В случай че сте родител и отглеждате малко дете, то тогава знаете колко притеснително е да знаете, че малкото ви бебче страда от колики и болки. Плачът, нервността и видимия дискомфорт, който изпитват малките е последното нещо на света, което иска да види загриженият родител.


За щастие има ефективни методи, които ще облекчат болките, породени от бебешки колики. Днес ще навлезем подробно в темата, за да помогнем на вас и вашето бебе да се почувствате по-спокойни и щастливи.

Ефективни методи за облекчаване на колики при бебе Ефективни методи за облекчаване на колики при бебе

Източник на изображението: Unsplash.com

Как да разпознаем коликите: причини и симптоми

Първата стъпка към избора на правилния подход е да разпознаем коликите на бебето и техните симптоми. Тази стъпка е решаваща за навременните и подходящи грижи за детето, затова е необходимо да сме добре запознати със самото състояние.


Терминът “колики” се отнася до силен плач, а не до болест. Те могат да се обяснят като физиологично състояние, което е често срещано при развитието на всяко едно здраво бебе


Въпреки че една-единствена и категорична причина за появата им не е установена, експертите имат няколко теории. Най-популярните са болки в дебелото черво поради адаптация на храносмилателната система и свръхчувствителност към стимулите от заобикалящата околна среда.


Състоянието е съпроводено с различни симптоми, като например:

  • Прекомерен, интензивен и неутешим плач често по едно и също време на деня;
  • Необичайна неспокойност и раздразнителност;
  • Чести газове и подут вид на коремчето;
  • Стягане на крайниците и видим дискомфорт;
  • Нарушения в режима на съня и събуждания;
  • Промяна в хранителните навици, отказ на храна и др.

Коликите обикновено започват на възраст около 2 до 3 седмици след раждането и има тенденция състоянието да започне да отшумява до 3-тия или 4-тия месец.

Ефективни съвети за предотвратяване появата на колики

Въпреки че предотвратяването на коликите не е напълно възможно поради неясните причини за появата им, има някои често споменавани мерки и добри практики, които потенциално могат да намалят риска от колики при новородено.


Грижата за здравето на майката и бебето е от първостепенно значение. Препоръчва майката да кърми бебето само с кърма през първите 6 месеца, освен ако не е напълно невъзможно поради неблагоприятни обстоятелства или здравословни причини. Докато кърми, майката следва да избягва употребата на алкохол, цигари и други вредни за организма вещества. 


Добре е да се следи и диетата на майката, като се обръща внимание на приема на качествена и здравословна храна. Може да водите дневник със записки с какво сте се хранили през деня и как реагира кърмачето на тези съставки. 


Освен на храненето, обърнете внимание и на обстановката, в която прекарвате по-голямата част от времето си. Спокойна ли е средата за вашето бебе или е изложено на ненужно силни шумове и ярка светлина? Адаптирайте обстановката своевременно, за да предотвратите потенциален дискомфорт и нервност

Ефективни методи за облекчаване на колики при бебе Ефективни методи за облекчаване на колики при бебе

Източник на изображението: Unsplash.com

Популярни методи за облекчаване на колики

Когато бебето ви плаче и се чувства дискомфортно, може да опитате различни методи, които са популярни сред родителите. Наблюдавайте реакцията на мъничето и дали подходът причинява повече дискомфорт или има благоприятно влияние.

Стегнато повиване

Повиването може да осигури усещане за сигурност и комфорт на вашето бебе, особено през първите седмици от живота му. Повийте го плътно в леко одеало без да закривате лицето му.

Нежно полюшване

Нежното полюшване и допирът на сигурните ръце на родител могат да значително да успокоят детето. В случай че е необходимо да го правите дълго време, можете алтернативно да използвате бебешка люлка.


По време на тежки пристъпи на плач помага техниката, при която бебето се поставя по корем и се полюшва нежно в ръцете на родителя.

Успокояващ бял шум

Белият шум имитира звуците, които бебетата чуват в утробата, което може да бъде успокояващо за тях. Най-бързата и лесна опция е да пуснете запис на такъв шум, но можете да се възползвате и от домакинските уреди вкъщи.

Топлинна терапия

Топлинната терапия, като топла вана например, помага за отпускане на напрегнатите мускули и успокояване на нервната система. Важно е температурата на водата да не е прекалено висока или прекалено ниска, както и винаги да придържаме главата, докато детето е вътре. Някои родители споделят позитивен опит при поставяне на затоплена възглавничка с черешови костилки върху корема на бебето. 

Масажни техники

Деликатният масаж на корема облекчава газовете и подпомага храносмилането. Използвайте масажиращо олио или лосион и леки кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Постарайте се движенията да са бавни, ритмични и успокояващи.

Гимнастика и раздвижвания

Леките раздвижвания и гимнастика стимулират храносмилането и освобождават ненужните газове. Едно от упражненията е така нареченият “велосипедист”, при което движите краката на детето подобно на карането на колело, докато лежи по гръб. Друга техника е свиването на крачетата до гърдите със задържане и отпускане. 

