назначава тест за стрептококи, който представлява бърз тест чрез вземане на секрет от гърлото с тампон. Този тест дава категорична яснота дали причината за инфекцията са стрептококи или друга бактерия.

Ако резултатите от теста покажат бактериална инфекция, обикновено се предписват антибиотици. Ако тестът е отрицателен и се подозира вирусна инфекция, лечението може да включва почивка и средства за облекчаване на симптомите.

Гнойна ангина: видове, симптоми, лечениеГнойна ангина: видове, симптоми, лечение

Лечение на гнойна ангина

Лечението на гнойната ангина зависи от причинителя на инфекцията. Ако тя е причинена от бактерии, което се установява чрез тест, обикновено се предписват антибиотици. Тяхната задача е да унищожат бактериите и да предотвратят усложнения, които могат да възникнат в хода на заболяването. 

Важно е да споменем, че изборът на антибиотик се прави от лекар въз основа на резултатите от прегледа и теста. 

При ангина, причинена от вирусна инфекция, антибиотичното лечение не е приложимо. При вирусна ангина лечението се фокусира върху облекчаването на симптомите. В този случай на помощ идват болкоуспокояващи, антисептични спрейове за гърло, таблетки за смучене и др. Повечето такива медикаменти се предлагат в аптеките без да е необходима рецепта, но е добре отново да се посъветвате с лекар при избора на такива. 

При тежки случаи на гнойна ангина може да се наложи и по-продължително лечение, за да се предотвратят усложнения като ревматична треска или възпаление на бъбреците.

Антибиотична терапия

При установена бактериална инфекция, причиняваща гнойна ангина, включването на антибиотици в лечението е наложително. Най-често използваните такива са пеницилин или амоксицилин, които унищожават стрептококите и помагат за бързо възстановяване. Антибиограмата ще покаже най-добре към кой медикамент бактериите са чувствителни. 

В случай, че сте алергични към пеницилин, лекарят предписва алтернативен антибиотик, като азитромицин или клиндамицин

Вашата роля като пациент е да приемате антибиотиците стриктно до края на назначеното лечение, дори и след като симптомите започнат да се изчезват. Ако лечението се прекъсне прекалено рано, е твърде вероятно бактериите да не бъдат напълно унищожени и инфекцията да се възвърне, при това с усложнения.

Важно е да не се самолекувате с антибиотици, защото неправилната употреба може да доведе до антибиотична резистентност, което означава, че бактериите стават нечувствителни към лечението.

Домашни средства и облекчаване на симптомите

Добре е медикаментозното лечение да върви паралелно с домашно такова, което да подпомогне бързото възстановяване на организма и сливиците. 

Ето кои са най-разпространените домашни средства за облекчаване на симптомите на ангината:

  • Гаргарата със солена вода или сода например е ефективен начин за намаляване на болката в гърлото и премахване на гнойта. За приготвяне на разтвора се смесват около половин чаена лъжичка сол с чаша топла вода, а за содата съотношението е една чаена лъжичка сода на около 250 мл топла вода.

  • Ябълковият оцет също има антимикробни свойства. Супена лъжица оцет в комбинация с чаша топла вода е отлично средство за убиването на микробите и успокояване на гърлото. Гаргата се прави не повече от два пъти на ден, а за да предпазите емайла на зъбите си, можете да изплакнете само тях с чиста вода след това.

  • Друго полезно средство е медът, който има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Чай с мед и лимон може да помогне за успокояване на гърлото и да облекчи болката, а комбинирането му със сода и лимон, се бори налепите по сливиците. 

Важно за лечението също е да се пият много течности, за да се поддържа хидратацията на организма и да се помогне на имунната система. Топлите течности като чай или супа могат да облекчат дразненето на гърлото. Внимавайте обаче течностите да не бъдат горещи, защото това може да доведе до допълнителен дискомфорт. 

Рискови фактори и усложнения при гнойна ангина

Някои хора са по-податливи на гнойна ангина поради различни рискови фактори. При деца и тийнейджъри случаите на гнойна ангина са значително по-често срещани, защото имунната им система все още се развива и те са по-често в контакт с други деца, което увеличава риска от заразяване.

Други рискови фактори включват отслабена имунна система, стрес, тютюнопушене и излагане на студено време. Тези фактори могат да отслабят способността на организма да се бори с инфекциите.

Ако гнойната ангина не се лекува правилно, това може да доведе то развитие на усложнения, като ревматична треска, възпаление на бъбреците или ушни инфекции. В някои случаи инфекцията може да причини абсцес около сливиците или се разпространи в други части на тялото. Именно затова е важно да се потърси медицинска помощ навреме и да се следва лечението, предписано от лекаря.

Профилактика на гнойна ангина

Превенцията на гнойната ангина е възможна чрез спазване на няколко важни хигиенни правила. Редовното миене на ръцете съссапун и топла вода е от съществено значение, особено след контакт с други хора или след като сте били на обществени места.

Избягването на близък контакт с хора, които имат симптоми на ангина или настинка, също помага да се предотврати риска от заразяване. Покриването на устата и носа при кихане или кашляне е важно за предотвратяване на разпространението на бактерии и вируси. За да поддържате силна имунна система не подценявайте фактори като здравословна диета, редовни физически упражнения и достатъчния сън

В случай, че в домакинството ви има заразен човек, е важно да се дезинфекцират често докосвани повърхности и да се избягва споделянето на лични вещи, като кърпи или прибори за хранене. 

Кога да потърсите медицинска помощ

При първите симптоми на гнойна ангина е важно да се потърси медицинска помощ, особено ако болката в гърлото е силна и не минава в рамките на няколко дни. Високата температура над 38 градуса, подутите лимфни възли и затрудненото преглъщане са знаци, че може да се наложи антибиотично лечение.

Ако симптомите се влошават или се появяват допълнителни проблеми като затруднено дишане, болка в ушите или обрив по кожата, е необходимо да се консултирате с лекар възможно най-скоро.

Навременното лечение е важно за предотвратяване на усложнения и за по-бързо възстановяване. Ако не сте сигурни дали симптомите са свързани с гнойна ангина, най-добре е да се обърнете към специалист за преглед и консултация.

Често задавани въпроси

  • Какво да направя, ако имам съмнение за гнойна ангина?

    В случай, че се съмнявате, че имате гнойна ангина, посетете лекар възможно най-скоро и следвайте указанията му. Не допускайте близки контакти с други хора, докато не се излекувате.
  • Всяко възпаление ли води до гнойна ангина?

    Не, не е задължително всяко възпаление да е предвестник на гнойна ангина. В случай обаче, че поддържате много висока температура, имате затруднено преглъщане, силни болки и подутини в областта на шията, трябва да се свържете с лекар.
  • Мога ли да се лекувам сам, ако имам гнойна ангина?

    Самолечението на неясна по произход инфекция може да доведе до сериозни усложнения. Важно е да се обърнете към лекар, който да ви помогне да се справите с болестта по-бързо и без риск от усложнения.