Храни, богати на витамин К
Ноември 20 2023
Categories: Статии
Има определени вещества, без които телата ни не могат да функционират. Едни от тях са витамините. Сред тях някои не получават особено широко внимание, но са също толкова съществени – такъв пример е витамин К.
Той е открит през 1929 г. от датския учен Хенрик Дам, който забеляза, че пилета, хранени без мазнини, страдат от кървене, което не може да бъде спряно. Факторът, който липсва в диетата им той нарича "витамин К" от датската дума "koagulation" или съсирване на кръвта.
Какво е витамин К и как се набавя от човешкото тяло
Витамин К се среща в две основни форми: K1 (филокинон), който се намира предимно в растителни източници като зелените листни зеленчуци, и K2 (менакинон), който се произвежда от бактерии в човешките черва и също може да се намери в животински продукти и ферментирали храни.
Витаминът е мастноразтворим, което означава, че се усвоява по-добре в организма, когато е комбиниран с източник на мазнини. Приемът му с храни от растителен произход не води до значително усвояване – организмът ни приема едва около 10% от съдържаното количество.
Витамин К2 съдържа цял куп други разновидности, които се обединяват под името менахинони. Някои форми от тях са с по-добро усвояване от други, като най-доброто усвояване се получава при консумация на яйца и месо.
Витамин К3, от друга страна, е напълно синтетична форма на витамина.
Храни, богати на витамин К
Първата среща на човека човека с витамин К е веднага след раждането. Всички новородени получават инжекция с витамин К непосредствено след раждането, за да предотвратят потенциално опасно състояние известно като хеморагична болест на новороденото, което е резултат от недостатъчно съсирване на кръвта.
По-късно, след кърмаческия период, витамин К се набавя предимно от храната.
Един от най-богатите източници на витамин К2 е японската храна Натто, която се прави от ферментирал соя. Натто е известен със своята лепкава текстура и силен вкус, които не са по вкуса на всеки, но е ценен за своите хранителни качества.
За тези, които не са почитатели точно на това японско ястие, има и други източници на ценния витамин.
Зеленолистни зеленчуци
Зеленолистните зеленчуци са от най-добрите растителни източници за набавяне на витамин К. Най-богати на витамина са именно брюкселско зеле, броколи, спанак, марули и зеле.
Дори само 100 грама зеленолистни зеленчуци ви дават значително количество от витамина.
Плодове
Повечето плодове не съдържат витамин К, но той може да се открие в сини сливи, киви и най-вече в авокадото. Допълнение към тези източници на витамин К сред плодовете са и зелените смокини, които също могат да допринесат за нуждите на организма от този важен витамин.
Ябълките и гроздето, макар и с по-ниско съдържание на витамин К, също могат да помогнат за допълнителния прием при редовна консумация.
Зеленчуци
Други зеленчуци, които могат да ви снабдят с процент от необходимата дневна доза витамин К, са аспержи, ряпа и кисели краставички.
Като компонент, участващ в съсирването на кръвта и здравината на костите, този витамин можете да приемате както от сурови, така и от замразени или варени зеленчуци.
Зърнени, бобови, семена и ядки
Може би някои от най-добрите храни за набавяне на витамин К са именно в тази категория. Това включва грах, кашу, кедрови ядки и зелен боб. Соевите храни също са отличен вариант за снабдяване с витамин К, особено при вегетарианци.
Овесът и елдата също са доказан източник на витамин К и предлагат допълнителни ползи като съдържание на фибри и белтъчини.
Семената от лен, чиа и тиква също предлагат добри количества витамин К и могат лесно да се използват в разнообразни ястия и закуски.
Билки и подправки
Немалко билки са подходящи източници на витамин К, като най-популярните от тях са босилек, магданоз, мащерка, риган, кориандър, глухарче и рукола.
Особено подходяща е употребата на градински чай за снабдяване с витамин К. Някои други подправки, в които се съдържа витаминът са чили на прах, къри и червен пипер.
Други
Други храни, богати на витамин K2, са месо, риба, млечни продукти, яйца.
Консумацията на мазна риба поне два пъти седмично е начин да се снабдите и с витамин К, и с омега-3 мастни киселини. Яйцата и млечните продукти са отлична алтернатива за вегетарианците, докато при веганите е препоръчителен приемът на хранителни добавки.
Съдържание на витамин К в различните храни
Вече изброихме някой от най-честите източници на витамин К в храните. Данните за бионаличността на различните форми на витамин К от храната обаче са много ограничени.
Степента на абсорбция на филохинон (витамин К1) в свободна форма е приблизително 80%, докато усвояването от храни е значително по-ниско.
Витамин К1 в растителните храни е тясно свързан с хлоропластите, което го прави по-малко бионаличен от този в масла или хранителни добавки. Тялото абсорбира едва от 4% до 17% филохинон от спанака например. Консумирането на зеленчуци едновременно с малко мазнини подобрява абсорбцията на филохинон от зеленчуците, но абсорбираното количество все още е по-ниско от това от маслата и добавките.
