Хайлайтърът (от highlight на английски, „подчертавам“) е козметичен продукт, който се използва, за да се подчертаят скулите и костната структура на лицето. Формата му може да е кремообразна, течна или прахообразна. Нанася се с четка, бюти блендер или с пръсти. 

В тази блог статия ще Ви преведем през стъпките, свързани с използването на този продукт - от избора на такъв до нанасянето му и завършването на визията. 

Какво е хайлайтър и как се използва?

Хайлайтърът е сравнително нов продукт, който навлиза на пазара последните няколко години, и предлага професионален завършек на грима

Той може да се използва както по лицето, така и по останалата част на тялото, за да отрази светлината, придавайки блясък. По този начин продуктът прави кожата да изглежда по-здрава, свежа, хидратирана и обгрижвана.

Интересен факт е, че историята на хайлайтъра започва през 1920 в Холивуд, където е бил използван в грима на актьорите, за да се подчертаят техните изражения. Около половин век по-късно, по време на 80-те и 90-те години, той става част от антуража на така наречените drag queens (от англ. „драг кралици“) - мъже, които са се превъплащават в женски образи с цел създаване на постановка.

Как се слага хайлайтър - стъпка по стъпкаКак се слага хайлайтър - стъпка по стъпка

Стъпки за нанасяне на хайлайтър

Нанасянето на хайлайтър е много приятен и удовлетворяващ процес за повечето му потребители. В редовете по-долу можете да видите как протича всяка една стъпка от него. 

Започнете с чисто и овлажнено лице

Първата стъпка е да почистите лицето си добре преди да нанасяте хидратиращ крем, фон дьо тен или други козметични продукти. 

След като лицето ви е почистено, хидратирайте кожата с дневен крем или друг хидратиращ такъв и изчакайте да попие.

Изберете правилния хайлайтър за вашия тен и тип кожа

Хайлайтерът трябва да е по-светъл от нюанса на кожата и поне два тона по-светъл от фон дьо тена, който използвате, за да може да я изсветли. Той е безцветен и не придава цвят на кожата. Може да бъде матов или перлен. Матовият е подходящ за нанасяне под очите, а перленият може да използвате, за да подчертаете скулите си. 

Хайлайтърът може да прикрие тъмни кръгове под очите, да изравни тена и да направи кожата видимо по-здрава. За прикриване напигментни петна при по-мургава кожа може да използвате прасковен хайлайтър. 

Използвайте течен хайлайтър, ако искате да прикриете несъвършенства по кожата ви. 

Как се слага хайлайтър - стъпка по стъпкаКак се слага хайлайтър - стъпка по стъпка

Определете областите, които искате да подчертаете

Хайлайтерът подчертава най-изпъкналите части на лицето. Има няколко области, където можете да нанесете продукта, за да направите лицето си по-изразително. 

Ето ги и тях:

  • Над скулите - зоната под очите и на най-високата част на скулите, където пада светлината.
  • Моста на носа - ако мостът на носа е повдигнат, не слагайте хайлайтер, защото продуктът ще направи носът да изглежда по-голям. Може да сложите продукт над издатината на носа, за да може носът ви да изглежда по-равен. Хайлайтерът, нанесен върху носа, го прави да изглежда по-прав и по-тесен.
  • Върха на носа - допълнително количество от продукта върху върха на носа ви няма да навреди. 
  • Челото - разстоянието между двете вежди и до средата на челото във формата на ветрило. Това е част от Т-зоната, която е склонна към омазняване. 
  • Веждите - хайлайтерът над и под веждите прави очите да изглеждат по-големи и прави погледът ви по-изразителен. Ако веждите Ви са светли или тънки, не нанасяйте продукт над тях.
  • Слепоочия - ако имате по-тясно лице, нанесете хайлайтър в зоната на слепоочията вместо под веждути ви.

Можете да експериментирате с местата, които подчертавате, като започнете с една от тези области, и видите какъв е ефектът. Нанасянето на хайлайтър дори само на едно от местата ще направи лицето ви по-изразително. Не е необходимо да сложите продукта на всички области, за да постигнете добър резултат.

Как се слага хайлайтър - стъпка по стъпкаКак се слага хайлайтър - стъпка по стъпка

Нанесете основа за грим преди да започнете

Поставете основата за грим, след като сте почистили и хидратирали лицето си. Основата изравнява тена, прикрива зачервяванията по кожата, стеснява бръчките и линиите по лицето, стеснява порите и прави кожата по-гладка. По този начин тя подготвя кожата за останалите продукти. 

Хайлайтърът може да се сложи преди коректора или фон дьо тена, за да изсветли областта под очите и да прикрие пигментни петна. Също така може да го нанесете след фон дьо тена, пудрата и бронза, за да дооформи лицето и да придаде блясък на кожата. 

