Желязото е един от най-ключовите минерали в природата и е бил ценен от човечеството още от древността, включително заради способността си да лекува растения от хлороза през 17 век. 

През 1932 година, науката категорично доказала медицинското значение на желязото и за човешкия организъм, акцентирайки на неговата роля за синтеза на хемоглобин

Така желязото се утвърдило и до наши дни като незаменим елемент, важен за живота на планетата и здравето на човека.

Именно поради това ключово значение на минерала, наличието на дефицит на желязо се превръща в проблем, който получава все по-голямо внимание. 

В тази статия ще разгледаме както най-често срещаните симптоми при недостиг на желязо в кръвта, така и начините за диагностициране и разрешаване на проблема.

Дефицит на желязо: изследване, симптоми и лечение Дефицит на желязо: изследване, симптоми и лечение

Защо желязото е необходимо на тялото ни 

Желязото участва в множество биохимични и физиологични процеси в организма. Сред тях са например енергийният метаболизъм, когнитивните функции, поддържането на имунната система и регулирането на телесната температура. 

Колко важно е нивото на желязо в кръвта ни и за какво е нужно на човешкия организъм, ще разгледаме по-подробно в следващите редове: 

  • Транспортиране на кислород: Една от най-важните роли на желязото е за производството на хемоглобина - протеин в червените кръвни телца, който транспортира кислорода от белите дробове до останалите части на тялото. Без достатъчно желязо, тялото не може да произведе достатъчно здравословни червени кръвни телца. Това води до състояние, известно като желязодефицитна анемия, чийто симптоми се изразяват в умора и слабост.
  • Подпомагане на метаболизма: Желязото е съществен компонент на много ензимни системи в тялото, включително тези, които управляват производството на енергия и метаболизма на клетките. То помага за преобразуването на хранителните вещества в жизненоважна енергия, което е основа за всички наши физически и ментални дейности.
  • Подкрепа за имунната система: Желязото играе важна роля и в поддържането на силна имунна система. То е част от производството на имунни клетки, които защитават тялото от инфекции и болести. Недостигът на желязо отслабва защитните сили на тялото и може да направи организма по-уязвим към болести.
  • Когнитивно здраве: Доказано е, че желязото има важна роля в когнитивното развитие и функциониране. Недостигът на желязо в ранна възраст може да повлияе на когнитивното развитие и ученето, докато при възрастни може да доведе до затруднения в концентрацията и паметта.
  • Съхранение и освобождаване на енергия: Желязото е от съществено значение за правилното функциониране на миоглобина - протеин, открит в мускулните клетки, който съхранява кислород. Миоглобинът съдържа желязо в своята хем група, което му позволява да свързва и освобождава кислород, ако е необходимо по време на мускулна контракция и релаксация. Този механизъм за съхранение и освобождаване на кислород е жизненоважен за снабдяването на мускулите с кислорода, от който се нуждаят, за да генерират енергия чрез аеробен метаболизъм.
  • Освобождаване на кислород: Тъй като кръвта тече през капиляри в тъкани с по-ниска концентрация на кислород, като мускули, органи и клетки, оксихемоглобинът освобождава кислород. Това позволява на кислорода да прониква в околните тъкани, където се използва за клетъчно дишане - процесът, чрез който клетките генерират енергия от глюкоза и кислород.
  • Транспорт на въглероден диоксид: В допълнение към транспортирането на кислород, хемоглобинът също играе роля в транспортирането на въглероден диоксид - отпадъчен продукт от клетъчния метаболизъм. Въглеродният диоксид се свързва с хемоглобина, образувайки карбаминохемоглобин, който се транспортира обратно в белите дробове за издишване.
  • Регулиране на микробния растеж: Желязото е важно за растежа и удвояването на молекулата в ДНК клетките както на човешки клетки, така и на патогени. Въпреки това, наличието на желязо е строго регулирано в тялото, за да се предотврати достъпът на патогени до него за техния растеж. Когато тялото е заразено, то използва различни механизми за отделяне на желязото от патогените, ограничавайки способността им да се възпроизвеждат и разпространяват.
  • Възпалителен отговор: По време на инфекция или възпаление тялото освобождава цитокини, които регулират метаболизма на желязото. Тези цитокини стимулират производството на хепцидин - хормон, който намалява абсорбцията на желязо от храната от червата и ограничава освобождаването на желязо от местата за съхранение, като черния дроб. Това временно задържане на желязо помага да се лишат нахлуващите патогени от това основно хранително вещество, като по този начин подпомага защитата на тялото срещу инфекция.
  • Т-лимфоцитна пролиферация: Минералът също е от значение за пролиферацията и функцията на Т-лимфоцитите - вид бели кръвни клетки, участващи в клетъчно-медиирания имунитет. Т-лимфоцитите се нуждаят от желязо за синтеза на ДНК и клетъчното делене по време на тяхното активиране и пролиферация в отговор на инфекция или ваксинация.
  • Синтез на невротрансмитери: Желязото участва в синтеза и метаболизма на невротрансмитери, които улесняват комуникацията между мозъчните клетки. Минералът е необходим за синтеза на невротрансмитери като допамин, серотонин и норепинефрин. Те играят важна роля в регулирането на настроението, познавателната способност и поведението. 

