Тялото се нуждае от множество витамини за профилактика на заболяванията, поддържане на добро общо здраве и грижа за тъканите, органите и системите. 

Кога човечеството открива съществуването на витамините и как те влияят на здравето е въпрос, който ни връща към 1912 година. Тогава Казимир Функ пръв въвежда термина витамин и открива, че храната съдържа много повече вещества от познатите към онзи момент белтъчини, въглехидрати и мазнини.

През следващите десетилетия ролята на всеки витамин за човешкия организъм и ползите от него стават обществено достояние благодарение на труда и усилията на епидемиолози, лекари и химици.

Историята на продуктите, съдържащи богато разнообразие от витамини и минерали – мултивитамините – е още по-кратка. Първите мултивитамини датират от 1916 г. Тогава на пазара се появява продукт, приличащ на съвременните хранителни добавки. 

Въпреки кратката си история, мултивитамините бележат нечуван за фармацията успех. За последните около 20 години, продажбите на мултивитамини се удвояват, а броят на потребителите и пациентите, които ги приемат, системно нараства.

Как да изберете добри мултивитамини Как да изберете добри мултивитамини

Стресът, забързаният начин на живот, непълноценното хранене и лошото качество на съня, преумората и липсата на качествена храна водят до бързо изчерпване на витамините и минералите в организма. Това създава необходимост на съвременния човек да ги приема чрез откритието на науката – мултивитамините.

Какво представляват мултивитамините: видове и употреба

Съвременните мултивитамини са фармацевтичен продукт в различна форма, лесна за дозиране и употреба. Те доставят на тялото богато разнообразие от ценни витамини , минерали и антиоксиданти, важни за профилактика на заболяванията и за подсилване на имунната система. 

Комбинираните витамини са част от всеки пълноценен здравословен режим и могат да се приемат свободно всеки ден, без да е нужно лекарско предписание с малки изключения. 

В първите години от появата си мултивитамините са били рекламирани като ефективно решение за облекчаване на кожни проблеми, запек, недохранване, нервна недостатъчност, физически срив и мозъчна мъгла. Днес вече е известно, че полезните им свойства далеч не се изчерпват с изброеното.

Как да изберете добри мултивитамини Как да изберете добри мултивитамини

По отношение на видовете мултивитамини можем да отбележим, че разнообразието на пазара е огромно. 

Те могат да се открият под формата на:

  • Хапчета и таблетки
  • Капсули за възрастни
  • Дъвчащи бонбони за деца
  • Разтворими таблетки
  • Капки и други течни формули.

Сред всички тези форми за прием, потребителите могат да изберат най-удобната за тях.

Особено ценни са мултивитамините, които осигуряват на тялото жизненоважни хранителни вещества, които организмът не може да синтезира сам или при които е невъзможен прием чрез храната. Трудно е например да си осигурите нужната доза дневна доза витамин Д без слънчевите лъчи, а дефицитът му има сериозни здравословни последствия, част от които са свързани със костни проблеми и дисфункция на нервната система.

Хората, чиито хранителен режим е беден на витамини и минерали, еднообразен, свързан предимно с консумация на фабрикати и полуфабрикати, намират мултивитамините са особено ценен помощник за поддържане на здравето. Те търсят добри мултивитамини, които да допълнят непълноценния им хранителен режим и да попълнят депата на витамини и минерали в тялото им.

Добрите мултивитамини са тези, които доставят най-висок процент от препоръчителната дневна доза витамини за конкретния човек. Правилният баланс на съставките спрямо възраст и пол е ключов маркер за качеството на продукта и за това, че потребителят е направил най-добрия избор спрямо своите индивидуални нужди.

Маркери за качество на мултивитамините

Изборът на най-подходящите и качествени мултивитамини не е лесна задача. Напротив - често птребителите срещат трудност да преценят кои са най-добрите хранителни добавки сред богатото разнообразие на пазара. 

За да сте сигурни в избора си на хранителни добавки, доверете се на тези маркери за качество:

  • Естествени или синтетични: Синтетичните добавки са продукт на науката и също са ефективни, но естествените формули се абсорбират по-добре от тялото, тъй като това е един от естествените му процеси.
  • Съдържание на хелатни минерали: За максимално усвояване на минералите в мултивитамините е важно да се съдържат хелатни минерали, които са минерали, свързани с аминокиселини. Тези хелатни форми са най-ефективни и са маркер за качество.
  • Форма на витамините: Включването на най-биологично активните форми на витамините в дадена хранителна добавка или мултивитамини също е маркер за качество. В допълнение, витамините в активна коензимна форма също са по-ефективни.
  • Цена и бранд: Твърде ниската цена може да сочи некачествена добавка, а популярните брандове са тези, на които потребителите по-често поверяват грижата за здравето си.
  • Процент от препоръчителната дневна доза витамини: Колкото по-голям процент от дневната препоръчителна доза на всички витамини и минерали доставят дадени мултивитамини, толкова по-ефективни са те и това също е маркер за качество.

