Грижата за имунната система често започва да се практикува едва след първите симптоми на имунодефицит. Постоянно течащ нос, развиване на алергии и чести боледувания са само част от признаците на отслабения имунитет. 

Когато имунния дефицит достигне определено ниво, се случва така наречения срив на имунната система. 

Какво е срив на имунната система и защо се случва

Сривът на имунната система, известен също като имунодефицит или дисфункция на имунната система, се отнася до състояние, при което имунитетът не е достатъчен, за да защити ефективно тялото от инфекции и болести. 

Имунната система е отговорна за идентифицирането и борбата с вредни патогени като бактерии, вируси, гъбички и други патогени.

Как се лекува срив на имунната система? Как се лекува срив на имунната система?

Има два основни типа срив на имунната система - първичен и вторичен: 

  • Първичният имунен дефицит обикновено присъства при раждането и се причинява от генетични мутации или наследствени заболявания. Индивидите с първичен имунен дефицит може да имат отслабена или недоразвита имунна система, което ги прави по-податливи на инфекции.
  • Вторичният имунен дефицит възниква в резултат на външни фактори или медицински състояния, които отслабват имунната система. Тези фактори могат да включват: инфекции,медикаменти, недостатъчно хранителни вещества и други. 

Рискови фактори и симптоми при срив на имунната система

Върху здравето на имунната система влияят множество фактори от различен произход. Лечението на срив на имунната система трябва да започне с изясняването на причината

Ето каква може да бъде тя: 

  • Генетични фактори: Някои хора се раждат с генетични мутации, които могат да доведат до първични имунодефицитни нарушения. Това ги прави по-податливи на инфекции от ранна възраст.
  • Възраст: Имунната система може да отслабне с възрастта, особено при възрастните хора, което ги прави по-уязвими към инфекции.
  • Лекарства: Някои лекарства като кортикостероиди, лекарства за химиотерапия и имуносупресивни лекарства могат да потиснат имунната система като страничен ефект.
  • Недохранване: Липсата на основни хранителни вещества, особено витамини и минерали като витамин С, витамин D и цинк, може да наруши имунната функция.
  • Стрес: Хроничният стрес и тревожност влияят негативно на здравето. Напълно възможен е и срив на имунната система от стрес.
  • Фактори на околната среда: Излагането на токсини или замърсители от околната среда може да има вредно въздействие върху имунната система и баланса в организма.
Как се лекува срив на имунната система? Как се лекува срив на имунната система?

Симптомите на имунодефицит могат да варират в широки граници в зависимост от основната причина и тежестта на състоянието. 

Най-често тези симптоми са: 

  • Чести инфекции: Регулярните инфекциозни състояния е един от първите признаци за срив на имунната система Пример за такива са респираторни инфекции (напр. пневмония, бронхит), кожни инфекции, стомашно-чревни инфекции и др.
  • Бавно заздравяване на рани: Слабият имунитет се отразява и на зарастването на рани, като това се взима в предвид най-вече при планиране на операции.
  • Хронична умора: Хроничната умора е симптом на срив на имунната система, но е важно да се вземе в предвид, че и тя се явява не само симптом, но и причина за това състояние.
    Автоимунни заболявания: Сривът на имунна система може да доведе до развитие на тежко автоимунно заболяване. В тези случаи тя не разпознава клетките на организма като свои и погрешно ги атакува. Симптомите на това състояние включват болки в ставите, кожни обриви и т.н.
  • Загуба на тегло: Когато загубата на телесно тегло не е свързана със специфичен хранителен режим, може да се съотнесе към един от симптомите на имунен дефицит. Често това се проявява като резултат на хронични инфекции.
  • Повтарящи се заболявания: Както споменахме, честите или продължителни заболявания могат да са признак и за дисфункция на имунната система.
  • Алергии: Някои хора със слаба имунна система могат да развият алергии или да изпитат влошени симптоми на алергия.
Как се лекува срив на имунната система? Как се лекува срив на имунната система?

Диагностични методи и изследвания за имунен дефицит

Диагностицирането на състояния, свързани с компрометираната имунна система изисква комбинация от медицинска история, физически преглед, лабораторни тестове и понякога медицинска образна диагностика.

