Епщайн-Бар е един от най-разпространените вируси в световен мащаб, като статистически засяга над 90 процента от населението. Инфектирането на организма с него познаваме като заболяване, наречено инфекциозна мононуклеоза.

Опасна ли е тази инфекция и може ли вирусът на Епщайн-Бар да е причинител и на други инфекции, четете в следващите редове. 

Какво представлява вирусът на Епщайн-Бар?

Вирусът на Епщайн-Бар (EBV) е един от най-често срещаните вируси в света и принадлежи към семейството на херпесните вируси. 

Той е известен най-вече с това, че причинява инфекциозна мононуклеоза, позната като "болестта на целувката", защото често се предава чрез слюнка. Повечето хора се заразяват с Епщайн-Бар вирус EBV в детството или юношеството и често не показват никакви симптоми. 

Въпреки че инфекцията обикновено преминава сама, вирусът остава в човешкия организъм и е възможно да се активира отново при отслабена имунна система.

Инфекциите с вируса на Епщайн-Бар обикновено са леки, но при някои хора, особено тези с отслабен имунитет, могат да предизвикат по-сериозни здравословни проблеми. 

Вирус на Епщайн-Бар: симптоми, диагностика и лечениеВирус на Епщайн-Бар: симптоми, диагностика и лечение

Как се предава вирусът?

Вирусът на Епщайн-Бар се предава по въздушно-капков път, което означава, че може да се разпространи не само чрез целувка, но и чрез споделяне на прибори за хранене или пиене, както и чрез контакт със заразени предмети. 

Макар и значително по-рядко, е възможно също заразяването чрез кръв, при органна трансплантация или пренасянето от заразена майка към нейното бебе по време на раждане.

Хората, които са заразени, могат да носят вируса без да имат симптоми и така да заразят други хора. Веднъж заразен с Епщайн-Бар, вирусът остава в тялото през целия живот и може да се активира повторно в резултат на слаб имунитет. 

Вирус на Епщайн-Бар: симптоми, диагностика и лечениеВирус на Епщайн-Бар: симптоми, диагностика и лечение

Основни симптоми на инфекцията

Когато някой се зарази с вируса на Епщайн-Бар, симптомите могат да се появят след 4 до 6 седмици

Те включват силна умора, треска, възпалено гърло и подути лимфни възли, особено в областта на шията

В някои случаи може да има и главоболие, болки в мускулите, увеличен черен дроб или далак

Тези симптоми обикновено траят няколко седмици, но умората може да продължи месеци след това.

Тук е важно да споменем, че много хора, най-вече малките деца, могат да се заразят с болест на Епщайн-бар без да развият видими симптоми. Инфекцията е значително по-изразена обаче при юношите и възрастните.

Диагностика на вируса на Епщайн-Бар

Диагностицирането на инфекцията с вируса на Епщайн-Бар често се прави въз основа на симптомите и медицинската история на пациента. 

Лекарите могат да попитат за подуване на лимфните възли, треска, болка в гърлото и появата на умора. Ако тези симптоми насочват към инфекциозна мононуклеоза, се назначават кръвни тестове, за да се потвърди диагнозата.

Може да бъде използван специален тест за откриване на специфични антитела срещу вируса в комбинация с други изследвания, за да се изключат заболявания със сходни симптоми.

Вирус на Епщайн-Бар: симптоми, диагностика и лечениеВирус на Епщайн-Бар: симптоми, диагностика и лечение

Какви изследвания са необходими?

Когато лекарите подозират, че пациентът може да е заразен с вируса на Епщайн-Бар, се назначават няколко лабораторни изследвания.

Тези изследвания включват:

  1. Пълна кръвна картина (ПКК);
  2. Средно утаяване на еритроцитите (СУЕ);
  3. Диференциална кръвна картина (ДКК);
  4. Чернодробни ензими (АСАТ и АЛАТ);
  5. Лактат дехидрогеназа (ЛДХ);
  6. Общ билирубин;
  7. Антитела за Епщайн-Бар (vca igm).

Проследяването на тези показатели ще дадат ясна представа на лекуващия лекар дали инфекцията е причинена от вируса Епщайн-Бар и в каква степен е инфектиран организма. 

Медицински тестове и биомаркери

Както вече споменахме, за откриване на вируса на Епщайн-Бар се използват няколко медицински теста и биомаркери. Пълната кръвна картина, общият билирубин, чернодробните ензими и другите, изредени по-горе, са голяма част от тестовете за инфектиране с Епщайн-Бар. 

Основният тест от решаващо значение обаче остава биомаркера за наличие на хетерофилни антитела. Той може да бъде проведен както в лабораторни, така и в домашни условия чрез бърз имунен тест за мононуклеоза.

Друг важен биомаркер, който не трябва да бъде пропуснат, е броят на лимфоцитите, който обикновено е повишен при хора с EBV инфекция.

Вирус на Епщайн-Бар: симптоми, диагностика и лечениеВирус на Епщайн-Бар: симптоми, диагностика и лечение

Лечение на инфекцията

Вирусът на Епщайн-Бар няма специфично лечение, тъй като е вирус, който обикновено преминава сам. Лечението се изразява в облекчаване на симптомите. 

Вирусът причинява силна умора, поради което е наложителна дълготрайна почивка. Наред с почивката лекарите препоръчат противовъзпалителни и болкоуспокояващи, които да се борят с температурата и болката.