Нанесете хайлайтър върху високите точки на лицето си

Това включва скулите, моста на носа, V-формата над горната устна, брадичката, на извивката на веждите, и вътрешния ъгъл на очите. Хайлайтерът се нанася само с едно движение и след това се разнася с четка, гъба или с пръсти. Препоръчително е да не напластявате продукта. 

Когато нанасяте хайлайтер по скулите, движението започва от най-високата част на бузата и стига до скалпа покрай слепоочието. 

Нанасянето на продукта във вътрешния ъгъл на очите помага да изглеждате по-свежи и отпочинали.

Нанасяйки продукта на брадичката и над горната устна, правите устните да изглеждат по-големи и по-плътни. Брадичката е част от Т-зоната, която е склонна към омазняване. Ако кожата ви е мазна или смесена, не е препоръчително да нанасяте продукт в тази област.

Как се слага хайлайтър - стъпка по стъпкаКак се слага хайлайтър - стъпка по стъпка

Разнесете добре хайлайтъра с четка или гъба

Има специални четки за нанасяне на хайлайтър, които са тънки и широки. Продуктът се слага на края на четката и се поставя върху местата, които изброихме по-горе. Можете да използвате и бюти блендер или пръсти за течните хайлайтери. 

Има значение под каква форма е продуктът. Ако е прахообразен, е по-лесно да се нанесе с четка. Ако е под течна форма, най-подходящо е да използвате блендер. Ако идва на стик или молив, можете да използвате и двете, след като го нанесете върху кожата. 

Не е необходимо да напластявате продукта върху кожата, обикновено продуктът е достатъчно пигментиран, за да е достатъчно да нанесете само веднъж. 

Използвайте естествено осветление, за да проверите резултата

След като сте готови и с последната стъпка от грима, можете да видите резултата от хайлайтъра, като изложите лицето си на естествена или близо до естествена светлина. Естествената светлина прави несъвършенствата и текстурата на кожатапо-видими. 

Ако нямате достъп до естествена светлина, може да използвате LED ринг лампа, за да видете как хайлайтъра отразява светлината и как изглеждат чертите ви, след като сте го нанесли. Светлината на този вид лампи е най-близка до естествената светлина.

Нанесете фиксиращ спрей върху готовия резултат

Фиксиращият спрей прави грима ви по-дълготраен и не позволява на външни фактори да повлияят на дълготрайността му. 

Можете да намерите такъв спрей на различни марки. Важно е спреят да покрие цялото лице, за да направите грима по-устойчев.

Как се слага хайлайтър - стъпка по стъпкаКак се слага хайлайтър - стъпка по стъпка

Може да разберете повече за процеса по нанасяне на хайлайтър в следното видео: Контуриране и хайлайт на лице.

Често задавани въпроси

  • Какво е хайлайтър за лице?

    Хайлайтерът (от highlight на английски, „подчертавам“) е козметичен продукт, който се използва от гримьори да изсветли лицето и да подчертае костната му структура. Той съдържа пигментни, които отразяват светлината и създвата блясък, който озаряват кожата. 


    Той се нанася на най-изпъкналите части от лицето. Можете да го намерите в прахообразна, течна, гелообразна форма, както и като стик и молив.

  • Как да изберем хайлайтър?

    Можете да се консултирате с дерматолог или козметик, който да ви обясни типът хайлайтър, подходящ за вашето лице. Важно е да вземете продукт с подходящия тон - такъв, който е по-светъл от тона на вашата кожа. 


    Също така можете да вземете предвид другите козметични продукти, които използвате и под каква форма са. Ако използвате течен фон дьо тен, е препоръчително да използвате хайлайтър на прах или под формата на стик. Ако използвате основно сухи продукти, течния хайлайтър ще хидратира лицето и ще му придаде допълнително блясък.
  • Как се използва хайлайтър?

    Поставя се върху най-изпъкналите части на лицето като под и над веждите, над скулите, по брадичката, над горната устна, на носа и на брадичката.
  • Как да се гримираме с хайлайтър?

    След като се гримирате с хайлайтъра, проверете резултата като изложите зоните с хайлайтър на естествена светлина.
  • Как се нанася хайлайтър?

    Хайлайтърът под формата на прах се нанася с края на четката, течният се нанася с блендер или с пръсти. Продуктът може да е под формата на молив или стик, в който случай се нанася директно на кожата.
  • Какъв хайлайтър да изберем?

    Избора на хайлайтър зависи от типа кожа и от нейния тон. За по-светла и бледа кожа са подходящи хайлайтърите, които са с топли и розови оттенъци, за да подчертаят розовите оттенъци на кожата. За цялостен блясък на тялото можете да използвате олио за тяло с блясък или лосиони за тяло с бляскави частици.