Чудите се защо въпреки приема на пробиотици, стомашното неразположение продължава? Вероятната причина пробиотиците да не могат да разгърнат своя потенциал е липсата на благоприятна среда, която да поддържа тяхната устойчивост и растеж. Тази среда се осигурява от така наречените пребиотици. Те служат като храна на пробиотиците и подсилват тяхното действие.

Сигурно вече си представяте как добавяте още една капсула към вашата терапия, но бързаме да ви кажем, че няма такава необходимост. Съществува комбинирана формула, която съчетава ползите от пробиотиците и пребиотиците и тя се нарича синбиотик.

Основната разлика между пробиотик и синбиотик е, че пробиотикът съдържа живи полезни бактерии, докато синбиотикът комбинира тези бактерии с пребиотици, които служат като храна за тях. 

При разстроен стомах, пробиотиците могат да помогнат за възстановяване на баланса на стомашно чревния тракт, в дебелото черво и в тънките черва и да намалят развитието на болестотворни бактерии. Синбиотиците, от друга страна, не само подпомагат баланса на чревната микрофлора, но и подобряват общото здраве на храносмилателната система.

Какво е синбиотик и кога се пие? Какво е синбиотик и кога се пие?

Ако все още не успявате да разграничите понятията, не се тревожете. В следващите редове ще обясним какво представлява всяко едно от тях, какви са неговите функции и как да извлечете максимална полза според вашите индивидуални нужди. 

Какво представляват пробиотиците, пребиотиците и синбиотиците?

Пробиотиците, пребиотиците и синбиотиците се използват за поддържане на баланса на чревната микрофлора и насърчаване на общото здравословно състояние. 

Въпреки, че действат в една посока, те имат различно значение и изпълняват различни функции. Нека да видим какви са те.

Пробиотици

Пробиотиците представляват живи щамове на определени микроорганизми, които ако се приемат в адекватни количества са полезни за здравето. До тази дефиниция достигат експерти от ФАО (Организацията по прехрана и земеделие на ООН) и СЗО (Световната здравна организация) през 2002 г.

Всъщност думата пробиотик идва от гръцки и значи за цял живот. По всяка вероятност терминът е измислен от Фердинанд Вергин. В статия от 1954 г., той сравнява действието на антибиотици и други антибактериални вещества върху чревната микробиота с ефекта от пробиотиците.

Оказва се, че пробиотиците поддържат баланса на чревната микрофлора, като по този начин подпомагат храносмилането и поддържат имунната система. Те могат да се набавят естествено от храни като кисело мляко, йогурт, кефир, кисело зеле, мисо или кимчи

Едни от най-често срещаните пробиотици са Lactobacillus acidophilus и Lactobacillus bulgaricus.

Какво е синбиотик и кога се пие? Какво е синбиотик и кога се пие?

Пребиотици

Пребиотиците са дефинирани от двамата учени Гибсън и Роберфройд като несмилаеми хранителни вещества, които стимулират растежа на един или няколко вида микроорганизми, живеещи в стомашно-чревния тракт.

Иначе казано, пребиотиците са несмилаеми фибри, които служат като източник на храна на пробиотиците. Те могат да се използват като алтернатива на пробиотиците или като допълнителна подкрепа за тях. 

Различните пребиотици стимулират растежа на различни чревни бактерии и имат огромен потенциал за модифициране на цялата чревната микробиота

Основните видове пребиотици са: 

  • Инулин;
  • Фруктозо-олигосахариди (FOS);
  • Галакто-олигосахариди (GOS);
  • Лактулоза;
  • Пектин. 

Естествено тези пребиотични вещества могат да се набавят в организма от бадеми, ябълки, банани, лук, чесън, соя, жито, овес, царевица и др.

Какво е синбиотик и кога се пие? Какво е синбиотик и кога се пие?

Синбиотици

През 1995 г. Гибсън и Роберфройд въвеждат термина синбиотик, за да опишат комбинацията от пробиотик и пребиотик. Тази дефиниция е и най-краткият отговор на въпроса „Какво е синбиотик?“

Разликата между пробиотик и синбиотик се състои именно в това, че едното се съдържа в другото. Синбиотиците имат както пробиотични, така и пребиотични свойства и са създадени, за да преодолеят трудностите при оцеляването на пробиотиците, населяващи областта на стомашно-чревния тракт.

Функциите на различните видове добавки за чревната флора

Както вече споменахме, пробиотиците, пребиотиците и синбиотиците се различават по своята същност и предназначение. 

Нека да видим как всяко едно от тези вещества повлиява състоянието на чревната флора, като разгледаме функциите, които изпълняват в тялото: 

  • Пробиотиците подпомагат поддържането на баланса на микроорганизмите, като повишават броя добрите бактерии, участват в разграждането на храната и съдействат за по-ефективното усвояване на хранителните вещества. Една от най-ценните им функции е да укрепват имунната система, като повишават активността на NK клетките и стимулират имунния отговор.