В таблицата, предоставена от Националния здравен институт на САЩ, са изброени храните, които съдържат витамин К, колко микрограма от витамина има в една порция, както и процентът от препоръчителната дневна доза.
.
Храна | Микрограма витамин К (mcg) в порция | Процент ДС* |
---|---|---|
Нато, 85 грама (като MK-7) | 850 | 708 |
Листа от зеле, замразени, варени, ½ чаша | 530 | 442 |
Листа от ряпа, замразени, варени ½ чаша | 426 | 355 |
Спанак, суров, 1 чаша | 145 | 121 |
Кейл, суров, 1 чаша | 113 | 94 |
Броколи, нарязани, варени, ½ чаша | 110 | 92 |
Соя, печена, ½ чаша | 43 | 36 |
Сок от морков, ¾ чаша | 28 | 23 |
Соево масло, 1 супена лъжица | 25 | 21 |
Едемаме, замразено, сготвено, ½ чаша | 21 | 18 |
Тиква, консерви, ½ чаша | 20 | 17 |
Сок от нар, ¾ чаша | 19 | 16 |
Бамя, сурова, ½ чаша | 16 | 13 |
Салатен дресинг, Цезар, 1 супена лъжица | 15 | 13 |
Кедрови ядки, изсушени, 1 унция | 15 | 13 |
Боровинки, сурови, ½ чаша | 14 | 12 |
Салата айсберг, сурова, 1 чаша | 14 | 12 |
Пиле, гърди, 85 грама (като MK-4) | 13 | 11 |
Грозде, ½ чаша | 11 | 9 |
Коктейл зеленчуков сок, ¾ чаша | 10 | 8 |
Масло от рапица, 1 супена лъжица | 10 | 8 |
Кашу, сухо печено, 1 унция | 10 | 8 |
Моркови, сурови, 1 средна | 8 | 7 |
Зехтин, 1 супена лъжица | 8 | 7 |
Говеждо месо, 85 грама (като MK-4) | 6 | 5 |
Смокини, изсушени, ¼ чаша | 6 | 5 |
Пилешки черен дроб, 85 грама (като MK-4) | 6 | 5 |
Шунка, 85 грама (като MK-4) | 4 | 3 |
Сирене чедър, 40 грама (като MK-4) | 4 | 3 |
Микс ядки, сухи печени, 30 грама | 4 | 3 |
Яйце, твърдо варено, 1 голямо (като MK-4) | 4 | 3 |
Сирене моцарела, 40 грама (като MK-4) | 2 | 2 |
Мляко, 2%, 1 чаша (като MK-4) | 1 | 1 |
Сьомга, готвена, 85 грама (като MK-4) | 0.3 | 0 |
Скариди, готвени, 85 грама (като MK-4) | 0.3 | 0 |
*ДС = Дневна стойност. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) разработва метриката ДС, за да помогне на потребителите да сравнят съдържанието на хранителни вещества в храните и хранителните добавки в контекста на цялостната си диета.
Симптоми при липса на витамин K
Някои от най-често срещаните симптоми при дефицит на витамин К са свързани с повече или по-малко обилно кървене от различен произход. Това, разбира се, е много обобщено понятие, поради което ще допълним с някои специфични признаци.
Един пример е трудното зарастване на раните. Тъй като витамин К отговаря за правилното кръвосъсирване, а раните зарастват чрез съсирването на кръвта, образуването на защитен и кръвоспиращ слой може да е нарушено при дефицита му. Съответно, може да се окаже, че получени дори леки рани кървят продължително и зарастват трудно.
Друг подобен симптом е кървенето от венците, дори и четката за зъби, която използвате, да е мека.
Липсата на витамин К може да доведе и до значително по-лесно посиняване, дори при леки удари. Подкожните кръвоизливи са често срещани при състояния, характеризиращи се с нарушено кръвосъсирване. При тежки случаи е възможно кървене и от вътрешни органи, което може да забележите по кръвта в урината.
Особено важно е да се отбележи, че при липса на витамин К менструацията може да се удължи и да бъде значително по-обилна от обичайното. Причината за това е свързана с нарушеното кръвосъсирване.
Витамин К е от съществено значение също така и за костите и зъбите. Той стимулира активността на остеокалцин - протеин, който се намира в костната тъкан и помага за свързването на калция в костите. Остеокалцинът трябва да бъде "карбоксилиран" (процес, зависим от витамин К), за да може ефективно да се свърже с калциевите йони и да допринесе за минерализацията на костите.
С други думи - дефицитът на витамин К прави костите по-чупливи. Абсолютно по същия начин, този дефицит влияе и на зъбите.
Неправилната регулация на нивата на калций е потенциална опасност и за сърдечно-съдовото здраве, тъй като може да доведе до поява на калциране върху клапите на сърцето или върху кръвоносните съдове. Това води до различни болестни състояния на сърдечно-съдовата система.
