Илюстрация на витамин к

Витамин К е едно от най-важните вещества, необходими за правилното функциониране на тялото. Той е открит през 1929 година от датския биохимик и физиолог Хенрик Карл Петер Дам.

Основните видове витамин К са К1 и К2. Витамин К1 (филохинон или още фитоменадион) е отговорен за синтеза на протеини, участващи в процесите на коагулация. Витамин К2 (менахинон) поддържа здравето на костите и предотвратява съдовите заболявания.

Повече подробности за основните ползи от витамин К за организма представят нашите фармацевти в следващите редове.

Илюстрация на витамин кИлюстрация на витамин к

Как витамин К укрепва костната система?

К2 има решаваща роля за поддържането на калциевия баланс в организма. Той подпомага усвояването на калция от скелетната система и допринася за по-здрави кости.

Витаминът подпомага правилното отлагане на калция в костите и предотвратява нежеланото му натрупване в меките тъкани. Това ново разбиране за ролята на К2 помага да се обясни защо атеросклерозата и остеопорозата споделят сходни рискови фактори, включително повишени нива на холестерол, заседнал начин на живот, тютюнопушене и възраст.

Оказва се, че витамин К2 играе важна роля в комплексното лечение на остеопороза, тъй като спомага за увеличаване на костната плътност и снижава риска от фрактури. Ако е недостатъчен при прием на храна, то е наложително той да се приема като добавка, за да се запази здравината и структурната цялост на костната система.

Ако балансът на чревния микробиом е нарушен поради заболяване, прием на антибиотици, лекарства за киселини и дори аспирин, както и на повишен стрес и напрежение, тялото може да развие дефицит на витамин К2.

Ползи за сърдечно-съдовата функция

Витамин К2 поддържа и укрепва GLA (Gamma-Carboxyglutamic Acid) протеините, като инхибира калцификацията в хрущялите и кръвоносните съдове, наред с други области. Той възпрепятства образуването на плака върху артериите от прекомерно отлагане на калций и в същото време пренасочва минерала към костната тъкан. 

По този начин той предотвратява не само втвърдяването, разкъсването и запушванията на кръвоносните съдове, но и пази от образуване на камъни в бъбреците.

Храните, богати на витамин К, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, свързани с атеросклероза. По този начин се постига по-добро здраве на сърцето. 

Жена държи червено сърце в ръцете сиЖена държи червено сърце в ръцете си

Поддържане на нормалното кръвосъсирване

Витамин К е ключов компонент за поддържане на кръвосъсирването и цялостното човешко здраве. 

Видът К1 подпомага процеса на съсирване на кръвта, като активира протеини за съсирване в черния дроб. Те транспортират калций, фибрин и други компоненти, за да инициират процеса на кръвосъсирване в човешкото тяло.

В допълнение към факторите на кръвосъсирването, витамин К взаимодейства и с протеини, които контролират процеса на съсирване, като антитромбин. Така помага в поддържането на баланса между съсирването и антикоагулацията, което е важно за предотвратяване на тромбоза или прекомерно кървене.

Здраве на кожата и съединителната тъкан

Витамин К укрепва и уплътнява стените на капилярите и ги предпазва от увреждане. Така се подобрява микроциркулацията, което води до намаляване на зачервяването на кожата. В същото време тя има по-добър тен и тонус като цяло.

Витамин К е показан при състояния като:

  • Изгаряния и измръзвания;
  • Радиационни увреждания;
  • Дерматози с хеморагичен компонент;
  • Улцерозен стоматит;
  • Гингивит;
  • Дерматомиозит.

Той се ползва в различни козметични продукти, защото помага в борбата с развитието на тъмни кръгове под очите, белези от акне и наранявания. 

Освен това витаминът се прилага и за лечение на паяжиновидни вени по кожата.

Подкрепа при обилна и болезнена менструация

Обилното менструално кървене или хиперполименорея (загуба на повече от 200 мл кръв през целия менструален период) е проблем за много жени. 

При това състояние витамин К помага, като укрепва кръвоносните съдове и спира развитието на гинекологични патологии. Той съдейства за нормализиране на кръвосъсирването и така се предотвратява обилната и болезнена менструация. 

Жени, които използват витамин К като добавка, имат редки случаи на менструални оплаквания и почти не страдат от предменструален синдром.

Усмихната жена с оранжева блуза и дънкиУсмихната жена с оранжева блуза и дънки

За какво още помага витамин К?

Доказано е, че витамин К участва в активирането на протеини, които регулират растежа и размножаването на клетките. Това би могло да бъде важно за превенцията на рака.

Той допринася за производството на клетъчна енергия и има данни, че може да подобри мозъчните функции.

По-високият прием на витамин К се асоциира с по-малко възпаления и укрепване на имунитета. Благодарение на този противовъзпалителен ефект, той намалява симптомите при артрит. 

Този витамин е с доказано антиоксидантно действие и за нервните клетки, като ги предпазва от окисляване и развитието на болести в бъдеще.

Поради нарастващия брой хора, засегнати от сърдечни заболявания, остеопороза и рак, изследователите се интересуват все повече от витамин К и неговия потенциален принос за превенцията на тези заболявания.

Ролята на витамин К в състава на Нове Фарм Мултивитамини А-Я 

В продукта Нове Фарм Мултивитамини А-Я с коензим Q10 и омега-3 е включен и витамин К под формата на фитоменадион в количество от 40 µg. Това е около 53% от препоръчителната дневна стойност за възрастен. 

Витамин К подпомага нормалната функция на кръвосъсирването, поддържа здравето на костите и нормалния метаболизъм на калций.

Като част от комплекс с редица важни витамини и минерали, той подсилва цялостното и многопластово действие на продукта.

Мултивитамините на Нове Фарма са особено препоръчителни през есенно-зимния сезон, когато организмът е по-податлив на вируси и настинки.

Заключение

В края на статията нека да обобщим витамин К за какво помага. Функцията му в организма е не само да осигурява нормалното кръвосъсирване, но и да подпомага здравето на костите, на сърдечно-съдовата система и на поддържането на нивата на калций в организма. 

Този витамин е от съществено значение за синтеза на протеини, участващи в образуването на кости, регулирането на съдовия тонус и предотвратяването на артериална калцификация. Той също така влияе върху имунната система и намалява възпалението в организма.

Адекватните количества витамин К помагат за предотвратяване на кървене, намаляват риска от фрактури и поддържат сърдечно-съдовата система. 

Редовният прием на това хранително вещество чрез плодове, зеленчуци, билки, субпродукти или добавки е важен за поддържането на всички ключови телесни функции.

Често задавани въпроси

  • Кои храни съдържат най-големи количества витамин К1 и витамин К2?

    Най-високите концентрации на витамин К1 се намират в зелените листни зеленчуци, някои растителни масла, зърнените храни, плодовете и млечните продукти.

    Освен в животинския черен дроб, витамин К2 се съдържа във ферментиралите храни.

  • Какви са най-честите причини за дефицит на витамин К в организма?

    Най-често прекалената консумация на трансмазнини, еднообразната диета, пестицидите в храната и употреба на антикоагуланти могат да причинят дефицит на витамина. Някои болести на жлъчния мехур, както и болест на Крон също се свързват с това състояние.
  • Какъв е препоръчителният прием на витамин К?

    Препоръчителна доза витамин К за възрастни е 80-120 µg. Последни проучвания показват обаче, че дори тази доза може да бъде недостатъчна при определени състояния.