От всички витамини, от които тялото ни се нуждае, един се откроява като невъзпят кръстоносец, борещ се на почти всички фронтови линии в името на нашето здраве - витамин C

Набавянето му е също толкова лесно, колкото и освобождаването му от организма. Пътят му от близкия супермаркет или дрогерия до отделителната система на човек отнема часове, а нуждата от него остава постоянна

Кога и как се пие Витамин С - пълно ръководство Кога и как се пие Витамин С - пълно ръководство

Защо витамин C е толкова важен за здравето?

Витамин C е известен още като аскорбинова киселина или L-аскорбат. Той е водоразтворим витамин, който играе съществена роля в множество биологични процеси в организма. Тъй като човешкото тяло не може да го произвежда самостоятелно, трябва да бъде набавян от външен източник като храна или хранителна добавка.

Ползите му едва ли биха могли да се поберат до последната само в една статия, но ето кои са най-съществените: 

  • Подкрепа на имунната система: Допълнителният прием на Витамин C може би е най-известен с ролята си в подкрепа на имунната система. Той помага за стимулиране на производството на бели кръвни клетки, които са от съществено значение за борбата с инфекциите.
  • Антиоксидантни свойства: Витамин С е мощен антиоксидант, което означава, че помага за защитата на клетките от оксидативен стрес и увреждане, причинено от свободните радикали. Това забавя процеса на стареене и намалява риска от хронични заболявания. 
  • Производство на колаген: Като казахме стареене, Витамин С е от основно значение за производството на колаген - протеинът, който играе решаваща роля за здравето на кожата, косата, ноктите и съединителните тъкани и запазва кожата здрава и млада. 
  • Заздравяване на рани: Аскорбиновата киселина се доказва като ефективен помощник в заздравяването на рани и възстановяването на увредени тъкани.
  • Усвояване на желязо: Приемът на аскорбинова киселина подобрява усвояването на нехемово желязо (типа желязо, намиращо се в храни на растителна основа) в храносмилателния тракт. Това е особено важно за хора, които следват вегетарианска или веганска диета и може да имат по-висок риск от дефицит на желязо. 
  • Здраве на сърцето: Някои проучвания показват, че по-високият прием на витамин С се свързва с намален риск от сърдечни заболявания, подобряване на функцията на кръвоносните съдове и намаляване на кръвното налягане. 
  • Здраве на очите: И тук Витамин С не остава безучастен. Той може да намали риска от свързана с възрастта макулна дегенерация и катаракта, благодарение на действието си на антиоксидант. 
  • Намаляване на стреса: Смята се, че витамин С може да помогне за намаляване на физическите и психологическите ефекти на стреса чрез подпомагане на надбъбречните жлези.
  • Противовъзпалителни ефекти: Витамин С има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при управлението на хронични възпалителни състояния.
  • Здраве на мозъка: Някои изследвания показват, че витамин С играе роля в защитата на мозъка от свързан с възрастта когнитивен спад и състояния като болестта на Алцхаймер.

Това са само част от многобройните ползи на аскорбиновата киселина за човешкия организъм. Ролята на Витамин C е открита и при подобряване на състоянието при пациенти с подагра, астма и алергии

Освен всичко изброено до тук, чудодейният витамин притежава свойството да подобрява настроението и тонуса, а локалното му приложение има множество ползи, като една от тях е защита срещу вредните ефекти на ултравиолетовото (UV) лъчение от слънцето. 

L-аскорбат може да бъде лесно набавен чрез храна. Източници на този витамин са цитрусови плодове (портокали, лимони), червени и зелени пиперки, ягоди, киви, магданоз, броколи, зеле и други. 

Важно е да се вземе в предвид, че съдържанието на витамин C в храната се губи при дълготрайна топлинна обработка. За да се запази максимално количество, препоръчителен метод на готвене е на пара или задушаване за кратък период от време.

Кога и как се пие Витамин С - пълно ръководство Кога и как се пие Витамин С - пълно ръководство

По колко витамин C на ден трябва да получава тялото

Препоръчителната дневна доза витамин C може да варира в зависимост от възрастта, пола, физическата активност, здравословното състояние и други фактори. Ежедневният минимален прием за възрастни обикновено се счита за около 70-100 мг. Тази доза е достатъчна, за да предотврати дефицит на витамин C и да поддържа нормалните функции на организма.

За децата и тийнейджърите дневните нужди от витамин C са по-ниски и се различават в зависимост от възрастта. Така например децата на възраст между 1 и 3 години обикновено имат нужда от около 15-20 мг витамин C дневно, докато тийнейджърите се нуждаят от около 75-90 мг на ден.

За бременни и кърмещи жени, както и за хора със специфични здравословни проблеми или увеличени нужди от витамин C, лекарите могат да препоръчат по-високи дози.