  • Пребиотиците служат като храна за полезните стомашно-чревни бактерии и стимулират техния растеж и активност. Те поддържат здравето на червата, стимулирайки растежа на слузестата обвивка, укрепват тъканите и намаляват възпаленията, както и ефективно редуцират риска от хронични запалителни състояния.
  • Синбиотиците оказват синергичен ефект между свойствата на пробиотици и пребиотици. Пребиотиците в синбиотикът подпомагат оцеляването на пробиотичните бактерии през киселинната среда на стомаха, осигурявайки по-добра стабилност и живост на пробиотиците. Комбинирането на пробиотици и пребиотици в синбиотик подпомагат поддържането на здравословния баланс на микробите в храносмилателната система.

Ако трябва да обобщим, пробиотиците възстановяват полезните бактерии в чревния тракт, пребиотиците осигуряват необходимите хранителни вещества за тяхното развитие, а синбиотиците ефективно комбинират и двете функции, за да подобрят общото здраве на храносмилателната система.

Какво е синбиотик и кога се пие? Какво е синбиотик и кога се пие?

Източник на изображението: nutraingredients-asia.com

Предимства на синбиотиците

Ако приемате само пробиотици, съществува вероятност да не решите вашия проблем. Причината за това е, че не може да осигурите среда, в която тези пробиотици да се развиват и да функционират ефективно. 

Така че ако все още сте в дилемата „пробиотик-синбиотик“, изберете синбиотика. Той действа като пробиотик, но е още по-ефикасен, защото съдържа и вещества, които подхранват пробиотика. 

В следващите редове ще разгледаме как пребиотиците допълват действието на пробиотиците за постигане на максимална ефективност.

По-добро храносмилателно здраве

Синбиотиците са изключително ефективни за храносмилателното здраве и подпомагат лечението на запек, диария, колит и дори синдрома на раздразнените черва (IBS). Комбинацията от пробиотици и пребиотици работи синергично за регулиране на храносмилателния процес на организма.

Синбиотик при запек и диария е ефективно решение, тъй като съдържащите се в него пробиотици насърчават производството на късоверижни мастни киселини. От една страна те поддържат редовността в стомаха, което е важно при проблеми с изхождането. 

От друга страна, тези мастни киселини намаляват възпаленията в храносмилателната система и това облекчава симптомите при разстроен стомах. Пребиотиците пък подсилват този процеси, активирайки функцията на пробиотиците.

Какво е синбиотик и кога се пие? Какво е синбиотик и кога се пие?

Синбиотикът е подходящ и за хора с лактозна непоносимост. Обикновено след консумация на млечни продукти, страдащите от това заболяване получават подуване на корема, разстройство, болки в стомаха и газове. Тези симптоми са в следствие на невъзможността да усвоят правилно захарта, съдържащата се в млякото, наречена лактоза. 

Проучванията показват, че пробиотиците имат способността да произвеждат лактаза. Това е ензимът, който разгражда лактозата. Пребиотиците пък допълват това действие, подхранвайки пробиотиците. 

По този начин синбиотиците подпомагат храносмилането на млечните храни и допринасят намаляването на неприятните симптоми.

По-силен имунитет и по-малко възпаления

Смята се, че около 80% от имунните клетки се намират именно в храносмилателния тракт. Увеличавайки броя на добрите бактерии в червата, синбиотиците поддържат функцията на имунната система и помагат на тялото да се защити от инфекции и заболявания.

Наред с това, синбиотиците осигуряват концентрирана доза пробиотици и пребиотици, като и двете намаляват възпалителните процеси. 

Проучванията показват, че приемът на синбиотик намалява нивата на С-реактивен протеин (CRP), който е един от основните маркери за възпаление в тялото.

Какво е синбиотик и кога се пие? Какво е синбиотик и кога се пие?

Постигане на желаната фигура

Едно от най-впечатляващите предимства на синбиотиците е способността им да стимулират загубата на тегло и да насърчават изгарянето на мазнини

Пробиотиците допринасят за блокиране усвояването на мазнини. Междувременно пребиотиците, които се намират предимно в храни с високо съдържание на фибри, стимулират приема на по-малко калории. 

Проучванията показват също, че пребиотичните храни поддържат чувството за ситост, което допринася за намаляването на калорийния прием.

Противодействие на диабет и сърдечни проблеми

Синбиотиците помагат за поддържане здравето на сърцето, чрез намаляване на няколко рискови фактора. Приемът на синбиотици подобрява както метаболизма на инсулина, така и нивата на добрия HDL холестерол при хора с диабет и коронарна болест на сърцето. 

