Магнезият е открит през 1808 година от английския химик сър Хъмфри Дейви. Тогава той променя историята не само на пиротехниката, но и на цялостното разбиране за функционирането на човешкото тяло.

Това е един от най-ценните минерали за човешкото тяло, що се отнася до поддържането на мускулната функция, здравето на костите и много други ключови системи и процеси в тялото.

В настоящата статия ще разгледаме както общите ползи от магнезия, така и различните видове магнезий, които могат да бъдат открити под формата на хранителни добавки.

За какво е полезен магнезият

Магнезият е четвъртият по изобилие минерал в човешкото тяло и играе ключова роля в множество физиологични процеси. Това включва поддържането на мускулна функция, здравето на нервната система, регулирането на енергийния метаболизъм, и здравината на костите и зъбите. 

Този минерал е от съществено значение за мускулната релаксация и намаляване на мускулните крампи и спазми, докато също така поддържа здравословно неврологично състояние и помага за регулиране на настроението, съня и апетита

Магнезият участва в производството на енергия в тялото, като е ключов за синтеза на АТФ (аденозин трифосфат) и помага в превръщането на глюкозата в енергия, като подпомага активността на ензими, участващи в гликолизата и цикъла на Кребс. 

Освен това, магнезият е важен за поддържане на сърдечно-съдовото здраве, може да помогне за контрол на диабета и спомага за регулиране на нивата на кръвната захар.

Редица проучвания доказват, че минералът предлага отлични антимикробни и антиоксидантни свойства, като е особено важен за бременни жени и за здравето и развитието на плода.

Видове магнезий и как да изберете Видове магнезий и как да изберете

Сред различните видове магнезий за пиене се налага да се избере подходящата форма, като се вземат предвид специфичните нужди и състояние на индивида. 

Видовете магнезий включват магнезиев цитрат, магнезиев оксид, магнезиев хлорид, магнезиев глицинат, морски магнезий и други, които се различават по своите усвояемост и ефективност

Важно е да се разгледат различните видове магнезий и усвояването им, както и да се консултирате със здравен специалист за правилното използване на хранителни добавки с магнезий, особено при специфични състояния като бременност или хронични заболявания. 

Магнезият често може да бъде комбиниран с други минерали и витамини за подобряване на здравето на мускулите, кръвното налягане, и общото здраве в човешкия организъм.

Видове магнезий и как да изберете Видове магнезий и как да изберете

Кои са различните видове магнезий

Различните видове магнезий имат своите уникални характеристики и приложения за човешкото тяло. Най-често срещаните съединения са магнезиев оксид, магнезиев цитрат, магнезиев глицинат и магнезиев хлорид.

Видове магнезий и как да изберете Видове магнезий и как да изберете

Магнезиев оксид

Магнезиевият оксид е бял прахообразен минерал, който се използва в медицината, индустрията и като хранителна добавка. Той се получава чрез калциниране на природен магнезиев карбонат или чрез химична реакция между магнезиев хлорид и натриев хидроксид.

Неговото приложение е най-подходящо като: 

  • Антиацид: Магнезиев оксид се използва като антиацид за облекчаване на киселини и гастроезофагеален рефлукс. Той намалява стомашната киселинност, което помага за облекчаване на дискомфорта от изгаряне и болка.
  • Слабително: Магнезиевият оксид има слабително действие и се използва за облекчаване на запек. Той увеличава количеството вода в червата, което помага за стимулиране на чревните движения.
  • Допълнение при дефицит на магнезий: Използва се като добавка при липса на магнезий, особено при хора, които не могат да усвоят други форми на магнезиеви добавки.

Магнезиевият оксид се характеризира с високо съдържание на магнезий на тегло, но неговата бионаличност (степента, в която тялото може да абсорбира и използва магнезия) е сравнително ниска. Това означава, че малък процент от магнезия се абсорбира в тялото.

Магнезиев цитрат

Магнезиевият цитрат е друга популярна форма на магнезия, която представлява комбинация от магнезий и цитрат (солта на лимонената киселина). Тази форма на магнезий е известна със своята отлична бионаличност и се усвоява лесно от организма, което я прави предпочитан избор за много хора.

Неговото приложение е най-подходящо за:

  • Облекчаване на запек: Магнезиевият цитрат е широко използван като ефективно слабително. Той увеличава количеството вода в червата, което помага за стимулиране на червата и облекчаване на запека.
  • Подобряване на магнезиевия статус: Използва се също за увеличаване на нивата на магнезий в тялото, което е особено полезно за лечение на магнезиев дефицит.
  • Поддържане на здравето на костите: Подобно на другите форми на магнезий, магнезиевият цитрат подпомага здравината на костите и може да намали риска от остеопороза.
  • Помощ при стрес и тревожност: Магнезиевият цитрат също се използва за облекчаване на симптомите на тревожност и за подобряване на съня.

