Тъмните кръгове под очите са често срещан проблем за много от нас. Независимо дали се дължат на безсънни нощи, на начина ни на живот или на генетично предразположение, появата им никога не е добре дошла, тъй като влияе не само на външния ни вид, но и на увереността и самочувствието ни.


Днес ще обсъдим най-често срещаните причини, които предизвикват появата на тъмните сенки, което от своя страна ще ни помогне и в опитите ни да се отървем от тях. Ще разгледаме и най-добрите практики, продукти и козметика в грижата за нашето лице, както за превенция, така и за премахване на тъмни кръгове под очите.

Как да се справим с тъмни кръгове под очите? Как да се справим с тъмни кръгове под очите?

Източник на изображението: Unsplash.com

Кои са възможните причини за поява на сенки под очите?

За да се справим и изобщо да предотвратим неприятните сенки и торбички под очите, е необходимо първо да разберем кои са потенциалните причини за появата им. Това ще ни помогнем да вземем ситуацията в наши ръце и да имаме контрол над собствената си кожа и външен вид.

Хронично недоспиване

Липсата на адекватен сън и недостатъчна почивка са едни от най-често срещаните причини, поради които могат да се появят кръгове в зоната под очите. При такива случаи кислородът в околоочната зона намалява, нейните кръвоносни съдове се разширяват и започват да прозират и да потъмняват деликатната кожа.

Силна дехидратация

Тъй като кожата ни е силно чувствителна към нивата на хидратация в организма, недостатъчният прием на вода може да доведе до нейното изтъняване. Същевременно това създава впечатлението, че очите ни са хлътнали и създава тъмни кръгове.

Алергии и възпаления

Алергичните реакции могат да предизвикат възпаление и подуване на очите, допринасяйки за появата на тъмни сенки и торбички. В такива случаи е важно да се идентифицира отговорният алерген и да се предотврати излагането към него.

Здравословен проблем или заболяване

Някои медицински състояния, като анемия, нарушения на щитовидната жлеза или проблеми с черния дроб, могат да доведат до черни кръгове под очите поради нарушено кръвообращение или натрупване на токсини в тялото. 

Генетично предразположение

Някои хора са генетично предразположени към появата на тъмни кръгове около очите. Въпреки че не можете да промените генетиката си, можете да направите промени в начина си на живот и вашата рутинна грижа за кожата, за да ги направите по-малко забележими.

Естествено стареене

С напредването на възрастта организмът ни започва да произвежда по-малко колаген, което води до изтъняване на кожата. Вследствие на тези фактори, видимостта на кръвоносните съдове става по-ясна и така затъмнява кожата на долния клепач.

Продължително излагане на слънце

Продължителното излагане на вредни слънчеви лъчи без прилагане на адекватна слънцезащита води до повишеното производство на меланин и хиперпигментация на деликатната кожа в зоната около очите.

Вредни навици

Нездравословните навици също могат да окажат голямо влияние на външния вид на кожата и очите. Такива например са прекомерната консумация на алкохол и тютюнопушенето, които иматДруги възможни причиниТе са пряко отговорни за появата не само на тъмните кръгове, но и на бръчките и торбичките под очите.

Други възможни причини

Въпреки че гореизброените са най-често срещаните, съществуват и други възможни причини за потъмняване на околоочния контур. Хормоналните промени по време на бременност или менструация, например, могат да предизвикат задържане на течности в тялото, сенки и подпухнали очи.


Това се отнася и до някои видове лекарства, които освен това могат да разширят кръвоносните съдове. Освен това режимът на хранене и балансираната диета също са от значение за здравето на кожата и нейния външен вид. Работни позиции, изискващи дълги часове пред екрани и монитори, също оказват влияние.


Идентифицирайки факторите, които влияят на състоянието ни, вие вече сте една стъпка по-близо до намирането на ефективно и дългосрочно решение за справяне с тъмните сенки под очите.

Как да се справим с тъмни кръгове под очите? Как да се справим с тъмни кръгове под очите?

Източник на изображението: Unsplash.com

Кои са добрите практики за поддържане на сияен околоочен контур?

Поддържането на сияен околоочен контур и предотвратяването на тъмните кръгове изисква балансирана комбинация от здравословни навици, рутинна грижа за кожата и промяна в начина на живот. 

Третиране на първоизточника

В зависимост от причините, водещи до състоянието, може да заложите на няколко различни добри практики, които ще ви помогнат да постигнете по-свеж и сияен вид на очите.


Ето и кои са те:

