Витамин В12 е единственият витамин от група В, който съдържа кобалт - метален елемент, който се нарича още и кобаламин. Витамин В12 е изключително важен за нашето здраве и за по-добрия ни начин на живот - това е витамин, без който не можем.

В12 е водоразтворим витамин и не се произвежда в организма, затова трябва да се внася в тялото с храна или с хранителни добавки. Основният източник на витамин Б12 са животинските продукти като месо, риба, яйца, млечни продукти. Той отсъства в растителните храни. 

При дефицит на витамин В12 могат да се появят симптоми като умора, депресия, проблеми с паметта, отслабване на организма и други, и ако не им се обърне внимание, могат да доведат до по-сериозни проблеми и заболявания. Ето защо е необходим прием на хранителни добавки, съдържащи В12, които могат да подпомогнат организма.

Предвид разнообразието на хранителни добавки, което се предлага на пазара, не винаги е лесно да се спрем на точния витамин В12 за нуждите ни. С тази статия ще се опитаме да ви помогнем да направите своя избор.

Кой е най-добрият витамин Б12: видове и маркиКой е най-добрият витамин Б12: видове и марки

Каква е ролята на витамин Б12 в организма

В следващите редове ще споменем за ролите на кобаламин в организма:

  • Витамин В12 има ключова роля в синтеза на ДНК и РНК и заедно с другите витамини от група В спомага за правилния метаболизъм и за преобразуване на храната в енергия. 
  • Витамин В12 е отговорен за производството на червени кръвни клетки, изключително важни за преноса на кислород до всички органи в тялото. 
  • Кобаламин подпомага функцията на нервната система, грижи се за психичното здраве, подобрява паметта и когнитивните функции.

  • Той допринася за поддържането на нормални нива на хомоцистеин и за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания.
  • Витамин В12 може да намали риска от развитие на остеопороза, грижейки се за здравето на костите, като допълнение към приема на калций, фосфор и витамин Д.
  • Кобаламин има огромна роля във формирането и развитието на органите на зародиша при бременност.

Някои заболявания, хранителни навици, както и напредването на възрастта, могат да бъдат причини за недостиг на витамин В12, поради което е препоръчително да се набавя в тялото под формата на хранителна добавка.

Кой е най-добрият витамин Б12: видове и маркиКой е най-добрият витамин Б12: видове и марки

Видове витамин Б12 и по какво се различават

Витамин Б12 се предлага в хранителни добавки, които се различават в зависимост от формата на прием. Те могат да са например таблетки, капсули, спрей, капки и сиропи, разтворими таблетки, както и ампули за инжекционна употреба.

В хранителните добавки се срещат различни форми на витамин В12 и това са:

  • Цианокобаламин - представлява изкуствената форма на Б12, най-често използвана в добавките. Тази форма на витамина след прием в организма се абсорбира малко по-бавно, поради превръщането на цианокобаламин в метилкобаламин и аденозилкобаламин. 
  • Метилкобаламин - това е естествената форма на витамин В12, активна и бионалична, използва се най-вече при лечение на невропатии, симптоми на депресия, деменция, анемия, зрителни проблеми.
  • Аденозилкобаламин - също е активна форма на витамин В12, по-рядко се среща. Обикновено се назначава за стимулиране дейността на мозъка, за енергия и мускулна сила.
  • Хидроксокобаламин - представлява естествена форма на В12, която се произвежда от микроорганизми и се съдържа в храна. Тази форма е разпространена най-вече в инжекционни разтвори. Тя остава активна в организма по-дълго време, усвоява се по-бързо и ефикасността е по-голяма. Хидроксокобаламин може да предпази от оксидативен стрес, породен от свободните радикали.

Съществуват и комбинирани хранителни добавки на В12 с други витамини и минерали, мултивитамини.

Водещи марки и продукти

На пазара се предлага богата гама хранителни добавки с витамин Б12. В следващите редове ще споменем водещите марки и продукти.

Novae Pharm 

Novae Pharm е собствена марка хранителни добавки, разработени от опитните фармацевти на аптеки Нове фарм, създадени с грижа за здравето на пациентите си. 

Най-продаваният продукт, който има в състава си В12 е Сироп от черен бъз и витамини за имунитет, предназначен за деца, с уникален състав, включващ натурален екстракт от бъз, витамини и минерали. 

Сиропът укрепва защитните сили на детския организъм, подкрепя имунитета, поддържа нормална нервна система и подобрява метаболизма.

Webber Naturals

Webber Naturals е канадска марка, произвеждаща натурални хранителни добавки. Най-продаваният витамин В12 на марката е Витамин Б12 Метилкобаламин под формата на сублингвални таблетки, които се поставят под езика до пълното им разтапяне. 

