Според проучвания, описани в Psychology Today един от всеки десет мъже страда от сексуална дисфункция. Нарастващата тенденция тази статистика да продължи градацията си, подтиква много хора да търсят решение на проблема.

Кои са основните причини за проблеми с еректилна дисфункция при мъжете, кога да се обърнете към специалист и как можете да се справите с този проблем, разглеждаме в следващите редове. 

Какво представлява еректилната дисфункция при мъжете

Най-общата дефиниция, която описва състоянието еректилна дисфункция при мъжете е състояние, при което е затруднено или невъзможно постигането или поддържането на ерекция, достатъчна за удовлетворителен сексуален акт. Това може да се дължи на различни физически и психологически причини. 

Подходите за лечение на този проблем обикновено включват комбинация от медикаменти, психотерапия и промени в начина на живот. Важно е мъжете да обсъдят своите симптоми с лекар, за да получат подходящо лечение.

Еректилна дисфункция - причини, проявления и лечение Еректилна дисфункция - причини, проявления и лечение

Еректилната дисфункция засяга мъжете на различни възрасти и може да предизвика редица допълнителни трудности. Проблемите с ерекцията могат да доведат до усещане за неудовлетвореност, понижено самочувствие и депресивни състояния, като понякога водят до социална изолация. 

Такива затруднения в сексуалния живот могат да навредят на връзките и да предизвикат разединение или конфликти с партньора. При опити за зачеване, еректилната дисфункция се явява сериозно препятствие. Разбирането и задълбоченото изследване на причините за тези проблеми са от съществено значение за преодоляване на проблема.

Какви са възможните причини за проблема

Наличието на еректилна дисфункция обикновено е резултат от психо-емоционални фактори, но може да бъде признак за сериозно здравословно състояние. 

В следващите редове ще се спрем по-подробно на въпроса какви са причините за еректилна дисфункция и в резултат на какво се проявява състоянието.

Физиологични причини

Физиологичните причини за сексуална дисфункция при мъжете могат да бъдат различни. 

Основните причини за намалена мъжка потентност, отнасящи се към физиологията, са:

  • Сърдечно-съдови заболявания: Сърдечно-съдовите заболявания като атеросклероза, исхемична болест на сърцето и високо кръвно налягане ограничават кръвообращението, включително и в областта на малката таз. Това е причина за намаляване на кръвоснабдяването на мъжкия полов член и води до слаба ерекция.
  • Диабет: Хората с диабет са склонни към хипергликемия, която също възпрепятства кръвоснабдяването на члена.
  • Хронични заболявания: Редица хронични заболявания, като хронична бъбречна болест или хронична белодробна обструктивна болест (ХОБ), влошават физиологията на тялото и възпрепятстват нормалния сексуален живот.
  • Хормонални проблеми: Ниски нива на тестостерон или дисбаланс в другите хормони като естроген и пролактин могат да се отразят негативно на сексуалната функция.
  • Прием на медикаменти: Някои лекарства, включително антидепресанти, антихистамини и лекарства за хипертония могат да са сред основните причини за спадане на члена.
  • Тютюнопушене и алкохол: Някои особености в начина на живот, като консумацията на тютюневи и алкохолни продукти, затлъстяване и липса на физическа активност са рискови фактори. Те могат да са основна предпоставка за липсата на полово влечение и задържане на ерекцията.
  • Възраст: Счита се, че мъжете над 40 годишна възраст по-често изпитват затруднения в сексуалния живот.
  • Травми и хирургични процедури: Травми в областта на малката таз, особено към пениса, могат да повлияят на нервите и кръвоносните съдове, които осигуряват сексуална реакция.

В много случаи еректилната дисфункция може да се прояви при взаимодействие на няколко от горепосочените причини, а понякога е свързана и с психологически фактори.

Еректилна дисфункция - причини, проявления и лечение Еректилна дисфункция - причини, проявления и лечение

Психо-емоционални фактори

Психологическите фактори като стрес, тревожност и депресия, както и междуличностните конфликти с партньора, също са сред основните причини за липса на възбуда при мъжете. 

