Балансирана чревна флора през лятото – мисията възможна с Омникод Имуно

Привлекателния летен сезон свързваме не само с време за отдих, бронзов тен и забавления на морето, но и с неприятни стомашно-чревни смущения – особено ако не сме внимателни.

Малко са тези, които никога не са били засегнати от широката им палитра - коремна болка, диария, гадене, повръщане… Добрата новина е, че можем да предприемем няколко стъпки за пълноценни и приятни летни месеци.

Ключов фактор е допълнителната подкрепа за имунна система, тъй като значителна част от нея се намира именно в червата.

 

Какво препоръчват специалистите

Ето и няколко съвета за поддържане на балансирана чревна флора през летния сезон:

  • Приемайте достатъчно течности, особено в случай на продължителни периоди на слънце и/или повишено потене. Дехидратацията заедно с промяната на хранителните навици по време на почивка може да причини и допълнителни храносмилателни проблеми като констипация.

  • Консумирайте повече храни, богати на фибри, например тъмнозелени зеленчуци и някои вкусни летни плодове. Това ще повиши количеството на фибрите, които са верен помощник на храносмилането.

  • Осигурете си допълнителен прием на качествена хранителна добавка, която да стабилизира чревната флора и да осигури достатъчно присъствие на добри бактерии, които подпомагат нормалната функция на стомашно-чревния тракт.

Пробиотик, постбиотик или нещо съвсем различно?

Нуждата от прием на храни или добавки в подкрепа на доброто чревно здраве е все по-осъзната. Освен за пробиотици все по-често се говори и за постиботици.


Постбиотиците се получават при ферментацията на бактерии или дрожди. Те се произвеждат при строго контролирани условия и включват аминокиселини, витамини и късоверижни мастни киселини – това са полезните метаболити, които са в полза на тялото.

Пребиотиците се доставят от диетични фибри в храни като банани и листни зеленчуци и служат за храна на т.нар. „добри бактерии“ в червата ви.

Пробиотиците - живи бактерии, които могат да бъдат намерени в храни (напр. кефир или кисело зеле), а също и под формата на добавки - ферментират тези фибри и създават полезни за организма високометаболитни съеднинения.

От това сравнение става ясно, че постбиотиците са резултат от функционирането на трудолюбивите пре- и пробиотици и са доказани като основни поддръжници на храносмилателната и имунната система. Оказва се обаче, че повечето от нас не съумяват да приемат достатъчно от тях само благодарение на храненето си. Именно тук влиза в роля и подходящата хранителна добавка.

Омникод Имуно е отличен избор – основната му действаща съставка Epicor® има редица клинични изследвания в подкрепа на благоприятното си въздействие върху здравето на стомашно-чревния тракт.  

Epicor® е резултат от специализиран анаеробен процес на ферментация, използващ Saccharomyces cerevisiae (хлебна мая). Съдържа уникален спектър от метаболити, включително протеини, пептиди, антиоксиданти, полифеноли, органични киселини, нуклеотиди, полизахариди (бета глюкани) и манани.

Как това е от полза на организма в предотвратяването на стомашно-чревни вируси?

Ето и кои са механизмите, чрез които гореизброените съставки помагат за добро стомашно-чревно здраве:

  • Epicor® увеличава разнообразието от т.нар коменсални (полезни) видове бактерии, с което намалява значително симптомите на дискомфорт в гастро-интестиналния тракт – подуване, усещане за тежест, газове, констипация. Същевременно и намалява количеството бактерии от определени щамове, отговорни за синдрома на раздразнените черва и констипация.

  • Epicor® осигурява изключителна подкрепа за здравето на червата, като помага на тялото да балансира чревния микробиом чрез увеличено производството на секреторен имуноглобулин А и бутират.

Това означава, че приемът на Омникод имуно насърчава прочистването на чревните клетки от антигенни и патогенни микроорганизми. Продуктът блокира достъпа им до рецепторите в чревните клетки, където могат да осъществят заразяване на организма, и осъществява отстраняването им чрез перисталтиката.

Бутиратът е късоверижна мастна киселина, която подпомага абсорбирането на натрий (Na) и вода от чревните клетки. Този процес намалява загубата на електролити и вода и води до по-бързо възстановяване на алкално-киселинното равновесиe, което се нарушава при смущения като диария.

Тези доказани с клинични изследвания ползи на активната съставка Epicor® очертават Омникод Имуно като надежден избор при редица стомашно-чревни смущения. Можете да разчитате на него, за да защитите цялото семейство от възникването на дискомфорт, или да реагирате при вече появил се такъв.

Според проучванията възрастните се нуждаят от около 500 милиграма постбиотици на ден, за да се насладят на благотворния им ефект. При децата дозировката е съгласно телесната маса на детето, която можете да откриете в листовката на детския продукт, а приятният му вкус със сигурност ще допадне и на най-взискателните малчугани.

Ежедневният прием на Омникод имуно е застраховка за цялото семейство, че лятото ще протече без неприятни изненади.

Автор: Маг.-фарм. Станислава Хаджиева