Повече от 20% от хората в световен мащаб страдат от недостиг на магнезий, сочат данни на щатския здравен институт. За съжаление обаче, този процент е много по-висок. 

От една страна това е така, защото симптомите на магнезиев дефицит се неглижират, а от друга – защото кръвните изследвания не отразяват количеството на минерала в клетката.

Магнезият е основен минерал, който се намира във всяка наша клетка. Той играе критична роля в стотици биохимични реакции, които поддържат много функции на тялото. Това включва образуване на протеини, мускулна и нервна функция, енергиен метаболизъм и други.

Кои са симптомите на магнезиев дефицит и какво да правите ако поддържате ниски нива на магнезий за продължителен период от време, споделяме в следващите редове.

Липса на магнезий: симптоми, диагностика и лечение Липса на магнезий: симптоми, диагностика и лечение

Какво е дефицит на магнезий и колко често се среща

Недостиг на магнезий се появява, когато нивата на този минерал в организма паднат под определената референтна стойност. Според официалните данни това не е често срещано явление, но в действителност е точно обратното.

По официална информация около 20% от населението в световен мащаб страда от дефицит на магнезий. Реално обаче броят на засегнатите е много по-голям. 

Причините за това са две.

От една страна симптомите на магнезиев дефицит се приписват на обикновено неразположение. Хората, които страдат от липса на този ценен минерал чувстват мускулна слабост, липса на енергия, главоболие, а често и сърцебиене. Повечето обаче отдават тези проявления на натрупана умора, в резултат на което изобщо не стигат до лабораторията.

От друга страна серумните нива на минерала не отразяват вътреклетъчния магнезий, който съставлява повече от 99% от общия телесен магнезий. Това означава, че можете да имате нормални нива на магнезий в кръвта, но количеството му в клетките да не е достатъчно. 

Ето защо много от случаите на магнезиев дефицит остават недиагностицирани.

Какви са причините за магнезиев дефицит

Лошата диета, някои заболявания и приемът на определени медикаменти са основните причини, които водят до липса на магнезий.

Магнезият е есенциален минерал, което означава, че не се произвежда в тялото и следва да се набавя от външни хранителни източници. Консумирането на твърде много преработени и рафинирани храни, които са бедни на магнезий водят до дефицит. Ето защо поддържането на балансирана диета е ключово за набавянето на необходимите витамини и минерали.

Хроничните заболявания също могат да допринесат за дефицит на магнезий. Състояния като диабет, заболявания на храносмилателната система (като болест на Крон и целиакия) и бъбречни заболявания могат да нарушат усвояването на магнезий или да увеличат неговата загуба от тялото. Това може да доведе до по-ниски нива на магнезий в кръвта.

Употребата на някои лекарства е друг важен фактор за дефицита на магнезий. Диуретиците, антибиотиците и лекарствата против киселини могат да нарушат баланса на магнезия в организма, като водят до увеличено изхвърляне на минерала или намалено усвояване. 

Особено засегнати от това са хората, страдащи от болести като хипертония, които се лекуват с диуретично лекарство. Често при тях се установяват и ниски нива на магнезий. Приемът на медикаменти за контрол на киселинността в стомаха също могат да доведат до  магнезиев дефицит.

Физиологичните състояния като бременност и напредване на възрастта също могат да повлияят на нивата на магнезий. По време на бременността, нуждите от магнезий се увеличават, а възрастните хора често имат по-нисък прием на магнезий поради промени в диетата и усвояването на хранителни вещества.

За да се противодейства на дефицита на магнезий, е важно да се поддържа балансирана диета, богата на магнезий, и да се внимава при употребата на лекарства, които могат да влияят на неговите нива. 

В някои случаи може да се наложи допълнително допълване с магнезиеви добавки под наблюдението на лекар.

Симптоми при липса на магнезий

Магнезият е ценен минерал, който участва в различни жизненоважни процеси. Той има ключова роля за поддържането на клетъчната енергия и е кофактор на над 300 ензима, допринасящи нормалната храносмилателна, нервна и мускулна функция. 

Освен това, магнезият влияе за поддържането нивата на кръвната захар в здравословни граници, както и за нормалното състояние на кръвното налягане. 

