Правилното използване на слънцезащитни продукти има добре известни предимства. Намалява се рискът от рак на кожата и се забавят ефектите на стареене. За съжаление, на пазара има изключително много слънцезащитни продукти. Някои от тях са със съмнителен състав и могат да бъдат опасни за вас. Лошото е, че няма да ви предпазят от слънцето достатъчно ефективно.

 

За да не попадате на такъв тип продукти, винаги се доверявайте на добре позната физическа или онлайн аптека. Не се притеснявайте да се консултирате с квалифицирания персонал. Никога не е излишно и да се информирате допълнително по темата. Затова ние ще ви запознаем с вредите и ползите от слънцезащитните продукти и за какво да внимавате. 

 

Вредните съставки в слънцезащитните продукти, които да избягвате

Вредни ли са за здравето някои от съставките?

Изборът на безопасен слънцезащитен продукт се е превърнало в по-голямо предизвикателство през последните години. Причината е в скорошните опасения относно съставките. Нестопанската организация за защита на правата на човека Environmental Working Group (EWG) твърди, че 75% от слънцезащитните продукти на пазара или предлагат недостатъчна UV защита, или съдържат обезпокоителни съставки.

 

Резултатите от редица проучвания показват, че някои от редовно използваните съставки в слънцезащитните продукти, могат да проникнат през кожата и да попаднат в кръвта. Забележителното е, че дори след еднократно нанасяне те могат да се задържат в организма за дълго време. 

 

Ето и списък на съставките, за които да внимавате: 

  • Авобензон
  • Октисалат
  • Оксибензон (забранен за използване в Европа)
  • Хомосалат
  • Октокрилен
  • Октиноксат

 

Според лабораторни изследвания, химическите съставки могат да нарушат хормоните и да повлияят на развитието на плода по време на бременност. Разбира се, има рискове и за други здравословни проблеми. Важно е да уточним, че липсват достатъчно категорични доказателства за тяхната вреда в реални условия.

 

Вредят ли на природата някои от съставките?

Споменатите по-горе съставки е възможно да имат потенциална вреда за океаните и кораловите рифове. Това е и причината някои от най-посещаваните туристически дестинации да имат забрана върху слънцезащитните продукти с тези химикали. 

 

Необходими са допълнителни проучвания, за да се докаже окончателно тяхното вредно въздействие върху околната среда. Въпреки това много потребители се стараят да ги избягват и се доверяват само на доказали се марки, които предлагат минерална козметика. 

 

Какво да изберете? 

Когато купувате слънцезащитната си козметика, винаги прочитайте етикета със съставките. Съветваме ви да се спрете на минерален продукт, който да съдържа цинков или титаниев оксид. Това са единствените съставки, признати от FDA, които предпазват от UV лъчите и са безвредни за здравето ви. 

 

Никога не пропускайте да защитите и лицето си. Използвайте различна козметика от тази за тялото.  Тя е с по-мазна консистенция и може да запуши порите на лицето ви и да предизвика акне. 

 

Избирайте широкоспектърни продукти, които да ви предпазват и от двата вида UV лъчи - UVA и UVB. Нека факторът на слънцезащитния ви крем да е най-малко 30 SPF. Той блокира 97% от UVB лъчите. 

Вредните съставки в слънцезащитните продукти, които да избягвате

Заключение

Макар и всичко изброено, който и дерматолог да попитате, ще ви каже да не се отказвате от слънцезащитата. Тя трябва да е задължителна част от козметиката ви не само през летния сезон. 

 

Незащитената кожа е предпоставка за появата на един от най-разпространените видове рак -  този на кожата. Всеки пети човек се сблъсква с него, като в последните десетилетия има зачестяване на случаите. Меланомът, който се развива от пигментни бенки, е най-смъртоносната му форма и е диагноза за 1% от заболелите.

 

За да се грижите правилно за защитата на кожата си, винаги се доверявайте на медицинска козметика. Ще я намерите в уважаваните аптеки. Марките слънцезащитните продукти в асортимента им гарантират вашата безопасност и не произвеждат продукти с вредни съставки.