Кога е нужен прием на хранителна добавка с витамин К
Обикновено е трудно веднага да се установи, че имате недостиг на витамин К в организма си. Симптомите не са специфични само и единствено за неговата липса и може да се наложат допълнителни диагностични процедури.
Най-често клиничните прояви на липсата на витамин К се състоят в неправилно кръвосъсирване или състояния, свързани с по-продължително кървене. В такива случаи приемът на хранителна добавка с витамин К е подходящ за контрол на симптомите.
При дефицит може да се наблюдават и сърдечно-съдови симптоми, свързани с повишено калциране. Витамин К под формата на добавка може да се бъде ценен помощник за предотвратяване на симптомите и развитието им.
Проблем с костите и зъбите също може да е признак на дефицит на витамин К. Докато витамин D често се асоциира с костното здраве, витамин К е не по-малко значим, тъй като той помага за превръщането на калция в полезна форма за укрепване на костите и предотвратява неговата акумулация в артериите.
Важно е да споменем, че усвояването на витамин К се влияе от фактори като консумация на алкохол, минимална консумация на животински продукти (месо, млечни продукти, риба) и състояния на недохранване.
Негативно се отразява и приемът на някои медикаменти като:
- Антикоагуланти (разредители на кръвта): Медикаменти като варфарин работят чрез инхибиране на ефектите на витамин К и така намаляват способността на кръвта да се съсирва. Пациентите на варфарин обикновено трябва да поддържат постоянно ниво на витамин К в диетата си, за да не се променя ефективността на лекарството.
- Антибиотици: Продължителната употреба на широкоспектърни антибиотици може да намали нивата на витамин К, като убива бактериите в червата, които произвеждат менахинон (витамин К2).
- Лекарства за намаляване на холестерола: Тези медикаменти могат да намалят абсорбцията на мазноразтворими витамини, включително витамин К, като се свързват с мазнините в храната и ги премахват от тялото.
- Лекарства за отслабване: Този тип продукти могат да намалят способността на тялото да абсорбира мазнини и мастноразтворими витамини, включително витамин К.
Състояния, засягащи стомашно-чревния тракт, също могат да попречат усвояването на витамин К. Такива са например глутеновата непоносимост или болестта на Крон. Тъй като при тях е нарушено усвояването на витамина от обичайните хранителни продукти, се счита за подходящо набавянето на витамин К чрез хранителна добавка.
Как да изберете правилната добавка и да я използвате правилно
На първо място - доверете се на качествена хранителна добавка. Изборът на пазара е огромен, но качествените хранителни добавки се различават най-вече по добре познатите производители, които държат висок стандарт.
При избор на хранителна добавка е от съществено значение да прецените и дали ви е необходим витамин К като еднокомпонентна хранителка добавка или в съчетание с витамин D, калций и други витамини.
Добавянето на калций и витамин D към формулата има благотворно влияние при проблеми с костите и зъбите например, както и при първите симптоми на остеопороза, съпътстваща менопаузата при жените.
Препоръчителните дози за витамин К могат да варират в зависимост от възрастта, пола и специфични здравословни състояния.
Ето общи насоки за дневната доза витамин К, изразени в микрограми (mcg):
За кърмачета:
- 0-6 месеца: 2.0 mcg
- 7-12 месеца: 2.5 mcg
За деца:
- 1-3 години: 30 mcg
- 4-8 години: 55 mcg
- 9-13 години: 60 mcg
За юноши:
- 14-18 години: 75 mcg
За възрастни:
- 19 години и повече: 120 mcg (мъже) / 90 mcg (жени)
- Бременни жени: 90 mcg (за всички възрастови групи)
- Кърмещи жени: 90 mcg - 120 mcg (в зависимост от възрастта)
За правилен прием е важно да следвате указанията на опаковката на избраната от вас хранителна добавка. Витаминът е мастноразтворим, което означава, че усвояването му е по-добро при съчетание с храна със съдържание на мазнини – например, зехтина в салатата.
Важно е също да обърнете особено внимание на лекарствата, които приемате. Ако приемате медикаменти, които забавят усвояването на витамин К, трябва да има интервал от няколко часа.
Често задавани въпроси
Има ли витамин К роля в здравето на костите?
Да, витамин К е важен за здравето на костите, тъй като подпомага синтеза на белтъци, които са важни за минерализацията на костите.Как да знам дали се нуждая от добавки с витамин К?
Необходимостта от добавки с витамин К обикновено се определя чрез кръвен тест. Той може да покаже настоящите нива на витамин К, както и риска от дефицит.Кои са най-добрите хранителни добавки с витамин К?
Изборът на добавки зависи от индивидуалните нужди и здравословно състояние. Някои форми на витамин К2, като MK-7, се смятат за по-ефективни поради по-добрата им бионаличност.
Validate your login
Вход
Create New Account