Сред маркерите за качество са и липсата на замърсители и контролираното производство. Те се отличават с безопасни, санитарни и добре контролирани производствени практики, липса на ГМО и др.

В редовете по-долу ще научите повече за критериите за качество и надеждност, така че да направите информиран избор.

Състав на мултивитамините

Съставът на мултивитамините е различен и зависи от бранда и производителя. Добрите продукти доставят на организма точното количество от най-важните витамини и минерали и се отличават с балансирана формула. 

Най-често в продуктите може да откриете витамин С, A, E, D3, К, както и витамините от група Б.

От минералите най-често използвани във формулите са калий, йод, селен, цинк, калций, магнезий, манган, бета каротин и желязо.

Ефектът може да се допълва от други важни за здравето и красотата съставки като билкови екстракти, антиоксиданти, коензим Q10, пробиотици, глюкозамин и др.

Как да изберете добри мултивитамини Как да изберете добри мултивитамини

Произход на съставките

Повечето потребители считат, че лекарствените продукти се произвеждат благодарение на химията, а хранителните добавки са произведени от естествени съставки, което е абсолютно невярно съждение

Витамините и минералите в мултивитамините могат да бъдат:

  • Естествени: получени от растителни или животински продукти,
  • Синтетика, идентична с природата: съставките са произведени в лаборатория, но тяхната молекулярна структура е идентична на тази, срещаща се в природата;
  • Напълно изкуствени: произведени синтетично в лаборатория.

Малко познат за потребителите факт е, че изкуствено създадените витамини и минерали могат да бъдат произведени от всичко – от нефт до ацетиленов газ. Това не значи, че са вредни; напротив – ползите им са съизмерими с тези на естествените съставки.

Натурални и изкуствени добавки

Според повечето изследвания, натуралните съставки са по-предпочитани и по-ефективни. Но това далеч не означава, че пациентите няма да постигнат оптимални резултати, приемайки мултивитамини с изкуствени съставки

Приемът на изкуствени добавки не следва да бъде притеснителен, тъй като действието на съставките не се променя в зависимост от произхода. Основното, което следва да се съблюдава при избора е произхода на добавките и конкретните нужди. 

Съставките, вложени във всеки от продуктите могат да бъдат и комбинирани. За да дадем повече яснота за това какво точно пише на етикета на всяка добавка, нека разгледаме подробно състава. 

Натурални съставки

Натуралните съставки в мултивитаминните добавки могат да бъдат следнтие видове:

  • Витамини и минерали: Често срещани в хранителните добавки, тези съставки се извличат от естествени източници като плодове, зеленчуци и месо.
  • Билки и растителни екстракти: Използват се в различни форми – като сушени, на прах или във вид на екстракт.
  • Ензими: Придобивани от естествени източници, тези съставки помагат за подобряване на храносмилането и метаболизма.
  • Пробиотици: Живи микроорганизми, които поддържат здравето на червата.
  • Натурални Масла и Омега-3 Мастни Киселини: Често извличани от риба или растителни източници като семена от лен.

Изкуствени съставки

Изкуствените съставки в мултивитаминните добавки могат да бъдат следнтие видове:

  • Синтетични витамини и минерали: Произведени в лаборатории, тези съставки имитират ефектите на техните натурални аналози.
  • Консерванти: Добавки за удължаване на срока на годност на продукта.
  • Оцветители и ароматизатори: Изкуствено създадени за подобряване вкуса и външния вид на добавките.
  • Емулгатори и стабилизатори: Помагат за поддържането на еднородна текстура и предотвратяват разделянето на съставките.

Съществуват както хранителни добавки с изцяло естествен състав, така и такива, чиито вкусове, аромати и срок на годност се поддържат благодарение на химичните съединения, вложени в тях. 

Това обаче не е повод за притеснение, тъй като в хранителната индустрия често се използват същите съставки, а крайният продукт винаги е подложен на тестове, които да гарантират безопасността и качеството.

