Подсичане при бебе се проявява доста често и изисква по-внимателни грижи. Необходимо е то да се облекчи и предотврати, тъй като може да крие опасност от развитие на бактериална или гъбична инфекция.

В следващите редове фармацевтите на Аптека Нове Фарм разказват всичко за подсичането, какви са причините и как да се справите със симптомите. 

Какво представлява подсичането

Подсичането при бебе представлява вид възпаление, предизвикано от влага и топлина. То се изразява в зачервяване, раздразнение или ситен обрив най-често в областта на пелените, гънките, крачетата и други деликатни зони. 

При по-сериозни случаи, може да се появят кожни лезии или мехури по засегнатата кожа. В резултат, бебетата често плачат, неспокойни са, изпитват силен дискомфорт и се будят често през нощта. 

Кои са най-честите причини за подсичане при бебетата

Бебето носи памперс от самото раждане до близо двегодишна възраст и неговата кожа е ранима заради постоянния си контакт с мокрите и изцапани пелени. Това налага честата им смяна, като кожата на бебето трябва да бъде почистена и добре подсушена

Друга причина за подсичане при бебе е триенето на кожата с памперса. Той не бива да е много стегнат, като по този начин ще се избегне евентуално раздразнение. 

Смяната на друга марка пелени също може да доведе до дискомфорт и евентуално подсичане. Някои мокри кърпички за бебета, перилни и избелващи препарати, както и нова марка козметични продукти, също могат да предизвикат дразненеи подсичане.

Понякога причината за поява на подсичане е въвеждането на нова храна, което води до промяна в съдържанието и честотата на изхожданията.

Подсичане на бебето се появява и когато то страда от диария, a приемът на антибиотици също така увеличава риска от раздразнения.

Признаци и симптоми на подсичане

За признак на подсичане говорим при всяко, макар и леко, зачервяване на кожата на бебето. 

Друг ключов симптом е ситният обрив, който най-често се появява под памперса, но може да се появи и на други места и гънки по телцето на бебето. 

При по-сериозно подсичане, кожата на бебето е силно зачервена, дори топла, и е възможно да се появят мехури. 

Може ли да се предотврати подсичането

Най-сигурният начин за избягване на подсичане е поддържането на бебешката кожа, а именно тя да бъде чиста и суха. Необходима е честа смяна на пелените, тъй като влагата допълнително раздразва кожата на бебето. Старателното измиване дупето на бебето и гънките с вода, както и подсушаването с мека памучна кърпа, са също полезни начини за предотвратяване на появата подсичане. 

При възможност, оставяйте бебето за няколко минути без памперс. По този начин кожата ще диша и това ще ѝ се отрази благоприятно. Не забравяйте да измивате старателно ръцете си преди или след смяна на памперса

Пелените, както и дрехите на бебето, не бива да бъдат стегнати и опънати. В противен случай се увеличава риска от триене и подсичане.

Как се лекува подсичане при бебе

При налично подсичане е необходимо то да се лекува, за да се облекчи и успокои възпалената кожа и да бъде предотвратена евентуална бактериална или гъбична инфекция. 

Един от основните начини за справяне с подсичане са специално предназначените кремове за целта. Тези продукти съдържат цинков оксид и витамини, чиято задача е да успокоят раздразнената кожа и да се справят с възпалението. Специално създадени за лечение и предпазване на нежната бебешка кожа от подсичане, кремовете защитават от агресивното действие на урината и изпражненията и осигуряват необходимата хидратация.

Обикновено подсичането при бебепреминава за 3-4 дни. В случаи, когато обривът не е преминал, кожата не изглежда здрава или бебето е вдигнало температура, е необходимо да се направи медицинска консултация с лекар. Той ще изпише и назначи съответно лечение.

Домашни средства за обрив от пелени

Най-доброто и изпитано домашно средство за лечение на обрив от пелени е майчината кърма. Необходимо е да накапете няколко капки върху засегнатата кожа и да изчакате да изсъхне, след което да поставите нова пелена. 

Друго, не по-малко ефективно средство, е киселото мляко. За предпочитане са домашно произведените млека, защото е важно в тях да няма добавена захар. Използвайте киселото мляко, за да слой върху подсечената кожа. При смяна на пелената старателно почиствайте остатъците.

Екстрактът от невен е друго средство за обрив от пелени, което със своите противовъзпалителни и антимикробни свойства, способства заздравяването на кожата. 

Бебешка козметика за подсичане без рецепта

В аптечната мрежа се предлага голямо разнообразие от бебешка козметика за подсичане. Налични са различни видове кремове против подсичане като крем при подсичане и кожни раздразнения, спрейове и пудри.

Изборът на един или друг продукт зависи от индивидуалните нужди и проблеми, които искате да решите. Разбира се, при известни притеснения или съмнения, може да се консултирате със лекар, който да даде препоръки и назначи лечение.

Лекарства с рецепта за тежко подсичане

При случай на тежко подсичане, бактериална или гъбична инфекция, температура, е необходимо да се посети лекар, който да отпусне съответните лекарства с рецепта за лечение. 

Обикновено в тежките случаи се предписват кортикостероидни препарати, които се отпускат само срещу рецепта в аптеките. 

Съвети за грижа за бебе с подсичане

Когато бебето е с подсичане се изискват по-внимателни грижи, тъй като то често е неспокойно. За да се облекчи състоянието на бебето е необходимо да се погрижим за кожата му. 

В допълнение на по-рано споменатите съвети за превенция, ето още няколко начина за грижа за бебето:

  • Измивайте дупето на бебето с течаща вода и неутрален сапун. Също така може да се използва и отвара от лайка, с мек тампон нанасяйте върху проблемните места.
  • Подсушавайте внимателно с мека памучна кърпа, без търкане, а с леко потупване.
  • При възможност оставяйте кожата на бебето да диша за известно време. Преди поставяне на пелената, с леки и нежни движения внимателно втрийте малко количество крем върху проблемните зони. 
  • Дрешките и памперса на бебето не трябва да бъдат стегнати и опънати, а да позволяват на кожата да диша.

При притеснения относно състоянието на вашето дете, не се колебайте да се консултирате с педиатър. 

Често срещани митове за подсичането и обрива от пелени

Често срещаният мит за подсичане и обрив от пелени е, че те могат да предизвикват дерматит, както и раздразнение на деликатната бебешка кожа. 

Използването на качествени продукти е ключово, за да се избегне раздразнение от пелената, като правило е да се избягва продължителен контакт с мокрите и изцапани пелени и те да се сменят често.

Често задавани въпроси

  • Колко дълго продължава подсичането при бебе?

    Обикновено подсичането при бебе продължава три до четири дни.

  • Синтетичните материи могат ли да предизвикат подсичане?

    Да, определено биха могли да предизвикат подсичане и раздразнение. Избирайте материи от памук и лен.
  • Плодов сок от портокал може ли да раздразни кожата на бебето?

    Да, възможно е, тъй като плодовия сок е по-киселинен.
  • Кога да потърсите медицински съвет?

    При случаи когато обривът се е увеличил след 3-4 дни, кожата е раздразнена и сълзи или бебето е с висока температура, се налага консултация с лекар и следване на предписаното от него лечение.