Докато се наслаждавате на природата това лято, не забравяйте, че не сте единствените, които се възползват от слънчевите лъчи. По-топлата пролет и по-дългото лято удължават сезона на кърлежите. Въпреки че те се срещат целогодишно, те са най-активни през топлите сезони. 

 

За съжаление, кърлежите пренасят заболявания, като лаймска болест, а най-ефективният начин да се предпазите от тях, е да не бъдете ухапани. За целта трябва да се постараете да следвате някои правила за предпазване. В следващите редове сме подготвили за вас пълно ръководство, което да ви е от полза в предпазването от кърлежи. 

Каква е ситуацията с кърлежите в България

В световен мащаб всички видове кърлежи са около 900, докато в страната ни има 6 рода и около 40 вида. Всеки от тях се отличава един от друг с гостоприемниците си, етапа си на развитие и семейството (меки или твърди). Сред най-често срещаните са иксодовите кърлежи, които населяват паркове, градини и детски площадки.

 

Нека ви запознаем и с най-разпространените родове кърлежи в България.  

Ixodes Ricinus

Твърдите кърлежи, известни като Ixodes Ricinus, са широко разпространени в България и по света. Те са малки паразити, които заразяват овце, крави, домашни животни и диви животни. Преминават през цикъл на развитие от 2-3 години, като ларвите и нимфите се насочват към дребни гризачи и животни. 

 

Ixodes Ricinus обитават пасища, гори и планини и също така могат да нахлуят в града и в парковете. Най-голям е броят им предимно през ранна пролет и късна есен. Известно е, че пренасят енцефалит, туларемия, лаймска болест и други инфекции.

Dermacentor marginatus

Кучешкият кърлеж, принадлежащ към рода Dermacentor marginatus, е с по-големи размери. Той обитава площи с висока растителност и дървета. Напада кучета и други дребни животни. Цикълът му на развитие обикновено е около година. 

 

Той също пренася заболявания като енцефалит, рикетсиоза, туларемия, кравешка треска, кучешка пироплазмоза и други заболявания. Може да се разпознае по отчетливата шарка по гърба.

Rhipicephalus sanguineus

Rhipicephalus sanguineus, известен още като кафяв кучешки кърлеж, се среща най-често при кучетата, но напада котки и хора, когато няма друга опция. Развива се по-бързо и може да достигне зряла възраст в рамките на четири месеца. 

 

Този вид кърлеж е особено активен от късна пролет до ранна есен. Може да снася яйца два пъти годишно в пукнатини, кучешки колибки и други дупки. Предпочита райони в близост до вода

 

Този вид паразит е преносител на марсилска треска, пироплазмоза по кучетата и други заболявания.

Marginatum 

Marginatum са двукраки кърлежи, които пренасят кримска хеморагична треска. Те показват резистентност към третиране. Имат най-дълъг паразитен период - от февруари до декември. 

 

Нимфите и възрастните презимуват в пукнатините на стените на конюшни, плевни, ливади, птичи гнезда, пукнатини на дървета или в почвата.

Haemaphysalis 

Род Haemaphysalisсе среща често в България и е активен през пролетно-есенния сезон. Жизненият им цикъл е до 3 години.  

 

Пренасят заболявания като кърлежов енцефалит, кравешка треска, бруцелоза, рикетсиоза и тиф. 

Rhipicephalus bursa

Rhipicephalus bursa е кърлеж с две опашки и се среща най-често при селскостопанските животни. Не е изключено да нападне и домашен любимец. Този кърлеж се излюпва през лятото и остава активен до началото на есента. Той пренася болести като бабезиоза, анаплазмоза, тейлероза, пироплазмоза, бруцелоза и др.

В страната ни се срещат и други видове меки и твърди кърлежи. Пример за това са Dermanyssus gallinae, Sarcoptes scabie и Ornithodoros, които са преносители на свинска чума. 

Болести, които могат да пренесат кърлежите

Статистиката показва, че средно между 50 и 100 човека на ден биват ухапани от кърлеж в цяла България през летния сезон. Броят им се увеличава, ако навън е влажно. Хубавата новина е, че е малък процентът на заболели от долуизброените болести - само 1-3%

 

Причините за това са две: първата е, че заразените кърлежи са 20-30%, а другата е бързата реакция на хората. Колкото по-дълго стои кърлежът в тялото ви, толкова по-голям е шансът да ви зарази. 

 

По-долу описваме най-често срещаните болести, пренасяни от кърлежите в България.

Лаймска болест 

Тя е най-често срещаната болест от кърлежи. Първите ѝ симптоми настъпват от 3-тия до 30-тия ден след ухапване от заразен кърлеж. На ухапаното място кожата се зачервява и бързо променя размера си, като достига до 5 см. 

