цветни плодове и зеленчуци, богати на флавоноиди

Биологичната активност на флавоноидите е известна още от древността и днес производителите на хранителни добавки продължават да я използват.

Наистина ли флавоноидните хранителни добавки са добро решение за нашите заболявания? Или е по-добре да консумираме храни, които са богати на флавоноиди?

Нека разгледаме тази интересна тема, защото в наши дни все повече хора се интересуват от здравословен начин на живот.

Какво представляват флавоноидите?

Флавоноидите са природни растителни полифенолни съединения с антиоксидантна активност, които участват в оцветяването, защитата и сигналните процеси на растенията.

Флавоноидните съединения се откриват в листата, цветовете, плодовете и семената на растенията. До момента са описани около 4000 такива вещества.

Флавоноидите изпълняват множество биологични функции в растенията. Те придават цвят (от жълто при цитрусовите плодове до тъмносиньо при горските), осигуряват защита от UV лъчение и повишават устойчивостта към патогени. Освен това, те действат като растителни хормони, регулатори на растежа и кофактори в различни ензимни реакции.

Флавоноидните съединения са открити през 30-те години на XX век от унгарския учен Алберт Сент-Дьорди, носител на Нобелова награда. Той установява тяхната силна антиоксидантна активност. За кратко време откритието предизвиква значителен интерес в научните среди по света.

жена държи стрък лилаво грозде, богато на флавоноидижена държи стрък лилаво грозде, богато на флавоноиди

Каква е ролята на флавоноидите в организма?

Множество изследвания вече са потвърдили противовъзпалителните, антиоксидантните, антитромбоцитните и диуретичните свойства на флавоноидите. Тези открития разширяват възможностите за приложението им в различни терапевтични и профилактични терапии.

Основно флавоноидите имат изразен антиоксидантен ефект, който улеснява отстраняването на свободните радикали. Свободните радикали навлизат в телата ни чрез силно преработените храни. Те се произвеждат и при тютюнопушене, и при продължителен стрес.

Флавоноидните съединения в момента са много популярни поради многобройните си здравословни ползи. Те притежават антиалергични, противоракови, противовъзпалителни и антивирусни свойства.

Поради това, те могат да бъдат широко използвани в медицината, както за предотвратяване на много заболявания, така и за облекчаване на техните симптоми. 

Флавоноидите са с благоприятните ефекти върху пациенти с:

  • Онкологични проблеми;
  • Атеросклероза;
  • Хипертония;
  • Автоимунни заболявания;
  • Диабет;
  • Алцхаймер;
  • Паркинсон;
  • Нисък имунитет и др.

Основни видове флавоноиди и техните ползи

Флавоноиди в природата се срещат в голямо разнообразие от храни. Тези групи фенолни съединения са с ниско молекулно тегло и се състоят от 15 въглеродни атома.

Съществуват няколко хиляди вида, които са включени в следната класификация на флавоноидите в 6 подгрупи:

  • 1-ва група: Флаванони (нарингенин, нарингин, хесперетин, хеспередин) - срещат се предимно в целина, магданоз и цитрусови плодове; имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
  • 2-ра група: Флаваноли (епикатехин, епигалокатехин, катехин) - срещат се в зеления чай, виното и какаото; известни със силните си антиоксидантни свойства.
  • 3-та група: Флавоноли (апигенин, диосметин, лутеолин) - срещат се в зеленолистните зеленчуци и билки, например целина и магданоз; те са с отлични противовъзпалителни и антимикробни свойства.
  • 4-та група: Изофлавони (дайдзеин, генистеин) - срещат се предимно в соята и бобовите растения; действат като фитоестрогени, като влияят положително на хормоналния баланс.
  • 5-та група: Флавоноли (кверцетин, кемпферол, мирецитин, фистеин, морин) - срещат се в лук, ябълки и чай; укрепват кръвоносните съдове.
  • 6-та група: Антоцианини (цианидин, пеларгонидин, малвидин) - срещат се в горски плодове, арония и череши; те са отговорни за червения, синия и лилавия цвят на плодовете; укрепват кръвоносните съдове и подобряват зрението.