Ето защо недостигът му може да се прояви по различни начини:

  • Ниска енергия и мускулна слабост: Магнезият е важен за активирането на основния източник на енергия в клетките, а недостигът му може да доведе до отпадналост и обща мускулна слабост.
  • Проблеми със съня и мускулни крампи: Магнезият отпуска нервите и допринася за поддържането на здравословната нервна система. Дефицитът му може да се прояви под формата на нощни крампи и лош сън.
  • Главоболие и мигрена: Магнезият участва в регулацията на съдовия тонус и може да помогне за предотвратяването на главоболие и мигрени.
  • Сърцебиене и аритмии: Магнезият е важен за правилното функциониране на сърцето, включително регулиране на сърдечния ритъм. Недостигът може да предизвика сърцебиене, аритмии и високо кръвно налягане.
  • Гадене и запек: Магнезият участва в регулирането на функциите на нервната система, затова дефицитът му води до здравословни проблеми като гадене и запек.
  • Изтръпване на крайниците: Недостигът на магнезий повлиява нервната система и предизвика чувство на изтръпване или треперене в краката и ръцете.

 Сред по-редките, но възможни симптоми на дефицит на магнезий са:

  • Намален апетит, който може да възникне поради общо влошаване на здравословното състояние;
  • Гадене и повръщане, които са резултат от влиянието на магнезия върху храносмилателната система;
  • Промени в психичното и емоционално здраве, включително депресия и объркване;
  • Остеопороза, тъй като магнезият е важен за здравината на костите;
  • Ниско кръвно налягане и симптоми като световъртеж и замаяност.

По-редки прояви могат да включват коронарни спазми или дори сърдечен удар при тежък дефицит.

Важно е да се отбележи, че много от тези симптоми могат да бъдат причинени и от други здравословни състояния, затова при поява на такива е необходима консултация с лекар. 

Диагностицирането на дефицит на магнезий обикновено изисква кръвен тест и оценка на цялостното здравословно състояние на индивида.

Рискови групи за магнезиев дефицит

Има определени групи от хора, които са по-предразположени към развитието на дефицит на магнезий поради различни фактори. Най-изложени на риск са индивиди със заболявания, които засягат усвояването на хранителни вещества и тези, които се намират в определени физиологични състояния. 

Бързият растеж и развитие при децата, налагат необходимост от допълнителен прием на магнезий. Освен това, неправилното хранене, консумирането на твърде много преработени храни и липсата на разнообразие в диетата, често водят до недостиг на магнезий при малки и  подрастващи.

Възрастните, от своя страна, са по-изложени на фактори като намалено усвояване на хранителни вещества, по-малко хранителна консумация и увеличен риск от хронични болести. Всичко това увеличава използването и загубата на магнезий. 

В допълнение, някои специфични заболявания и лекарства, които се използват от възрастните, също могат да повлияят и да доведат до намалени нива на магнезий.

Други рискови групи са:

  • Хора с хронични заболявания на храносмилателната система, като болест на Крон и целиакия, често са изложени на риск, тъй като тези заболявания могат да нарушат усвояването на магнезий от храната.
  • Хора с бъбречни заболявания могат да имат повишен риск от дефицит, тъй като бъбреците играят ключова роля в регулирането на магнезиевите нива в организма.
  • Възрастните хора са друга рискова група, поради факта, че с напредване на възрастта ефективността на усвояване на хранителни вещества намалява, а хранителните навици често се променят. Освен това, възрастните хора често приемат лекарства, които могат да влияят на нивата на магнезий.
  • Хора, които приемат определени видове лекарства, също могат да бъдат изложени на риск от дефицит на магнезий. Например, дългосрочната употреба на диуретици, антибиотици и лекарства за лечение на киселини може да наруши баланса на магнезия.
  • Бременните жени също трябва да бъдат внимателни, тъй като нуждите от магнезий се увеличават по време на бременността, а недостатъчният прием може да повлияе както на майката, така и на развиващото се бебе.

В заключение, различни фактори могат да допринесат за повишения риск от дефицит на магнезий и е важно хората от тези рискови групи да бъдат особено внимателни за своите хранителни навици и здравословно състояние. 

Как се установява липса на магнезий в организма

Установяването на липсата на магнезий в организма обикновено изисква комбинация от медицинска оценка, анализ на симптомите и лабораторни изследвания

Първоначално, лекарите обикновено обсъждат с пациента неговите медицински история и симптоми, които могат да включват умора, мускулна слабост, треперене, мускулни спазми, нарушения на сърдечния ритъм и други.