Ето някои общи диагностични методи и подходи за медицински изследвания за установяване на имунен статус: 

  • Медицинска история и физикален преглед: Подробната медицинска история, включително всяка фамилна анамнеза за имунно-свързани състояния, често е първата стъпка в диагностиката. Физическият преглед също може да предостави важна информация за цялостното здраве на пациента и всички признаци на инфекция или автоимунни заболявания.
  • Пълна кръвна картина (ПКК): ПКК измерва различни компоненти на кръвта, включително бели кръвни клетки. Аномалиите в броя на левкоцитите могат да показват проблем с имунната система.
  • Брой на имунните клетки: Поточната цитометрия може да се използва за оценка на броя и видовете имунни клетки (Т клетки, В клетки и други) в кръвта.
  • Нива на серумни имуноглобулини: Измерването на нивата на имуноглобулини (антитела) в кръвта може да помогне за идентифициране на нарушения като хипогамаглобулинемия или хипергамаглобулинемия.
  • Тестване за специфични антитела: ELISA (ензимно-свързан имуносорбентен анализ) и други анализи могат да се използват за откриване на специфични антитела срещу патогени. Намалените нива на антитела или липсата на специфични антитела могат да показват имунен дефицит.
  • Генетично изследване: Благодарение на генетичното изследване могат да се идентифицират мутации, свързани с първични имунодефицитни нарушения.
  • Тестване за автоантитела: В случаи на предполагаеми автоимунни заболявания, тестовете за откриване на автоантитела срещу специфични тъкани или антигени могат да помогнат при диагностицирането.
  • Кожни тестове: Туберкулиновите кожни тестове (напр. PPD) и други кожни тестове могат да помогнат при диагностицирането на определени инфекции като туберкулоза.
  • Образна диагностика: Образни изследвания като рентгенография на гръдния кош, компютърна томография или ЯМР могат да се използват за оценка на наличието на инфекции, аномалии на лимфните възли или други структурни проблеми.
  • Биопсии: В някои случаи може да е необходима тъканна биопсия за диагностициране на състояния като лимфом или автоимунни заболявания. Биопсиите включват отстраняване и изследване на малка проба от тъкан за аномалии.

Диагностицирането и изследването на дисфункцията на имунната система е сложен процес, който често изисква мултидисциплинарен подход, включващ имунолози, хематолози, генетици и други специалисти

Медицинските лица използват различни подходи за изследване на дисфункцията на имунната система и потенциални лечения. Те провеждат клинични тестове, геномни изследвания, тестване на потенциални терапии върху животни, епидемиологични проучвания и разработване на ваксини. 

Как се лекува срив на имунната система? Как се лекува срив на имунната система?

До какво може да доведе сривът на имунната система

Имунната система играе решаваща роля в защитата на тялото срещу патогени и поддържането на цялостното здраве. 

Слабата имунна защита често е и първоизточника на много болестни състояния:

  • Автоимунни заболявания: Както споменахме, при автоимунните заболявания имунната система атакува клетки и тъкани на тялото, погрешно разпознавайки ги като чужди. Това води до възпаление и увреждане на тъканите, както и до състояния, познати като ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус, множествена склероза, диабет тип 1 и други.
  • Алергии: Алергичните реакции възникват, когато имунната система реагира прекомерно на безвредни вещества като цветен прашец, познати на тялото храни и други. Този преувеличен отговор води до симптоми на алергия.
  • Хронично възпаление: Нерегулираните имунни реакции могат да доведат до хронично възпаление, което е свързано с различни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, рак и автоимунни заболявания. Продължителното възпаление може да увреди тъкани и органи.
  • Вирусни инфекции: Имунната система, която е недостатъчно активна или компрометирана, може да доведе до повишена чувствителност към инфекции и неспособност за ефективни имунни отговори.
  • Рак: В редки, но не напълно изключени ситуации, неправилно функциониращата имунна система може да не успее да разпознае и унищожи раковите клетки, което им позволява да растат и да образуват тумори.
  • Възпалително заболяване на червата: състояния като болестта на Крон и улцерозен колит се характеризират с хронично възпаление на стомашно-чревния тракт, често поради неизправност на имунната система.
  • Васкулит: Васкулитът се отнася до възпаление на кръвоносните съдове, което може да бъде причинено от дисфункция на имунната система. Това може да доведе до увреждане на органи, ако кръвният поток е ограничен.
  • Синдром на системна възпалителна реакция: Това състояние може да възникне в отговор на инфекции или други сериозни здравословни проблеми. Това включва нерегулиран имунен отговор, който може да доведе до органна дисфункция.