Психогенната еректилна дисфункция може да има различни проявления при различните хора, но най-често се корени в следните състояния:

  • Повишени нива на стрес и тревожност: Те допринасят за липсата на интерес към секса и затрудняват постигането на възбуда.
  • Самочувствие и самооценка: Негативното възприятие за себе си може да бъде причина за липсата на увереност в секса и да доведе до незадоволително представяне.
  • Комуникационни проблеми в отношенията: Липсата на открита и ефективна комуникация в отношенията може да допринесе за сексуални затруднения. Недоразумения, напрежение и нерешени конфликти могат да намалят интимността и сексуалното удовлетворение между партньорите.
  • Страхове и фобии: Страхът от интимност и или страхът от неуспех могат да създадат блокажи и да предизвикат неудовлетворяващи интимни отношения.
  • Травми: Травматични преживявания или събития на сексуална или емоционална злоупотреба могат да имат дългосрочни ефекти върху сексуалната функция.
  • Негативен опит в миналото: Негативни сексуални преживявания или неудачни опити в миналото могат да оставят следи и да повлияят на сексуалната функция в бъдеще.

Психологическите фактори именно са в основата на така наречената психогенната еректилна дисфункция. Тя се дефинира като трайна невъзможност за постигане и поддържане на ерекция по време на полов акт.

Еректилна дисфункция - причини, проявления и лечение Еректилна дисфункция - причини, проявления и лечение

Какви са симптомите при еректилна дисфункция и кога е редно да се консултирате със специалист

Симптомите на еректилната дисфункция могат да варират в зависимост от тяхната интензивност, честота и причините, които ги предизвикват. Въпреки това има няколко сигурни белега, по които ще познаете, че сте изпаднали в това състояние. 

Ето и кои са те:

  • Невъзможност за постигане или поддържане на ерекция: Ерекцията може да бъде слаба, недостатъчно продължителна или да не се появи изобщо.
  • Намалено сексуално желание: Мъжете с еректилна дисфункция често изпитват намалено сексуално желание или липса на интерес към такъв вид интимност.
  • Затруднена ерекция: Мъжете могат да забележат, че контролът им върху ерекцията е нарушен и че тази физиологична реакция не се случва, както при обичайното ѝ състояние.
  • Липса на сексуална увереност: Загубата на сексуална увереност и удовлетворение съпътстват сексуалната дисфункция. 

Ако тези симптоми са постоянни или се увеличават и ако това влошава качеството ви на живот, следва да направите консултация с доктор. Посещението на личния лекар е първата стъпка към решаването на проблема. 

След като направите консултация с него, той ще оцени състоянието ви и ще ви изпрати при специалист – уролог, сексолог или психотерапевт.

Еректилна дисфункция - причини, проявления и лечение Еректилна дисфункция - причини, проявления и лечение

Диагностика и изследвания при еректилна дисфункция

Диагностицирането на еректилната дисфункция обикновено включва обстоен медицински преглед, снемане на анамнеза и допълнителни изследвания.

Медицински преглед и анамнеза

Лекарят ще проведе физикален преглед, който може да включва проверка на кръвното налягане, преглед на гениталната област и изследване на полови хормони на гладно. 

Важно е да споделите пълна медицинска и сексуална история, включително какви лекарства приемате, имате ли хронични болести, травми или операции.

Кръвни тестове

Кръвните тестове са често използвани за оценка на общото здраве и имат за цел да се изключат някои състояния, които могат да допринесат за дисфункцията. Такива например са диабет, хормонални дисбаланси или анемия.

Изследвания на хормоналните нива

Обикновено се прави изследване на половите хормони на гладно. В повечето случаи хипотезата е за намалени нива тестостерон в организма.

Ултразвукови изследвания

Възможно е да се назначи доплерово ултразвуково измерване на кръвоснабдяването на пениса. Целта му е да оцени потока на кръв в гениталната област.

Изследване на нощната ерекция

Този тест се използва, за да се прецени дали проблемът е физически или психологически. Спрямо резултатите медицинските специалисти могат да планират как да подходят към плана за лечение.

Изследвания на психологическите фактори

Ако се предполага, че проблемът е предимно психологически, могат да се използват стандартизирани тестове или анкети за оценка на психосоциалните аспекти на сексуалната функция.

Еректилна дисфункция - причини, проявления и лечение Еректилна дисфункция - причини, проявления и лечение

Лекува ли се еректилната дисфункция и как

Еректилната дисфункция е състояние, което може да се овладее. Методите за лечението на пациента зависят от първопричините и степента на прогресия на заболяването. 

В някои случаи самостоятелното им използване е достатъчно, а в други е необходима комбинация от няколко метода за лечение.

Медикаментозна терапия

Медикаментозната терапия прием на медикаменти с различен състав и действие. 

Най-разпространени са Виаграта (силденафил) и Левитрата (варденафил), които се считат за инхибитори на фосфодиестеразата тип 5. Те насърчават кръвоснабдяването в половите органи и по този начин стимулират ерекция.