Термичният баланс също се влияе от желязото. Въпреки че то пряко не контролира температурата на тялото, неговата роля в метаболизма на енергията, преноса на кислород, функциите на щитовидната жлеза и реакциите при възпаление помага непряко на организма да управлява термичния баланс. 

За да функционират тези жизненоважни процеси безпроблемно и тялото да може ефективно да регулира своята температура, е важно да се поддържат оптимални нива на желязо.

Дефицит на желязо: изследване, симптоми и лечение Дефицит на желязо: изследване, симптоми и лечение

Причини за недостиг на желязо в организма

Дефицитът на желязо е често срещан дефицит, който може да доведе до анемия и други здравословни проблеми. 

Въпреки че недостатъчният прием на желязо чрез храната е най-очевидната причина, има няколко фактора, които също могат да допринесат за този дефицит. 

Ето някои от тях:

  • Строги диети: Прекалено рестриктивен начин на хранене или намалено консумиране на достатъчно богати на желязо храни може да доведе до недостиг на желязо с течение на времето. Пример за такъв вид хранене са вегетариански и вегански диети.
  • Загуба на кръв: Загубата на кръв е причина за дефицита на желязо, тъй като минералът се съдържа в червените кръвни клетки. Хроничната загуба на кръв от източници като стомашно-чревно кървене (напр. язви, колоректален рак, гастрит), менструация (особено при жени с тежко менструално кървене) или често кръводаряване може да изчерпи запасите от желязо.
  • Малабсорбция: Някои състояния, засягащи стомашно-чревния тракт, могат да нарушат усвояването на желязото от храната. Примерите включват целиакия, възпалително заболяване на червата (болест на Крон, улцерозен колит) и хирургични процедури, включващи стомаха или червата.
  • Повишени нужди от желязо: Има определени етапи от живота и състояния, които могат да доведат до критично ниско желязо. Такива етапи са при бременност и кърмене, в ранна детска възраст, по време на бърз растеж при деца и възстановяване след операция или значителна загуба на кръв.
  • Хронични заболявания: Някои хронични заболявания или състояния могат да бъдат пречка за метаболизма на желязото или да доведат до хронично възпаление, което може да повлияе на усвояването, използването или разпределението на желязото в тялото. Примерите включват хронично бъбречно заболяване, рак, сърдечна недостатъчност и автоимунни заболявания.
  • Генетични фактори: Наследствени състояния като наследствена хемохроматоза - разстройство, характеризиращо се с прекомерна абсорбция на желязо - може да доведе до претоварване с желязо в организма. Обратно на това, някои генетични заболявания, засягащи метаболизма на желязото или производството на червени кръвни клетки, могат да предразпологат хората към недостиг на желязо.
  • Медикаменти: Някои лекарства могат да попречат на усвояването на желязо или да доведат до железен дефицит. Например, дългосрочната употреба на инхибитори на протонната помпа (PPI) или антиациди може да намали производството на стомашна киселина и да наруши абсорбцията на желязо.
  • Интензивни тренировки: Атлетите, особено тези, които участват в интензивни и дълготрайни тренировки, могат да изпитат т.нар. "анемия на бегачите". Това състояние е резултат от увеличеното разрушаване на червените кръвни телца и загубата на желязо чрез потта, което може да доведе до намаляване на нивата на желязо.

Някои по-рядко срещани хранителни разстройства като “Пика” (потребността да се ядат нехранителни вещества като глина, лед или хартия) също могат да доведат до дефицит на желязо. Тези необичайни навици могат да попречат на абсорбцията на желязо или да са знак за основен недостиг на минерали.

Дефицит на желязо: изследване, симптоми и лечение Дефицит на желязо: изследване, симптоми и лечение

Как да разберем дали имаме дефицит на желязо

Знаете ли, че жените и децата са по-склонни да усещат симптомите на ниско желязо в кръвта, за разлика от мъжете? 

Ако се чудите дали страдате от недостиг на желязо, ключът към отговора лежи в една лесна лабораторна манипулация - изследване на венозна кръв

Пълната кръвна картина е вид диагностика, който включва няколко ключови показателя: 

  • Хемоглобин, 
  • Хематокрит, който показва плътността на червените кръвни клетки, 
  • броят на еритроцитите (червените кръвни клетки, които са доставчици на кислород), 
  • Броят на левкоцитите (белите кръвни клетки, които са вашата лична армия срещу инфекциите), 
  • Броят на тромбоцитите (малките клетъчни фрагменти, които държат кървенето под контрол) 
  • Средният обем на еритроцитите. 