  • Осигурете си достатъчно време за сън - най-добре е да се стремите към 7-9 часа сън всяка вечер. Създайте си график, който да спазвате стриктно, и релаксираща обстановка преди лягане, за да бъде почивката ви качествена и възстановителна за тялото и процесите в него.
  • Пийте повече вода - приемът на достатъчно вода ежедневно е ключов за вашето здраве. Осигурете си добра хидратация, като имате предвид, че препоръчителното количество течности на ден е около 2,7 литра за жени и 3,7 литра за мъже. Фактори като спортна дейност и килограми също играят роля.
  • Погрижете се за алергиите - ако имате алергии, е необходимо да идентифицирате веществата, към които проявявате свръхреакция. Съветваме ви да се консултирате с алерголог за точна диагноза, което ще помогне за справянето с тъмните кръгове и сенки около очите ви.
  • Обърнете внимание на физическата си активност - включете в ежедневието си време, в което редовно да правите физически упражнения и да бъдете активни. Това ще подпомогне кръвообращението в тялото и ще осигури подхранване на кожата около очите.
  • Защитете се от слънцето - добрите практики при защита от слънцето са носенето на слънчеви очила, покриващи зоната около очите, както и нанасянето на слънцезащитен крем с висок SPF. Така ще предпазите кожата от вредните UV лъчи и възможността за хиперпигментация.
  • Преустановете вредните навици - макар и трудно, с правилната мотивация всичко е възможно. Ограничете навици като тютюнопушене и прием на алкохол, за да подобрите здравето на кожата си и да ѝ осигурите нужната хидратация.
  • Намалете напрежението в очите - ако работите пред монитор по цял ден, то тогава е необходимо да правите редовни почивки и да следвате правилото 20-20-20 - на всеки 20 минути да се вгледате за 20 секунди в обект на разстояние 20 метра от вас.
  • Хранете се балансирано - създайте си режим на хранене и балансирана диета, която съдържа всички за тялото ви нутриенти. Включете плодове, зеленчуци и храни с високо съдържание на антиоксиданти и хранителни вещества, които допринасят за цялостното здраве на кожата.

Природни средства

Съществуват различни природни средства, които можете да изпробвате за намаляване на тъмните кръгове и поддържане на сияйна кожа около очите. 


Бъдете внимателни, в случай че сте алергични към някои от съставките или имате свръхчувствителна кожа. При такива ситуации ви съветваме да се консултирате със здравен специалист, за да се избегнат нежелани реакции. 


Ето и някои от по-популярните методи:

  • Налагане на охладени пакетчета чай върху очите - сложете в хладилника използваните пакетчета от лайка или зелен чай. След като са добре охладени, ги нанесете върху затворени очи и оставете да подействат за 10-15 минути.
  • По-добра хидратация с резенчета краставица - нарежете краставицата на кръгчета и ги охладете добре. Подобно на чая, поставете краставицата върху затворените си очи за 10-15 мин.
  • Масажирайте с бадемово масло - използвайте няколко капки бадемово масло и нежно масажирайте зоната около очите и слепоочията вечер преди лягане.
  • Компрес с розова вода - накиснете памучни тампони в розова вода и ги поставете отново върху затворени очи за 10-15 мин.
  • Студен компрес - напоете чиста кърпа със студена вода и я притиснете към очите за няколко минути. Този метод помага при разширение на кръвоносните съдове.

Поддръжката на сияен външен вид особено в зоната на очите изисква последователност и търпение. Бъдете стриктни в своя режим и се придържайте към изготвения план на действие, за да предотвратите и минимизирате успешно появата на тъмни кръгове и торбички.


Освен гореизброените, има и други ефективни начини, от които може да се възползвате, а именно рутинната грижа за кожата. Производителите на козметика непрестанно усъвършенстват дерматологичните си формули, за да ви предоставят ефикасно решение за всеки тип кожа и проблем, включително и сенките под очите.

Как да се справим с тъмни кръгове под очите? Как да се справим с тъмни кръгове под очите?

Източник на изображението: Pexels.com

Козметични продукти за премахване на тъмни кръгове под очите

Има различни видове качествена козметика, която е специално разработена и предназначена да ви помогне с борбата срещу тъмните кръгове. Преди да изберете даден продукт обаче, е необходимо да сте сигурни, че той е предназначен именно за тази цел.


Повечето жени предпочитат да заложат на околоочен крем, тъй като този тип козметика е е локализиран към зоната на очите. Препоръчително е да съдържа подхранващи съставки като витамин C, витамин К, ниацинамид, ретинол, кофеин и хиалуронова киселина, които да подпомогнат цялостното справяне с проблема.


Има и други продукти от категорията козметика и грижа за лице като например ефективни серуми, подхранващи маски за лице, успокояващи гелове, изсветляващи кремове и други, които ще окажат положителен ефект на кожата и външния ѝ вид. Техните активни съставки работят както за директно намаляване на пигментацията, така и за третиране на причините за появата ѝ. 


Ако пък търсите временно решение, винаги може да заложите и на разкрасяващи продукти, които са предназначени за прикриване на несъвършенствата, а именно цветни коректори и фон дьо тени. Съветваме да изберете цветове, които ще ви помогнат да постигнете максимално близък нюанс до този на кожата на лицето ви, за да се насладите на оптимални резултати.


Преди да закупите какъвто и да е козметичен продукт, прочетете повече за неговия състав и предназначение, за да сте сигурни, че отговаря на вашия тип кожа и на вашите цели. В случай че имате кожни алергии или висока чувствителност, се консултирайте с дерматолог или специалист по грижа за кожата, за да получите персонализирани насоки.

Как да се справим с тъмни кръгове под очите? Как да се справим с тъмни кръгове под очите?

Източник на изображението: Unsplash.com

Често задавани въпроси

Коя е основната причина за появата на тъмни кръгове под очите?

Въпреки популярното мнение, че главната причина за сенки под очите е умората, всъщност факторите варират. Някои причини могат да бъдат дехидратация, тютюнопушене, наследственост, прием на лекарства, по-тънка и чувствителна кожа и други.

Кои са подходящи витамини за тъмни кръгове под очите?

Ако търсите козметичен продукт като крем или маска за тъмни кръгове под очите, търсете съставки като витамин К, витамин C и ниацинамид.

Ефективно ли е ползването на околоочен крем за тъмни кръгове под очите?

Редовната грижа за кожата и нанасянето на околоочен крем е ефективен начин да се справите с кръговете под очите, ако са съобразени с типа кожа и комбинирани с други методи, засягащи първопричините.