HDL холестеролът се движи през кръвния поток, премахвайки натрупването на мастна плака, за да поддържа артериите чисти. По този начин се предотвратява хипертония и натрупване на атеросклеротични плаки, които са в основата на сериозни сърдечни болести.

По-малко стрес и тревожност

Добавянето на синбиотици подобрява когнитивната функция и защитава психичното здраве. 

Някои видове бактерии, като Lactobacillus и  Bifidobacterium, са показали, че стимулират паметта и намаляват тревожността, депресията и разстройства от аутистичния спектър.

Как и кога се пие синбиотик

В случай, че се чудите как и кога да приемате синбиотик, ето три фактора, на които да обърнете внимание преди да предприемете действие:

  • Време за прием: Синбиотиците обикновено се консумират на празен стомах или между храненията. Това им позволява да избегнат киселинната среда на стомаха, да достигнат невредими до червата живи и да окажат максимален ефект.
  • Дозировка: Подходящата дозировка може да варира в зависимост от конкретния продукт и спрямо индивидуалните нужди. Препоръчително е да следвате инструкциите за дозиране, предоставени от производителя или да се консултирате с вашия лекар.
  • Продължителност: Постоянството е ключово за приема на синбиотици. Редовната и продължителна употреба осигурява непрекъснато снабдяване с полезни микроорганизми, които дълготрайно да поддържат баланса в чревната флора.

Имайте предвид, че дозировката за деца е по-малка, спрямо тази за възрастни. Съществуват различни видове синбиотик за децата, така че съобразявайте количеството с препоръките на производителя и с възрастта на детето. При необходимост се обърнете към педиатър. 

Как да изберем подходящ симбиотичен продукт

Изборът на добър синбиотик не винаги е лесна задача. Затова ви предлагаме пет критерия, които да имате предвид преди да направите покупка на синбиотик.

Помислете за пробиотичния щам

Различните пробиотици могат да имат различни ползи за здравето. 

Например Lactobacillus acidophilus е известен със способността си да облекчава непоносимостта към лактоза, докато Bifidobacterium bifidum поддържа цялостното здраве на червата. 

Избирайте продукт, който съответства на вашите индивидуални нужди.

Какво е синбиотик и кога се пие? Какво е синбиотик и кога се пие?

Оценете пребиотичния компонент 

Внимавайте за пребиотичните съставки в синбиотика. Различните видове пребиотици могат да имат различни ефекти върху здравето. 

Изберете синбиотик, който включва разнообразие от пребиотични съставки или този, който съдържа конкретни пребиотици, познати със своите положителни ефекти.

Информирайте се за допълнителните съставки

Някои синбиотични формулировки могат да включват допълнителни съставки като витамини, минерали или други билкови екстракти

Оценете тези компоненти, за да сте сигурни, че са в съответствие с вашите нужди и предпочитания.

Без добавена захар и изкуствени добавки

Избягвайте синбиотици със значително количество добавена захар или излишни изкуствени добавки.

Това правило важи с особена сила, ако спазвате хранителен режим и целите поддържане на здравословен начин на живот.

Качество и стабилност

Уверете се, че синбиотикът е висококачествен и съдържащите се в него пробиотичните култури могат да оцелеят, преминавайки през киселинната среда на стомаха.

А в случай, че изпитвате затруднение с избора, не се колебайте да се свържете с нашите фармацевти, които с радост ще ви съдействат при избора.

Често задавани въпроси

  • Колко време се пие синбиотик?

    Продължителността на прием на синбиотик може да варира в зависимост от индивидуалните нужди и специфичната цел на приема, но в най-общи линии се приема по два начина - краткосрочно или дългосрочно. Краткосрочен е прием, при който синбиотиците се приемат за период от няколко седмици до няколко месеца, включително при прием на антибиотици. Дългосрочният прием може да продължи няколко месеца или да бъде назначен като постоянен прием.
  • Как се приемат синбиотици?

    Синбиотиците обикновено се приемат под формата на хранителни добавки и се предлагат като капсули или прахове. Важно е да следвате инструкциите на производителя за дозиране и да се консултирате със здравен специалист, ако имате специфични здравословни състояния.
  • Има ли странични ефекти от приема на синбиотици?

    Синбиотиците обикновено се смятат за безопасни за повечето хора, но в някои случаи могат да причинят странични ефекти като газове, подуване или дискомфорт в стомаха, особено при началото на приема.
  • Могат ли синбиотиците да заменят здравословния начин на живот?

    Синбиотиците са допълнение към здравословния начин на живот и не трябва да се разглеждат като заместител на балансирана диета и редовна физическа активност. Те могат да бъдат полезни, но не заместват основите на доброто здраве.