Друг фармацевтичен препарат е Прилижи (дапоксетин), който е инхибитор на реабсорбцията на серотонин. Той подпомага увеличаването на серотонин в мозъка и забавя времето за достигане до оргазъм след сексуална стимулация.

При хормонален дисбаланс се прилага тестостеронова терапия. Ниският тестостерон е сред ключовите причини за еректилна дисфункция. Балансирането на нивата му в организма води до повишаване на либидото и подобряване на сексуалния живот.

Психотерапия и консултация със сексолог

Психотерапия и сексологична консултация могат да бъдат полезни в случаи, когато причините за еректилна дисфункция са свързани с психологически или емоционални фактори

Такива сесии могат да помогнат на пациента да разбере проблема и да се справи с него.

Хранителни добавки за еректилна дисфункция

Хранителните добавки за еректилна дисфункция са един от най-безопасните и естествени начини за справяне с това състояние. Хапчета за еректилна дисфункция без рецепта, както и билкови хапчета за еректилна дисфункция могат да подпомогнат значителното подобрение на проблеми с ерекцията.

Те се извличат от растителни източници, при минимална обработка и се усвояват лесно от организма. 

Най-популярните билки за намаляване на сексуалната дисфункция са:

  • Мака: Маката е растение, което се използва традиционно за увеличаване на либидото и възстановяване на еректилна дисфункция.
  • Гинко Билоба: Този растителен екстракт подобрява кръвообращението (включително и в пениса) и има благоприятен ефект върху сексуалната функция.
  • Бабини зъби: Използва се като натурално средство за подобряване на сексуалното здраве и увеличаване на либидото при мъже.

Въздействието им обикновено е чрез натрупване и изискват по-продължителен прием. За целта се използват и стимуланти за полова активност без рецепта, които съдържат подбрани комбинации от активни съставки за справяне с проблема. 

Активни терапии за лечение на еректилна дисфункция

Ако нито един от горепосочените методи не дава желаните резултати, съществуват различни таргетирани терапии, чрез които съвременната медицина може да третира проблема с нарушената ерекция. 

Според медицинската ви анамнеза и очакванията ви за подобрение, вашият лекуващ лекар може да препоръча следните подходи:

  • Имплантивна хирургия, фалопластика и пенилни импланти, които се поставят директно в члена;
  • Артериална реваскуларизация, ако причината за дисфункцията се корени в предходна травма в гениталната област;
  • Апаратна импулсна терапия за подобряване на кръвообращението в половия член.

Всички тези терапии са високоспециализирани и могат да бъдат препоръчани единствено от компетентен здравен специалист, запознат със състоянието на пациента. 

Еректилна дисфункция - причини, проявления и лечение

Натурални средства за повишаване на либидото при мъжете

При липса на физиологичен проблем, повишаването на либидото при мъжете може да бъде подпомогнато чрез различни натурални средства

Освен гореизброените билки и хранителни добавки, други натурални начини за подобряване на мъжкото либидо могат да включват:

  • Женшен;
  • Цинк;
  • Шафран;
  • Ашваганда;
  • Л-аргинин;
  • Семена от нар;
  • Семена от чиа;
  • Семена от копър;
  • Кардамон и др.

Важно е да се отбележи, че ефектите от тези средства варират според степента на състоянието и индивидуалните нужди на всеки човек.

Целенасочена промяна в начина на живот, като упражнения, здравословно хранене, спиране на тютюнопушенето и алкохола и поддържане на нормално тегло, могат да подобрят общото здраве и да допринесат за справянето с еректилната дисфункция.

Стресът, тревожността и депресията също се отразяват негативно на сексуалната функция. Ето защо, практикуването на йога, медитация или дълбоко дишане допринасят за подобряване на сексуалната функция чрез управление на стреса.

Често задавани въпроси

  • Може ли начинът на живот да повлияе на еректилната дисфункция?

    Да, фактори като тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, затлъстяване и липса на физическа активност могат да допринесат за еректилната дисфункция.
  • Има ли връзка между възрастта и еректилната дисфункция?

    Въпреки че еректилна дисфункция се среща по-често при по-възрастните мъже, тя може да засегне мъже на всяка възраст и не трябва да се смята задължително за нормална част от стареенето на мъжа.
  • Може ли еректилната дисфункция да бъде предотвратена?

    Поддържането на здравословен начин на живот, навременното и адеквато лечение на хронични заболявания, както и намаляване на стреса могат да помогнат за еректилната функция.