Този висококачествен продукт допринася за нормалната функция на нервната и сърдечно-съдова система. 

Solgar

Solgar е световноизвестна американска компания, произвеждаща висококачествени хранителни добавки, подходящи за цялото семейство. 

Най-продаваният им продукт с витамин В12 Methylcobalamin Vitamin B12 под формата на сублингвални таблетки, съдържа активната форма на В12 - метилкобаламин, който действа веднага.

Natural Factors

Natural Factors е канадска компания, която произвежда богато разнообразие от висококачествени хранителни добавки на растителна основа, без ГМО и напълно безопасни. 

Най-продаваният продукт с Б12 е Vitamin B12 с форма на В12 - цианокобаламин, под формата на разтворими таблетки. Добавката допринася за нормалната функция на нервната система, метаболизма и сърдечната дейност.

Swanson

Swanson е американски бранд, който е специализиран в производството на хранителни добавки с растителни екстракти и лечебни растения, които се отличават с неоспоримо качество и безопасност. 

Техният най-продаван продукт с витамин Б12 е Vitamin B-12 под формата на капсули. Той намалява високите нива на хомоцистеина, подпомага сърцето и сърдечната дейност и помага за образуването на червените кръвни клетки.

Doleran Pharma

Doleran Pharma е българска компания, която създава иновативни хранителни добавки, произведени с натурални и висококачествени съставки. 

Най-продаваният продукт с В12 Ambrosia Vitamin-B12 + Folic Acid е уникална добавка под формата на капки, която включва в състава си и фолиева киселина, с много и разнообразни ползи за организма.

Valentis 

Valentis е швейцарска компания, която създава природни продукти, предназначени да подобрят човешкото здраве. 

Техният най-продаван продукт от серията Smart Hit с Б12 е SmartHit B12 под формата на капки. Добавката е произведена по технология Miosol, чрез която съставките се усвояват максимално бързо и ефективно.

Phytopharma

Phytopharma е българска компания, специализирана в производството на витамини под формата на меки желатинови капсули. Продуктите са висококачествени, ефективни и безопасни, създадени на база етерични масла, растителни екстракти, минерали и витамини. 

С най-добри продажби и отзиви от клиенти е продуктът Vitamin B12.

Jamieson

Jamieson е канадска марка, чиито продукти се ползват с най-голямо доверие сред канадските потребители. Това са хранителни добавки, които се отличават с безкомпромисно качество и ефикасност. 

Най-продаваният продукт Jamieson В12 под формата на капсули е с формула, която включва метилкобаламин. Хранителната добавка е с натурално, енергизиращо и бързо действие.

Fortex

Fortex е популярна българска компания, която е сред петте водещи производители на хранителни добавки у нас. Продуктите са качествени, ефективни и на достъпни цени. 

Най-продаваният продукт Vitamix B12 е под формата на ородисперсни сашета с активна съставка метилкобаламин, подходяща за вегани и вегетарианци. Добавката допринася за образуването на червени кръвни клетки, за стимулиране на имунитета, за намаляване чувството на умора и отпадналост.

Марка

Продукт

Състав

Действие

Предимства

Недостатъци

Препоръчителен прием

Ценови клас

Novae Pharm

Сироп от черен бъз и витамини за имунитет за деца

Екстракт от черен бъз (Sambucus nigra) витамин С, лецитин, витамин Е, цинк, ниацин, пантотенова киселина, бета-каротин, витамин В6,витамин В2, витамин В1, витамин А, витамин D, витамин В12.

Подкрепя имунитета, укрепва защитните сили, подобрява метаболизма, поддържа нормална нервна система

Без захар, с аромат на бъз и сладък вкус, лесен за прием. 

Прекомерната консумация може да предизвика слабителен ефект. Някои от съставките не са подходящи за хора със свръхчувствителност към тях.

Деца от 3 до 7 години 5 ml Деца над 7 години 10 ml





20-25 лв.

Webber Naturals 

Vitamin B12 Methylcobalamin

Витамин В12 под формата на метилкобаламин

Допринася за нормалното функциониране на нервната и сърдечно съдова система, за образуване на червени кръвни клетки.

Без захар, консерванти, ГМО, глутен. Препоръчва се за вегетарианци и хора, страдащи от дефицит на този витамин.

Някои от съставките не са подходящи за хора със свръхчувствителност към тях. 

По 1 сублингвална таблетка дневно. Поставя се под езика до пълното и разтапяне.

20-25 лв.