 

Най-характерен за лаймската болест е така нареченият мишенообразен обрив, представляващ няколко силно зачервени кръга, разположени един в друг, подобно на мишена.

 

Други признаци, които можете да забележите са:

 

  • Подути лимфни възли;
  • Главоболие;
  • Болка в мускулите;
  • Умора;
  • Треска и др. 

 

Дори и симптомите ви да изчезнат от само себе си, инфекцията с Лаймска болест остава в организма. Това може да доведе до влошаване на заболяването. Месеци след първоначалната инфекция се появява втори стадий на болестта. Симптомите са замайване, трудна концентрация, силна умора, обилно изпотяване и ускорен пулс. Могат да възникнат и допълнителни усложнения - неврологични, ставни, очни и др. 

Марсилската треска

Марсилската треска се предава предимно от кучешки кърлеж, като това е възможно и чрез неговото смачкване с пръсти или контакт с лигавицата на окото. Най-широко разпространен е по Черноморието и Южна България. На мястото на ухапването се появява безболезнена подутина, чийто център е по-тъмен.

 

Заболяването започва с висока температура, главоболие, болки в ставите и мускулите, гадене и повръщане, умора и зачервяване на очите. В рамките на 3-4 дни се появяват големи петна по цялото тяло, включително по ходилата и дланите. Влошава се и общото състояние. 

 

Ако пациентът е подложен на подходящо антибиотично лечение, треската може да бъде преборена за до 4 дни. В друг случай, продължителността е около 10 дни. Ако не се вземат мерки, това може да доведе до сериозно увреждане на нервната система, бъбреците и черния дроб.   

Ку-треска

Наричана още и зооноза, ку-треската засяга предимно дивите и селскостопанските животни и тяхната репродуктивна система. Причинители са над 70 вида кърлежи. Човешката инфекция може да премине и безсимптомно.

 

В случай че има симптоми, те наподобяват грип. При бременни жени се срещат и спонтанни аборти. При 1-2% от заболелите треската става хронична и може да доведе до сериозни усложнения на сърцето. 

Най-добрият начин да се предпазите от инфекция, пренасяна от кърлежи, е да не бъдете ухапани. В следващите редове ще ви запознаем с начините, по които можете да се предпазите и какво да предприемете, ако това все пак се случи. 

7 начини да се предпазите от кърлежи

Има няколко начини, с които да предпазите себе си и семейството си от неприятните паразити. Това е важно, за да избегнете заразяването с инфекции, които могат дори да застрашат живота ви. Ето и съветите, които сме ви подготвили.

Информирайте се относно поведението и местообитанията на кърлежите

Преди да излезете на открито, запознайте се добре с кърлежите и къде можете да ги срещнете. Обикновено те се намират във високи треви и храсти, гористи местности, както и по телата на различни животни. Обществените паркове се третират против вредителите, но не трябва да разчитате само на това.

 

Със затоплянето на времето се увеличава и времето на открито. Разходката с кучето, работата в градината или почивката на палатка са предпоставка за близък контакт с кърлежите. Много хора получават ухапвания в собствения си двор или докато се разхождат в квартала си.

Носете подходящо защитно облекло

Има начин да се предпазите от кърлежите и чрез дрехите си. Ако нямате професионална екипировка, ето няколко препоръки за облеклото в открити пространства: 

 

  • Носете прилепнали дрехи с дълги ръкави и крачоли, които да сведат до минимум откритата кожа и пълзенето на кърлежите под дрехите. 
  • Избирайте дрехи в светли цветове, които да улеснят разпознаването на паразита върху тях. 
  • За предпочитане са затворените обувки, като най-добър вариант са ботушите. 
  • Връзвайте косата си, за да намалите риска от захващане на кърлежите. 

 

За да подобрите защитата си, третирайте дрехите или екипировката си с продукти, съдържащи 0,5% перметрин. Перметринът може да се използва за третиране на цялостното облекло, като действието му против кърлежи продължава и след няколко пранета. На пазара има и предварително третирани облекла с препарата.

 

Използвайте репеленти против насекоми

Никога не пропускайте да използвате репеленти против кърлежи и други насекоми преди да излезете на открито. 

 

В аптеките ще ги откриете под различни форми, включително лосиони, спрейове, защитни млека и дори лепенки и гривни. Изберете тази, която ви е най-удобна за използване и на доверена марка. 

 

Един ефективен спрей против кърлежи съдържа една или няколко от следните съставки: 

 

  • DEET (N-Diethyl-meta-toluamide);
  • Пикаридин;
  • Икаридин;
  • IR3535;
  • Масло от лимонов евкалипт (OLE);
  • Пара-ментандиол (PMD);
  • 2-ундеканон и др.

