Не можете да решите кой слънцезащитен крем за тяло е най-подходящият за вас? Днес ще ви помогнем да направите правилния избор, като ще разгледаме най-важните фактори, на които да обърнете внимание и различните типове продукти. Освен това ще ви разкажем повече за 5 от най-препоръчваните кремове от дерматолози.

Източник на изображението: Unsplash.com

Как да преценим от каква слънцезащита се нуждае тялото ни?

За да осигурите качествена и ефективна защита на кожата си от слънцето и потенциалните вреди, които то може да ѝ нанесе, е необходимо да знаете от какво точно се нуждае тялото ви.

 

На първо място е важно да се уточни, че кожата на тялото се различава от тази на лицето, затова е редно да разграничите продуктите и съответно да използвате специализирана слънцезащита за лице и отделна такава за тяло. 

 

След като вече знаете това, е време да определите типа на вашата кожа. Това става посредством класификация според популярната Скала на Фицпатрик.

 

Ето и различните типове кожа и техните характеристики:

 

  • Тип I - Много светла кожа, която винаги изгаря и никога не потъмнява.
  • Тип II - Светла кожа, която лесно изгаря и понякога потъмнява минимално.
  • Тип III - Светла до средна кожа, която понякога изгаря, но обикновено почернява.
  • Тип IV - Средна до “маслинена” кожа, която изгаря рядко и винаги почернява.
  • Тип V - Тъмна кожа, която рядко изгаря и почернява лесно.
  • Тип VI - Много тъмна кожа, която никога не изгаря и винаги придобива тен.

Как да изберем подходящ слънцезащитен фактор (SPF)?

Съкращението SPF идва от английското наименование “Sun Protection Factor”, което е буквален превод означава слънцезащитен фактор. Всъщност представлява мярка колко ефективен е един продукт в предпазването на кожата от вредните ултравиолетови B (UVB) лъчи.

 

Съществуват обаче различни степени на слънцезащитния фактор, което често кара хората да се чувстват несигурни в избора си и да правят грешен такъв. 

 

Именно и поради тази причина е важно да подберете правилния за вашата кожа SPF фактор. За целта е необходимо да сте определили вашия тип кожа според споменатата горе класификация.

 

Най-общото правило е, че колкото по-светла е кожата ви, от толкова по-висок фактор се нуждае тя. Това обаче не означава, че хората с по-тъмна кожа могат да пренебрегнат качествената и редовна защита. Напротив, слънчевите лъчи могат да нанесат вреди и на тъмна кожа, затова е редно да се предпази с подходящ фактор.

 

Разбира се, има и други фактори, които си струва да обмислите:

 

  • Какъв е интензитетът на слънчевата светлина (UV индекс, географско местоположение, надморска височина)?
  • През коя част от деня планирате да сте на слънце?
  • С каква продължителност ще бъдете изложени на слънце?
  • Какви са личните ви предпочитания и съображения?

 

Струва си да се отбележи, че SPF измерва само защитата срещу UVB лъчи. За да осигурите цялостна слънцезащита, е препоръчително да изберете широкоспектърен продукт, който предпазва и от UVA.

Как да избера подходящия тип филтър?

Друг фактор с важна роля при избора на слънцезащитен крем за тяло е типът филтър. Защитните филтри се разделят на минерални (или още наричани физически) и химични, като всеки се отличава със своите индивидуални съставки и характеристики.

 

Минералните филтри използват активни съставки като титаниев диоксид и цинков оксид, които физически отразяват или разпръскват UV лъчите далеч от повърхността на кожата. Те осигуряват широкоспектърна защита срещу UVA и UVB лъчи и са подходящи за чувствителна кожа.

 

Химичните филтри използват органични съединения като авобензон, октиноксат или оксибензон. Тези съставки абсорбират UV лъчите и ги превръщат в топлина, която след това се освобождава от кожата. Повечето от продуктите с химични филтри предлагат по-тесен спектър на защита от минералните и е възможно да предизвикат дразнене при по-нежна кожа.

 

При избора на подходящ филтър е необходимо да се вземе предвид типа кожа (по-чувствителна, по-мазна и т.н.), както и защитните характеристики на конкретния продукт. Текстурата на самите слънцезащитни кремове, тяхната водоустойчивост и издръжливост също ще ви помогнат да направите правилния избор.

Видове слънцезащита според консистенцията

Ще забележите, че в зависимост от консистенцията и текстурата, на пазара се предлагат различни видове слънцезащитни продукти за тяло.

 

Ето и кои са основните:

 

  • Слънцезащитен крем за тяло - може би най-разпространеният тип слънцезащита за тяло. Кремовете се отличават със своята плътност (по-голям вискозитет), като основните им съставки са подхранващи масла, подходящи за суха кожа.
  • Слънцезащитно олио за тяло - обикновено има по-нисък SPF фактор, лека текстура и придава естествен блясък на кожата, като в повечето случаи се използва за придобиване на тен.
  • Слънцезащитен спрей за тяло - отличава се с лека формула, лесно нанасяне и бързо усвояване чрез пръскане
  • Слънцезащитен лосион за тяло - въпреки че е често бъркан с кремовете, лосионът има по-лека консистенция и създава по-тънък слой от тях, като първата му и основна съставка често е вода.

Кои са топ 5 слънцезащитни продукти за тяло, препоръчвани от дерматолози?

Нека да преминем и към най-препоръчваните от дерматолози продукти за тяло. Със своите нежни формули, някои от тях са подходящи и за възрастни, и за деца, а други може да намерите със специална промоционална отстъпка в онлайн аптека Нове Фарм.