Някои флавоноиди (изофлавони), като лигнаните, се класифицират като фитоестрогени. Това са съединения, получени от растения, които въпреки различните си структури, действат подобно на естрогените, макар и много по-слабо. Мощният антиоксидант ресвератрол, също е в класа на фитоестрогените.

Как флавоноидите влияят на здравето?

Всички видове флавоноиди намират широко приложение не само в медицината, но и в козметиката.

Основните ползи за здравето от употребата на флановоиди са следните:

  • Подпомагат здравето на сърцето: Биологичната активност на флавоноидите подкрепя потенциалната им медицинска употреба, предимно за намаляване на риска от много сърдечно-съдови заболявания.
  • Оптимизират кръвния поток: Те се използват, наред с други вещества, за лечение на венозни заболявания и нарушения на микроциркулацията. Рутинът е особено важен тук, тъй като, комбиниран с витамин С, повишава еластичността и укрепва съединителната тъкан.
  • Помагат при диабет: Интересното е, че флавоноидите се оказват ефективни и като съединения, подпомагащи лечението на диабет. Чрез блокиране на активността на ензима алдоза редуктаза, те намаляват риска от диабетни усложнения като ретинопатия и невропатия. Основното съединение, проявяващо този ефект, е троксерутин.
  • Лекуват алергии: Флавоноидите също играят важна роля в лечението на алергии. Рутин, кверцетин, мирицетин, апигенин, байкалин и байкалеин имат антиалергични свойства. Най-често се получават от билки като хвощ или теменужка.
  • Подпомагат битката с рака: Флавонолите, флавононите, катехините и проантоцианидините са известни предимно със своите противоракови свойства. Флавоноидите намаляват риска от развитие на рак на дебелото черво, белия дроб, яйчниците и гърдата. Учените, изучаващи рака, се интересуват предимно от кверцетин, лутеолин и изофлавоноиди. Поради свойствата си, флавоноидите могат да се използват и в бъдеще за борба с ХИВ.
  • Намаляват симптомите при менопауза: Освен това, флавоноидите, открити в култивираната соя, влияят върху метаболизма на естрогена, което е полезно за облекчаване на симптомите на менопауза при жените.
  • Подобряват състоянието на черния дроб: Продукти с флавоноиди, получени от бял трън (силимарин), се използват при чернодробни проблеми, включително и при омазнен черен дроб.
  • Подпомагат мозъчната активност: Флавоноидите защитават мозъка, като водят до намаляване на възпалението и укрепят съдовата (кръвоносната) система. Проучванията показват, че вид флавоноиди, открити в какаото, могат да подобрят мозъчната функция, паметта и кръвообращението. Тоест те са отлична превенция при невродегенеративни заболявания.
  • Намаляват нивото на лошия холестерол: Нови изследвания доказват, че някои от флавоноидите понижават нивата на лошия холестерол, като повлияват ензими, ключови за неговата биосинтеза.

Имайте предвид, че въпреки ползите си, флавоноидите не са лекарство за никоя болест сами по себе си. Ако имате съмнения, симптоми или официално поставена диагноза за което и да е от горните състояния, винаги трябва да се консултирате с лекар за подходящи медикаменти и хранителни добавки. 

горски плодове и хранителнии добавки с флавоноидигорски плодове и хранителнии добавки с флавоноиди

Храни, богати на флавоноиди

Флавоноидите се намират основно в червените, лилавите, жълтите, оранжевите и зелените храни. Следователно тяхната гама е доста широка.

Запомнете тези хранителни източници, които са богати на флавоноиди:

  • Плодове с високо съдържание на флавоноиди: цитрусови и горски плодове, ябълки, киви, тъмно грозде, арония, касис, ягоди, малини, боровинки.
  • Зеленчуци като източник на флавоноиди: зеле, маруля, броколи, бобови растения, червени чушки, домати, соя, кейл.
  • Билки и подправки с високо съдържание на флавоноиди: бъз, целина, лук, лайка, женско биле, мента, риган, моринга, шафран и гинко билоба.
  • Напитки, богати на флавоноиди (чай, какао, червено вино): червеното вино, както и тъмният шоколад със съдържание на какао над 70% са особено полезни. 

