Цветът на човешката кожа се определя от три ключови пигмента, които работят заедно, за да създадат разнообразието от оттенъци, което виждаме при хората. 

Първият пигмент е меланинът, който носи кафявите и черните тонове в кожата. 

Следва хемоглобинът, отговорен за розовите и червеникавите нюанси, благодарение на кръвта, протичаща през нашите вени. 

Третият пигмент, кератинът, добавя жълтеникавите оттенъци, които допринасят за още по-голямото разнообразие от цветове. На фона на сложната картина на човешката кожа обаче понякога се появяват пигментни петна по лицето.

В настоящата статия ще разгледаме какво ги причинява, съществува ли превенция за тях и как ефективно да ги премахнем.

Защо и как се образуват пигментните петна на лицето?

Хиперпигментацията се свързва със свръхпроизводството на меланин от меланоцитите (пигментните клетки). Тези клетки се намират в базалния слой, свързващ епидермиса и дермата. 

По правило хората с по-тъмен фото тип са по-податливи към хиперпигментация, заради по-активните меланоцити

Пигментните петна по лицето могат да бъдат в различна форма и различни по размер. Много често са с резки граници, като текстурата им е гладка при допир. Като нюанс варират – от светло жълто до тъмно кафяво, а понякога могат да се срещнат дори и със сивкав оттенък.

Причината за появата на пигментни петна може да бъде прекомерно излагане на слънце, хормонални нарушения и други, които ще разгледаме в следващите редове.

Премахване на пигментни петна по лицето – пълно ръководство Премахване на пигментни петна по лицето – пълно ръководство

Излагане на слънце и „слънчеви петна“

Това е една от най-честите причини за появата на по-тъмни петна. 

Активното излагане на UV (ултравиолетови) лъчи предизвиква повишено отделяне на меланин. Прекомерното излагане на слънце крие и други рискове, като повишава и риска от развитие на рак на кожата! 

Малко известен факт е, че дългото стоене пред устройства със синя светлина, също допринася за появата на пигментация върху кожата.

Хормонални смущения и бременност

При хормонално нарушение се обърква физиологичната и биохимичната функция на организма. Това води и до изменения в кожата и прави жените по-податливи към мелазма - състояние на кожата, което причинява обезцветяване). Причината са женските полови хормони - естроген и прогестерон, които допринасят за отделянето на меланин. 

Състоянията като хипотиреоидизъм и инсулинова резистентност, както и заболяванията на черен дроб, малокръвието и нарушеният витаминен профил също се явяват като провокация към пигментация.

Бременността е не по-малко рисков фактор, що се отнася до пигментацията на кожата. По време на този важен за всяка жена период е възможно да се образува така наречената „маска на бременността“, като най-често се образува в средата на коремната област и изчезва до няколко месеца след раждането.

Прием на лекарства и козметични средства

При някои заболявания и хормонални промени при жените, свързани с репродуктивната система, се налага прием на противозачатъчни продукти, които се свързват с появата на пигментации по кожата. 

С тях могат да бъдат свързани и някои лекарства като антибиотици, антидепресанти, антихистамини, диуретични лекарства, както и билки, които могат да направят кожата фоточувствителна и да отслабят устойчивостта на ѝ към УВ лъчите на слънцето. 

Сред “обичайните заподозрени” се нареждат и парфюми, дезодоранти и други козметични продукти на основата на спирт, които също увеличават риска от пигментация. 

Прекомерното използване на ексфолиращи агенти - киселинни или механични, нарушават кожната бариера и намалява защитната функция на кожата.

Премахване на пигментни петна по лицето – пълно ръководство Премахване на пигментни петна по лицето – пълно ръководство

Кожни наранявания и заболявания

Посттравматична пигментация е вид пигментация която се образува от травматично действие върху кожата, като изгаряне, рани, псориазис и др. Доста често се среща по слабините, лактите и коленете, заради допира на кожата в тъканите на дрехите. 

Механичното отстраняване на пъпките, причинени от акне също повишават риска от хиперпигментация. Едва когато засегната зона започне за се възстановява, пигментацията придобива по-обезцветен лик..

Пигментация на кожата при стареене

С напредването на възрастта кожата естествено започва да произвежда по-малко меланин. Продължителното излагане на слънце обаче може да ускори този процес, което води до възрастови петна. Те се характеризират като малки кафяви петна, които обикновено се появяват по лицето и ръцете.

Един от факторите, които също води до хиперпигментация, е генетичното предразположение. Нашите гени определят до голяма степен външният ни вид и склонността на кожата ни към пигментация. 

Съществува ли превенция срещу пигментните петна и какво включва тя?

Въпреки многобройните фактори, които ни предразполагат към образуване на хиперпигментация на части от кожата, има начини да намалим риска от появата ѝ. Основната превантивна мярка за превенция срещу пигментни петна е слънцезащитата

Слънцезащитните продукти могат да се намерят под различна форма – спрей, олио, крем, флуид с тониращ ефект или без, и др. Една от най-важните характеристики при избор на слънцезащита е какъв да бъде SPF (слънцезащитен фактор) индекса. Той определя доколко ефикасно продуктът ще защити вашата кожа от вредните лъчи на слънцето. 