Кога и за какво е нужен витамин C под формата на добавка

Въпреки че естественият прием чрез храната остава най-добрият начин за набавянето на повечето витамини, диетата често се явява недостатъчно богата на хранителните вещества, от които организмът ни има нужда. 

В този и следните случаи добавянето на витамин C под формата на хранителна добавка остава следващият най-полезен метод: 

  • При повишени нужди: Някои ситуации могат да увеличат нуждите от витамин C, като например бременност, кърмене, интензивна физическа активност, стрес или болести. В такива случаи, лекарите препоръчат витамин C като добавка, за да се осигури достатъчно количество.
  • При имунни нарушения: Витамин C се свързва с подобряване на имунната функция и може да бъде полезен при хора със слаба имунна система или склонни към чести инфекции. Витамин C може да подпомогне и бързото възстановяване след инфекции.
  • При подкрепа за здрава кожа и за заздравяване на рани: Тъй като витамин C играе важна роля в синтеза на колаген, този витамин се предписва и като добавка за подобряване на кожното състояние и за по-бързото възстановяване на кожата.  
Кога и как се пие Витамин С - пълно ръководство Кога и как се пие Витамин С - пълно ръководство

Препоръчва ли се превантивната сумпелемтация с витамин C

Витамин C не е лекарство и на практика не лекува заболявания. Той е необходим като хранително вещество, за да бъде подкрепа на здравия човешки организъм. 

Превантивната суплементация се препоръчва тогава, когато здравословните нужди от витамин C не могат да бъдат удовлетворени чрез разнообразна и балансирана храна.

От друга страна липсата на достатъчно количество аскорбинова киселина в диетата може да доведе до развитие на болести, известни като скорбут и подобни състояния.

Симптоми на дефицита на този витамин са състояния като: 

  • Скорбут: Това е клиничното име за сериозна липса на витамин C. Симптомите на скорбут могат да включват оток и кървене на венците, лесна наранимост на кожата и бавно заздравяване на рани, мускулна слабост, болки в ставите и анемия.
  • Умора и слабост: Хроничната липса на витамин C може да предизвика умора и слабост. Този витамин е важен за производството на карнитин от тялото, който играе роля в енергийния метаболизъм.
  • Кожни проблеми: Недостигът на витамин C може да доведе до по-слаба колагенова продукция, която е важна за здравата кожа. Това може да предизвика суха кожа и по-бавно заздравяване на рани.
  • Чести инфекции: Витамин C подпомага имунната система и дефицитът му може да направи организма по-уязвим за инфекции и простудни заболявания.
  • Мускулни и ставни проблеми: Липсата на витамин C може да допринесе за болки и проблеми в ставите и мускулите.
  • Нервни симптоми: Рядко, но при сериозна липса на витамин C, могат да се появят нервни симптоми като раздразнителност и депресия.
Кога и как се пие Витамин С - пълно ръководство Кога и как се пие Витамин С - пълно ръководство

Стимулация на имунната система с витамин C

Както вече споменахме, витамин C е мощен антиоксидант, който влияе превантивно спрямо хроничните заболявания. Те, от своя страна, често са резултат на недостатъчно силната имунна система. 

Аскорбиновата киселина влияе на имунния отговор на организма, като по този начин предпазва от редица заболявания или прави минаването през болестта по-краткотрайно и с по-малко симптоми. 

Комбинации между витамин Ц и други добавки

Комбинирането на витамин С с други хранителни добавки има различни ползи за здравето и подобрява цялостната ефективност при усвояването на добавките. 

Ето кои са най-срещаните комбинации на витамин С с други добавки:

  • Витамин С и цинк: Тази комбинация често се използва за поддържане на имунното здраве. Цинкът, подобно на витамин С, играе решаваща роля в имунната функция. Заедно те могат да помогнат за повишаване на защитните сили на организма срещу инфекции. 
  • Витамин C и витамин D: Витамин C и витамин D са от съществено значение за имунната система. Някои проучвания показват, че приемането на тези два витамина заедно може да бъде от полза за цялостната имунна подкрепа. 
  • Добавки с витамин С и колаген: Витамин С е необходим за синтеза на колаген, така че тези две добавки почти задължително се приемат заедно. 
  • Витамин С и пробиотици: Комбинирането на витамин С с пробиотици подобрява усвояването на хранителните вещества и цялостното здраве на червата. 
  • Витамин С и витамини от група В: Витамините от група В са от решаващо значение за енергийния метаболизъм и цялостното благосъстояние. Витамин С подпомага усвояването на витамини от група В.
  • Витамин С и омега-3 мастни киселини: Омега-3 мастните киселини, често срещани в добавките с рибено масло, имат противовъзпалителни свойства и поддържат здравето на сърцето и мозъка. Витамин С подобрява ефективността на тези мастни киселини, като подпомага тяхното усвояване от организма. 
  • Витамин С и антиоксиданти: Комбинирането на витамин С с други антиоксиданти, като витамин Е или селен, може да осигури по-всеобхватна защита срещу оксидативен стрес и увреждане от свободните радикали. 
  • Витамин C и желязо: Витамин C значително подобрява усвояването на нехем желязо, което, както казахме, се намира в храните на растителна основа. Комбинирането на витамин С с богати на желязо добавки  или храни може да помогне за предотвратяване на недостиг на желязо.
Кога и как се пие Витамин С - пълно ръководство Кога и как се пие Витамин С - пълно ръководство