Магнезиевият цитрат се отличава с висока бионаличност, което означава, че тялото лесно усвоява и използва магнезия в тази форма. Това го прави един от предпочитаните избори за допълнение на магнезий.

Магнезиев глицинат

Магнезиевият глицинат е още една форма на магнезия, която съчетава магнезий с глицин - аминокиселина, която е известна със своите успокояващи свойства. 

Този вид магнезиева добавка е особено подходящ за хора, които търсят алтернатива на другите форми на магнезий, които могат да предизвикат стомашни раздразнения. Магнезиевият глицинат е известен с високата си бионаличност и лесното си усвояване от организма.

Неговото приложение е най-подходящо за:

  • Подобряване на съня и облекчаване на стреса: Магнезиев глицинат често се препоръчва за подобряване на качеството на съня и за облекчаване на стреса и тревожността. Глицинът, който е част от състава, също има успокояващи свойства, което допълнително спомага за релаксация.
  • Мускулна функция: Тази форма на магнезий е полезна за поддържане на здрави и релаксирани мускули, предотвратявайки мускулни спазми и крампи.
  • Здраве на костите: Подобно на други форми на магнезий, магнезиев глицинат може да има отличен ефект за здравината и плътността на костите.
  • Поддържане на здравословни нива на магнезий: Използва се за коригиране и предотвратяване на дефицит на магнезий, особено при пациенти, които търсят форма на магнезий, която е нежна към стомаха.

Магнезиевият глицинат се отличава с висока бионаличност и се счита за една от най-лесно усвоимите форми на магнезиеви добавки. Това го прави подходящ избор за хора с чувствителен стомах.

Магнезиев хлорид

Магнезиевият хлорид състои от комбинацията на магнезий и хлорид. Той е известен със своята висока бионаличност, което означава, че магнезият в тази форма се усвоява лесно и ефективно от организма. 

Магнезиевият хлорид често се използва за допълване на магнезиевите нива в организма и има редица потенциални ползи за здравето.

Неговото приложение е най-подходящо за:

  • Улесняване на храносмилането: Магнезиевият хлорид може да подобри храносмилането и да облекчи запека, като увеличава водата в червата и улеснява движението на червата.
  • Детоксикация на организма: Магнезиевият хлорид подпомага детоксикацията на организма и поддържането на здравето на бъбреците и черния дроб.

Магнезиевият хлорид се предлага в различни форми, включително таблетки, капсули и сашета. Може да се намери и във формата на магнезиево олио, което се прилага трансдермално (чрез кожата).

Магнезиев малат

Това съединение на магнезия комбинира магнезий с ябълчена киселина. Тази комбинация се характеризира с висока бионаличност, което означава, че магнезият се усвоява лесно от организма. 

Магнезиевият малат е особено полезен за хора, страдащи от умора, мускулни болки и фибромиалгия, тъй като ябълчената киселина участва в цикъла на Кребс - който генерира клетъчна енергия. 

Освен това, магнезиевият малат подпомага мускулната функция, нервната система и подобрява метаболизма на енергията. Той се счита за мека форма на магнезий, която е подходяща за хора с чувствителен стомах, предлагайки облекчение от запек без дискомфорт.

Магнезиев таурат

Магнезиевият таурат е вид хранителна добавка, която съчетава магнезий с аминокиселината таурин

Тази комбинация е известна със своето благоприятно влияние върху сърдечно-съдовото здраве, тъй като и магнезият, и тауринът имат роля в регулирането на кръвното налягане и поддържането на здравето на сърцето. 

Магнезиев таурат се счита за една от най-добрите форми на магнезий за предотвратяване на сърдечни аритмии и за подобряване на общата сърдечна функция. Той също така подпомага здравето на нервната система, като може да облекчи симптомите на тревожност и да подобри качеството на съня. 

Магнезиевият таурат се абсорбира ефективно от организма и е подходящ за продължителна употреба.

Магнезиев лактат

Магнезиевият лактат е форма на магнезия, която е комбинация на магнезий и млечна киселина. Тази форма се отличава с добра бионаличност и лесно усвояване от организма, което я прави подходяща за хора с чувствителен стомах. 

Магнезиевият лактат не причинява стомашни раздразнения, които могат да се наблюдават при други форми на магнезиеви добавки. Той е ефективен за поддържане на адекватни нива на магнезий в тялото, подпомага мускулната функция, нервната система и здравето на костите. 

