Умора, мускулна слабост, лошо настроение, ставни болки и често боледуване. Ако някое от тези състояния ви звучи познато, то вероятността да страдате от недостиг на витамини и минерали е твърде голяма.

До какви последствия води липсата на витамини, колко опасни могат да бъдат те и какво да предприемете, за да се овладеете положението, четете в следващите редове. 

Често срещани дефицити на витамини и минерали в тялото

Недостигът на витамини и минерали е по-масово състояние, отколкото хората предполагат. Някои дефицити обаче се наблюдават по-често спрямо други. 

Според Щатския здравен институт, най-разпространени са липсите на Витамин D, на витамин B12 и на фолиева киселина (витамин Б9).

Според последни проучвания, дефицитите на желязо, калций и магнезий също са изключително чести. Също така, е видимо повишение на случаите с дефицит на йод и цинк, което е свързано с нарушения в метаболизма и имунната система.

Един от начините да разберете дали имате нужда от допълнителен прием на витамини и минерали, е като съпоставите начина си на живот и хранителния режим с наличието на различните витамини.

  • Витамин Д най-често се синтезира в тялото, когато кожата е изложена на слънце или се консумират храни като риба, яйца и обогатени млечни продукти. Хората с по-тъмна кожа, възрастните хора и тези, които живеят в райони с ограничена слънчева светлина, са по-податливи на дефицит на витамин Д.
  • Желязото се съдържа най-вече в червено месо, бобови култури, тъмнозелени зеленчуци и обогатени зърнени храни, а усвояемостта му се подобрява при прием на витамин С.
  • Витамин Б12  се поддържа чрез редовна консумация на: месо, риба и морски дарове, мляко, сирене и кисело мляко. Особено добри източници на витаминът са жълтъците на яйцата. За хора, хранещи се на принципа на вегетарианството и веганството, най-добрият начин за набавяне на витамин Б12 е под формата на хранителна добавка.
  • Магнезият се съдържа най-вече в храни като зеленолистни зеленчуци, ядки и семена.
  • Храните, богати нафолиева киселина (Витамин Б9)са най-вече зеленчуци с тъмнозелен цвят, като спанак, кейл (къдраво зеле), броколи и брюкселско зеле, бобови растения, семена и ядки, черен дроб, авокадо и яйца.
  • Йодът по всяка вероятност е в недостатъчни количества, в случай, че менюто ви не е богато на храни с йод, като йодирана сол, морски водорасли и морска риба, орехи и др. 

Разбира се, списъкът е твърде дълъг, за да изброим всички храни, съдържащи важните за човешкото тяло микроелементи. Богатото и разнообразно меню е в основата на здравето и когато тялото ни не получава нужните хранителни вещества, е препоръчително да направим изследване за дефицитите им. 

Кога се прави тест за липса на витамини и какво да изследвате Кога се прави тест за липса на витамини и какво да изследвате

Какви са симптомите и кога е време за изследване

Разпознаването на симптомите на дефицит на витамини и минерали може да се окаже трудно. Повечето хора са склонни да приемат, че чувството за умора, слабост и липса на енергия са резултат от прекомерно физическо или умствено натоварване. Същевременно обаче лесното уморяване е един от белезите за липсата на няколко различни витамина.

От друга страна, симптомите на витаминен дефицит нерядко се приписват на други, придружаващи заболявания и пациентът разбира за наличието му на доста късен етап.

Ранното диагностициране е решаващо за по нататъшната прогноза и поддържане на нормалната функция на организма. Затова ако забележите някои от следните симптоми в продължение на дълго време, следва да направите изследване за дефицит на витамини и минерали: 

  • Умора и отпадналост; 
  • Бледа кожа;
  • Чувство за мускулна слабост;
  • Липса на енергия и мотивация;
  • Резки промени в настроението;
  • Мускулни крампи;
  • Болки в ставите; 
  • Кожни проблеми и инфекции;
  • Често боледуване;
  • Чупливи нокти;
  • Честа поява на афти в устата; 
  • Изтъняване или окапване на косата; 
  • Бавно зарастване на раните;
  • Обилно кървене;
  • Трудно кръвосъсирване;
  • Загуба на зрение и др.