Ако някой от тези показатели покаже по-ниски от обичайното стойности, това може да е знак, че страдате от анемия

Това на свой ред е сигнал да направите кръвен тест за проверка на нивото на желязо в кръвта.

Симптоми при липса на желязо

Ако се чувствате по-уморени от обикновено или не можете да се справите със своите ежедневни задачи със същия заряд, може би е време да проверите нивата на желязо във вашия организъм.

Някои от най-честите симптоми на дефицита включват следните: 

  • Умора и слабост;
  • Блед цвят на кожата;
  • Напукани устни;
  • Недостиг на въздух;
  • Студени ръце и крака;
  • Изтръпване на крайниците;
  • Главоболие и световъртеж;
  • Чупливи нокти и косопад; 
  • Затруднена концентрация;
  • Нарушения в паметта; 
  • Повишен пулс и сърцебиене.

Ако имате някой от горепосочените симптоми, първото, което е редно да направите, е да се обърнете към лекар, който да ви назначи подходящи изследвания, включително ПКК. Чрез тях може да се установи дали страдате от дефицит на желязо и дали той е комбиниран с други липси в организма.

Според установеното в изследванията, вашият лекуващ лекар трябва да изготви план за компенсиране на липсата на желязо и да проследи резултатите от лечението. 

Как да си набавим желязо - полезни съвети

Поддържането на оптимални нива на желязо в тялото е от ключово значение за вашето здраве. 

Както вече споменахме, то изпълнява важна роля в множество жизненоважни функции, включително транспортирането на кислород в различни части на тялото и поддържането на енергийните нива. 

Ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да си гарантирате, че получавате достатъчно желязо:

  • Избирайте храни, богати на желязо: Включете в менюто си разнообразие от меса като говеждо, птиче, черен дроб и морски дарове. Не забравяйте за растителните източници като боб и леща, тофу, зеленолистни зеленчуци като спанак и зеле, както и за ядки и семена като шам фъстък, тиквени семки и сусам.
  • Подсилете абсорбцията с витамин С: Консумирайте храни, богати на витамин С, като цитрусови плодове, ягоди и чушки, заедно с източниците на желязо. Витамин С улеснява усвояването на нехем желязото от растителни източници и добавки, правейки го по-достъпно за тялото ви.
  • Избягвайте храни, които затрудняват усвояването на желязо: Ограничете приема на храни, които съдържат танини (например в чай и кафе), тъй като те могат да намалят способността на тялото да абсорбира желязото. Старайте се да консумирате тези напитки извън основните хранения.
  • Провеждайте редовни кръвни изследвания: Това е най-сигурният начин да откриете и следите нивата на желязо в тялото си, който ви позволява да вземете навременни мерки при необходимост.
  • Поддържайте хидратация: Пиенето на достатъчно количество вода е важно за поддържане на оптимален кръвен обем и циркулация, което на свой ред подпомага транспорта на желязо в тялото.
  • Приемайте хранителни добавки с желязо при необходимост: Ако промените в хранителния режим не са достатъчни за поддържане на здравословни нива на желязо, можете да попълните дефицита с помощта на хранителни добавки, като витамини при липса на желязо.

Поддържането на здравословни хранителни навици може значително да подобри вашите нива на желязо и да ви помогне да се почувствате по-енергични и здрави.

Не забравяйте, че малките промени в диетата и начина на живот могат да имат голямо въздействие върху вашето общо благосъстояние. Подходете към промените със знание и разбиране и винаги търсете професионален съвет, когато е необходимо.

Дефицит на желязо: изследване, симптоми и лечение Дефицит на желязо: изследване, симптоми и лечение

Често задавани въпроси

  • Може ли дефицитът на желязо да доведе до усложнения?

    Да, ако не се лекува, дефицитът на желязо може да доведе до анемия, която може да причини сериозни здравословни проблеми. Те включват сърдечни усложнения, проблеми с растежа и развитието при деца и увеличен риск от инфекции.
  • Мога ли да предотвратя дефицит на желязо?

    Да, можете да намалите риска за дефицит на желязо чрез балансирана диета, богата на червено месо, бобови растения, зеленолистни зеленчуци, и обогатени зърнени храни). Трябва да се погрижите и за редовно проверяване на здравословното състояние при хронични състояния или бременност.
  • Възможно ли е да се приема твърде много желязо?

    Да, твърде голям прием на желязо може да бъде вреден и да доведе до състояние, известно като хемохроматоза, което може да причини увреждане на органите. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт преди да започнете суплементация под формата на добавки с желязо.