Тази форма на магнезий може да се прилага също за облекчаване на симптомите на умора и за подобряване на съня.

Всяка от изброените по-горе форми има свои специфични приложения и ползи, в зависимост от индивидуалните нужди на човека.

Видове магнезий и как да изберете Видове магнезий и как да изберете

Как да изберете правилния тип магнезий за прием

Изборът на подходяща добавка е ключов за извличане на максималните ползи за здравето и оптималното усвояване на магнезий в организма. 

За да изберете правилния вид магнезий, първо определете вашите здравословни цели – дали това е за подобряване на общото здравословно състояние, за специфични симптоми като мускулни крампи, или за облекчаване на запек. 

Например, магнезиевият цитрат се използва за облекчаване на запек и подобряване на кръвното налягане, докато магнезиев глицинат е предпочитан за намаляване на стреса и подобряване на качеството на съня.

Съществуват и специални видове магнезий за бременни, които помагат за поддържане на здравето на майката и развитието на плода. 

Важно е да се вземе предвид бионаличността на различните форми на магнезий, тъй като някои се усвояват по-лесно от човешкия организъм в сравнение с други. Морският магнезий, например, се извлича от морска вода и често се счита за висококачествен източник на магнезий.

При избора на подходящ вид магнезий, вземете под внимание вашата чувствителност към различните форми. Например, магнезиевият оксид може да причини стомашни раздразнения или диария при някои хора, докато магнезиев глицинат е по-нежен към стомашно-чревния тракт.

Помислете също за възможните взаимодействия с други лекарства, които приемате, и консултирайте се с лекар или фармацевт за най-добрите опции. Някои лекарства с магнезий могат да взаимодействат с други лекарствени средства, така че е важно да се вземат предвид тези взаимодействия и да се избегнат нежелани странични ефекти.

В крайна сметка, изборът на правилния тип магнезиева добавка трябва да се базира на вашите индивидуални нужди, здравословни цели и лични предпочитания. 

Разгледайте различните опции и се консултирайте с нашите фармацевти, ако се затруднявате при избора на най-подходящата форма на магнезиева добавка за вас.

С какви други добавки се комбинира магнезият и защо

Магнезият често се комбинира с други хранителни добавки за подобряване на ефективността и целенасоченото действие на съответната терапия. 

Едно от често срещаните съчетания е заедно с калций, витамин Д и калий за подпомагане на здравината на костите и зъбите. Калцият и витамин Д работят съвместно с магнезия за поддържане на костната плътност, докато калият помага за регулиране на минералния баланс в тялото.

Друга популярна комбинация е магнезий с витамин B6. Тази комбинация може да подобри усвояването на магнезия в организма и да подпомогне нервната система. Витамин B6 усилва ползите на магнезия, особено при облекчаване на симптомите на предменструален синдром (ПМС) и стрес.

За спортисти и активни индивиди, магнезият често се комбинира с добавки за електролитен баланс, като натрий и калий. Тази комбинация помага за поддържане на хидратацията и предотвратяване на мускулни крампи и умора след интензивни упражнения.

Важно е да се отбележи, че взаимодействията между различни добавки могат да варират в зависимост от индивидуалните здравни нужди и състояния. Преди да започнете прием на комбинирана терапия с магнезий и други добавки, е препоръчително да се консултирате със здравен специалист за персонализиран съвет и препоръки.

Често задавани въпроси

  • Какъв магнезий да си купя? 

    Ако вече сте избрали формата магнезий, която е най-подходяща за вашите нужди, следва да изберете марка, на която да се доверите. Нашите фармацевти препоръчват водещи производители като Solgar, Walmark, Webber Naturals, DoppelHerz, Natural Factors и Novae Pharm.
  • Каква е най-подходящата форма за прием на магнезий?

    Изборът на магнезиева добавка зависи от вашите индивидуални здравословни нужди и цели. Магнезиевият цитрат например е добър избор за облекчаване на констипация и подобряване на храносмилането, докато магнезиевият глицинат е предпочитан за намаляване на стреса и подобряване на съня, а магнезиевият оксид се използва за борба с киселини в стомаха и като слабително. За точен съвет по време на избора си можете да се обърнете към нашите фармацевти.
  • Може ли магнезиевият глицинат да помогне при стрес и тревожност?

    Да, магнезиевият глицинат е известен със своите успокояващи свойства и се счита за ефективен в облекчаването на симптомите на стрес и тревожност, както и в подобряването на качеството на съня.