Какво са суперхраните? Каква е ползата от тях и защо е важно да ги прибавим към нашето меню?

Макар и днес био храните да стават все по-популярни, далеч те не са тенденция на новото време. Напротив - голяма част от тях са били основните енергийни източници на древните племена. Причината за добиването на все по-голяма популярност на суперхраните в наши дни е резултат от напредването на медицината и тяхното включване в редица изследвания, както и на желанието за подобряване на психичното и физическо здраве на хората.

Какво всъщност представляват био храните, в какво се изразява тази супер сила и как да ги консумираме, ще разгледаме в следващите редове.

Определението „суперхрани“ произлиза от тяхното високо съдържание на полезни вещества, сравнени с другите храни. Богати на минерали и антиоксиданти, те поддържат нашата имунна система и ни предпазват от множество заболявания.

Хубавата новина е, че с настъпването на пролетта ще имаме възможността да добавим в чинията си пъстри цветове и вкусове,  набавяйки междувременно всички необходими за организма вещества. А ето и кои са суперхраните, които е препоръчително да включим в менюто си, за да бъдем здрави и енергизирани:

Плодове учените препоръчват консумацията на всички плодове, но някои от тях превъзхождат други по отношение полза за организма. Кайсиите са източник на витамин А, който е нужен за доброто зрение и здравата кожа. Цитрусовите плодове имат високо съдържание на витамин C. А наличието на антиоксиданти в тях подобрява функциите на мозъка. Смокините са с високо съдържание на желязо и са изключително полезни за здраво сърце. Малините са богати на антиоксиданти и фибри, а наличието на елагова киселина, фенолни съединения предотвратяват растежа на ракови клетки.

Сьомга – със съдържанието си на витамин А, В, D, E, както и омега 3 мастни киселини, сьомгата е една от най-полезните риби. Наличието на калий, магнезий , фосфор и цинк в нея спомагат за правилното протичане на всички функции в организма и я правят предпочитаната риба към нашите хранения.

Ядки – те са сред най-добрите източници на растителни протеини. С високото си съдържание на мононенаситени и полиненаситени мазнини (омега 3 мастни киселини) , ядките са изключително полезни при борбата с лошия холестерол. Богати на фибри, витамин Е и селен, тази супер храна е задължителна част от менюто ни.

Какао и какаови зърна – култивирано хиляди години от ацтеките, какаото е една от суперхраните с най-голяма полза за организма.  Сред най-добрите му свойства е, че повишава нивото на серотонина в мозъка и се превръща в естествен антидепресант. Наред с това, какаото е източник на антиоксиданти, магнезий, хром и желязо. Той намалява холестерола, регулира кръвната захар и понижава кръвното налягане.

Чиа – популярна още по времето на маите и ацтеките, чиата е една от суперхраните, характеризираща се с много високо съдържание на антиоксиданти, фибри , калций ( 5 пъти повече от млякото), калий, желязо (  3 пъти повече от спанака). Чиата подобрява здравето на кожата, намалява болките в ставите заради наличието на омега 3 мастни киселини и ни дава дневната доза енергия .

Мака – тази супехрана е растение, отглеждано високо в планините на Южна Америка. Коренът от мака се среща най-често на прах. Растението е богато на протеини , фибри, аминокиселини , калций , калий , магнезий. Дневният прием на корен от мака повишава нивото на жизненост и енергия, което се дължи на нейното свойство да възстановява хормоналното равновесие и да повишава нивото на ендорфин. Мака е смятана и за натурален афродизиак.

Ние вярваме в баланса и лечебните свойства на природата, затова и ви съветваме – добавете много цвят в чинията си чрез сезонните плодове и зеленчуци, включете към всичко това суперхраните, здравия сън и природа и скоро ще усетите допълнителен прилив на сила, енергия и радост.