 

Важно е да уточним, че процентът на съдържание на DEET определя колко време ще се задържи репелента върху кожата ви. Ако ще излизате за малко, можете да се спрете на такъв с по-нисък процент. В случай че ще излизате сред природата за дълго време, разумно е съдържанието му да е до 25% или просто да нанесете отново от избрания препарат за кърлежи.  

 

Винаги следвайте инструкциите за употреба на всеки препарат против кърлежи. Не го използвайте за деца под 3-годишна възраст, ако съдържа OLE или PMD. 

Проверете се за кърлежи

След като вече сте на закрито, много внимателно проверете дрехите си за кърлежи. Ако намерите такива, те трябва да бъдат премахнати веднага. В случай че имате сушилня, сложете дрехите си в нея на висока температура за около 10 минути. Така със сигурност ще убиете паразитите. 

 

Ако дрехите ви се нуждаят от пране, препоръчваме използването на гореща вода. Студената или тази със стайна температура няма да се справи с кърлежите.  

 

Щом вече сте проверили дрехите, обърнете специално внимание и на тялото си за забит кърлеж. Този тип паразити предпочитат места, на които кожата е по-тънка и достатъчно кръвоснабдена.

 

По-обстойно прегледайте следните места: 

 

  • Задната част на врата;
  • Скалпа;
  • Ушите;
  • Подмишниците;
  • Слабините;
  • Краката.

 

Използвайте както ръчно огледало, така и такова в цял ръст, за да можете хубаво да разгледате всяка част от тялото си.  

Вземете душ

Доказано е, че вземането на душ в рамките на два часа след влизане на закрито, намалява риска от лаймска болест. Възможно е то да бъде ефективно за превенцията и на други болести, пренасяни от кърлежите. 

 

Причината е, че душът премахва все още неприкрепените кърлежи от кожата ви. Освен това е добра възможност да се проверите още по-обстойно. 

Обработвайте зелените площи около дома си

Кърлежите обичат висока трева и влажен въздух. С малко грижи от ваша страна, можете да направите пространството около дома си по-малко привлекателно за тях.

Ето как да го постигнете: 

 

  • Косете редовно тревата. Тя трябва да бъде къса.
     
  • Почистете добре двора си от застояли листа.

  • Ако използвате дърва за огрев, приберете ги на сухо и сигурно място. Така гризачите ще стоят далеч от тях, а следователно и кърлежите.

  • Изхвърлете от двора си всякакви вещи, които не използвате. Те се превръщат в чудесно скривалище за паразитите.

  • Добре е да имате дървена или бетонна ограда/преграда между отделните площи на двора си. Така ще ограничите миграцията на кърлежите.

  • И не на последно място, дворът и зелените пространства около дома ви имат нужда от пръскане срещу кърлежи. 

 

Прилагайки всички съвети наведнъж, ще имате голям успех в безкрайната борба с кърлежите. 

Бъдете предпазливи около животни и домашни любимци

Ако работите с животни или имате домашен любимец, трябва да сте внимателни около тях. Много лесно могат да се закачат кърлежи по кучето ви по време на разходка, и то да ги пренесе у дома. 

 

Както за вашето, така и за неговото здраве, трябва много добре да преглеждате любимеца си след всяко излизане. Обезпаразитявайте го целогодишно, външно и вътрешно, защото в природата има кърлежи и през зимата. 

 

Животните също страдат като нас, когато се разболеят с някоя от гореизброените болести. Лошото е, че при тях диагностицирането е по-трудно и често се стига до фатален край.  Предотвратете го.

Как е правилно да се премахне кърлеж

Въпреки че съществуват различни методи за вадене на кърлеж, някои са по-ефективни от други. Съветваме да се обърнете към лекар, който да го премахне, за да се избегнат усложнения.

 

Запазването на кърлежа непокътнат ще е от полза при изследването му и откриването на потенциално заболяване. Скъсването му повишава освобождаването на токсини, които могат да увеличат риска от инфекциозни заболявания. Затова, вместо да го стискате, бъдете прецизни в движенията.

 

Това са стъпките за вадене на кърлеж: 

 

  • С помощта на пинсета за кърлежи или обикновена заострена такава, хванете паразита възможно най-близо до кожата, където е забит.

  • Не го стискайте, защото така ще го стресирате. В опита си да се измъкне, той ще започне да повръща. Ако паразитът е заразен, повръщайки може да зарази и вас. 

 

  • Прилагайте постоянен, равномерен натиск, докато дърпате нагоре. Не усуквайте и не дърпайте кърлежа. Това може да доведе до откъсване на главата му, която ще остане в кожата ви. Ако все пак го направите, използвайте пинсета да извадите останалата част от тялото или потърсете медицинска помощ.

