Как успешно да се справим с дефицита на желязо ?

 

Желязото е основен минерал, от който тялото се нуждае, за да осъществява редица важни функции. Освен преноса на кислород към кръвта и мускулите, желязото подпомага нормалното развитие на имунната система и е съставна част на някои ензими, които регулират основните биохимични и метаболитни функции на тялото във всички възрасти.
Железният дефицит е по-характерен за жените заради състояния като менструален цикъл, бременност или кърмене, които изискват повишена консумация на желязо от организма, съответно повишена нужда за внос на този микроелемент.
Децата и юношите също имат повишена нужда от желязо за правилен растеж, за нормалната функция на имунната система и за нормалното когнитивно развитие. Ниските нива на желязо могат да се развият и поради загуба на кръв или други медицински състояния, които затрудняват тялото при абсорбцията на желязо.  

В ранните етапи на дефицит на желязо може да не се наблюдават никакви признаци за това, но с течение на времето може да развият симптоми като:

  • Умора
  • Замаяност 
  • Слабост
  • Недостиг на въздух
  • Трудност при изпълнение на ежедневни задачи
  • Дискомфорт в гърдите
  • Главоболие
  • Бледа кожа
  • Сърцебиене
  • Студени ръце и крака

Тъй като някои симптоми на желязодефицитна анемия силно наподобяват тези при други сериозни състояния, се препоръчва консултация с лекар, както и ежегодно проследяване на клинични показатели, отразяващи доброто общо здраве (годишни профилактични прегледи, пълна кръвна картина и др. изследвания).



Железните препарати на българския фармацевтичен пазар – каква е ситуацията?

За третирането на леки до умерени състояния на железен дефицит обикновено се препоръчва суплементацията с хранителни добавки, които да възстановят нормалните стойности.

На пазара има множество хранителни добавки на основата на желязо. В повечето случаи това са добавки, които съдържат неорганични железни соли. Такива добавки са полезни при недостиг на желязо или повишена нужда, но понякога могат да имат някои нежелани ефекти като  железен послевкус - типичен за препаратите от групата, стомашно дразнене, гадене, диария или констипация. За съжаление това създава много сериозен дискомфорт при пациентите и те често преустановяват терапията по своя преценка, преди дори  да са възстановени нормалните стойности на желязо в организма. Това води след себе си до слаб ефект от терапията и задълбочаване на здравословните проблеми.

Lipofer™ - технология от ново поколение

Новият препарат със сериозна заявка за ефективност и отлични отзиви от пациенти – Ферокод Форте спрей и Ферокод Желязо на капки, успешно елиминира тези оплаквания. Активната съставка е железен пирофосфат, микронизиран и мкрокапсулиран чрез технологията Lipofer.  Железният пирофосфат е добре проучен, високоусвоим източник на желязо, а микрокапсулата повишава  абсорбциятa му в тялото многократно.

Редица изследвания върху Lipofer доказват, че успешно са избегнати най-често срещаните странични ефекти при конвенционалните добавки  желязо - стомашно-чревни разстройства, киселини, чревно дразнене, оцветяване на лигавиците и зъбите. Това се постига с въвеждане на железните йони в микрокапсула, чрез което се елиминира пряко взаимодействие на желязото със стомашната лигавица, хранителни и лекарствени вещества и следователно се предотвратява риска от възникване на неблагоприятни взаимодействия.

 

FERROCODE: Чисто желязо в течна форма: какви са предимствата?

Оралният спрей FERROCODE осигурява голямо предимство що се отнася до хора с нарушена абсорбция на желязо в червата. Той е предназначен да доставя желязо директно в кръвния поток, заобикаляйки стомашно-чревния тракт. Малките капчици се абсорбират бързо в букалната мембрана на вътрешната страна на бузата, осигурявайки бързо и ефективно усвояване на желязото от организма.

Ферокод Желязо на капки е продукт без консерванти, създаден специално за потребностите на най-малките – бебета над 6 м. възраст. Може да се използва също и от подрастващи, и от възрастни.

И двата продукта от линията Ферокод съдържат
14mg  железен пирофосфат в дневна доза или 100% от препоръчителния дневен прием на микроелемента, капсулиран с технологията Lipofer с отлична абсорбция и висока бионаличност. Течните форми на приложение са многократно по-удобни и предпочитани от пациента, което има пряка връзка с успешно завършване на терапията. Продуктите са подходящи за всички уязвими групи, включително бременни и кърмещи жени, вегетарианци и вегани, диабетици и хора с автоимунни заболявания, за които приемът на определени витамини би бил противопоказен.