Наличието на тези симптоми е признак на недостиг на витамини в организма и в случай, че имате един или повече от тях, е добре да направите тест за липса на витамини и минерали. 

Кога се прави тест за липса на витамини и какво да изследвате Кога се прави тест за липса на витамини и какво да изследвате

Болести, причинени от недостиг на витамини

При идентифициране на дефицит, липсата на адекватни мерки може да има различни последствия – от остър недостиг на витамини в организма до различни здравословни проблеми и заболявания. 

Ето кои са най-честите болести, причинени от недостиг на витамини:

  • Рахит и остеопороза - Тежкият дефицит на витамин D може да причини рахит при деца, което води до меки и слаби кости, и остеопороза при възрастни, което увеличава риска от фрактури.
  • Пернициозна анемия и неврологични проблеми - Нелекуваният дефицит на B12 може да доведе до пернициозна анемия, която засяга производството на червени кръвни клетки, както и неврологични проблеми като невропатия и когнитивен спад.
  • Желязодефицитна анемия - Желязодефицитната анемия е причина за умора, слабост и когнитивни увреждания, поради липса на капацитет за пренасяне на кислород в кръвта.
  • Мускулни крампи и сърдечни аритмии - Дефицитът на магнезий причинява мускулни крампи, сърдечни аритмии и да допринесе за състояния като хипертония и диабет.
  • Дефекти на невралната тръба - Дефицитът на фолиева киселина при бременни жени може да доведе до дефекти на невралната тръба при кърмачета, като спина бифида.
  • Нарушения на щитовидната жлеза - Липсата на йод е ключов фактор при заболявания на щитовидната жлеза, водещи до гуша, хипотиреоидизъм и проблеми с развитието.
  • Имунна дисфункция и проблеми със заздравяването на рани - При недостиг на цинк можете да имате увреждане на имунната система и да компрометира здравето на целия организъм. Част от рисковете са трудно заздравяване на рани, невъзможност за справяне с вируси и бактерии, и риск от развитие на хронични болести.

Не на последно място, при дефицит на витамин К може да се стигне до нарушения на кръвосъсирването, което затруднява нормалното съсирване на кръвта.

Видове изследвания за дефицити и как се провеждат 

Най-често прилаган е кръвен тест за недостиг на витамини и минерали

Той се назначава от лекар и се провежда в лаборатория. Представлява минимално инвазивен метод, при който медицинско лице взема малко количество венозна кръв от пациента. 

Задължително кръвта се взима сутрин, на гладно, за да се минимизира риска от невалидност на резултатите.

Пълна кръвна картина (ПКК)

Пълната кръвна картина е най-често използвания метод за определяне на дефицит на витамини и минерали. Чрез това лабораторно изследване се разкриват и други потенциални проблеми като анемия например. 

Основно при такива съмнения се изследва нивото на желязо в организма чрез вземане на кръв. Желязото е жизненоважно за производството на хемоглобин, който пренася кислорода в кръвта. Недостигът на желязо може да доведе до анемия, причинявайки умора, слабост и бледост. 

Кръвно изследване се използва за диагностика и при недостиг на витамин Б12. Витамин Б12 е от съществено значение за нервната функция, образуването на червени кръвни клетки и синтеза на ДНК. 

Кога се прави тест за липса на витамини и какво да изследвате Кога се прави тест за липса на витамини и какво да изследвате

Уринарен тест

Уринарните тестове обикновено не изискват никаква специална предварителна подготовка. 

Изключение правят случаите, когато изследването се прави с първата за деня урина или тези, в които за да се изследва определен микроелемент, е нужно събиране на урина за период от 24 часа. В много редки случаи това се налага при изследването на йод например. 

Въпреки че кръвните тестове са по-често използвани за тази цел, уринарните тестове могат да предоставят ценна информация за някои витамини и тяхното метаболитно състояние, като например: витамин С, витамин В3 и В6

По-често уринарните тестове се използват при установяване на дефицит като калций, магнезий, цинк и други. 