  • Не използвайте алкохол, вазелин, олио, лед или други продукти. 

 

  • Възможно е да чуете пукащ звук при успешно премахване на паразита. 

 

Задължително е да направите дезинфекция след вадене на кърлежа. Почистете кожата със спирт и измийте добре ръцете си. 

Нужно ли е изследване на кърлежа след премахване?

Това не е задължително. Наличието на патогени при тестване не е доказателство, че сте се заразили. Това е така, защото ако сте премахнали малък кърлеж, това означава, че той не е стоял дълго време на кожата ви. Паразит, който е бил забит от повече време, ще бъде подут и шансът да ви е заразил е по-голям. 

 

Ако все пак решите да изследвате кърлежа и тестът се окаже положителен за патогени, наблюдавайте за появата на симптоми и информирайте личния ви лекар. Той ще назначи лечение, което в повечето случаи включва пеницилинови антибиотици. 

 

За да бъде възможно най-точен тестът, след изваждането на кърлежа, поставете го в плътно затворена торбичка и го съхранявайте в хладилника. 

 

Изваден кърлеж можете да занесете за изследване в различни частни лаборатории, както и в Националния център по заразни и паразитни болести

За какви симптоми да следите след ухапване

Със сигурност ще забележите зачервяване след ухапване от кърлеж и ще видите самия него. В рамките на няколко седмици трябва да обърнете внимание дали проявявате симптоми на болести, пренасяни от кърлежи по хората. Потърсете помощ от специалист, ако забележите някой от тях.

 

Това са често срещаните симптоми след ухапване от кърлеж:

 

  • Треска и студени тръпки;
  • Силно главоболие, умора и мускулни болки;
  • Ставни болки (най-вече при лаймската болест); 
  • Сърбящи и мишенообразни обриви. 

Изследвания за лаймска болест след ухапване от кърлеж

По-горе ви запознахме със симптомите на лаймска болест. Ако забележите някой от тях, е задължително да си направите изследване. То обикновено включва вземане на кръвни проби, като в някои случаи може да се наложи и изследване на гръбначно-мозъчна течност.

 

Кръвният тест протича бързо. Лаборант ще вземе кръвна проба от вената на ръката ви с малка игла. Процедурата е сравнително безболезнена и се извършва в почти всички държавни и частни лаборатории в страната. Имайте предвид обаче, че за потвърждаване на диагноза повечето специалисти ще изискат резултати от Националния център по заразни и паразитни болести

 

Изследването на гръбначно-мозъчна течност се налага, когато е засегната нервната система. За целта лекар ще ви помоли да легнете настрани или да седнете и ще почисти внимателно гърба ви със спирт. Ще ви бъде инжектиран анестетик, за да не усещате болка по време на процедурата. 

 

Когато тази област на гърба изтръпне, лекарят ще вкара тънка игла между два прешлена в долната част на гръбначния стълб. След това ще изтегли малко количество цереброспинална течност. Това отнема около 5 минути, в които трябва да сте напълно неподвижни. Ще бъдете посъветвани да лежите за 1–2 часа, за да се избегне главоболие. 

Заключение

Кърлежите са неприятни паразити, които не само се хранят с кръвта на хора и животни, но и предават опасни заболявания. Най-добрият начин да се предпазите от тези инфекции е да не позволявате да ви ухапе кърлеж. 

 

Ето как да избегнете ухаването:

  • Избягвайте местности с висока растителност;
  • Винаги използвайте репеленти преди излизане;
  • Обличайте се подходящо, когато сте сред природата;
  • Грижете се за двора си;
  • Преглеждайте себе си, децата си и домашните любимци след всяка разходка. 

 

Ако все пак сте ухапани и усетите някой от изброените по-горе симптоми, възможно най-бързо се свържете със специалист. Лечението може да е тежко и продължително, но все пак успешно, ако инфекцията е хваната навреме. 

 

Често задавани въпроси

  • По кое време на деня кърлежите са най-активни?

    Ако комарите са дейни най-много вечер и на зазоряване, то кърлежите са активни по всяко време на денонощието. 

  • Усеща ли се ухапването от кърлеж?

    Ухапването от кърлежа не се усеща, но можете да изпитате сърбеж. Другият начин, по който да разберете, че ви е ухапал, е да го видите и да забележите зачервяване, след като е паднал.  

  • Колко дълго могат да живеят кърлежите без гостоприемник?

    Повечето кърлежи се нуждаят от гостоприемник в рамките на 30 дни, но има и такива, които издържат до 117 дни.