Консумацията на чай от листата на растението Camellia sinensis също носи ползи за здравето, тъй като е богат на растителни полифеноли. Доказано е, че има противовъзпалително, противораково и антидиабетно действие, както и подпомага отслабването.

Как да включим повече флавоноиди в диетата си?

Ясно е, че има многообразие от източници на флавоноиди. Ако искате да увеличите техния прием, трябва да консумирате плодовете и зеленчуците необработени, когато е възможно. Тяхната термична обработка води до увреждане или отстраняване на флавоноидите. Затова най-доброто решение е да приемаме редовно сурови зеленчуци и плодове

Флавоноидите се намират също в тъмния шоколад, зеленото и черното кафе и червеното вино. Но с тях не бива да се прекалява, а да се ползват в умерени дози.

Научно доказано е, че диета, богата на флавоноидни съединения, има благоприятен ефект върху облекчаването на симптомите на сърдечно-съдови болести. Следователно, за да намалите риска от различни здравословни проблеми, свързани с начина на живот, включително атеросклероза, диабет и хипертония, е важно да включите големи количества зеленчуци, плодове и други богати на флавоноиди храни в ежедневната си диета

Оказва се, че наличието на флавоноиди в хранителния режим е важна първа стъпка към доброто здраве. Ако обаче диетата ви е с дефицит на тези хранителни вещества, може да се обмисли подходящ прием на добавки флавоноиди и други типове антиоксиданти, защото те имат положително влияние върху метаболизма.

Има ли странични ефекти или противопоказания?

Флавоноидните съединения се смятат за безопасни, но е важно да се провери за възможна алергична реакция към някои от тях. 

Както при всяко вещество, прекомерният прием - чрез храни или добавки - трябва да се избягва. Високите дози на тези съединения могат да ограничат абсорбцията и следователно ефективността на други лекарства.

Особено внимание трябва да се обърне по време на антибиотична терапия - препоръчва се да се спазва интервал от приблизително 4 часа между приема на лекарството и флавоноидния препарат.

Заключение: Защо флавоноидите са важни за здравословния начин на живот?

Поради ценните свойства на флавоноидите за растенията, изследователите са започнали да изследват благоприятните им ефекти върху човешкото тяло. Те предпазват клетките от оксидативен стрес, укрепват кръвоносните съдове, проявяват противовъзпалителни и противоракови свойства.

В последните години се провеждат нови изследвания по отношение на важната биологична роля на флавоноидите. Данни на клетъчно ниво потвърждават техните изразени антиоксидантни свойства и потенциала им в превенцията на редица заболявания при хората.

Често задавани въпроси

  • Вярно ли е, че флавоноидите забавят стареенето на клетките?

    Да, това е вярно. Флавоноидите имат способността да инхибират експресията на ензима iNOS, което води до намален оксидативен стрес, причинен от излишък на азотен оксид. Точно оксидативният стрес води до преждевременно стареене.

  • Растителни полифеноли - какво е това?

    Това са естествено срещани съединения, които се намират предимно в плодовете, зеленчуците, зърнените храни и напитките. Плодове като грозде, ябълки, круши, череши и горски плодове съдържат до 200–300 мг полифеноли на 100 г.

  • Хранителните добавки, обогатени с флавоноидни съединения, полезни ли са?

    Флавоноидите са безспорно интересна група съединения с потенциални медицински приложения. Въпреки това, при прием на добавки, съдържащи флавоноиди, е важно да се отчетат наличните заболявания и лекарствата, които пациентът използва.
  • За какво помага капсаицинът?

    Капсаицинът се съдържа в лютите чушки като кайенски пипер и халапеньо.  Той има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Препаратите с капсаицин помагат за намаляване на болката, както и риска от метаболитен синдром и рак. Изследванията също така доказват, че капсаицинът се справя отлично с бактериални инфекции, които са устойчиви на антибиотици.