Как да изберете добри мултивитамини Как да изберете добри мултивитамини

Комплексно действие на елементите

Мултивитамините доставят на тялото богато разнообразие от витамини и минерали, което е важно, тъй като комплексното действие на елементите в продукта е доказано. 

Някои витамини и минерали се нуждаят един от друг, за да се прояви действието им. Най-значимият пример за действие на витамина върху минералния метаболизъм е ролята на витамин D в метаболизма на калция и фосфора

Десетки са примерите за взаимодействие между витамините и минералите, поради което говорим за комплексно действие на елементите. При съвместимост между две отделни субстанции се наблюдава по-висока ефективност от комбинацията в сравнение с това, ако се приемат отделно. При несъвместимост ефектът е многократно по-нисък. 

Производителите на мултивитамини идеално познават взаимодействието между витамините и минералите и прилагат тези познания в производството. Така хранителните добавки са максимално ефективни и се наблюдава комплексното действие на елементите.

Ако потребителите приемат отделно витамините и минералите, от които се нуждаят, а не като един продукт – мултивитамини – съществува риск да комбинират такива, които не си влияят оптимално. С това те намаляват ефективността им и не се възползват максимално от добавките, които приемат. 

Тази грешка е невъзможна при прием на мултивитамини, тъй като те са комбинирани от специалисти и потребителят следва само да се ориентира от опаковката за начина и честотата на приема.

Как да изберете добри мултивитамини Как да изберете добри мултивитамини

Надеждност на марката

Когато става въпрос за мултивитамини и хранителни добавки, които се приемат за съхраняване на здравето и подпомагане на имунната система, надеждността на марката е от ключово значение. 

Хранителните добавки не са продукт, който се контролира толкова строго и стриктно като лекарствените продукти. Това прави избора на марка, популярна с качеството на продуктите си, на която може да се има доверие, от съществено значение. 

Ние, фармацевтите на аптека Нове Фарм, държим на качествените хранителни добавки от проверени производители, като работим с най-добрите марки на пазара, предлагайки отлично съотношение между качество и цена. 

Ценови клас

Цената често е основен фактор при избора на хранителни добавки. 

Хората с нарушено здраве имат нужда от най-добрите мултивитамини, които максимално ще помогнат за разрешаване на здравословния проблем, свързан с недостига на дадените витамини и произтичащите от този недостиг неприятни симптоми. 

Именно затова, ориентирайки се на пазара, добавките със съмнително ниска цена е добре да се избягват. 

Разчитайки на хранителни добавки, чието качество и цена пораждат недоверие, вие можете да влошите здравословното си състояние, особено при по-сериозни дефицити. По-високата цена обикновено предполага по-добро качество, но добри продукти съществуват и в по-ниските ценови класове. 

Тестове и сертификати

Най-добрите мултивитамини са минали през редица тестове и притежават сертификати за качество. Прозрачността, представянето на сертификати за качество и свободният достъп на потребителите до резултати от тествания в независими лаборатории са белег, който отличава по-добрите хранителни добавки. 

Световните лидери в производството на мултивитамини залагат на сертификати за безопасност, доказан произход на съставките, сертифицирани са в лаборатории и не съдържат ГМО. 

Те печелят доверието на потребителите и показват висока ефективност и отлични ползи за здравето при прием всеки ден, като доставят на организма необходимите витамини и минерали, подходящи за всяка конкретна нужда.

Често задавани въпроси

  • Какви са ползите от приема на мултивитамини?

    Мултивитамините допълват хранителния недостиг от храната и подпомагат общото здраве и благосъстояние.
  • Има ли разлика между мултивитамините за мъже и за жени?

    Витамините за имунитет например често не се предлагат във формули, разделени за мъже и жени. Съществуват обаче специални хранителни добавки, създадени конкретно за нуждите на мъжете или жените, тъй като телата ни се различават, което предполага и различни нужди на организма. В аптека Нове Фарм ще намерите не само мултивитамини за мъже и жени, но и за различни възрасти.
  • Колко често трябва да се приемат мултивитамини?

    При наличието на установен дефицит, приемът се контролира и определя от това кога нивата на витамини и минерали в организма е оптимално. Във всички останали случаи, приемът на мултивитамини се препоръчва, когато с хранителния режим и начина си на живот не успявате да набавите нужните за здравето си микроелементи.
  • Имат ли странични ефекти мултивитамините?

    Мултивитамините нямат странични ефекти, когато се приемат по указания от производителя начин. Въпреки това, ако имате хранителни алергии или придружаващи заболявания, е най-добре да се консултирате с лекар при избора на добавка.