Препоръчително е да използвате минимум 30 SPF, а за хората, чиято кожа е склонна към пигментация, препоръчителният фактор е 50 SPF.

Слънцезащитният продукт се нанася около 15 минути преди излагане на слънце. Неговото действие продължава около два часа, затова е добре след изтичането на този период, да повторите нанасянето. Същото е необходимо и след обилно потене или мокрене. 

Когато избирате вашия продукт, се препоръчва да се доверите на продукти с , защита от UVA и UVB лъчи, както и по-възможност със защита от синята светлина.

Премахване на пигментни петна по лицето – пълно ръководство Премахване на пигментни петна по лицето – пълно ръководство

Друга важна особеност е какъв тип слънцезащитата ще изберете - химична, физична или смесена. Химичната защита абсорбира UV лъчите и ги превръща в топлина. Този тип продукти обикновено са по-леки и невидими върху кожата. 

Физичната действа като огледало и не поглъща, а отразява UV лъчите. Този тип слънцезащита обикновено е по-плътна и може да остави бял филм върху кожата. Въпреки това, минералната слънцезащита е по-малко вероятно да причини дразнене на кожата и е добър избор за хора с чувствителна кожа. 

Въпреки че слънцезащитните продукти са ефективно решение за превенция срещу пигментни петна, едно от най-сигурните решения за този проблем, е да пазите кожата си от силните слънчеви лъчи най-вече през летните месеци в часовете между 10 и 16 ч. Ако все пак се налага да се движите, избирайте маршрута си през сенчести зони и носете шапка, слънчеви очила и подходящо облекло.

За да се предпазите от появата или влошаване на вече съществуваща пигментация, при хормонални нарушения, вземете навременни мерки за лечение на всяко от тях. 

Ако в продуктите от вашата рутина се съдържат агенти с избелващи съставки или такива, които правят кожата фоточувствителна, редно да преустановите употребата им.

Видове продукти за премахване на пигментни петна

Съществуват както козметични, така и лекарствени средства за премахването на пигментация. Те се разделят на няколко категории, които описваме по-долу.

Инхибитори – блокатори 

Азелаиновата киселина често се използва при акне, но има действие и при пигментации. Тя действа само на увредените клетки и затова при разумна употреба действа избелващо без да води до хипопигменации или влошаване на вече наличните петна. Тя е най-успешна при хиперпигментации, които са следствие от възпалителни процеси.

Коджиева киселина е друг вид инхибитор, който действа антимикотично и подтиска ензима тирозиназа, който е ензимът, водещ до хиперпигментация. С тези ензими като активни съставки ще намерите избелващи маски за пигментни петна, серуми срещу пигментни петна, кремове и др. 

Средства, потискащи меланозомния трансфер

Това са съставки, които намаляват разпространението на меланозоми от меланоцитите към кератиноцитите. Чрез този механизъм се намалява пигментацията и се предотвратява разпръскването на меланина в епидермиса. 

Активна съставки с такова действие е ниацинамид. Тя се среща се в различни кремове за премахване на пигментни петна по лицето, както и в серуми за пигментни петна.

Антиоксиданти

Антиоксидантитедействат като прекъсват оксидативните процеси, водещи до производство на меланин. Тяхното действие е да неутрализират свободните радикали, образувани от ултравиолетовите лъчи, като по този начин се прекъсва меланогенезата. 

Най–често срещаната съставка е Витамин C.

Премахване на пигментни петна по лицето – пълно ръководство Премахване на пигментни петна по лицето – пълно ръководство

Козметика за премахване на пигментни петна

Борбата с пигментните петна изисква целенасочена стратегия и правилно подбрани козметични продукти. За ефективно премахване или намаляване на тези неестетични несъвършенства, е важно да се включат продукти с определени свойства в ежедневната грижа за кожата. 

Ето основните съставки и типове продукти, които да търсите:

  • Хидрохинон: Мощен изсветляващ агент, който помага за намаляване на меланина в кожата. Важно е да се използва под наблюдението на дерматолог, тъй като може да има странични ефекти.
  • Витамин C: Антиоксидант, който не само изсветлява пигментните петна, но и стимулира производството на колаген и предпазва кожата от увреждане от слънцето.
  • Арбутин: Естествен изсветляващ агент, извлечен от билката Мечо грозде, който помага за намаляване на видимостта на пигментните петна.
  • Коева киселина: Известна със своите изсветляващи свойства, тази съставка помага при третирането на хиперпигментация.
  • Гликолова киселина: Помага за ексфолиране на повърхностния слой на кожата, премахвайки мъртвите кожни клетки и стимулирайки регенерацията.
  • Салицилова киселина: Идеална за проблемна кожа, тази киселина помага да се почистят порите и да се намали възпалението, което може да доведе до появата на пигментни петна.
  • Ретинол и рецептурни ретиноиди: Те стимулират обновяването на кожните клетки и могат да подобрят текстурата на кожата, както и да намалят пигментацията.
  • Ниацинамид (Витамин B3): Този мощен антиоксидант помага за изравняването на тена на кожата и намаляване на видимостта на пигментните петна.