Разходка на чист въздух

Разходката с количка сред природата винаги е добра идея. Чистият въздух и успокояващите природни звуци като песента на птичките имат благоприятен ефект върху нервната система.


Много родители споделят, че бебето е усетило значително подобрение в симптомите на колики след като количката е била заменена с различни алтернативи за бебеносене като слинг или ергономична раница. 

Ефективни методи за облекчаване на колики при бебе Ефективни методи за облекчаване на колики при бебе

Източник на изображението: Unsplash.com

Естествени средства за облекчаване на колики

Естествените средства, или така наречените “бабини рецепти за колики при бебета”, се използват от поколения, тъй като се оказват ефективни в някои от случаите. Въпреки че ефектът не е гарантиран за всяко бебе, може да опитате какво действа и успокоява вашето мъниче.


Нека да разгледаме някои от по-популярните средства:

  • Чай от копър - семената от копър могат да помогнат за облекчаване на газове и подуването на корема. Направите чай от копър, като накиснете натрошени семена в гореща вода и след това прецедите сместа.
  • Билков чай против колики - използвайте билки, известни със своите успокояващи свойства, като например лайка. Ментата може да помогне за храносмилането и също да облекчи симптомите. 
  • Анасон за колики - семената от анасон носят ползи за храносмилането и също могат да помогнат при колики на бебе. Те намаляват количеството газове и подуването на корема, ако се приемат под формата на чай преди или след хранене.
Ефективни методи за облекчаване на колики при бебе Ефективни методи за облекчаване на колики при бебе

Източник на изображението: Pexels.com

Съвети за родителите в периода на коликите

По-долу ще откриете няколко ценни съвета, които действат отлично при някои от бебетата със силни колики. 

Промени в диетата

Ако кърмите и подозирате, че някои храни във вашата диета допринасят за симптомите на коликите на кърмачето, опитайте да адаптирате диетата си на принципа на елиминацията.


Премахнете потенциално проблемни храни от менюто си и след това започнете бавно и една по една да ги въвеждате отново в ежедневието си. Така ще успеете да различите на какво се дължи реакцията.


Внимавайте за следните храни, особено когато са в голямо количество:

  • Млечни продукти;
  • Кофеин;
  • Зеленчуци като броколи и зеле;
  • Пикантни храни и др.

Потърсете съвет от лекар

Докато коликите обикновено се считат за нормално и временно състояние, има случаи, когато трябва да потърсите лекарска помощ. Придружаващите симптоми като температура, повръщане, диария или кръв в изпражненията са задължителна индикация за консултация с медицинско лице.


Ако коликите продължават след типичния възрастов диапазон (обикновено период от около 3-4 месеца след раждането) или е невъзможно да успокоите бебето с никоя от гореизброените техники, също съветваме да потърсите мнение от педиатър.


Вие познавате детето си и неговото поведение най-добре от всички. Ако имате дори и леки съмнения, че плачът и дискомфортът не са причинени от коли, потърсете професионален съвет.

Ефективни методи за облекчаване на колики при бебе Ефективни методи за облекчаване на колики при бебе

Източник на изображението: Unsplash.com

Медицински алтернативи и лечения за колики

Понякога към състоянието на бебето трябва да се подходи и с различни методи от конвенционалната медицина, безопасни за възрастта. Те трябва задължително да бъдат препоръчани от педиатър и да се приемат в описаното от него количество на ден.

Пробиотици

Пробиотиците са живи микроорганизми, които могат да помогнат за балансиране на чревната флора и за подобряване на храносмилането. Освен чрез храната, пробиотиците могат да се набавят и чрез хранителни добавки, като се предлагат под формата на желирани бонбони, капки и прахчета. Те може да се добавят към кърмата или формулата

Симетиконови капки за колики

Капките за колики са хранителни добавки, които не изискват лекарско предписание, но въпреки това е добре предварително да се консултирате с лекар. Симетиконът помага за разграждането на мехурчетата в храносмилателната система, което улеснява отделянето на газове. Предлага се под формата на капки и като цяло е безопасен за употреба, стига да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Лекарствени алтернативи

Възможно е лекарят да прецени, че коликите са обвързани с други здравословни състояния, алергии или чувствителност. В тези случаи ще предпише лекарства, които таргетират конкретния проблем, като така в последствие да намали свързаните неприятни симптоми и дискомфорт.

Често задавани въпроси

  • Какви са методите за облекчаване на колики при бебе?

    Съществуват различни методи, чийто ефект варира според бебето и на какво се дължи дискомфорта му. Най-популярните включват промяна на околната среда и “домашни терапии”, природни средства и някои медицински алтернативи.
  • Има ли подходящ чай за колики?

    Билки като лайка и мента, които подпомагат храносмилането и успокоението на нервната система, често се използват против колики под формата на чайове.
  • Има ли връзка между колики и кърмене?

    Докато такава връзка не е пряко доказана, понякога промяна в диетата на кърмачката играе важна роля и е потенциално положителен или отрицателен фактор за симптомите на кърмачето.