Зажаднели за повече слънчеви дни, ние нетърпеливо чакаме топлото време, в което да се насладим на зараждащия се нов живот. Преходът от зимните месеци към пролетта, обаче, е предизвикателство, с което трябва да се справи целият ни организъм. Промените в температурите и все още нестабилното време – от слънчеви дни, през ветровити, дъждовни , та дори снежни, изправя тялото и кожата ни пред огромно изпитание.

 

След зимния период кожата е изсушена, изтощена и дехидратирана, затова, за да възстановим нейната еластичност и сияйност сме подготвили няколко съвета, които да включим в дневната рутина и да подобрим нейното общо състояние : 

Почистване на кожата – редовното и старателно почистване на кожата сутрин и вечер е първата стъпка при поддържането й здрава и сияйна. През пролетно-летния период е препоръчително да се ползват по-леки почистващи продукти – едни от най-подходящите са мицеларните води, както и  пянообразуващите препарати, които имат много по-лека текстура, но въпреки това освежават добре и дават нужната хидратация. Важно е да изберем продукти, богати на витамини.

Ексфолиране на кожата – ексфолиацията представлява почистване на кожата със скраб продукти. Благодарение на тази процедура, ние ще премахнем мъртвите клетки, ще стимулираме новите и ще й позволим да диша. Едновременно с предотвратяването на замърсяването, ще се насладим на по-мека и гладка кожа. Тази процедура е препоръчително да се прави веднъж седмично, като е важно да избираме продукти с по-лека текстура. 

Хидратиране на кожата хидратацията  е един от най-важните съвети за грижата на кожата през пролетта. След перманентното изсушаване през зимата – веднъж заради метеорологичните условия и след това – заради климатиците и непрекъснатото отопляване и изсушаване на въздуха. За разлика от зимните тежки кремове, то, тези, които включваме през пролетта са с по-лека текстура . Важно е кремът, който подбираме, да е богат на витамини – заради витаминния дефицит, който цялото ни тяло изпитва с прехода към по-топлите месеци. Нужно е да съдържа антиоксиданти, както и разбира се – да притежава хидратиращи съставки, които да поддържат водния баланс.

SPF фактор – Макар все още температурите да не са съвсем устойчиви, това не трябва да ни подвежда, че е рано за включването в ежедневната ни рутина на слънцезащитна козметика. Още през месец март активността на слънцето се увеличава и за да запазим кожата си здрава и защитена от UV лъчите, задължително трябва да добавим SPF фактор , който да се съдържа в нашия крем. Друга алтернатива е да нанасяме директно слънцезащитен крем преди ежедневния ни крем.

 

Освен чрез правилно подбраната козметика, има още няколко стъпки по пътя към сияйна кожа: хидратирайте кожата отвътре чрез приема на повече вода, включете в менюто си храни, богати на цинк и витамин C, както и не забравяйте да набавяйте на организма поне 7-8 часа сън.