Solgar

Methylcobalamin Vitamin B12

Витамин В12 под формата на метилкобаламин, манитол, растителен магнезиев стеарат, растителна стеаринова киселина, силициев диоксид, естествени аромати, растителна целулоза.

Допринася за нормалното функциониране на нервната и сърдечно съдова система, за образуване на червени кръвни клетки.

Без глутен, пшеница, мая, захар, сол, изкуствени аромати, изкуствени консерванти, изкуствени оцветители. Подходящ за вегетарианци.

Някои от съставките не са подходящи за хора със свръхчувствителност към тях. Прекомерната употреба на метилкобаламин може да има слабителен ефект.

Приема се по 1 таблетка дневно, за предпочитане по време на хранене. Поставя се под езика до пълното и разтапяне.

35-45 лв.

Natural Factors 

Natural Factors Vitamin B12 

Витамин В12 (цианкобаламин) Микрокристална целулоза, стеаринова киселина, натриева кроскармелоза, Растителен клас магнезиев стеарат (лубрикант).

Допринася за нормалната функция на нервната система, метаболизма и сърдечната дейност.

Не съдържа глутен,пшеница, млечни продукти, яйца, захар, соя, фъстъци, риба, миди , животиснки продукти, сол , изкуствени аромати, консерванти, подсладители или ГМО.

Някои от съставките не са подходящи за хора със свръхчувствителност към тях. 

За възрастни: 1 таблетка се разтваря в 200 ml вода. След пълното разтваряне на таблетката, приемете 2 ч.л. /10 ml от разтвора веднъж дневно, който доставя 50 µg витамин В12.

15-20 лв.

Swanson 

Swanson Vitamin B-12 

Витамин B12 USP (като цианокобаламин) оризово брашно, желатин

Допринася за повишаване на енергията и метаболизма, производството на червени кръвни клетки.

Максимална усвояемост и ефективност, чисти и безопасни.

Някои от съставките не са подходящи за хора със свръхчувствителност към тях. Не са подходящи за хора,които не могат да преглъщат капсули.

Приемайте по 1 капсула на ден с вода

18-23 лв.

Doleran Pharma

Doleran Pharma Ambrosia Vitamin-B12 + Folic Acid

Метилкобаламин – 1% (Витамин B12) – 1000 μg. – еквивалент на метилкобаламин – 99% (Витамин B12) – 10 μg, и Фолиева киселина (Витамин B9) – 400 μg. Други съставки: вода, консервант- калиев сорбат, подсладител – стевиол гликозиди 200 mg./литър, емулгатор – гума ксантан, регулатор на киселинността (лимонена киселина).

Допринася за нормалната функция на нервната система и метаболизма, за производтсвото на еритроцити, нормалния метаболизъм на хомоцистеин

Лесни за прием под формата на капки, бързо усвояване. Не съдържа алкохол. Подходящ за вегани. Подходящ за диабетици.

Някои от съставките не са подходящи за хора със свръхчувствителност към тях. 

Лица над 12 години – 10 капки. Дневната доза (10 капки) се накапва в мерителната лъжичка и се приема под езика, като задържите за 60-90 секунди без поглъщане.

17-20 лв.

Valentis 

SmartHit B12

Витамин В12 под формата на хидроксокобаламин, Вода, стабилизатор - ксилитол, емулгатор - соев лецитин, съдържащ фосфатидилхолин, овлажнител - глицерол, етанол (1,3%), консервант - калиев сорбат, хидроксокобаламин (витамин В12) (0,1%), аромат на малина ароматизатор, антиоксидант - концентриран екстракт от токофероли. Възможни са следи от сусамово семе и техните продукти.

Помага за преодоляване на умора и отпадналост, метаболизма, укрепва нервната система.

Лесни за прием под формата на капки, най-добро усвояване на В12 от организма, отлична ефикасност, подходящ за вегани и вегетарианци и за хора в напреднала възраст. 

Някои хора може да не харесат вкуса на капките, някои от съставките не са подходящи за хора със свръхчувствителност към тях.

Възрастни и деца над 12 години – 1 мл на ден преди хранене, директно или смесено с чаша вода или сок. Разклатете преди употреба.

27-31 лв.

Phytopharma

Phytopharma Vitamin B12

Желатин, слънчогледово масло, пчелен восък, слънчогледов лецитин, глицерин и Витамин В12.

Допринася за правилното функциониране на нервната система, подпомага метаболизма, енергията и производството на червени кръвни клетки

Лесни за поглъщане, достъпна цена

Не са подходящи за хора,които не могат да преглъщат капсули. Не са подходящи за деца, някои от съставките не са подходящи за хора със свръхчувствителност към тях.