Основният метод за установяване на липсата на магнезий е чрез кръвен тест. Препоръчително е изследването да става сутрин на гладно. Референтните стойности са между 0,66 – 1,07 mmol/l

Резултатите под тази граница сигнализират за магнезиев дефицит и следва да се обсъдят с лекар.

В някои случаи лекарите могат да препоръчат и други тестове, като например изследване на магнезиевите нива в червените кръвни телца, което може да даде по-подробна информация за клетъчните запаси на магнезий. Въпреки това, тези тестове са по-специализирани и не винаги са лесно достъпни.

За точна диагностика на дефицит на магнезий, е важно лекарите да вземат предвид цялостната клинична картина, включително медицинска история, симптоми и резултати от лабораторни тестове. На базата на тази информация, те могат да предприемат подходящи стъпки за лечение и коригиране на дефицита, ако е необходимо. 

Допълнително могат се изследват урината и тъканите, тъй като те предоставят цялостна картина относно количеството на този минерал в организма. Обикновено магнезият се изследва заедно с калция, тъй като метаболизмът на единия влияе на този на другия.

Липса на магнезий: симптоми, диагностика и лечение Липса на магнезий: симптоми, диагностика и лечение

Има ли последици от дефицита на магнезий

Дефицитът на магнезий може да доведе до сериозни последици за здравето. 

Най-важните от тях са:

  • Сърдечно-съдови заболявания: Магнезиевия недостиг допринася за развитието на аритмии (неправилни сърдечни ритми) и високо кръвно налягане, които от своя страна водят до сърдечно-съдови заболявания.
  • Неврологични проблеми: Дефицитът на този минерал се свързва с главоболие, мигрени, депресия и други неврологични симптоми.
  • Диабет тип 2: Липсата на магнезий може да доведе до намалена чувствителност към инсулин и увеличаване на риска от развитие на диабет тип 2
  • Остеопороза: Ниските нива на магнезий могат да допринесат за загуба на минерали от костите и увеличаване на риска от остеопороза.
  • Мускулна слабост: Липсата на минерала води до слабост, крампи и спазми в мускулите.
  • Ниски нива на енергия: Липсата на магнезий може да доведе до умора и намалена енергия.

В заключение, дефицитът на магнезий може да има дългосрочни и многопластови последици за здравето. Това подчертава значението на поддържането на адекватен прием на магнезий чрез балансирана диета или хранителни добавки. 

Липса на магнезий: симптоми, диагностика и лечение Липса на магнезий: симптоми, диагностика и лечение

Как да подобрим нивата на магнезий в организма

Съществуват два начина, по които може да се справите с липсата на магнезий. Единият е чрез балансирана диета, а другият – чрез хранителни добавки.

Включването на храни, богати на магнезий, като ядки, зеленолистни зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения ще подпомогне поддържането на оптималните нива на магнезий в организма.

В случай, че не можете да си набавите достатъчно от минерала чрез храната, следва да се насочите към допълнителен прием, чрез хранителни добавки.

Каква диета да спазваме при липса на магнезий

При липса на магнезий е важно да се следва диета, която е богата на храни, съдържащи този жизненоважен минерал, за да се подобрят нивата му в организма. 

Магнезият се съдържа в множество различни храни, което прави възможно включването му в диетата чрез разнообразни и балансирани ястия.

Част от най-важните източници на магнезий в естествен вид са:

  • Зеленчуците със зелени листа, като спанак и листа от цвекло. Те са не само богати на магнезий, но и предоставят други важни хранителни вещества и фибри.
  • Ядките и семената, включително бадеми, кашу, тиквени и слънчогледови семки, също са отличен източник на магнезий, както и на здравословни мазнини и белтъчини.
  • Пълнозърнестите храни също са богати на магнезий, включително кафяв ориз, овесена каша и киноа. Тези храни съдържат допълнително фибри и други хранителни вещества, които са полезни за общото здраве.
  • Бобовите растения, като черен боб, нахут и леща, също предоставят значителни количества магнезий, заедно с белтъчини и фибри.
  • Рибата, особено мастните сортове като сьомга и халбут, е добър източник на магнезий, както и на омега-3 мастни киселини.
  • Тъмният шоколад е още един вкусен начин да добавите магнезий към вашата диета, но трябва да се консумира умерено поради високото съдържание на калории и захари.

В допълнение към фокусирането върху храни, богати на магнезий, е важно да се ограничат храни и напитки, които могат да намалят усвояването на магнезий в тялото, като алкохол и прекомерни количества кофеин.