Колко време се пие витамин С според целта на приема

Времето, през което трябва да се приема витамин C, зависи от целта на приема. Аскорбинова киселина може да се приема за различни цели и продължителността на приема може да варира. 

Ето някои общи насоки:

  1. За ежедневно поддържане на здравето: Ако приемате витамин C като част от здравословния си начин на живот, продължете да го приемате ежедневно през цялата година. Дневната доза обикновено се определя в зависимост от вашите индивидуални нужди и цели.
  2. За подпомагане на имунната система: Ако приемате витамин C, за да подпомогнете имунната си система, можете да го приемате редовно през цялата година, както и да увеличавате на дозата по време на сезоните на простуди и грип. 
  3. За конкретни здравословни проблеми: Ако витаминът се предписва за определено здравословно състояние, следвайте указанията на вашия лекар или здравен специалист относно продължителността на приема и дозировката.
  4. За краткосрочни нужди: Има ситуации, когато витамин C може да се приема краткосрочно, например за ускоряване на възстановителния процес след заболяване или операция. В такива случаи приемът се определя според нуждите и указанията на лекаря.

Кога се пие витамин С - сутрин или вечер

На въпроса кога се пие витамин C точен и верен отговор няма. Най-добре е приемът на витамин Ц да бъде разделен на два пъти през деня, защото процесът на усвояване и изхвърляне от организма е краткотраен. 

Заради ободряващия си ефект се препоръчва дозите да не се пият непосредствено преди лягане

В случай, че имате гастроентерологични проблеми, не приемайте добавката на гладно, тъй като витаминът е вид киселина.

От каква възраст може да се приема витамин C

Приемът на витамин С може да започне в ранна възраст и се приема, че е безопасен за деца и възрастни. Счита се, че бебетата до шестмесечна възраст нямат нужда от допълнителна суплементация, тъй като в кърмата или формулата за кърмачета е достатъчно богата на хранителни вещества. 

След тази възраст децата могат постепенно да започнат да консумират твърди храни и да получат витамин С и други ценни витамини и минерали от плодове и зеленчуци. Въпреки това, ако в диетата на детето липсва разнообразие, витаминът може да се добави по формата на хранителна добавка. 

Допълнителни съвети и препоръки

Някои ценни допълнителни препоръки на нашите фармацевти включват:

  • Изберете висококачествени добавки на препоръчани марки. В аптека Нове Фарм ще намерите изобилие от продукти с витамин С, които се отличават с тествано качество и гарантирано съдържание. 
  • Проверете дозировката и винаги спазвайте предписанията в листовката. Възможни са стомашни неразположения в случай на предозиране с витамин C. 
  • Помислете за бионаличността (усвояването). Добавките с витамин С се предлагат в различни форми, включително аскорбинова киселина, калциев аскорбат и липозомен витамин С. Някои форми може да имат по-добро усвояване от други.

Не забравяйте, че витамин С е само част от здравословния начин на живот. От съществено значение е да поддържате балансирана диета, да се занимавате с редовна физическа активност, да спите достатъчно и да си осигурите здравословно управление на стреса.

Често задавани въпроси

  • Каква е разликата между аскорбинова киселина, калциев аскорбат и липозомен витамин С?

    Аскорбиновата киселина е стандартната форма на витамин C, водоразтворима е и е най-често използваната. На вкус е кисела и може да предизвика дразнене на чувствителната стомашна мембрана при някои хора, особено при високи дози. Калциевия аскорбат е по-щадящ стомаха и е с неутрален вкус, а липозомният витамин C позволява на молекулите на витамин C да се поемат по-ефективно в клетките и е с най-поносим на вкус.
  • Има ли значение кой вариант на добавката ще избера?

    Изборът зависи най-вече от това дали имате стомашен проблем, който трябва да съобразите. Усвояването на липозомният витамин C е по-добро в сравнение с другите съединения. Който и от трите възможни варианта да изберете, хранителните добавки в аптека Нове Фарм са с доказано качество.
  • Има ли лекарства и добавки, с които не е препоръчително да се смесва витамин C?

    Да, съществуват такива. Това са антикуагулантите (разреждащи кръвта), антиациди (против киселини в стомаха) и алуминий съдържащи продукти.