Bioderma - БИОДЕРМА ФОТОДЕРМ СПРЕЙ SPF 50+ 400МЛ

Bioderma Photoderm Spray е фотозащитен спрей за лице и тяло с максимална защита SPF 50+, който е подходящ за цялото семейство, включително бебета над 12 месеца, деца и възрастни.

 

Разработен е с патентован комплекс CELLULAR BIOPROTECTION®, който активира естествената защита на кожата срещу ултравиолетовите лъчи, и е подходящ за всеки тип кожа, включително чувствителна, много светла и с лунички. Неговата ултра леката текстура не оставя бели следи.

Eucerin - ЮСЕРИН СЪН СПРЕЙ ПРОЗРАЧЕН SPF 30+ 200МЛ

Eucerin Sun Body Oil Control Transparent Spray с фактор SPF 30+ използва специалната ADVANCED SPECTRAL TECHNOLOGY. Тя комбинира UVA/B филтри за висока UV защита и Ликохалкон А, които съдействат за неутрализация на свободните радикали.

 

Продуктът е водоустойчив, попива бързо без да предизвиква омазняване или лепнене. Неговата формула защитава и успокоява чувствителната кожа и се отличава с много добра поносимост от кожа, склонна към акне.

Vichy - ВИШИ SOLEIL SPF 50+ МЛЯКО ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО 300МЛ

Vichy Capital Soleil Face & Body Milk представлява хидратиращо мляко за лице и тяло, което предлага широкоспектърна защита с SPF фактор 50+ UVA и UVB филтри и е подходящо за цялото семейство.

 

Формулата му е обогатена с термална минерализираща вода Vichy и хиалуронова киселина, които заедно подпомагат естествените защитни механизми на кожата и хидратират до 24 часа след нанасяне на продукта.

 

Млякото за лице и тяло на Vichy е водоустойчиво и разработено с незалепваща технология, като не оставя бели следи по тялото и ви позволява да се насладите на нелепнещ завършек.

La Roche-Posay - ЛРП АНТЕЛИОС SPF 50+ SHAKA СПРЕЙ ЗА ТЯЛО 200МЛ

La Roche-Posay Anthelios Invisible Spray със слънцезащитен фактор SPF 50+ е спрей за тяло, който предоставя широкоспектърна фотостабилна защита за кожата от вредното влияние на слънчевите лъчи. 

 

Той е специално разработен с филтърна система Mexoplex®, комбинирана с термална вода La Roche-Posay, и е предназначен за чувствителна кожа или кожа с непоносимост към слънцето, като я подхранва, хидратира и успокоява в дълбочина. Това е дерматологично тестван и водоустойчив продукт, който е некомедоногенен и не съдържа парфюм и парабени.

Avène - АВЕН СЛЪНЦЕ СПРЕЙ SPF 30 ВИСОКА ЗАЩИТА 200МЛ СП

Avène Sun Spray с фактор SPF 30 съдържа комплекс от фотопротективни съставки и UV филтри, които осигуряват оптимална широкоспектърна защита за кожата срещу UVB/UVA дълги и къси лъчи.

 

Този продукт е предназначен за свръхчувствителна кожа, която е предразположена към лесно изгаряне. Освен това съдържа силни антиоксиданти (провитамин Е/претокоферил), които предпазват от свободни радикали, а съставната термална изворна вода се грижи да омекоти и успокои раздразнената кожа.

Марка

Продукт

Фактор

Водоустойчивост

Тип защита

Вид филтри

Текстура и консистенция

Подходящ тип кожа

Допълнителни ползи

Цена

Bioderma

Photoderm Spray

SPF 50+

Да

UVA/UVB

Минерални

Спрей

Всеки тип кожа
Чувствителна кожа

Без лепнене и омазняване
Устойчив на изпотяване и вода
Некомедоногенен
8 ч. Хидратация
Антиоксидантна защита

55-65 лв

Eucerin

Sun Body Oil Control Transparent Spray

SPF 30+

Да

UVA/UVB

Химични

Спрей

Чувствителна кожа
Кожа, склонна към акне

Защитава и успокоява
Попива бързо
Без омазняване и лепнене
Неутрализира свободните радикали

40-50 лв

Vichy

Capital Soleil Face & Body Milk

SPF 50+

Да

UVA/UVB

Химични

Мляко (гел-крем)

Всеки тип кожа

Незалепваща технология
Интензивна хидратация
Укрепва и предпазва кожната бариера
Не омазнява кожата

35-45 лв

La Roche-Posay

Anthelios Invisible Spray

SPF 50+

Да

UVA/UVB

Минерални

Спрей

Чувствителна кожа или кожа с непоносимост към слънцето

Подхранва, хидратира и успокоява кожата
Антиоксидантно действие
Не съдържа парфюм и парабени
Не омазнява кожата

37-47 лв

Avène

Sun Spray

SPF 30+

Да

UVA/UVB

Минерални

Спрей

Свръхчувствителна кожа

Антиоксидантна защита
Омекотява и успокоява кожата
Не оставя бели следи

30-45 лв

*Таблица за сравнение на най-добрите слънцезащитни кремове за тяло

 

 

 

Често задавани въпроси

  • Какви фактори се вземат предвид при избора на слънцезащитен крем за тяло?

    При избора на подходящ продукт, най-голяма роля играят типът на кожата, слънцезащитният фактор и видът на филтъра.

  • На какви видове се разделят слънцезащитните продукти според текстурата и консистенцията си?

    Можете да срещнете слънцезащита под формата на кремове, спрейове, лосиони и олио.

  • Кои са най-препоръчваните слънцезащитни кремове за тяло?

    Най-препоръчваните продукти включват слънцезащитни кремове на марките Bioderma, Eucerin, Vichi, La Roche-Posay и Avène.