При избора на козметика против пигментни петна е важно да се започне постепенно и да се наблюдава реакцията на кожата. В някои случаи може да се наложи консултация с дерматолог за персонализиран план за лечение, особено ако петната са упорити или има риск от странични ефекти. 

Съчетанието от правилни продукти и редовна грижа може значително да подобри вида на вашата кожа и да върне нейното естествено сияние.

Козметични процедури за премахване на пигментни петна

В борбата с пигментните петна по кожата помагат и някои козметични процедури. Те се извършват единствено от специалисти, с предназначени за това продукти, както и с помощта на специализирана апаратура.

Химичен пилинг 

Химичният пилинг е един от методите за по-дълбока и упорита пигментация. Неговото действие е ексфолиращо, като за целта се служи с използването на киселини, от които трихлороцетна киселина, салицилова киселина и алфа-хидрокси киселини. 

Въздействието на химичния пилинг се влияе от вида, концентрацията и комбинацията от киселини. Този метод ускорява процеса за премахване на пигментацията, но е препоръчително да се извърши от опитен козметик, тъй като при несъобразяване на сезона и типа кожа, може да предизвика фоточувствителност и да задълбочи проблема. 

След някои видове химичен пилинг времето за възстановяване е по-дълго и изисква да си останете вкъщи, тъй като не е изключено да предизвика лющене, парене и зачервяване.

IPL-интензивна импулсна светлина 

Този метод е апаратен и действа, като се атакува директно пигментно петно чрез лъчение, което се привлича от меланина. Колкото по-изявена е пигментацията, толкова по-ефективен е този метод. 

По време на тази процедура, петното поглъща светлинната енергия и тя се трансформира в топлина, което води до разрушаване на „оцветените клетки”. Тази процедура се препоръчва при възрастови петна, както и при петна по рождение. 

Хормоналните пигментни петна не се повлияват от IPL-интензивна импулсна светлина, а премахването на т.нар. лунички има само временен ефект. 

Излагането на слънце непосредствено след процедурите е крайно непрепоръчително, тъй като крие риск от това петната да се появят отново. След терапията има зачервяване и оток около обработваната зона.

СО2 Лазерен пилинг 

Лазерният пилинг е подходящ при възрастови петна, пигментация след акне и слънчеви петна. Този вид процедура действа на сходен принцип като IPL-интензивна импулсивна светлина. 

Въздействието на СО2 е по-дълбоко и предизвиква интензивен клетъчен обмен. За разлика от IPL е възможно възстановителният процес да отнеме повече време. След процедурата са възможни зачервяване, подуване и активно лющене.

Диамантено микродермабразио 

Това е апаратна неинвазивна процедура. Безболезнена е, а възстановяването е бързо. 

Накрайникът на апарата е с абразивна част и има вакуум действие. Това води до ексфолиране на вроговените клетки върху епидермиса. Методът е подходящ при повърхностни пигментации, старчески петна, слънчеви петна и белези от лека форма на акне. 

Диамантеното микродермабразио е прогресивна терапия, а не агресивна, което означава, че с всяка следваща процедура състоянието се подобрява значително. При по-задълбочена пигментация няма висока ефективност.

Важно е да се доверите на опитни специалисти и да бъдете информирани преди да вземете решение по какъв начин да постигнете избелване на пигментните петна

Консултацията с дерматолог е препоръчителна, а в случай, че промяната в цвета на кожата е в резултат от болестно състояние или хормонално нарушение, е добре да се съветвате с лекуващият си лекар. 

Често задавани въпроси 

  • Могат ли хормоналните промени да причинят пигментни петна?

    Да, хормоналните промени, особено по време на бременност, менопауза или употреба на някои хормонални контрацептиви, могат да доведат до появата на пигментни петна. Тези петна с хормонален произход често се наричат мелазма или „маска на бременността“ и са често срещани при жени.
  • Възможно ли е пигментните петна да изчезнат сами?

    Някои видове пигментни петна, особено тези, причинени от възпаление или акне, могат постепенно да избледнеят с времето. Въпреки това повечето видове пигментация, като например тези, причинени от слънчеви увреждания или възрастови петна, обикновено изискват различни методи за лечение, за да можете да ги намалите или премахнете.
  • Може ли излагането на слънце да влоши съществуващите пигментни петна?

    Да, излагането на слънце може да влоши съществуващите пигментни петна, тъй като UV лъчите стимулират производството на меланин, което може да доведе до потъмняване на петната. Редовната употреба на слънцезащитен крем и избягване на пряка слънчева светлина са ключови за предотвратяване на това влошаване на участъците с по-тъмна кожа.