Приемайте по 1 капсула на ден с храната.

7-10 лв.

Jamieson

Jamieson В12

Витамин В12 (метилкобаламин) целулоза, дикалциев фосфат, растителен магнезиев стеарат, силициев диоксид, малтодекстрин, акациева смола, зеленчуков сок, лимонена киселина.

Допринася за метаболизма и превръщането на храната в енергия, за нормалната работа на нервната система, преодолява депресията.

Не съдържа нишесте, глутен, лактоза, изкуствени оцветители, овкусители и консерванти; натурално енергизиращ продукт със сигурно и бързо действие, голям брой таблетки на изгодна цена.

Таблетката се дели, това може да предизвика неудобство. Някои от съставките не са подходящи за хора със свръхчувствителност към тях.

Препоръчителна дневна доза за възрастни: 1/2 таблетка дневно.

19-21 лв.

Fortex

Vitamix Витамин В12 Директ

Витамин В12 под формата на метилкобаламин Пълнител ксилитол, подсладител стевиол гликозиди от стевия, регулатор на киселинността ябълчна киселина, ароматизант ябълка, метилкобаламин.

Допринася за намаляване чувството на умора и отпадналост, подпомага имунната система, производството на червени кръвни клетки.

Без захар. Удобен и лесен за директен прием, подходящ за хора в движение, с вкус на ябълка. Подходящ за вегани и вегетарианци.

Прекомерната консумация може да предизвика слабителен ефект. Някои от съставките не са подходящи за хора със свръхчувствителност към тях.

1 саше на ден. Съдържанието на сашето се приема директно в устата, без да се налага прием на течност.

11-17 лв.

Как да изберете най-добрия витамин Б12 за нуждите си

Изборът на най-добрия витамин B12 зависи от вашите нужди и целите, които искате да постигнете. Най-добрият витамин Б12 е този, който ще работи най-добре за вас. 

  • Ако искате на повишите енергията си може би най-удачно е да използвате витамин В12 под формата на аденозилкобаламин. 
  • Ако желаете да неутрализирате свободните радикали, може би формата на витамин В12 с хидроксокобаламин ще е подходящ вариант. 
  • При проблеми с умствената дейност най-удачна би била добавка на В12 под формата на метилкобаламин.

От голямо значение за избора на една или друга форма на В12 са степента на установения дефицит, придружаващите заболявания и приемът на други медикаменти, ако има такива. 

Преди да закупите хранителна добавка с В12 се препоръчва консултация с лекар. 

Кой е най-добрият витамин Б12: видове и маркиКой е най-добрият витамин Б12: видове и марки

Съвет на фармацевта

Благодарение на ежедневните консултации с пациентите и натрупаният в годините опит, бихме искали да споделим с вас няколко ценни съвета:

  1. Изберете правилната за вас форма на Витамин B12. Цианокобаламин е най-често срещаната и достъпна форма на B12 в хранителните добавки, но метилкобаламин и аденозилкобаламин са активни форми, които тялото усвоява по-бързо. Ако имате специфични здравословни проблеми като невропатии или дефицит на ензими, по-добре е да изберете активни форми на витамина.
  2. Спазвайте дозировката и препоръките за прием. Предозирането на витамин B12 е рядко, тъй като е водоразтворим, но дългосрочната употреба на високи дози трябва да се наблюдава, особено ако се приемат други медикаменти
  3. Внимавайте при комбинация с други добавки и лекарства. Витамин B12 може да взаимодейства с някои лекарства, включително метформин (за диабет) или инхибитори на протонната помпа (за киселини). Ако приемате такива медикаменти, обсъдете с фармацевта си или с вашия лекуващ лекар как те могат да повлияят на абсорбцията на B12 и дали се налага допълнителен прием.

Надяваме се с тази статия да сме помогнали за вашия избор относно най-добрия витамин В12, като разбира се винаги може да се свържете и с фармацевтите на Нове Фарм за съдействие.

Грижете се за себе си и се радвайте на добро здраве!

Често задавани въпроси

  • Какво може да се случи при дефицит на В12?

    Недостигът на В12 може да доведе до мускулни болки и изтръпване, неврологични проблеми, анемии.
  • Могат ли да доведат до странични ефекти хранителните добавки с В12?

    Предозирането може да доведе до някои странични ефекти, така че е наложително да се спазва препоръчителната доза, както и препоръките на лекаря.
  • Кои са рисковите групи предразположени към дефицит на В12?

    Това са хора с храносмилателни разстройства, с атрофичен гастрит, с язви на стомаха, пушачи, възрастни хора и други.