Серумни тестове

Серумните тестове измерват директно нивата на отделните витамини и минерали в кръвта. Например, серумният тест може да се използва за определяне на нивата на витамин Д

Той е важен за поддържане здравето на костите, имунната система и цялото благосъстояние на тялото ви. Дефицитът на витамин Д може да бъде причина за негативни промени в настроението, включително депресия и умора, тъй като той играе важна роля в регулирането на мозъчните функции

Тестове за червени кръвни клетки (еритроцити)

Някои вещества като фолиева киселина и цинк се намират предимно в червените кръвни клетки. Фолиевата киселина е от огромно значение за синтеза на ДНК и дефицитът може да доведе до анемия, слаб растеж и проблеми с развитието. 

Бременните жени се нуждаят от достатъчно фолиева киселина за развитието на плода. Липсата ѝ може да доведе до дефекти на невралната тръба при бебетата. Затова е важно бъдещата майка да приема допълнителни добавки с витамин Б9 преди да започнат опитите за забременяване и по време на първите месеци от бременността.

Изследването на еритроцитите може да осигури по-точна оценка на нивата на микроелементи в организма.

Цените на тестовете в българските лаборатории варират между 10 и 100 лв. Ако се изследвате за липса на един витамин, цената е по-ниска. В случай, че тествате няколко дефицита, цената значително се увеличава. Лабораториите предлагат и пакетни предложения, които са много по-изгодни при необходимост от тестване за липса на няколко витамини. 

Как да тълкувате резултатите от изследванията за липса на витамини

След като направите тест за липса на витамини и минерали, може да получите следните резултати:

  • Нормални – когато нивата на изследваните микроелементи попадат в посочените референтни стойности;
  • Ниски – когато нивата на изследваните микроелементи са под референтните стойности;
  • Високи – когато нивата на изследваните микроелементи надхвърлят референтните стойности.

Тълкувайте резултатите според това, дали измерените нива на витамините са нормални, ниски или високи, но не си поставяйте сами диагноза. За целта трябва да се обърнете към вашия лекар – той ще оцени вашето състояние въз основа на резултатите от изследването, но и според вашата медицинска история.

Кога се прави тест за липса на витамини и какво да изследвате Кога се прави тест за липса на витамини и какво да изследвате

Как да подберете правилните добавки за регулиране на дефицитите

Ако вашето изследване за недостиг на витамини показва дефицит, може да се наложи прием на хранителни добавки с витамини. Изборът на правилните добавки е от съществено значение за осигуряване на ефективно лечение без странични ефекти. 

Ето и кои са трите най-важни принципа, от които да се ръководите при избора си на добавки:

  1. Информирайте се за производителя. Доверявайте се на утвърдени брандове, които се ползват с добър имидж в индустрията.
  2. Заложете на качеството. Избирайте добавки, които са тествани от независими лаборатории за качество и ефикасност.
  3. Проучете съставките. Информирайте се какъв е произходът на съответната добавка, по какъв начин е обработвана и съхранявана.

В аптека Нове Фарм ще намерите витамини и минерали на производители, доказали качеството на продуктите си с редица тестове от независими лаборатории и снабдени със съответния сертификат за качество. 

В случай, че срещате трудност при избора си, нашите фармацевти с радост ще ви съдействат, за да изберете най-подходящата за вас хранителна добавка на най-добра цена. 

Често задавани въпроси 

  • Кога е необходимо да се направи тест за липса на витамини?

    Тест за дефицит на витамини обикновено се препоръчва, ако имате симптоми, които могат да бъдат свързани с недостиг на витамини или минерали или съмнения за проблеми с усвояването на определени вещества.
  • Възможно ли е да имам дефицит на витамини и минерали вследствие на вегетарианство?

    Диетични ограничения като веганство и вегетарианство могат да бъдат една от причините за дефицит най-вече на витамин Б12.
  • Какво да предприема в случай, че имам дефицит на витамини или минерали?

    В случай, че установите дефицит на витамини и минерали в тялото си, е добре на първо място да се опитате да си набавите достатъчно количество, за да попълните липсите в организма. Имайте в предвид, че много от витамините и минералите могат да се натрупват в организма и е необходимо да проявите търпение към естествените процеси на вашето тяло.