Хората с повече и по-сериозни симптоми може да се нуждаят от по-интензивно лечение, включително кортикостероиди за намаляване на възпалението, особено ако са засегнати черният дроб или далакът.

Както добре знаем, вирусните инфекции са солидна предпоставка за развиването на бактериални инфекции. Именно затова състоянието трябва да се следи.
В някои случаи се налага хоспитализация и допълнително лечение. 

Роля на антивирусните лекарства

Антивирусните лекарства се използват често за лечение на вируси, въпреки това ролята им при вируса на Епщайн-Бар не е напълно доказана поради специфичността на вируса. 

Въпреки това при хора с тежки случаи или с отслабена имунна система може се предписват лекарства, подходящи за херпесни вируси, като например ацикловир. В повечето случаи обаче симптомите преминават сами с времето и лечението се ограничава до облекчаване на състоянието на пациента. 

Домашни средства за облекчаване

Почивката и пиенето на много течности са основни начини за възстановяване на имунната система, тъй като вирусът предизвиква силна умора, а хидратацията е от основно значение за намаляване на температурата. 

Заедно с тях билките могат да подпомогнат организма по време на инфекция. 

Основните билки, от които можете да си направите чай включват:

  • Ехинацея, която има силни антивирусни свойства;
  • Зелен чай, богат на антиоксиданти и с противовъзпалителни ефекти;
  • Червена боровинка, която притежава противовирусни качества. 

Въпреки положителното си въздействие, билките следва да се приемат предпазливо и след консултация с лекар, особено при деца и хора с други заболявания и алергии. 

Така например ехинацеята не се препоръчва за хора с алергии и автоимунни заболявания, а червената боровинка трябва да бъде избягвана от хора, които имат алергия към аспирин или приемат разреждащи кръвта лекарства.

За да изберете най-подходящите хранителни добавки и билки за вас, се посъветвайте с лекуващия си лекар. 

Как да се справите с умората и симптомите

Умората е един от най-честите и продължителни симптоми на инфекцията с вируса на Епщайн-Бар. За да се справят с нея, пациентите трябва да си почиват достатъчно и да избягват физическо натоварване. Организирането на деня и планирането на кратки почивки може да помогне за по-ефективното управление на енергията.

Хидратацията и здравословната диета също играят важна роля за ускоряване на възстановяването от този вирус. Важно е да се избягват стресът и прекомерното натоварване, които могат да влошат състоянието и да удължат периода на възстановяване.

Превантивни мерки за защита

За да се предпазим от вируса на Епщайн-Бар, а и не само от него, е важно да спазваме няколко основни правила. 

На първо място, разбира се, е добрата хигиена. Това включва освен редовното миене на ръцете, избягване на споделянето на прибори, чаши и лични вещи с други хора. В случай, че в обкръжението ви има хора със симптоми на инфекциозна мононуклеоза, е редно да ги избягвате. 

Избягването на целувки и близки контакти с болни хора също може е полезна мярка.

На последно място, но не и по важност, е воденето на здравословен начин на живот. Това включва храна, богата на витамини, минерали и антиоксиданти и редовно движение. 

В случай, че не получавате достатъчно микроелементи от менюто си, можете да се обърнете към хранителни добавкиза здрав и силен имунитет

Вирус на Епщайн-Бар: симптоми, диагностика и лечениеВирус на Епщайн-Бар: симптоми, диагностика и лечение

Дългосрочно влияние на вируса

В повечето случаи инфекцията с вируса на Епщайн-Бар не води до дълготрайни последици и повечето хора се възстановяват напълно

Въпреки това при някои хора вирусът може да причини продължителна умора, която може да продължи месеци или дори години след инфекцията. Този синдром на хронична умора може да затрудни нормалния живот.

В изключително редки случаи на EBV е свързан и с развитие на някои автоимунни заболявания и дори с определени видове рак, като лимфома. 

Кога да се консултирате с лекар?

Ако подозирате, че сте заразени с вируса на Епщайн-Бар и имате симптоми като силна умора, треска, възпалено гърло и подути лимфни възли, е добре да се консултирате с лекар. 

Също така, ако имате силни болки в корема или чувствате подуване в областта на черния дроб или далака, трябва да потърсите медицинска помощ незабавно.

Консултация с лекар е необходима и ако симптомите продължават по-дълго от очакваното или се влошават с времето. Лекарите ще направят нужните изследвания и ще назначат подходящо лечение.

Често задавани въпроси

  • Може ли да се заразя повторно с вируса Епщайн-Бар?

    След първоначалната инфекция вирусът остава в латентно състояние в организма и в повечето случаи не предизвиква повторни симптоми. Възможно е обаче вирусът да се реактивира при хора, чиято имунна система е слаба, но това обикновено не води до нови симптоми на инфекциозната мононуклеоза.
  • Има ли начин да се предпазя от инфекция с EBV?

    Най-добрият начин да се предпазите е да избягвате споделянето на напитки, храна или прибори с други хора и да се въздържате от близък контакт със заразени индивиди.
  • Кога трябва да потърся лекарска помощ?

    Ако изпитвате силна умора, възпалено гърло, висока температура и подути лимфни възли за продължителен период от време, това е повод да се консултирате с лекар. В случай на остра болка в корема, която може да показва проблем с далака, е необходимо незабавно медицинско внимание.