Важно е да се отбележи, че имунната система е сложна мрежа от клетки и молекули и имунните отговори могат да варират значително при отделните пациенти. Правилното регулиране и подсилване на имунната система е от съществено значение за поддържане на здравето и предотвратяване на заболявания. 

Как се лекува срив на имунната система? Как се лекува срив на имунната система?

Лечение на срив в имунната система

Лечението на срив в имунната система обикновено включва справяне с основните фактори, които засягат имунната функция. 

Целта е да се възстанови балансиран и ефективен имунен отговор, докато се отстранява основната причина за значително слабия имунитет. Подходите за лечение варират в зависимост от конкретното състояние. 

Ето някои общи стратегии за управление на състояния, свързани с имунитета:

  • Имуномодулиращи лекарства: Някои лекарства имат за цел да модулират имунната система, балансирайки нейната активност. Примерите включват модифициращи заболяването антиревматични лекарства за ревматоиден артрит и лекарства като интерферони.
  • Имуноглобулинова заместителна терапия: Пациентите с първични имунодефицитни нарушения могат да получат имуноглобулинова заместителна терапия (антитела), за да подсилят своя имунен отговор.
  • Избягване на отключващи фактори: При алергии и реакции на свръхчувствителност избягването на известни алергени и други отключващи фактори може да помогне за предотвратяване на имунни реакции и симптоми.
  • Целеви терапии: Напредъкът в медицинските изследвания е довел до разработването на целеви терапии, които са насочени конкретно към състояния, свързани с имунитета. Например, моноклонални антитела като ритуксимаб се използват при лечението на някои автоимунни заболявания и някои видове рак.
  • Хранителни добавки: Много хранителни добавки са създадени специално с цел подсилване на имунната система и да предотвратят срива й. Такива са богатите най-вече на витамин С и витамин Д, цинк, антиоксиданти и други елементи. Можете да намерите повече информация за това как действат хранителните добавки на имунната система на сайта на аптека Нове Фарм.

В основата на здравата и услужлива имунна система стоят балансираното, богато на хранителни вещества хранене, осигуряването на достатъчно почивка и практикуването на физически упражнения. 

Храни, съдържащи големи количества витамини и минерали са най-вече плодове и зеленчуци. Със същото значение са и протеините, независимо от какъв естествен произход са, както и полезните мазнини.

Стреса, като един от причинителите на срив на имунната система, можете да преборите с различни йога практики, разходки на открито, срещи с приятели и положително зареждащи емоции. Спортът също е чудесен начин да се справите с напрежението, а в допълнение и да подобрите кръвообращението си.

Приемът на имуностимуланти при срив на имунната система може да бъде отлична стратегия, която обаче задължително трябва да се консултира с лекуващия ви лекар.

Често задавани въпроси

  • Може ли да се предотврати срив на имунната система?

    Да, може, с комплексен подход. Комбинирането на здравословен начин на живот и приемът на хранителни добавки за имунитет биха подобрили значително устойчивостта на имунната система.
  • Може ли причината за срив на имунната система да бъде продължителният прием на антибиотици?

    Да, възможно е, тъй като те имат свойството да потискат имунната система. Терапията с хранителни добавки и пробиотици биха помогнали за по-бързото възстановяване на имунитета.
  • Възможно ли е липсата на хранителни вещества да бъде основна причина за срив на имунната система?

    Бедната на хранителни вещества храна е една от най-честите причини за понижаване на имунитета. Продължителното и често боледуване допълнително компрометират имунната система и когато тя не се подкрепя от здравословен начин на живот, е възможно да се стигне до срив на имунитета. 
  • Защо децата по-често страдат от слаб имунитет?

    Тъй като имунната система се развива самостоятелно едва няколко месеца след раждането, често в процеса на изграждане на устойчивост, децата се срещат с голям на брой вируси и бактерии. Те проявяват така нареченият първичен имунен отговор, което означава, че детската имунна система е изложена на определен патоген за първи път, което допълнително компрометира имунитета.