За хора, които не могат да получат достатъчно магнезий само от храната, може да се наложи употребата на магнезиеви добавки. Важно е това да стане след консултация с лекар или диетолог, който може да препоръча най-подходящата доза и форма на добавката, в зависимост от индивидуалните нужди и здравословно състояние.

Липса на магнезий: симптоми, диагностика и лечение Липса на магнезий: симптоми, диагностика и лечение

Кога е необходим прием на магнезий и как да изберете добавка

Ако въпреки диетата не успявате да подобрите своето здравословно състояние и поддържате ниски нива на магнезий за продължителен период от време, следва да приемате хранителни добавки.

Обикновено приемът започва по предписание от медицински специалист, който определя правилната колко дълго и как да се приема добавката.

Основните фактори при избора на добавка са:

  • Форма на магнезия: Избирайте магнезиев цитрат или глицинат, тъй като те са по-лесноусвоими и не дразнят стомаха. Магнезиевият оксид е по-евтина алтернатива, но може да предизвика диария и се усвоява по-трудно.
  • Дозировка: Спазвайте препоръчителната доза, указана на опаковката, освен ако лекар ви не е препоръчал друго. Разпределете дозата на равни интервали през деня, вместо да я приемате в един път.
  • Допълнителни съставки: Проверете допълнителните съставки в продукта. Някои добавки могат да съдържат още витамини и минерали, които подпомагат усвояването на магнезия.
  • Чистота и качество: Избягвайте продуктите, които съдържат излишни добавки и изкуствени оцветители. Изберете продукт на утвърдена марка с добра репутация за качество.

Не на последно място, добавките с магнезий могат да бъдат и с различна форма за прием, например таблетки, капсули, или течни форми. 

За колко може да бъде подобрено нивото на магнезий в тялото

Възстановяването на адекватните нива на магнезий в организма зависи от множество фактори и може значително да варира според различните хора. 

Времето за коригиране на дефицита на магнезий зависи от степента на дефицита, общото здравословно състояние на индивида, както и от начина, по който се увеличава приемът на магнезий.

При леки форми на дефицит, корекцията чрез диетични промени и/или добавки може да отнеме няколко седмици до няколко месеца. Промени в храненето, като увеличаване на приема на храни, богати на магнезий, могат да доведат до постепенно подобрение. Важно е да се има предвид, че тези промени в диетата трябва да бъдат устойчиви и дългосрочни, за да се поддържат адекватни нива на магнезий в тялото.

В случаите на по-сериозен дефицит или когато дефицитът е причинен от медицински състояния, може да се наложи употребата на магнезиеви добавки под наблюдението на лекар. Лекарят може да препоръча специфична дозировка и форма на добавката, която да се взема за определен период от време. Обикновено подобрение в нивата на магнезий се забелязва в рамките на няколко дни до седмици след началото на добавките, но пълното възстановяване може да отнеме повече време.

Важно е да се подчертае, че коригирането на дефицита на магнезий изисква индивидуален подход, като се вземат предвид личните здравословни нужди и обстоятелства. 

Редовното проследяване на нивата на магнезий чрез лабораторни тестове и консултации със здравни специалисти са ключови за ефективното контролиране на състоянието и поддържане на здравословни нива на магнезий в организма.

Често задавани въпроси

  • Могат ли лекарствата да причинят дефицит на магнезий? 

    Да, приемът на някои лекарства, особено диуретици, антибиотици и лекарства за лечение на киселини, може да причини затруднения в усвояването на магнезий или да увеличи неговата загуба от организма, което може да доведе до дефицит.

  • Как да разберем, че имаме липса на магнезий?

    За да разберете дали имате липса на магнезий, обръщайте внимание на симптоми като умора, мускулни спазми и крампи, нервност, раздразнителност, тревожност, затруднения със съня, главоболие, и нарушения в сърдечния ритъм. Ако забележите такива симптоми, е препоръчително да се консултирате с лекар, който може да назначи кръвен тест за измерване на нивата на магнезий и да даде точна диагноза.

  • Какво се яде при липса на магнезий?

    От съществено значение за това състояние е да се консумират храни, богати на магнезий. Един от най-добрите естествени източници на минерала са зеленолистните зеленчуци (например спанак), както и ядки и семена (като бадеми, кашу и тиквени семки), цели зърнени храни (като кафяв ориз и киноа), бобови растения (като черен боб и нахут), както и някои млечни продукти и мастни риби (като сьомга).